Bijna jarig?
klik hier!Home   Italië

Italië


Inleiding

Ik doe mijn spreekbeurt over Italië, omdat ik er bijna elk jaar met vakantie naar toe ga en ik vind het leuk om over dit land te vertellen. En natuurlijk is het eten heel lekker!

Inhoud

 • Hoofdstuk 1: Het land
 • Hoofdstuk 2: Beroemde plekken
 • Hoofdstuk 4: Eten & drinken
 • Hoofdstuk 5: Munteenheid
 • Hoofdstuk 6: Sicilië
 • Hoofdstuk 7: Florence
 • Hoofdstuk 8: Quiz

Hoofdstuk 1: Het land

Italië ligt in het zuiden van Europa. In het noorden grenst het aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Het land is verdeeld in 20 provincies. In het oosten, westen en zuiden wordt Italië omspoeld door de Middellandse Zee. Het land is op de kaart gemakkelijk te herkennen, want het ziet eruit als een laars met een hoge hak.
Het eiland Sicilië zit dan net bij de `teen` van die laars. Italië heeft geen koning of koningin.
Italië is een republiek en heeft dus een president.
Het eiland Sardinië ligt een stuk meer naar het noordwesten.
In Italië worden er drie talen gesproken: Italiaans, Frans en Duits, maar in hotels of vakantieparken meestal ook Engels, omdat de meeste buitenlanders niet zo goed Italiaans kunnen spreken.

Italië bestaat voor ongeveer 78% uit heuvels en bergen, waarvan de meeste hoger zijn dan 700 meter. Het hoogste berggebied is het Monte Rosa, dit ligt op het Italiaanse-Zwitserse grens in het noorden in het Alpengebied. De hoogste top is de Doufourspitze, 4.643 meter hoog. Net over de grens met Frankrijk staat de grootste berg van Europa: De Mont Blanc van 4.807 meter hoog. De Alpen zijn ongeveer 60 miljoen jaar geleden ontstaan. Het Alpengebied is 900 km lang en van 150 tot 220 km breed. Onder de Alpen is de Po vlakte waar vele meren liggen. Bekende meren zijn bv. het Gardameer, Idromeer en het Lago Maggiore. Hieronder liggen belangrijke vakantieplekken, zoals de provincies Toscane en Umbrië. Het zuiden van Italië heeft een ruw, rotsachtig landschap.

Klimaat

Italië heeft warme zomers en zachte winters. In het noorden is het kouder. In de Alpen ligt meestal wel sneeuw, dus wordt er ’s winters natuurlijk ook veel geskied. Meer naar het zuiden wordt het weer mediterraan. Dit woord komt van de naam Middellandse Zee en betekent dat de zomermaanden droog zijn met maximaal maar 30 mm regen en een winter met ongeveer drie keer zoveel neerslag als in de zomer. Door dit mooie klimaat is Italië in de zomer een erg populair vakantieland.

Geschiedenis

De geschreven geschiedenis van Italië begint wanneer de Grieken enkele steden stichten in het zuiden van het land. In het noorden heersen de Etrusken en in het zuiden de Grieken, en precies tussen die twee gebieden lag de provincie Latium, waar de Romeinen woonden. Rome werd de belangrijkste stad van dit gebied en kreeg steeds meer macht. Nadat de Romeinen eerst de omliggende steden hadden veroverd, versloegen ze de in de vierde eeuw voor Christus de Etrusken en in de derde eeuw de Grieken in het zuiden. Zo ontstond uiteindelijk het gehele Italiaanse schiereiland en begonnen ze vele oorlogen.

Hoofdstuk 2: Beroemde plekken

Rome is de hoofdstad van Italië.
Het is tegelijk de grootste stad van het land.
Rome is een heel oude stad. Oorspronkelijk was ze gebouwd op zeven heuvels aan de rivier de Tiber, ongeveer 25 km van de zee. De oude Romeinen veroverde het grootste deel van Europa. Rome was de hoofdstad van hun wereldrijk. Je kunt nu nog enkele van hun oude monumenten zien, zoals het Colosseum en de ruïnes van het Romeinse Forum.

