Puzzels

Twee weken geleden zag op social media een verhaal over twee mensen die samen een wereldrecord verbroken hadden. Namelijk het wereldrecord van voor het snelst maken van een puzzel van 1000 puzzelstukjes. Zij deden dit in 1 uur, 1 minuut en 29 seconden. Ik kon mij bijna niet voorstellen dat dit mogelijk was. Het wereldrecord was ook nog eens verbroken door twee jongens uit Amsterdam! Om hier meer over te weten te komen, heb ik mij verdiept in puzzels. Vandaag ga ik jullie vertellen over wat voor puzzels er bestaan, wat de eerste puzzel was en wat voor wereldrecords en nog meer zijn. 

Inhoudsopgave

 • Wanneer ontstond de eerste puzzel?
 • Verschillende soorten puzzels.
 • Wereldrecords
 • Waar vind jij uitdagende puzzels?

Wanneer ontstond de eerste puzzel?

Iedereen heeft natuurlijk wel eens een puzzel gemaakt, maar wie heeft puzzels eigenlijk verzonnen? Puzzels zijn verzonnen door een Engelse man genaamd John Spilsbury. De eerste puzzel maakte hij in de 18e eeuw (1760) en bestond uit de kaart van Groot-Brittannië. Toen werd elk leg stuk nog verkocht als een los onderdeel. Nu kun je dit je bijna niet voorstellen. De puzzels die wij kennen, koop je in één doos waar alle puzzelstukken al in zitten. Later in 1770 maakten de Fransen puzzels van landkaarten. Best handig! Zo wisten ze meteen waar alles was! 

In de 18e eeuw hadden de stukken vaak ook een hele aparte vorm. Ze waren niet vierkant, zoals wij ze kennen. De vierkante vormen die wij kennen, werden later pas gemaakt.

Verschillende soorten puzzels

Tegenwoordig bestaan er veel verschillende soorten puzzels. Wanneer je het woord ‘puzzels’ hoort, denk je vaak alleen aan de kleine stukjes die je in elkaar kunt leggen. Toch zijn er veel meer verschillende soorten puzzels. Ik zal er nu een aantal voor jullie opnoemen:

 • Legpuzzel
 • Kruiswoord
 • Sudoku
 • Woordzoeker
 • Cijfercode
 • Rubik’s Kubussen

Wereldrecords

Als je wereldrecord opzoekt, kom je de meest gekke wereldrecords tegen. Vaak vinden mensen veel verschillende activiteiten waar ze een record mee kunnen halen. Puzzelen is daar een van. Er bestaat zelfs een NK legpuzzelen. 

Zo werd er in 2008 ‘s werelds grootste puzzel gemaakt. De puzzel werd door 10.000 mensen gemaakt voor het jubileum van Ravensburger. Het kunstwerk bestond uit maar liefst 1.141.800 stukjes! Het heeft even geduurd, maar hiermee is wel meteen een wereldrecord verbroken. Het vorige record voor de grootste puzzel was verbroken in 2002 met 212.000 stukjes. Dat is dus een flinke verbetering!

Dan zul je je vast afvragen? Hoeveel ruimte heb je wel niet nodig voor zo een grote puzzel? Om de 1.141.800 stukjes was er 600 vierkante meter nodig. Ruim 10.000 mensen hebben meegewerkt aan deze puzzel!

In Dubai werd ooit het wereldrecord voor de grootste puzzel verbroken. De puzzel werd in 2018 gemaakt en was meer dan 6.000 vierkante meter groot. In totaal hadden ze meer dan 12.320 stukjes gelegd. De puzzel werd gelegd ter ere van de oprichten van de Verenigde Arabische Emiraten, Sjeik Zayid.

Zo zijn er nog veel meer wereldrecords!

Waar vind jij uitdagende puzzels?

Vind jij het ook leuk om puzzels te maken? Of misschien ben jij zelfs van plan om het wereldrecord voor het leggen van 1.000 puzzelstukken te verbreken. Maar hoe kom je nu aan de meest leuke en uitdagende puzzels? Die kun je tegenwoordig overal vinden. Een goede website voor uitdagende puzzels is bijvoorbeeld Speedcube. Op de website kun je verschillende soorten puzzels vinden. Je kunt kiezen voor 3D puzzels, dieren puzzels en zelfs sport puzzels. Wil je aan de slag met meer dan 1.000 puzzelstukken? Dan kun je ook kiezen voor 2.000, 3.000 of 4.000 stukken. Het kan allemaal!

Vragen

 • Wat is jouw favoriete puzzel?
 • Het wereldrecord voor het leggen van 1.000 puzzelstukken is 1 uur, 1 minuut en 29 seconden. Uit welke stad kwamen de twee jongens, dit record hebben verbroken?
 

Comments are closed.