In welk land je ook bent, wanneer je aan kinderen en volwassenen de vraag stelt wat hun favoriete tijd van het jaar is zullen ze hoogstwaarschijnlijk Kerstmis in het rijtje antwoorden opnoemen. En daarna zal al snel de Kerstman volgen in het rijtje van favoriete personen. Dit is ook wel terecht. De Kerstman staat symbool voor goedgevigheid. Hij kent de verlangens die leven in kinderharten, en – dat vinden ouders dan weer fijn – hij beloont het goede gedrag van kinderen. Kerstmis is een feest dat overal ter wereld wordt gevierd. De kinderen spreken over de kerstman als Santa Claus.
De oorsprong van Santa Claus
Spreek de naam maar eens uit en je hebt waarschijnlijk de oorsprong van de Kerstman al te pakken. Santa Claus. Het is een regelrechte vertaling van Sinterklaas. Het kostuum is afwijkend, maar dat is niet zo heel verwonderlijk. Sinterklaas komt immers uit Spanje, een warm land. Santa Claus woont op de Noordpool. Daar kleed je je uiteraard anders. En ook zal een bewoner van de Noordpool zich niet voortbewegen per boot. Hij kiest uiteraard een arrenslee als vervoersmiddel. Aangezien paarden niet echt dieren zijn die op de Noordpool leven spant de Kerstman een stel rendieren voor zijn slee. Het totale plaatje vertoont echter opvallend veel gelijkenissen. Waarschijnlijk is Santa Claus meegenomen naar Amerika door Nederlandse emigranten. Toen zij zich vestigden in Amerika om daar een nieuw en beter leven te beginnen namen ze het Sinterklaasfeest met zich mee. Dit werd omarmd door de Amerikaanse kinderen en aangepast aan de cultuur in Amerika, en ziedaar; de Kerstman was geboren.
De assistenten van de Kerstman
Net zoals Sinterklaas zich omringd weet door een hulpvaardig legertje Zwarte Pieten wat bij de schoorsteen luistert of een kind wel gehoorzaam is heeft de Kerstman ook zijn eigen hulpjes. In Nederland zijn ze nog niet zo doorgedrongen, maar Amerikaanse kinderen kennen hem wel; Elf on the Shelf. Een elfenpop die door de ouders wordt neergezet op plekken waar de kinderen vaak spelen, zodat de Kerstman kan zien of de kinderen wel lief zijn. De tijd vlak voor Kerstmis is voor Amerikaanse ouders dan ook een heerlijke periode. Hun doorgaans onrustige en ondeugende kroost zal zich opeens goed gedragen omdat ze in de waan zijn dat ze door de Kerstman in de gaten worden gehouden. Dit is immers belangrijk omdat het bepaalt of je ‘naughty’ of ‘nice’ bent op de Naughty-or-nice-list. (zie hier een nog verdere vergelijking met het Sinterklaasfeest. Het was voor ons als kinderen tenslotte heel belangrijk dat we in het Boek van Sinterklaas stonden genoteerd. Dan kregen we cadeautjes, anders volgde een enkele reis naar Spanje. De elfen hebben een verdere functie in het Kerstfeest. Zij zijn er immers voor verantwoordelijk dat het speelgoed wordt gemaakt dat wordt uitgedeeld aan de kinderen.
Een kous aan de open haard
Op de avond voor Kerstmis hangen alle kinderen een kous bij de open haard. Het gaat hier dan om een zogeheten Christmas Stocking. Ze versieren deze kous mooi opdat de Kerstman ze zal vullen met mooie cadeautjes. Doorgaans krijgen de kinderen uiteraard veel meer cadeautjes, die dan onder de kerstboom worden neergelegd. Deze cadeautjes worden met het hele gezin op kerstochtend geopend.
Is Kerstmis dan het feest van hebzucht
Zoals het nu is verteld lijkt Kerstmis het grote feest van de hebzucht. Immers, kinderen hebben altijd een lange lijst wensen paraat. Hun kasten zitten nooit vol genoeg met speelgoed, en snoep kan er ook nooit genoeg in huis zijn. De waarheid gaat echter verder dan dat. Eens komt het moment in het leven van een kind dat de waarheid boven tafel komt. De Kerstman is een verzinsel van de ouders, en de cadeautjes werden door de ouders gekocht. Ze werden echter gekocht uit liefde voor het kind. En dat is het moment waarop Kerstmis een heel andere wending neemt voor een gezin. De kinderen worden actief betrokken bij het Kerstfeest. Cadeaus geven wordt net zo belangrijk als cadeaus krijgen. Vroeger kocht de Kerstman de cadeaus in de winkel maar tegenwoordig ook steeds vaker online, zoals bijvoorbeeld hier https://www.cadeautjes.nl/kerstcadeau.
Kerstmis wordt dan een periode waar families die soms in verschillende staten wonen bij elkaar zijn. Het samenzijn neemt een steeds belangrijkere plek in.
De Kerstman wint terrein
Ook in Nederlandse huishoudens wint de Kerstman terrein. Dikwijls gaat men over tot het geven van kerstcadeaus aan elkaar wanneer de kinderen in een gezin niet meer in Sinterklaas geloven. Het naar elkaar omzien neemt dan ook een grotere plaats in bij de Nederlandse gezinnen. Het hele spektakel wat in Amerika is ontstaan rondom Kerstmis en de Kerstman met hele parades zullen wij hier in Nederland wel nooit evenaren.
Bronnen
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstman
- http://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/geschiedenis/waarom-hoort-de-kerstman-bij-kerst
Comments are closed.