Bijna jarig?
klik hier!Home   Japan

Japan


Inhoud

 • 1. Het land
 • 2. De geschiedenis
 • 3. De tweede wereld oorlog
 • 4. Het moderne Japan
 • 5. Tokyo
 • 6. Het dagelijks leven

1. Het land

Vlak bij de noordoostkust van Azië ligt Japan. Het land bestaat uit honderden eilanden, in de vorm van een smalle halvemaan, die in de lengte van noord naar zuid 3000 km lang is. De vier belangrijkste eilanden zijn: Honshu, Hokkaido, Kyushu en Shikoku. Tweederde van Japan bestaat uit bergen, die zo hoog en steil zijn, dat je er niet kunt wonen of werken.

De mensen wonen vooral in de steden, die in de dalen zijn gebouwd. Japan is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Je bent er nergens ver van zee: in het oosten ligt de Grote Oceaan, in het westen de Japanse Zee. ’s Winters kan het er in het noorden wel -40 graden Celsius zijn, ’s zomers meer dan 30 graden Celsius. Het is er dan heel vochtig. Japan heeft naast de vier seizoenen ook nog tsuyu, een extra seizoen van half juni tot half juli, de tijd dat de moesson veel regen brengt. De Japanse seizoenen:

 • Haru = lente
 • Natsu = zomer
 • Aki = herfst
 • Fuyu = winter

Gegevens van Japan

 • Officiële naam: Japan
 • Officiële taal: Japans
 • Aantal inwoners: 126.000.000
 • Hoofdstad: Tokyo 11.772.000 inwoners. Dit is de Fuji, de hoogste berg van Japan.
 • Munteenheid: yen
 • Landoppervlak: 377.815 vierkante kilometer.
 • Kenmerken: De hoogste berg is Fuji hij is 3776 m hoog. Langste rivier: Shinanogawa hij is 367 km lang. Grootste meer is het Biwa-meer hij heeft een oppervlakte van 695 vierkante kilometer.

De bergachtige Japanse eilanden zijn ontstaan door vulkanen en aardbevingen. Er zijn nu meer dan 40 actieve vulkanen en veel slapende. Jaarlijks zijn er duizenden aardbevingen, meestal licht, maar een keer per eeuw is er een zware beving. In 1923 waren er veel branden door een zware aardbeving in Tokyo. Er vielen meer dan 100.000 doden. In 1995 werd de havenstad Kobe getroffen door de zwaarste aardbeving in Japan sinds 70 jaar. Er stierven 5000 mensen en 56.000 gebouwen werden verwoest of beschadigd. Een aardbeving op de bodem van de oceaan geeft een tsunami dat zijn grote vloedgolven die veel schade aanrichten wanneer ze de kust raken.

2. De geschiedenis

De jagers en vissers uit de Jomon-periode waren de eersten die de Japanse eilanden bewoonden. Rond 400 voor Christus kwamen de Yajoi vanaf het Aziatische vasteland. Zij beheersten de techniek van het telen van rijst in ondergelopen velden, wat heel belangrijk is geweest in de ontwikkeling voor Japan. Rond de 5e eeuw werd er een kleine staat gevormd rond het huidige Nara. Strijders uit deze tijd en die uit de Kofun-periode, tot 650, reden op paarden en droegen ijzeren zwaarden en bogen.

De zon heeft altijd een speciale plaats ingenomen in de Japanse cultuur. De oude Chinezen, die de zon op zagen komen achter de eilanden in het oosten, noemden ze ji-pen, dat betekent bron van de zon. Yamamoto-keizers zagen de zonnegodin als hun voorouder. Japanners noemen hun land Nippon, het land van de rijzende zon. Op de Japanse vlag staat de zonneschijf Hinomaru.

De Japanse levenswijze zit vol invloeden uit China en Korea. Chinese wetten, het Chinese schrift en bestuur werden overgenomen en aangepast. In de 6e eeuw kreeg het boeddhisme voet aan de grond en toen Nara in 710 de hoofdstad werd, waren de keizer en de adel boeddhistisch. Keizer Kammu bouwde in de 8e eeuw een modelstad en noemde die Heian-Kyo, hoofdstad van vrede en rust. Later werd de naam veranderd in Kyoto, dat duizend jaar de hoofdstad van Japan was. Het had kaarsrechte wegen en kanalen. Het hof van Heian was beroemd vanwege zijn literatuur, elegantie en schoonheid. Kyoto is nog steeds een centrum van kunst en nijverheid als kalligrafie en beeldhouwwerk. Technieken voor het werken met metaal, hout, bamboe en papier worden van meester op leerling doorgegeven.

