Bijna jarig?
klik hier!Home   Douane

Douane


Waar kom je de Douane tegen?

De meeste mensen komen de Douane tegen bij de vliegvelden als ze op vakantie gaan. Maar ook in de havens van Rotterdam en Amsterdam kom je ze tegen. Eigenlijk kom je overal tegen waar mensen goederen het land in en uit kunnen brengen. Je zou kunnen zeggen dat de Douane eigenlijk een soort grenspolitie is.

Wat doet de Douane?

De Douane controleert alle goederen die het land in- uit- en doorgevoerd worden. Dat kan iets zijn dat je op vakantie hebt gekocht, maar dat kan ook b.v. een container bananen zijn of een vrachtauto met bloembollen. Als er iets wordt doorgevoerd wil dat zeggen dat het niet voor ons land maar voor een ander land bestemd is.b.v. een lading bananen die van Costa-Rica op weg is naar Duitsland. Die lading maakt eerst een tussenstop in de haven Rotterdam daarna gaat hij door naar Duitsland, dus komen ze door Nederland.

Hoe herken je de Douane?

douane

Mensen die bij Douane weken dragen meestal een uniform. Ze dragen nu nog een groen/grijze broek , een wit hemd, een gestreepte das en een groene jas. In de toekomst krijgen ze een nieuw uniform.( volgend jaar 2005). Dat wordt: een zwarte broek,een licht grijs hemd,een donker groen/grijze das en een donkergroen/zwarte jas.

Wist je dat de Douane niet je paspoort controleert maar dat de Marechaussee dat doet.De Douane doet allen de controle van de goederen.!!!! Dat wil zeggen je koffers bij het vliegveld.b.v.

De Douane heeft veel verschillende taken maar ik wil het alleen over smokkelen hebben.

Wat is smokkelen?

Smokkelen is in het geheim iets van het ene land naar het andere brengen. Iemand die dat doet noemen we een smokkelaar.

Wat kun je allemaal smokkelen?

Planten; Mensen; Dieren; Goederen(drugs, sigaretten, namaakkleding, edelstenen)

Dus eigenlijk alles.e goederen (spullen) die gesmokkeld worden noemen we smokkelwaar. De smokkelaars vragen vaak heel veel geld voor hun goederen, vaak hebben ze van smokkelen hun beroep gemaakt.

De juiste papieren!!

Zeldzame dieren en planten worden beschermd. Omdat ze zo zeldzaam zijn is het verboden

smokkelen

Hij moet een vergunning hebben uit het land waar het vandaan komt en uit Nederland. Met de juiste papieren krijgen de handelaren de beschermde dieren en planten zonder problemen de grens over. Deze mensen gaan dus op de juiste manier met de natuur om. Smokkelaars hebben geen vergunning en zijn dus verkeert bezig. Soms is een vergunning alleen niet genoeg b.v. bij een lading papagaaien, controleert de douane niet allen de papieren maar ook de ringetjes die om de pootjes van de dieren zitten. Aan die ringetjes ziet de Douane meteen of het een speciaal gefokt, of een geroofd dier uit het oerwoud is. Bij gefokte dieren zit het ringetje heel strak, omdat ze dat al hun hele leven om hebben, bij een geroofd dier probeert de smokkelaar zelf het ringetje om te doen.Dat likt nooit zo strak, omdat het losser zit weet de Douane dat het foute boel is. De Douane grijpt dan in. om ze uit hun eigen land weg te halen.Sommige beschermde dieren en planten mogen wel het land verlaten tenminste……als de persoon die dat doet de juiste vergunningen heeft.

Wist je dat je ook per ongeluk kunt smokkelen?

In vreemde landen worden spullen verkocht die gemaakt zijn van beschermde planten of dieren Als je dat niet weet en je koopt dat dan heb je dus per ongeluk gesmokkeld.Wordt je dan door de Douane gecontroleerd dan worden die spullen in beslag genomen en krijg je ook nog een bekeuring (boete).