Het Colosseum

In Italië zijn veel beroemde gebouwen: zoals het Colosseum. Er konden wel 50.000 toeschouwers in en dat is net zoveel als in de Amsterdam Arena.
Het Colosseum was een stadion, waarin wedstrijden werden gespeeld. Er werden nog geen voetbalwedstrijden gespeeld, want dat bestond toen nog niet, maar wel paardenraces en gevechten. Dat vonden de Romeinen prachtig, om te zien.
In het Colosseum zaten de burgers, de keizer en de soldaten. De gevechten waren ervoor om de keizer een beetje te vermaken. In de arena vochten meestal gladiatoren. Deze mensen vochten op leven en dood tegen elkaar of tegen wilde dieren.

De Sint Pieter basiliek

Een van de beroemdste gebouwen is de Sint Pieter basiliek.
Dit is een heel grote kerk waar de paus woont. Deze kerk staat in Vaticaanstad. Dit is een eigen staatje dat ligt in de stad Rome. Vaticaanstad is een van de kleinste landen ter wereld met zelfs een eigen euromunt.

De toren van Pisa

De beroemde toren van Pisa is de vrijstaande klokkentoren bij de Duomo kathedraal in Pisa en is ongeveer 55 m hoog. Het is jullie vast bekend dat hij scheef staat. Deze toren is zo scheef gezakt, omdat hij op een niet al te stevige ondergrond is gebouwd. De toren is ongeveer 4 meter in de grond gezakt, maar bouwers hebben de toren zo stabiel gemaakt dat het bezocht kan worden door mensen. Ze moeten dan 297 treden omhoog! Ze hebben veel gewicht aan de andere kant kunnen stoppen, zodat de toren niet nog verder scheef zou gaan staan of zelfs omvallen. De bouw van de eerste verdiepingen zijn begonnen op 9 augustus 1173. Het werk werd een paar keer stil gelegd omdat de inwoners van Pisa oorlog hadden met Florence en Genua. De toren van Pisa is nu dus al 834 jaar oud.

Hoofdstuk 3: Eten & drinken

Bij eten in Italië denken we gelijk aan pasta en pizza…smullen dus! Maar het Italiaanse eten is vooral zo aantrekkelijk omdat het heerlijk eten is. Vrij simpele gerechten met verse producten. Op zich zijn de dingen bij iedereen bekend en wordt er een overheerlijke maaltijd neergezet. Italianen eten net als in vele zuid Europese landen laat in de avond. Ze gaan naar de vele gezellige terrasjes en barretjes. Hier zijn vele gerechten verkrijgbaar zoals, broodjes, salades, pasta en pizza. Bekende gerechten zijn Bruchetta, lasagna, ravioli en spaghetti. Gezellig zitten is ook belangrijk, daarom bestellen mensen vaak wat voorgerechtjes op het terras en maken zo zelf een heerlijke maaltijd.

Als nagerecht wordt veel wijn met ijs en een sinaasappelschijfje gedronken. Het ziet er mooi uit en is ook nog eens lekker. Meestal krijg je er wat olijfjes of nootjes erbij.

Hoofdstuk 4: munteenheid

In Italië betalen ze met hetzelfde geld en briefgeld als in Nederland: de Euro. Alleen op de euro`s staat een andere afbeelding. Bij ons staat er op elke munt Beatrix en bij hun allemaal verschillende dingen. Vroeger had Italië de Lire. Als een pakje kauwgum 50 eurocent kost, was dat ongeveer 1000 Lire! Heel weinig waard dus! De eerste gulden werd in 1252 in Florence gemaakt. Dit was een gouden munt. De gouden munt van Florence werd snel populair en betrouwbaar en werd later ook in Nederland als betaalmiddel gebruikt. In Nederland hebben ze de gouden munt de gulden genoemd en zo ontstond dan ook de gulden. De afkorting voor de gulden was f. of fl. en komt van de oude munt de Florijn. Zo heette die munt toen. In 2002 werd in bijna heel Europa de Euro ingevoerd.

Hoofdstuk 5: Sicilië

Het eiland Sicilië ligt aan de linkerkant van Italië. Sicilië is het eiland van zon, zee, strand en van bouwwerken uit de Griekse Oudheid.

De Grieken waren de eersten die Sicilië bewoonden en zij bouwden en stichtten de steden Catania, Messina en Siracusa aan de oostkust. In Siracusa zijn de meeste overblijfselen te zien van de Griekse beschaving. Tempels, theaters en andere monumenten. In het Dal van de Tempels bij Agrigento aan de zuidkust zijn de resten te zien van een Griekse stad ( Akragos ) die hier ooit was. Akragos was een mooie stad, tot de Romeinen in de 3de eeuw de Grieken verjoegen. Messina is de aankomstplaats per boot voor toeristen die vanuit het zuiden van Italië oversteken. De zee tussen het vasteland en Sicilië is hier maar vijf kilometer breed. De Etna is de grootste nog werkende vulkaan van Europa. Een bezoek is vrij duur, maar zeker de moeite waard. Je mag alleen niet helemaal naar de top, dit is 3.323 meter hoog, omdat de vulkaan nog steeds dampen uitstoot en dat mensen kan vergiftigen.

Hoofdstuk 6: Florence

Florence wordt in het Italiaans Firenze genoemd. De stad is wereldberoemd om de kunsten van de musea, Gebouwen van vroeger en parken. Daarnaast is het een belangrijke handels- en industriestad. De herkenbaarheid van Florence is door de torenspitsen van de vele kerken en paleizen. Een van de meest mooie dingen is de grote koepel van de kathedraal Santa Maria del Fiore, ontworpen door Brunelleschi, een Italiaanse architect. Florence is de geboorteplaats van een kunststroming die opkwam rond 1400. Een van de bekendste vertegenwoordigers is Michelangelo, die ook het beeld “David” maakte. Het ruim vijf meter hoge beeld stond eigenlijk voor het Palazzo Vecchio in Florence, maar is nu te zien in de Galleria dell’Accademia, een museum. Dat Palazzo Vecchio staat aan het Piazza della Signoria. Het is het hart van de stad, met een echt middeleeuws karakter. Aan hetzelfde plein staat het beroemde kunstmuseum Uffizi. Veel bruggen over de Arno ( Stad in Sicilië )werden verwoest in de Tweede Wereldoorlog, maar de Ponte Vecchio uit 1345 bleef heel. Boven de winkeltjes op deze brug loopt een gang die in 1565 werd gebouwd, speciaal voor de machtige familie De Medici. Zo hoefde deze familie zich niet onder het gewone volk te begeven! In maart wordt het eetfestival Firenze a Tavola (“Florence aan Tafel”) gehouden. Je kunt er genieten van specialiteiten van de stad en de streek. Het belang van Florence als handelsstad in vroegere eeuwen komt uit de naamgeving van andere munten. De Hongaarse forint dankt zijn naam aan de florijn, en de Nederlandse gulden heette aanvankelijk gulden (betekent gouden) florijn. Ook heeft Italië veel bekende automerken die vaak overal ter wereld te koop zijn. Zoals de Ferrari, Fiat, Maserati en de Alfa Romeo.

Quiz

 • Vraag 1: Welke munt had Italië vroeger?
 • Vraag 2: Noem 3 Italiaanse automerken.
 • Vraag 3: Hoe oud is de toren van Pisa?
 • Vraag 4: Welk belangrijk iemand woont in Basilica di San Pietro
 • Vraag 5: Hoe hoog is de Etna?
 • Vraag 6: Waardoor is het Colosseum vernield?
 • Vraag 7: Wanneer werd de eerste gulden geslagen?

Bronnen

https://www.reizenisfijn.nl/europa/italie/

 

  58 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen