Een spreekbeurt over sparen

Geld sparen is ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat we alles kunnen blijven betalen. We worden geconfronteerd met tal van kosten en verleidingen op het gebied van winkelen, uitgaan en vakanties. Maar hoe zorgen we er nu voor dat we dit allemaal kunnen betalen en hoe voorkomen we dat ons geld niet eerder op is, dan dat we weer salaris of zakgeld krijgen? Dit is dus precies de reden waarom het zo belangrijk is om te sparen. Natuurlijk kan dit niet altijd, maar houd je nu geld over, zet het dan opzij voor later of omdat je misschien wel iets wilt kopen, maar niet in één keer kunt betalen.

Waarom zou je moeten sparen?

Sparen is niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat je wat meer zekerheid hebt, bijvoorbeeld wanneer de wasmachine of droger stuk gaat, maar ook om grotere doelen te kunnen realiseren. Natuurlijk kun je dan geld lenen of gebruik maken van een creditcard, maar je kunt dan beter zorgen voor een mooie spaarrekening. Overigens is een prepaid creditcard ook ideaal voor de mensen die wel de voordelen van een creditcard willen, maar niet in de verleiding willen kunnen komen dat ze geld kunnen opmaken dat niet van hen is.

Je snapt natuurlijk zelf ook wel dat je niet van vandaag op morgen een nieuwe auto kunt kopen. Hier moet je voor sparen en misschien wel een aantal jaren voordat je genoeg hebt om eindelijk je auto te kunnen kopen. In het begin is sparen misschien nog even wennen, maar als je dit iedere maand doet, wordt het vanzelf een automatisme en merk je er niets meer van, terwijl je spaarrekening iedere maand mooi blijft groeien.

Beginnen met sparen

Eigenlijk is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen. Zo is het bijvoorbeeld goed om voor jezelf een doel te hebben, zodat je weet waar je iedere week of maand geld voor opzij legt. Stel dat je graag een nieuw spel voor je Playstation wilt kopen, dan is het slim om iedere week een paar euro van je zakgeld te sparen, zodat je uiteindelijk het spel dat je zo graag wilt, ook kunt kopen. Als je jong bent, heb je vaak nog niet te maken met vaste lasten. Als je ouder bent wel. Het is dan belangrijk om voor jezelf op te schrijven waaraan je je geld uitgeeft, zodat je kunt kijken of je hier iets aan kunt doen. Hoe minder jij uitgeeft, hoe meer je kunt sparen.

Iedere maand sparen

Om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk een mooie spaarrekening krijgt, is het belangrijk om iedere maand een vast bedrag te sparen. Hoe hoog dit bedrag is, dat is natuurlijk afhankelijk van wat je kunt missen. Wat wel even belangrijk is, is dat je kijkt tot welk bedrag belastingvrij sparen mogelijk is, aangezien je anders belasting moet betalen over je spaargeld. Nu is dit niet heel veel, maar het is natuurlijk zonde als je straks ieder jaar moet betalen, terwijl je er maar een paar honderd euro boven zit.

 

Comments are closed.