Enkele dingen die je niet mag meenemen van vakantie

B.v. grote witte schelpen die ze overal verlopen, dat zijn eigenlijk huisjes van kreeften. Door het wegnemen van de schelpen zijn ze dakloos en erg kwetsbaar, ze worden dan sneller opgegeten door vissen.

Sieraden van ivoor

Ivoor is van de tanden van olifanten,deze worden gejaagd door stropers alleen voor de tanden. Daardoor kunnen ze uitsterven.

Nep en namaak.

Vanuit Azië worden regelmatig namaak c.d’s, games, d.v.d’s, speelgoed en namaakkleding naar Nederland gesmokkeld. Soms zijn deze dingen zo goed dat je amper ziet dat het namaak is.

Waarom zijn die namaak artikelen eigenlijk verboden?

Als je sportschoenen van een duur merk koopt weet je zeker dat ze van goede kwaliteit zijn, bij een nepmerk is dat nog maar de vraag.Meestal zien ze er goed uit maar is de kwaliteit slecht, als jij die dan hebt gekocht en ze gaan stuk wil je die niet meer hebben van dat merk en je vrienden ook niet meer.Hierdoor verliest de merkschoen zijn goede naam , en dat kost veel geld. Handel uit Azië wordt daarom altijd goed in de gaten gehouden door de Douane. Zo beschermen ze de kopers en de merken.

Hoe spoort de Douane de smokkelwaar op?

Ieder jaar opnieuw controleert de Douane miljoenen kilo’s bagage en vracht. Dit gebeurt d.m.v. een scan. Dit is een apparaat waar de bagage door gaat. Ook bestaat er een grote vrachtauto waar de grote bagage en vracht doorheen gaat. Een andere manier van controleren is kijken of de papieren (vergunningen) kloppen. Er wordt gekeken of dat wat op de papieren staat ook echt in de vracht zit.Klopt dat niet dan macht de lading het land niet binnen, soms wordt er beslag gelegd en volgt er een boete. Ook beschikt de Douane over SUPER SPEURNEUZEN. Dit zijn honden die er speciaal zij om drugs en grote ladingen sigaretten op te sporen. Deze drugs-en tabakshonden snuffelen aan koffers en containers zit er iets in dan blijven ze staan en gaan blaffen.

Wist je dat er mensen zijn die drugs slikken en dan proberen deze naar Nederland te brengen.

Deze mensen slikken dan zogenaamde bolletjes met drugs die in de maag komen te zitten, eenmaal in Nederland moeten ze die uitpoepen. Dit kan zeer gevaarlijk zijn en wordt meestal gedaan door mensen die weinig geld hebben. Deze mensen verdienen er niet veel aan maar de handelaar wel. Toch zijn deze mensen dan smokkelaars en zij lopen het grootste risico om gepakt te worden. Ze kunnen zelfs erg ziek worden of zelfs dood gaan als een bolletje stuk gaat.

Smokkelwaar uit Azië en Oceanië.

Koraal

smokkelwaar douane

Voor de kust van Azië en Oceanië liggen koraalriffen die zitten vol met beestje en andere kleine beestjes.Het koraal ziet er prachtig uit en beschermd de kust en alle dieren die er leven. Koraal is erg belangrijk voor de natuur, het daarom verboden om het mee te nemen of er sieraden of andere voorwerpen van te maken.

Pillen en poeders.

Een van de dieren die op de lijst staat van beschermde dieren is de tijger. Toch wordt er nog altijd op de tijger gejaagd. Veel mensen geloven dat in de botten van de tijger spul zit waar je groot sterk en vruchtbaar van wordt, of dat zo is dat is nog maar de vraag. Het is voor de douane soms een hele klus om te controleren of er iets van de botten van een tijger in de pillen of poeders zitten. Dit komt omdat het meestal met Chinese tekens staat aan gegeven. ( niet iedereen bij de douane kan chinees) Ha Ha !!

Ook worden uit Azië veel partijen namaakkleding, schoenen en horloges van dure merken gesmokkeld. Je moet begrijpen dat zijn dan wel allemaal nepmerken. Een voorbeeld is de film van Harry Potter.Nog voor deze in de bioscoop draait vindt de Douane al grote partijen T ’shirts en speelgoed van deze bekende tovenaar, allemaal namaak.

Smokkelwaar uit Afrika. In Afrika leven veel die met uitsterven worden bedreigd. Je mag op deze dieren dan niet jagen, Toch zijn er nog mensen die dat wel doen. Ze verkopen de huiden aan de toeristen, die zich vaak van geen kwaad bewust zijn. De toeristen willen alleen maar een leuk souvenir meenemen voor thuis als aandenken aan hun vakantie. Daarom let de Douane extra goed op wat de mensen die terug komen van Afrika in hun koffers en rugzakken hebben zitten. Heel vaak zijn dat huiden van beschermde dieren zoals van de tijger en van de cheeta. Ook slagtanden van de olifanten zijn geld waard, die leveren n.l ivoor op. Ivoor noemt men ook wel het “witte goud”. Misschien heb je wel eens een tas of een paar laarzen van slangenleer gezien, ook dat is verboden. Echt slangenleer herkent de Douane door met hun handen over het leer te wrijven, is het echt dan voelen ze dunne losse vliesachtige schubbetjes. Hiervoor gelden dan weer dezelfde regels, zijn ze zonder vergunning (dus gesmokkeld) ingevoerd dan worden ze in beslag genomen.

Smokkelwaar uit Noord-Amerika.In Alaska in de wouden van Noord-Amerika leven de zwarte en de bruine beren. Deze grote lobbesen worden neergeschoten omdat de mensen pillen maken van de galblaas.( de galblaas is en ingewand dat helpt om het eten te verteren.) Volgens veel mensen hebben de galblaas van beren bijzondere krachten en helpen ze de mens te genezen.Omdat er nu niet meer zoveel beren zijn is de galblaas veel geld waard en wordt er natuurlijk mee gesmokkeld. Ginseng is een wortel soort waar ook medicijnen mee worden gemaakt tegen allerlei lastige kwaaltjes,tenminste dat denken veel mensen. De ginseng is een planten soort die ook beschermd is. Deze plant groeit niet zo snel en als je de wortel uit de grond trekt, is de grond jaren onvruchtbaar vandaar dat de plant beschermd is. Wist je dat ook de bizon met uitsterven wordt bedreigd? Hun kop wordt als een echte jachttroffee boven de open haard gehangen. Ook de walrus is beschermd omdat er op gejaagd word voor de tanden van ivoor en voor de botten.

Smokkelwaar uit Zuid- en Midden Amerika

Ook midden Amerika is een populaire vakantie bestemming. Dit komt door het fijne klimaat en prachtige natuur. In de zee rond midden Amerika vind je prachtige schelpen. De mensen willen deze schelpen mee naar huis nemen maar vergeten dat deze schelpen door kleine zeediertjes gebruikt worden om in te schuilen. Ook de schelpen die je op het strand vindt mogen niet meegenomen worden. Een zeer bekende schelp is de doopvontschelp. Meenemen wordt streng bestraft. In zuid Dierenkliniek van dierenarts Christenhuis: papegaai Amerika ligt het Amazonegebied. Dit is een enorm groot oerwoud waar zeer veel dieren en planten wonen. Veel van de dieren en planten zijn beschermd omdat ze met uitsterven bedreigd worden. Te denken valt aan papagaaien en orchideeën . Een van die papagaaien zijn de grote ara. Deze zijn zo duur dat smokkelaars zelfs eieren van deze dieren meenemen in hun koffer en ze thuis proberen uit te broeden. Ook worden levende papagaaien in een colafles gestopt. Je kunt je voorstellen dat veel dieren dit niet overleven. Vogels die gevonden worden, gaan als ze nog gezond zijn, naar een opvangcentrum. De smokkelaar krijgt een hoge boete en soms ook nog gevangenisstraf. Soms zijn de planten en dieren zo goed verstopt dat ze alleen te vinden zijn met speciale apparatuur.

Ik heb al verteld van de “bolletjesslikkers”. De meeste komen uit midden en zuid Amerika omdat daar veel drugs vandaan komen.

Een heel bekende plant waar jullie allemaal wel eens van gehoord hebben is de Orchidee. Eigenlijk is de Orchidee een bloemenfamilie want er zijn wel 30.000 soorten van. Een paar van deze soorten worden gekweekt, en die zie je dus in de winkel, de andere groeien in de oerwouden van Midden-Zuid-Amerika Deze worden met uitsterven bedreigd soms worden ze gesmokkeld en voor veel geld verkocht. Wist je dat er in Midden-enZuid –Amerka van holle cactustakken muziekinstrumenten worden gemaakt? Deze noem je rainsticks . Ze worden zo genoemd omdat als je er mee heen en weer schud je het geluid van de regen hoort.Je mag er drie mee nemen naar Nederland. Een voor jezelf en twee als cadeau.

Smokkelwaar in Europa

Iconen In Europa zijn er weer andere dingen die de mensen willen smokkelen. Zo hangen in Rusland de kerken vol met waardevolle iconen. Dit zijn schilderijen met afbeeldingen uit de bijbel. Vroeger kon je deze zo meenemen de grens over, totdat de regering van Rusland ontdekte dat er al veel van deze iconen verdwenen waren. Deze schilderijen horen in Rusland thuis en niet in het westen. Nu werken de Nederlandse en de Russische Douane vaak nauw samen.

Speelgoedpistolen

speelgoedpistolen

Nu we in Europa bijna allemaal met de Euro betalen, wil dat nog niet zeggen dat je in heel overal hetzelfde mag kopen en kunt kopen. In Nederland is dit speelgoed verboden je mag het dus ook niet meenemen vanuit Spanje als je op vakantie bent geweest.Doe je dit toch en de Douane ontdekt dat dan wacht je een flinke boete en het pistool wordt afgenomen.

Niet alleen smokkelwaar

Het is natuurlijk niet alleen smokkelwaar dat ons land binnenkomt. Nederland is namelijk het grootste doorvoerland van Europa. Dus ook veel legale handel (waar wel alle papieren van oké zijn) komt ons land binnen en wordt door de Douane gecontroleerd.

Wat gebeurt er met de smokkelaars en de smokkelwaar?

Terug naar huis of niet Beschermde planten en dieren uit b.v. het regenwoud horen niet in Nederland thuis. In hun eigen omgeving groeien en bloeien ze het beste. Als ze toch hier moeten zijn in b.v. een dierentuin dan moeten ze dat voorzichtig doen. Smokkelaars zullen dat niet doen die denken alleen maar aan het geld. Regelmatig treft de Douane dode of verzwakte dieren aan. Deze dieren worden hier dan opgevangen en blijven de rest van hun leven hier. Het is niet mogelijk om deze dieren weer in het wild terug te zetten omdat ze dat meestal niet overleven. Gesmokkelde planten gaan meestal wel weer terug naar het land waar ze vandaan komen.

Geheime loods.

Alle ander spullen die de Douane heeft gevonden worden opgeslagen in een grote loods. Deze loods staat ergens op een geheime plek in Nederland. De rechter beslist wat er mee gebeurt, soms wordt het vernietigd soms tref je het later in een museum aan.

De rechter beslist.

Wordt een smokkelaar betrapt dan neemt de Douane altijd de waar in beslag. Aan de rechter geven ze dan door wie en wat er gesmokkeld is. De rechter geeft dan de straf, meestal is dat een geldboete, soms is dat gevangenis straf.

Zoals je ziet zijn niet overal foto’s bij gedrukt, dit komt omdat ik voor een gedeelte echte foto’s heb gebruikt en deze er bij heb geplakt. Verder heb ik gebruik gemaakt van het smokkelkoffertje dat ik via de douanetelefoon heb aangevraagd. In dit koffertje staat alles wat je nodig hebt voor een spreekbeurt of werkstuk. Er staat heel veel informatie, en er staan verschillende kleurplaten in die je natuurlijk zelf kunt kopiëren en aan de kinderen kunt uitdelen.

 
spreekbeurt

 

  14 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen