Bijna jarig?
klik hier!Home   Douane

Douane


Waar kom je de Douane tegen?

De meeste mensen komen de Douane tegen bij de vliegvelden als ze op vakantie gaan. Maar ook in de havens van Rotterdam en Amsterdam kom je ze tegen. Eigenlijk kom je overal tegen waar mensen goederen het land in en uit kunnen brengen. Je zou kunnen zeggen dat de Douane eigenlijk een soort grenspolitie is.

Wat doet de Douane?

De Douane controleert alle goederen die het land in- uit- en doorgevoerd worden. Dat kan iets zijn dat je op vakantie hebt gekocht, maar dat kan ook b.v. een container bananen zijn of een vrachtauto met bloembollen. Als er iets wordt doorgevoerd wil dat zeggen dat het niet voor ons land maar voor een ander land bestemd is.b.v. een lading bananen die van Costa-Rica op weg is naar Duitsland. Die lading maakt eerst een tussenstop in de haven Rotterdam daarna gaat hij door naar Duitsland, dus komen ze door Nederland.

Hoe herken je de Douane?

douane

Mensen die bij Douane weken dragen meestal een uniform. Ze dragen nu nog een groen/grijze broek , een wit hemd, een gestreepte das en een groene jas. In de toekomst krijgen ze een nieuw uniform.( volgend jaar 2005). Dat wordt: een zwarte broek,een licht grijs hemd,een donker groen/grijze das en een donkergroen/zwarte jas.

Wist je dat de Douane niet je paspoort controleert maar dat de Marechaussee dat doet.De Douane doet allen de controle van de goederen.!!!! Dat wil zeggen je koffers bij het vliegveld.b.v.

De Douane heeft veel verschillende taken maar ik wil het alleen over smokkelen hebben.

Wat is smokkelen?

Smokkelen is in het geheim iets van het ene land naar het andere brengen. Iemand die dat doet noemen we een smokkelaar.

Wat kun je allemaal smokkelen?

Planten; Mensen; Dieren; Goederen(drugs, sigaretten, namaakkleding, edelstenen)

Dus eigenlijk alles.e goederen (spullen) die gesmokkeld worden noemen we smokkelwaar. De smokkelaars vragen vaak heel veel geld voor hun goederen, vaak hebben ze van smokkelen hun beroep gemaakt.

De juiste papieren!!

Zeldzame dieren en planten worden beschermd. Omdat ze zo zeldzaam zijn is het verboden

smokkelen

Hij moet een vergunning hebben uit het land waar het vandaan komt en uit Nederland. Met de juiste papieren krijgen de handelaren de beschermde dieren en planten zonder problemen de grens over. Deze mensen gaan dus op de juiste manier met de natuur om. Smokkelaars hebben geen vergunning en zijn dus verkeert bezig. Soms is een vergunning alleen niet genoeg b.v. bij een lading papagaaien, controleert de douane niet allen de papieren maar ook de ringetjes die om de pootjes van de dieren zitten. Aan die ringetjes ziet de Douane meteen of het een speciaal gefokt, of een geroofd dier uit het oerwoud is. Bij gefokte dieren zit het ringetje heel strak, omdat ze dat al hun hele leven om hebben, bij een geroofd dier probeert de smokkelaar zelf het ringetje om te doen.Dat likt nooit zo strak, omdat het losser zit weet de Douane dat het foute boel is. De Douane grijpt dan in. om ze uit hun eigen land weg te halen.Sommige beschermde dieren en planten mogen wel het land verlaten tenminste……als de persoon die dat doet de juiste vergunningen heeft.

Wist je dat je ook per ongeluk kunt smokkelen?

In vreemde landen worden spullen verkocht die gemaakt zijn van beschermde planten of dieren Als je dat niet weet en je koopt dat dan heb je dus per ongeluk gesmokkeld.Wordt je dan door de Douane gecontroleerd dan worden die spullen in beslag genomen en krijg je ook nog een bekeuring (boete).

Enkele dingen die je niet mag meenemen van vakantie

B.v. grote witte schelpen die ze overal verlopen, dat zijn eigenlijk huisjes van kreeften. Door het wegnemen van de schelpen zijn ze dakloos en erg kwetsbaar, ze worden dan sneller opgegeten door vissen.

Sieraden van ivoor

Ivoor is van de tanden van olifanten,deze worden gejaagd door stropers alleen voor de tanden. Daardoor kunnen ze uitsterven.

Nep en namaak.

Vanuit Azië worden regelmatig namaak c.d’s, games, d.v.d’s, speelgoed en namaakkleding naar Nederland gesmokkeld. Soms zijn deze dingen zo goed dat je amper ziet dat het namaak is.

Waarom zijn die namaak artikelen eigenlijk verboden?

Als je sportschoenen van een duur merk koopt weet je zeker dat ze van goede kwaliteit zijn, bij een nepmerk is dat nog maar de vraag.Meestal zien ze er goed uit maar is de kwaliteit slecht, als jij die dan hebt gekocht en ze gaan stuk wil je die niet meer hebben van dat merk en je vrienden ook niet meer.Hierdoor verliest de merkschoen zijn goede naam , en dat kost veel geld. Handel uit Azië wordt daarom altijd goed in de gaten gehouden door de Douane. Zo beschermen ze de kopers en de merken.

Hoe spoort de Douane de smokkelwaar op?

Ieder jaar opnieuw controleert de Douane miljoenen kilo’s bagage en vracht. Dit gebeurt d.m.v. een scan. Dit is een apparaat waar de bagage door gaat. Ook bestaat er een grote vrachtauto waar de grote bagage en vracht doorheen gaat. Een andere manier van controleren is kijken of de papieren (vergunningen) kloppen. Er wordt gekeken of dat wat op de papieren staat ook echt in de vracht zit.Klopt dat niet dan macht de lading het land niet binnen, soms wordt er beslag gelegd en volgt er een boete. Ook beschikt de Douane over SUPER SPEURNEUZEN. Dit zijn honden die er speciaal zij om drugs en grote ladingen sigaretten op te sporen. Deze drugs-en tabakshonden snuffelen aan koffers en containers zit er iets in dan blijven ze staan en gaan blaffen.

Wist je dat er mensen zijn die drugs slikken en dan proberen deze naar Nederland te brengen.

Deze mensen slikken dan zogenaamde bolletjes met drugs die in de maag komen te zitten, eenmaal in Nederland moeten ze die uitpoepen. Dit kan zeer gevaarlijk zijn en wordt meestal gedaan door mensen die weinig geld hebben. Deze mensen verdienen er niet veel aan maar de handelaar wel. Toch zijn deze mensen dan smokkelaars en zij lopen het grootste risico om gepakt te worden. Ze kunnen zelfs erg ziek worden of zelfs dood gaan als een bolletje stuk gaat.

Smokkelwaar uit Azië en Oceanië.

Koraal

smokkelwaar douane

Voor de kust van Azië en Oceanië liggen koraalriffen die zitten vol met beestje en andere kleine beestjes.Het koraal ziet er prachtig uit en beschermd de kust en alle dieren die er leven. Koraal is erg belangrijk voor de natuur, het daarom verboden om het mee te nemen of er sieraden of andere voorwerpen van te maken.

Pillen en poeders.

Een van de dieren die op de lijst staat van beschermde dieren is de tijger. Toch wordt er nog altijd op de tijger gejaagd. Veel mensen geloven dat in de botten van de tijger spul zit waar je groot sterk en vruchtbaar van wordt, of dat zo is dat is nog maar de vraag. Het is voor de douane soms een hele klus om te controleren of er iets van de botten van een tijger in de pillen of poeders zitten. Dit komt omdat het meestal met Chinese tekens staat aan gegeven. ( niet iedereen bij de douane kan chinees) Ha Ha !!

Ook worden uit Azië veel partijen namaakkleding, schoenen en horloges van dure merken gesmokkeld. Je moet begrijpen dat zijn dan wel allemaal nepmerken. Een voorbeeld is de film van Harry Potter.Nog voor deze in de bioscoop draait vindt de Douane al grote partijen T ’shirts en speelgoed van deze bekende tovenaar, allemaal namaak.

Smokkelwaar uit Afrika. In Afrika leven veel die met uitsterven worden bedreigd. Je mag op deze dieren dan niet jagen, Toch zijn er nog mensen die dat wel doen. Ze verkopen de huiden aan de toeristen, die zich vaak van geen kwaad bewust zijn. De toeristen willen alleen maar een leuk souvenir meenemen voor thuis als aandenken aan hun vakantie. Daarom let de Douane extra goed op wat de mensen die terug komen van Afrika in hun koffers en rugzakken hebben zitten. Heel vaak zijn dat huiden van beschermde dieren zoals van de tijger en van de cheeta. Ook slagtanden van de olifanten zijn geld waard, die leveren n.l ivoor op. Ivoor noemt men ook wel het “witte goud”. Misschien heb je wel eens een tas of een paar laarzen van slangenleer gezien, ook dat is verboden. Echt slangenleer herkent de Douane door met hun handen over het leer te wrijven, is het echt dan voelen ze dunne losse vliesachtige schubbetjes. Hiervoor gelden dan weer dezelfde regels, zijn ze zonder vergunning (dus gesmokkeld) ingevoerd dan worden ze in beslag genomen.

Smokkelwaar uit Noord-Amerika.In Alaska in de wouden van Noord-Amerika leven de zwarte en de bruine beren. Deze grote lobbesen worden neergeschoten omdat de mensen pillen maken van de galblaas.( de galblaas is en ingewand dat helpt om het eten te verteren.) Volgens veel mensen hebben de galblaas van beren bijzondere krachten en helpen ze de mens te genezen.Omdat er nu niet meer zoveel beren zijn is de galblaas veel geld waard en wordt er natuurlijk mee gesmokkeld. Ginseng is een wortel soort waar ook medicijnen mee worden gemaakt tegen allerlei lastige kwaaltjes,tenminste dat denken veel mensen. De ginseng is een planten soort die ook beschermd is. Deze plant groeit niet zo snel en als je de wortel uit de grond trekt, is de grond jaren onvruchtbaar vandaar dat de plant beschermd is. Wist je dat ook de bizon met uitsterven wordt bedreigd? Hun kop wordt als een echte jachttroffee boven de open haard gehangen. Ook de walrus is beschermd omdat er op gejaagd word voor de tanden van ivoor en voor de botten.

Smokkelwaar uit Zuid- en Midden Amerika

Ook midden Amerika is een populaire vakantie bestemming. Dit komt door het fijne klimaat en prachtige natuur. In de zee rond midden Amerika vind je prachtige schelpen. De mensen willen deze schelpen mee naar huis nemen maar vergeten dat deze schelpen door kleine zeediertjes gebruikt worden om in te schuilen. Ook de schelpen die je op het strand vindt mogen niet meegenomen worden. Een zeer bekende schelp is de doopvontschelp. Meenemen wordt streng bestraft. In zuid Dierenkliniek van dierenarts Christenhuis: papegaai Amerika ligt het Amazonegebied. Dit is een enorm groot oerwoud waar zeer veel dieren en planten wonen. Veel van de dieren en planten zijn beschermd omdat ze met uitsterven bedreigd worden. Te denken valt aan papagaaien en orchideeën . Een van die papagaaien zijn de grote ara. Deze zijn zo duur dat smokkelaars zelfs eieren van deze dieren meenemen in hun koffer en ze thuis proberen uit te broeden. Ook worden levende papagaaien in een colafles gestopt. Je kunt je voorstellen dat veel dieren dit niet overleven. Vogels die gevonden worden, gaan als ze nog gezond zijn, naar een opvangcentrum. De smokkelaar krijgt een hoge boete en soms ook nog gevangenisstraf. Soms zijn de planten en dieren zo goed verstopt dat ze alleen te vinden zijn met speciale apparatuur.

Ik heb al verteld van de “bolletjesslikkers”. De meeste komen uit midden en zuid Amerika omdat daar veel drugs vandaan komen.

Een heel bekende plant waar jullie allemaal wel eens van gehoord hebben is de Orchidee. Eigenlijk is de Orchidee een bloemenfamilie want er zijn wel 30.000 soorten van. Een paar van deze soorten worden gekweekt, en die zie je dus in de winkel, de andere groeien in de oerwouden van Midden-Zuid-Amerika Deze worden met uitsterven bedreigd soms worden ze gesmokkeld en voor veel geld verkocht. Wist je dat er in Midden-enZuid –Amerka van holle cactustakken muziekinstrumenten worden gemaakt? Deze noem je rainsticks . Ze worden zo genoemd omdat als je er mee heen en weer schud je het geluid van de regen hoort.Je mag er drie mee nemen naar Nederland. Een voor jezelf en twee als cadeau.

Smokkelwaar in Europa

Iconen In Europa zijn er weer andere dingen die de mensen willen smokkelen. Zo hangen in Rusland de kerken vol met waardevolle iconen. Dit zijn schilderijen met afbeeldingen uit de bijbel. Vroeger kon je deze zo meenemen de grens over, totdat de regering van Rusland ontdekte dat er al veel van deze iconen verdwenen waren. Deze schilderijen horen in Rusland thuis en niet in het westen. Nu werken de Nederlandse en de Russische Douane vaak nauw samen.

Speelgoedpistolen

speelgoedpistolen

Nu we in Europa bijna allemaal met de Euro betalen, wil dat nog niet zeggen dat je in heel overal hetzelfde mag kopen en kunt kopen. In Nederland is dit speelgoed verboden je mag het dus ook niet meenemen vanuit Spanje als je op vakantie bent geweest.Doe je dit toch en de Douane ontdekt dat dan wacht je een flinke boete en het pistool wordt afgenomen.

Niet alleen smokkelwaar

Het is natuurlijk niet alleen smokkelwaar dat ons land binnenkomt. Nederland is namelijk het grootste doorvoerland van Europa. Dus ook veel legale handel (waar wel alle papieren van oké zijn) komt ons land binnen en wordt door de Douane gecontroleerd.

Wat gebeurt er met de smokkelaars en de smokkelwaar?

Terug naar huis of niet Beschermde planten en dieren uit b.v. het regenwoud horen niet in Nederland thuis. In hun eigen omgeving groeien en bloeien ze het beste. Als ze toch hier moeten zijn in b.v. een dierentuin dan moeten ze dat voorzichtig doen. Smokkelaars zullen dat niet doen die denken alleen maar aan het geld. Regelmatig treft de Douane dode of verzwakte dieren aan. Deze dieren worden hier dan opgevangen en blijven de rest van hun leven hier. Het is niet mogelijk om deze dieren weer in het wild terug te zetten omdat ze dat meestal niet overleven. Gesmokkelde planten gaan meestal wel weer terug naar het land waar ze vandaan komen.

Geheime loods.

Alle ander spullen die de Douane heeft gevonden worden opgeslagen in een grote loods. Deze loods staat ergens op een geheime plek in Nederland. De rechter beslist wat er mee gebeurt, soms wordt het vernietigd soms tref je het later in een museum aan.

De rechter beslist.

Wordt een smokkelaar betrapt dan neemt de Douane altijd de waar in beslag. Aan de rechter geven ze dan door wie en wat er gesmokkeld is. De rechter geeft dan de straf, meestal is dat een geldboete, soms is dat gevangenis straf.

Zoals je ziet zijn niet overal foto’s bij gedrukt, dit komt omdat ik voor een gedeelte echte foto’s heb gebruikt en deze er bij heb geplakt. Verder heb ik gebruik gemaakt van het smokkelkoffertje dat ik via de douanetelefoon heb aangevraagd. In dit koffertje staat alles wat je nodig hebt voor een spreekbeurt of werkstuk. Er staat heel veel informatie, en er staan verschillende kleurplaten in die je natuurlijk zelf kunt kopiëren en aan de kinderen kunt uitdelen.

 
spreekbeurt

 

14 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen