Douane

Waar kom je de Douane tegen?

De meeste mensen komen de Douane tegen bij de vliegvelden als ze op vakantie gaan. Maar ook in de havens van Rotterdam en Amsterdam kom je ze tegen. Eigenlijk kom je overal tegen waar mensen goederen het land in en uit kunnen brengen. Je zou kunnen zeggen dat de Douane eigenlijk een soort grenspolitie is.

Wat doet de Douane?

De Douane controleert alle goederen die het land in- uit- en doorgevoerd worden. Dat kan iets zijn dat je op vakantie hebt gekocht, maar dat kan ook b.v. een container bananen zijn of een vrachtauto met bloembollen. Als er iets wordt doorgevoerd wil dat zeggen dat het niet voor ons land maar voor een ander land bestemd is.b.v. een lading bananen die van Costa-Rica op weg is naar Duitsland. Die lading maakt eerst een tussenstop in de haven Rotterdam daarna gaat hij door naar Duitsland, dus komen ze door Nederland.

Hoe herken je de Douane?

douane

Mensen die bij Douane weken dragen meestal een uniform. Ze dragen nu nog een groen/grijze broek , een wit hemd, een gestreepte das en een groene jas. In de toekomst krijgen ze een nieuw uniform.( volgend jaar 2005). Dat wordt: een zwarte broek,een licht grijs hemd,een donker groen/grijze das en een donkergroen/zwarte jas.

Wist je dat de Douane niet je paspoort controleert maar dat de Marechaussee dat doet.De Douane doet allen de controle van de goederen.!!!! Dat wil zeggen je koffers bij het vliegveld.b.v.

De Douane heeft veel verschillende taken maar ik wil het alleen over smokkelen hebben.

Wat is smokkelen?

Smokkelen is in het geheim iets van het ene land naar het andere brengen. Iemand die dat doet noemen we een smokkelaar.

Wat kun je allemaal smokkelen?

Planten; Mensen; Dieren; Goederen(drugs, sigaretten, namaakkleding, edelstenen)

Dus eigenlijk alles.e goederen (spullen) die gesmokkeld worden noemen we smokkelwaar. De smokkelaars vragen vaak heel veel geld voor hun goederen, vaak hebben ze van smokkelen hun beroep gemaakt.

De juiste papieren!!

Zeldzame dieren en planten worden beschermd. Omdat ze zo zeldzaam zijn is het verboden

smokkelen

Hij moet een vergunning hebben uit het land waar het vandaan komt en uit Nederland. Met de juiste papieren krijgen de handelaren de beschermde dieren en planten zonder problemen de grens over. Deze mensen gaan dus op de juiste manier met de natuur om. Smokkelaars hebben geen vergunning en zijn dus verkeert bezig. Soms is een vergunning alleen niet genoeg b.v. bij een lading papagaaien, controleert de douane niet allen de papieren maar ook de ringetjes die om de pootjes van de dieren zitten. Aan die ringetjes ziet de Douane meteen of het een speciaal gefokt, of een geroofd dier uit het oerwoud is. Bij gefokte dieren zit het ringetje heel strak, omdat ze dat al hun hele leven om hebben, bij een geroofd dier probeert de smokkelaar zelf het ringetje om te doen.Dat likt nooit zo strak, omdat het losser zit weet de Douane dat het foute boel is. De Douane grijpt dan in. om ze uit hun eigen land weg te halen.Sommige beschermde dieren en planten mogen wel het land verlaten tenminste……als de persoon die dat doet de juiste vergunningen heeft.

Wist je dat je ook per ongeluk kunt smokkelen?

In vreemde landen worden spullen verkocht die gemaakt zijn van beschermde planten of dieren Als je dat niet weet en je koopt dat dan heb je dus per ongeluk gesmokkeld.Wordt je dan door de Douane gecontroleerd dan worden die spullen in beslag genomen en krijg je ook nog een bekeuring (boete).

Enkele dingen die je niet mag meenemen van vakantie

B.v. grote witte schelpen die ze overal verlopen, dat zijn eigenlijk huisjes van kreeften. Door het wegnemen van de schelpen zijn ze dakloos en erg kwetsbaar, ze worden dan sneller opgegeten door vissen.

Sieraden van ivoor

Ivoor is van de tanden van olifanten,deze worden gejaagd door stropers alleen voor de tanden. Daardoor kunnen ze uitsterven.

Nep en namaak.

Vanuit Azië worden regelmatig namaak c.d’s, games, d.v.d’s, speelgoed en namaakkleding naar Nederland gesmokkeld. Soms zijn deze dingen zo goed dat je amper ziet dat het namaak is.

Waarom zijn die namaak artikelen eigenlijk verboden?

Als je sportschoenen van een duur merk koopt weet je zeker dat ze van goede kwaliteit zijn, bij een nepmerk is dat nog maar de vraag.Meestal zien ze er goed uit maar is de kwaliteit slecht, als jij die dan hebt gekocht en ze gaan stuk wil je die niet meer hebben van dat merk en je vrienden ook niet meer.Hierdoor verliest de merkschoen zijn goede naam , en dat kost veel geld. Handel uit Azië wordt daarom altijd goed in de gaten gehouden door de Douane. Zo beschermen ze de kopers en de merken.

Hoe spoort de Douane de smokkelwaar op?

Ieder jaar opnieuw controleert de Douane miljoenen kilo’s bagage en vracht. Dit gebeurt d.m.v. een scan. Dit is een apparaat waar de bagage door gaat. Ook bestaat er een grote vrachtauto waar de grote bagage en vracht doorheen gaat. Een andere manier van controleren is kijken of de papieren (vergunningen) kloppen. Er wordt gekeken of dat wat op de papieren staat ook echt in de vracht zit.Klopt dat niet dan macht de lading het land niet binnen, soms wordt er beslag gelegd en volgt er een boete. Ook beschikt de Douane over SUPER SPEURNEUZEN. Dit zijn honden die er speciaal zij om drugs en grote ladingen sigaretten op te sporen. Deze drugs-en tabakshonden snuffelen aan koffers en containers zit er iets in dan blijven ze staan en gaan blaffen.

Wist je dat er mensen zijn die drugs slikken en dan proberen deze naar Nederland te brengen.

Deze mensen slikken dan zogenaamde bolletjes met drugs die in de maag komen te zitten, eenmaal in Nederland moeten ze die uitpoepen. Dit kan zeer gevaarlijk zijn en wordt meestal gedaan door mensen die weinig geld hebben. Deze mensen verdienen er niet veel aan maar de handelaar wel. Toch zijn deze mensen dan smokkelaars en zij lopen het grootste risico om gepakt te worden. Ze kunnen zelfs erg ziek worden of zelfs dood gaan als een bolletje stuk gaat.

Smokkelwaar uit Azië en Oceanië.

Koraal

smokkelwaar douane

Voor de kust van Azië en Oceanië liggen koraalriffen die zitten vol met beestje en andere kleine beestjes.Het koraal ziet er prachtig uit en beschermd de kust en alle dieren die er leven. Koraal is erg belangrijk voor de natuur, het daarom verboden om het mee te nemen of er sieraden of andere voorwerpen van te maken.

Pillen en poeders.

Een van de dieren die op de lijst staat van beschermde dieren is de tijger. Toch wordt er nog altijd op de tijger gejaagd. Veel mensen geloven dat in de botten van de tijger spul zit waar je groot sterk en vruchtbaar van wordt, of dat zo is dat is nog maar de vraag. Het is voor de douane soms een hele klus om te controleren of er iets van de botten van een tijger in de pillen of poeders zitten. Dit komt omdat het meestal met Chinese tekens staat aan gegeven. ( niet iedereen bij de douane kan chinees) Ha Ha !!

Ook worden uit Azië veel partijen namaakkleding, schoenen en horloges van dure merken gesmokkeld. Je moet begrijpen dat zijn dan wel allemaal nepmerken. Een voorbeeld is de film van Harry Potter.Nog voor deze in de bioscoop draait vindt de Douane al grote partijen T ’shirts en speelgoed van deze bekende tovenaar, allemaal namaak.

Smokkelwaar uit Afrika. In Afrika leven veel die met uitsterven worden bedreigd. Je mag op deze dieren dan niet jagen, Toch zijn er nog mensen die dat wel doen. Ze verkopen de huiden aan de toeristen, die zich vaak van geen kwaad bewust zijn. De toeristen willen alleen maar een leuk souvenir meenemen voor thuis als aandenken aan hun vakantie. Daarom let de Douane extra goed op wat de mensen die terug komen van Afrika in hun koffers en rugzakken hebben zitten. Heel vaak zijn dat huiden van beschermde dieren zoals van de tijger en van de cheeta. Ook slagtanden van de olifanten zijn geld waard, die leveren n.l ivoor op. Ivoor noemt men ook wel het “witte goud”. Misschien heb je wel eens een tas of een paar laarzen van slangenleer gezien, ook dat is verboden. Echt slangenleer herkent de Douane door met hun handen over het leer te wrijven, is het echt dan voelen ze dunne losse vliesachtige schubbetjes. Hiervoor gelden dan weer dezelfde regels, zijn ze zonder vergunning (dus gesmokkeld) ingevoerd dan worden ze in beslag genomen.

Smokkelwaar uit Noord-Amerika.In Alaska in de wouden van Noord-Amerika leven de zwarte en de bruine beren. Deze grote lobbesen worden neergeschoten omdat de mensen pillen maken van de galblaas.( de galblaas is en ingewand dat helpt om het eten te verteren.) Volgens veel mensen hebben de galblaas van beren bijzondere krachten en helpen ze de mens te genezen.Omdat er nu niet meer zoveel beren zijn is de galblaas veel geld waard en wordt er natuurlijk mee gesmokkeld. Ginseng is een wortel soort waar ook medicijnen mee worden gemaakt tegen allerlei lastige kwaaltjes,tenminste dat denken veel mensen. De ginseng is een planten soort die ook beschermd is. Deze plant groeit niet zo snel en als je de wortel uit de grond trekt, is de grond jaren onvruchtbaar vandaar dat de plant beschermd is. Wist je dat ook de bizon met uitsterven wordt bedreigd? Hun kop wordt als een echte jachttroffee boven de open haard gehangen. Ook de walrus is beschermd omdat er op gejaagd word voor de tanden van ivoor en voor de botten.

Smokkelwaar uit Zuid- en Midden Amerika

Ook midden Amerika is een populaire vakantie bestemming. Dit komt door het fijne klimaat en prachtige natuur. In de zee rond midden Amerika vind je prachtige schelpen. De mensen willen deze schelpen mee naar huis nemen maar vergeten dat deze schelpen door kleine zeediertjes gebruikt worden om in te schuilen. Ook de schelpen die je op het strand vindt mogen niet meegenomen worden. Een zeer bekende schelp is de doopvontschelp. Meenemen wordt streng bestraft. In zuid Dierenkliniek van dierenarts Christenhuis: papegaai Amerika ligt het Amazonegebied. Dit is een enorm groot oerwoud waar zeer veel dieren en planten wonen. Veel van de dieren en planten zijn beschermd omdat ze met uitsterven bedreigd worden. Te denken valt aan papagaaien en orchideeën . Een van die papagaaien zijn de grote ara. Deze zijn zo duur dat smokkelaars zelfs eieren van deze dieren meenemen in hun koffer en ze thuis proberen uit te broeden. Ook worden levende papagaaien in een colafles gestopt. Je kunt je voorstellen dat veel dieren dit niet overleven. Vogels die gevonden worden, gaan als ze nog gezond zijn, naar een opvangcentrum. De smokkelaar krijgt een hoge boete en soms ook nog gevangenisstraf. Soms zijn de planten en dieren zo goed verstopt dat ze alleen te vinden zijn met speciale apparatuur.

Ik heb al verteld van de “bolletjesslikkers”. De meeste komen uit midden en zuid Amerika omdat daar veel drugs vandaan komen.

Een heel bekende plant waar jullie allemaal wel eens van gehoord hebben is de Orchidee. Eigenlijk is de Orchidee een bloemenfamilie want er zijn wel 30.000 soorten van. Een paar van deze soorten worden gekweekt, en die zie je dus in de winkel, de andere groeien in de oerwouden van Midden-Zuid-Amerika Deze worden met uitsterven bedreigd soms worden ze gesmokkeld en voor veel geld verkocht. Wist je dat er in Midden-enZuid –Amerka van holle cactustakken muziekinstrumenten worden gemaakt? Deze noem je rainsticks . Ze worden zo genoemd omdat als je er mee heen en weer schud je het geluid van de regen hoort.Je mag er drie mee nemen naar Nederland. Een voor jezelf en twee als cadeau.

Smokkelwaar in Europa

Iconen In Europa zijn er weer andere dingen die de mensen willen smokkelen. Zo hangen in Rusland de kerken vol met waardevolle iconen. Dit zijn schilderijen met afbeeldingen uit de bijbel. Vroeger kon je deze zo meenemen de grens over, totdat de regering van Rusland ontdekte dat er al veel van deze iconen verdwenen waren. Deze schilderijen horen in Rusland thuis en niet in het westen. Nu werken de Nederlandse en de Russische Douane vaak nauw samen.

Speelgoedpistolen

speelgoedpistolen

Nu we in Europa bijna allemaal met de Euro betalen, wil dat nog niet zeggen dat je in heel overal hetzelfde mag kopen en kunt kopen. In Nederland is dit speelgoed verboden je mag het dus ook niet meenemen vanuit Spanje als je op vakantie bent geweest.Doe je dit toch en de Douane ontdekt dat dan wacht je een flinke boete en het pistool wordt afgenomen.

Niet alleen smokkelwaar

Het is natuurlijk niet alleen smokkelwaar dat ons land binnenkomt. Nederland is namelijk het grootste doorvoerland van Europa. Dus ook veel legale handel (waar wel alle papieren van oké zijn) komt ons land binnen en wordt door de Douane gecontroleerd.

Wat gebeurt er met de smokkelaars en de smokkelwaar?

Terug naar huis of niet Beschermde planten en dieren uit b.v. het regenwoud horen niet in Nederland thuis. In hun eigen omgeving groeien en bloeien ze het beste. Als ze toch hier moeten zijn in b.v. een dierentuin dan moeten ze dat voorzichtig doen. Smokkelaars zullen dat niet doen die denken alleen maar aan het geld. Regelmatig treft de Douane dode of verzwakte dieren aan. Deze dieren worden hier dan opgevangen en blijven de rest van hun leven hier. Het is niet mogelijk om deze dieren weer in het wild terug te zetten omdat ze dat meestal niet overleven. Gesmokkelde planten gaan meestal wel weer terug naar het land waar ze vandaan komen.

Geheime loods.

Alle ander spullen die de Douane heeft gevonden worden opgeslagen in een grote loods. Deze loods staat ergens op een geheime plek in Nederland. De rechter beslist wat er mee gebeurt, soms wordt het vernietigd soms tref je het later in een museum aan.

De rechter beslist.

Wordt een smokkelaar betrapt dan neemt de Douane altijd de waar in beslag. Aan de rechter geven ze dan door wie en wat er gesmokkeld is. De rechter geeft dan de straf, meestal is dat een geldboete, soms is dat gevangenis straf.

Zoals je ziet zijn niet overal foto’s bij gedrukt, dit komt omdat ik voor een gedeelte echte foto’s heb gebruikt en deze er bij heb geplakt. Verder heb ik gebruik gemaakt van het smokkelkoffertje dat ik via de douanetelefoon heb aangevraagd. In dit koffertje staat alles wat je nodig hebt voor een spreekbeurt of werkstuk. Er staat heel veel informatie, en er staan verschillende kleurplaten in die je natuurlijk zelf kunt kopiëren en aan de kinderen kunt uitdelen.

 
spreekbeurt

 

14 Responses to “Douane”

 1. Goede spreekbeurt. Ik denk erover om hetzelfde onderwerp te kiezen!

 2. Anoniem

  Heel leuk! Ik kopieer hem natuurlijk niet gelijk!

 3. het is een interessant maar soms ook wel spannend zeiden mijn klasgenoten.

 4. ik moet een werkstuk doen over de douane en er is nergens iets te vinden
  gelukkig is hier informatie

 5. HOIIIIIIIIIIIiiii

  ik had een tien voor me spreekbeurt thanks ik had een samenvatting gemaakt

 6. HOIIIIIIIIIIIiiii

  ik had een tien voor me spreekbeurt thanks