Pasadia Bibito Pin

Inhoud

  • Voorwoord
  • Stichting voor Verstandelijk Gehandicapten Aruba
  • Pasadia Bibito Pin
  • Viering
  • Sluiting

Ik hou mijn spreekbeurt over Pasadia Bibito Pin.
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat mijn peettante daar werkt en als het mag ga ik graag naar de activiteiten van de school, dat vind ik heel erg leuk. Bovendien vind ik dat mensen die met deze kinderen werken net zo speciaal zijn als de kinderen zelf. Ik ga jullie eerst iets vertellen over de Stichting voor Verstandelijke Gehandicapten Aruba.

Stichting voor verstandelijke Gehandicapten

De Stichting voor Verstandelijke Gehandicapten Aruba bestaat al veertig jaar en de directeur is de heer A. D. (Tuyo) Werleman en er zijn verschillende dagverblijven:

  • Pasadia Bibito Pin, voor kinderen van 2 tot 18 jaar.
  • Pasadia Briyo di Solo, volwassenen vanaf 18 jaar.
  • Centro Man na Obra, doorstroming.
  • Cas Sjabururi, gezinsvervangend tehuis voor 12 bewoners.
  • Scol Dununman, school voor zeer moeilijk lerende kinderen.

Van elke dagverblijf kan er veel van verteld worden maar ik ga jullie van Pasadia Bibito Pin vertellen.

Pasadia Bibito Pin

Pasadia Bibito Pin is een kinderdagverblijf. Dit is een soort school voor speciale kinderen. Deze kinderen zijn speciaal omdat ze niet zoals wij kunnen denken, leren en/of spelen. Ze doen dit allemaal, maar op hun eigen manier en in hun eigen tempo (tijd). Ze gaan ‘s morgens naar de school en blijven tot na de middag daar. Ze hebben net zoals wij een dagrooster waarop staat wat ze die dag gaan doen. Ze leren dingen die voor hun belangrijk zijn en ook leren ze om veel dingen zelf te doen.
De kinderen hebben allemaal 2 juffrouwen. Ze noemen ze leidster. De juffrouw leert de kinderen bijvoorbeeld om zelf te eten, maar ook om netjes te eten. Ook leert ze de kinderen om het speelgoed op te ruimen als ze klaar zijn met spelen.
Ze hebben veel materiaal zoals kindercomputers, puzzels, klei, duplo. De Kinderen die niet met deze materialen kunnen werken, spelen aan de watertafel of gaan wandelen en snoezelen. Ze hebben ook speciale kamers. De spelkamers waar de kinderen kunnen leren spelen. De snoezelkamer waar ze kunnen spelen in een bak met veel ballen zoals bij McDonalds. In de deze kamer zijn er ook veel lichten van veel kleuren en muziek. De kinderen gaan graag hier naartoe.

Er is ook een kamer waar de kinderen met problemen naar toe kunnen gaan om te praten en om contact te zoeken en les te krijgen van een speciale juffrouw. Zij is de logopedist.
Er is ook een speciale juffrouw die de kinderen les geeft die ze beweging noemen. Ze leert de kinderen met een bal gooien of vangen, springen, hinkelen, huppelen of fietsen.
Er zijn ook grotere kinderen op de afdeling. Deze kinderen leren onder anderen in de tuin en in de keuken te werken.

Een kleine groep kinderen in een rolstoel krijgt hier ook opvang. Ze krijgen een speciale programma voor hun zintuigen en ze worden ook verzorgd. Ze kunnen niets voor zichzelf doen, ze kunnen niet lopen, niet zelf eten en gebruiken allemaal pampers. Ze zijn net kleine baby’s. Ze gaan met een speciale bus naar school. De rolstoelbus.

De kinderen van deze school houden heel veel van muziek. Net zoals wij hebben de kinderen ook buitendagen en vieren ze ook Carnaval, Pasen, Moederdag, Vaderdag en Kerst. Ze hebben een speciale programma die ze integratie noemen. Ze gaan dan op zo’n dag op bezoek bij verschillende plaatsen op Aruba. Zo leren ze veel plaatsen kennen en zijn ze ook tussen andere mensen. Dan leren andere mensen om deze kinderen kennen. Die andere mensen is onze maatschappij.

Deze kinderen genieten veel van de zon, regen en wind. Ze hebben een kleine tuin waar de grotere kinderen leren om de planten water te geven. Ook leren de grotere kinderen om zelf hun boterham klaar te maken en ook maken ze hun eigen vruchtensap (juice).

Ze krijgen allemaal ‘s middags een kleine portie eten om netjes te leren eten en om te leren kauwen en slikken. Hun gebit wordt twee maal per jaar gratis behandeld door de mondhygiënist en eenmaal per jaar komt de schoolarts alle kinderen onderzoeken, net als op andere scholen. Er zijn kinderen die naast hun verstandelijke handicap ook doof of blind zijn en zij krijgen dan ondersteuning van de FAVI of de FEPO. Zij gaan naar de school en overleggen dan met de leidsters daar over het programma van die kinderen.

Viering

  • Op 24 Oktober 2003 vierden ze de eerste Fruit en Groente Festival georganiseerd door de logopedist en het duurde tot 30 Oktober 2003 de dag van “Mama Tera” dat een groot succes is geworden met de aanwezigheid van verschillende hotels en restaurants.
  • Op 27 November 2004 is het festival van de “Djente Contento”. Dit festival werd georganiseerd door de mondhygiënist. Het doel daarvan is de aanwezigen bewust maken van het verzorgen van de tanden. Het was een heel leuke dag geworden.
  • Op 5 December 2004 vierde die Stichting het veertigjarig bestaan en de hele jaar door waren er verschillende feesten. Op 10 december was er een grote feest voor de kinderen in het Seaport Conference Center. En op 11 December was het de beurt voor de leidster en het andere personeel om feest te vieren in het Radissonhotel.

Sluiting

Als je deze kinderen leert kennen ga je hun begrijpen en ook lief hebben. Ik ben zelf bij hen op bezoek geweest ik heb veel vrienden daar en ik weet nu veel dingen over hun manier van doen.

 

Comments are closed.