3. De tweede wereldoorlog

Atoombom op Hiroshima

Japan had jarenlang buurlanden bezet. Toen generaal Tojo in 1941 premier werd, bezette Japan ook IndoChina (nu Vietnam), waarop de Amerikanen de Japanse olie boycotten. In december 1941 viel Japan de Amerikaanse vloot aan in Pearl Harbor en Hawaii en verwoestte deze bijna helemaal. De VS verklaarden Japan de oorlog en zo raakte ook Azië betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk boekte Japan succes op de Filippijnen, in Indonesië, Maleisië, Singapore en Burma. In 1942 volgden ook overwinningen op zee. In 1945 namen de VS wraak met atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Snel hierna liet keizer Hirohito weten dat hij zich overgaf.

4. Het moderne Japan

Er zijn veel ideeën uitgewisseld tussen Japan en andere landen. Vanaf het einde van de 18e eeuw, toen westerse landen handel met Japan gingen voeren, beïnvloeden Japanse accenten ontwerpen van stoffen, aardewerk en drukwerk. Sindsdien wordt de Japanse stijl ook in kunstvormen als architectuur en bloemschikkunst gebruikt. Omgekeerd hebben Japanse fabrikanten producten ontwikkeld met westerse invloeden en hebben de mensen westerse kleding en gebruiken overgenomen.

Landbouw

De Japanse landbouw begon circa 2000 jaar geleden met de verbouw van rijst. Slechts 14% van het land is geschikt voor landbouw. Rijst wordt verbouwd in ondergelopen velden. Tegenwoordig doen machines een groot deel van het werk dat vroeger met de hand gedaan werd. Japanse boerderijen zijn heel klein, gemiddeld 1,4 hectare. In dit dichtbevolkte land met weinig ruimte is het belangrijk dat boeren op een klein stuk grond zoveel mogelijk verbouwen. De meeste boerderijen zijn familiebedrijven, die vaak ook andere inkomsten hebben.

Industrie en economie

De Japanse welvaart is verkregen met slechts weinig natuurlijke bronnen. De hoogopgeleide, hardwerkende Japanners zijn het belangrijkste van het land. Industrieën exporteren eindproducten in ruil voor broodnodige olie, mineralen en ruwe grondstoffen meer dan 90% van alle kolen , ijzererts , koper en lood zijn ingevoerd. Sinds de jaren 70 heeft Japan een hoogwaardige technologische industrie opgebouwd. Overheid en bedrijfsleven werken hiervoor nauw samen. Japanners verwerken al eeuwenlang ideeën uit andere landen. Japan is een wereldleider in technologie, ook als het satellieten, elektronica en computer betreft. De stereo-installatie, cd en tamagotchi zijn uitgevonden in Japan, nu een van de rijkste landen ter wereld.

5. Tokyo

Tokyo, cultuurcentrum in de Edo-periode en hoofdstad van Japan sinds 1868, is een drukke welvarende stad. Tokyo is twee keer bijna geheel vernield: door de grote aardbeving in 1923 en tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De stad heeft historische en moderne elementen. Het keizerlijk paleis in het centrum is omringd door grachten en tuinen. Tokyo heeft veel parken. Langs smalle wegen staan vele wolkenkrabbers. Tokyo heeft veel musea, galeries, sportcomplexen, golfbanen, honkbalterreinen en lawaaierige gokhallen.

Tegenwoordig is Tokyo de belangrijkste toegangshaven voor toeristen in het land. Logisch want de stad heeft een hoop bezienswaardigheden te bieden zoals de Sensoji tempel, Tokyo Tower, Edo museum, Mount Fuji en nog veel meer. Daarnaast gaan de meeste vluchten vanuit Nederland en Belgie naar de hoofdstad. Vliegtickets Tokyo zijn er daarom in overvloed te boeken. Wat veel reizigers vaak doen is heen vliegen op Tokyo en terug van Osaka om zo een mooie rondreis door Honshu (het grootste eiland) te maken.

      

 

 

16 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen