Kauwgom

Inleiding

Wij houden onze spreekbeurt over kauwgom. Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat we het leuk vinden om het daar over te doen, en omdat we kauwgom lekker vinden. We hebben de informatie gevonden op Internet en uit boeken. De spreekbeurt hebben we in punten verdeeld:

Inhoud

 • Punt 1: Kauwgom
 • Punt 2: De kauwgomfabriek
 • Punt 3: Soorten kauwgom
 • Punt 4: Kauwgomweetjes
 • Punt 5: Wedstrijd
 • Punt 6: Slot

Punt 1: Kauwgom

Kauwgom is lekker. Je krijgt er een frisse smaak van in je mond. En je wordt er niet dik van. Als je in een vliegtuig kauwgom eet, klappen je oren niet dicht. Ook kan kauwgom je helpen bij stoppen met roken. En als je zo’n wit kauwgumpje zonder suiker gebruikt is dat ook goed voor je gebit. Kauwgom is best goedkoop, want je kunt heel lang met een stukje kauwgom doen. En het is zowat overal te koop. In de supermarkt, bij tankstations en bij kantines. En dan in alle soorten, maten, kleuren, en smaken. In 1870 werd voor het eerst een smaakje toegevoegd aan de gom. Dat gebeurde in Amerika, het belangrijkste kauwgomland van de wereld. De eerste Amerikaanse kauwgomfabriek startte in 1871. En al gauw kwamen er meer. Kauwgom met de smaak pepermunt was de eerste, en werd in Amerika steeds populairder. In Nederland begon het gekauw op de kauwgom pas na de Tweede Wereldoorlog. Veel Amerikaanse soldaten die Nederland in 1945 bevrijdden, hadden kauwgom bij zich. Ze kauwden het zelf, maar deelden het ook uit. Steeds meer Nederlanders leerden kauwgom kennen. Kauwen op kauwgom werd stoer gevonden. Heel wat Nederlandse jongens wilden er net zo stoer uit zien als Amerikaanse soldaten. Om indruk te maken, en natuurlijk dat het lekker was. Ook meisjes gingen kauwen.

Kort na de oorlog was er nog maar weinig kauwgom in Nederland. De kauwers waren zuinig op hun kauwgom. Met één stukje deden ze heel lang. Soms legden ze hun kauwgom netjes weg. Bijvoorbeeld in een bakje met water. Dan konden ze na het eten de kauwgom weer lekker in hun mond stoppen. De eerste kauwgomfabriek in Nederland ging in 1948 van start. De fabriek heet: Maple Leaf. Die fabriek bestaat nu nog steeds en staat in Amsterdam.

Punt 2: De kauwgomfabriek

Voordat je wilt beginnen met kauwen moet natuurlijk eerst het kauwgom worden gemaakt. Dat gebeurt in de kauwgomfabriek
Net als in de keuken worden er allemaal ingrediënten bij elkaar gedaan zodat er een lekker kauwgompje uitkomt. Eerst komt de smeltafdeling. De smeltafdeling weegt de juiste hoeveelheden af van de hoofdingrediënten die samen de gombasis vormen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van rubber, hars, was en weekmakers. De rubber is een sap die uit de (sappodielja boom) wordt gehaald. Deze (sappodielja bomen) moeten minstens 20 jaar oud zijn en er wordt dan één keer in de 4 jaar rubber uitgehaald. De gombasis die hiervan gemaakt wordt is voor iedere smaak kauwgom hetzelfde. In gelijke hoeveelheden komen de verschillende ingrediënten in grote smeltmachines. De massa wordt verhit tot een temperatuur tussen de 80 en 130 graden. Daarna komt de smeltmachine.
De hete gesmolten kauwgombasis heeft het uiterlijk van een dikke siroop.
Elke dag gaat zo’n 9.000 kilo kauwgombasis van deze smeltmachines naar de volgende afdeling. Dat is de kneedafdeling.
De massa wordt gekneed samen met de ingrediënten die er echte kauwgom van maken. Voor de suikerkauwgom gaan er kilo’s suiker en vele liters stroop in het deeg. Nu komt er een smaakje aan. Dat gebeurt in het smeurlaboratorium. Hier worden de smaakoliën voor de kauwgom gemaakt. Zo wordt voor mint smaken bijvoorbeeld pepermuntolie er door heen gedaan. Meestal zit door zo’n klein vierkant wit kauwgompje geen suiker door. Bij andere smaken zoals aardbei wel. Na het smaakje gaan ze de kauwgom snijden. Dat doen ze in de snij afdeling. De kauwgom wordt nu eerst tot broodjes gevormd die nog moeten afkoelen. Als ze afgekoeld zijn worden de broodjes eerst onder een soort strijkijzer platgedrukt. De dunne plak die overblijft, gaat door de snijmachine die er kleine kauwgompjes van vormt. Ze zitten dan nog wel aan elkaar vast. Dan gaan het weer door naar de drageer afdeling. De kauwgom wordt in kleine stukjes gebroken en er komt een knapperig laagje op. Dat gebeurt in draaiende pannen waar een hoge suikeroplossing op het kauwgompje wordt gespoten. Hierna wordt met warme droge lucht dit laagje gedroogd. De kauwgompjes glanzen dan nog niet. Daar zijn speciale glanspannen voor. In deze pannen wordt het bovenste laagje glimmend gemaakt, zodat de kauwgom er mooi uitziet. De kauwgom is nu klaar om ingepakt te worden. Dat gebeurt op de inpakafdeling. De kauwgompjes komen eerst in de sorteermachines terecht. Die verpakken de kauwgompjes in strips met folie erover heen. Strips zijn deze dingen: Daarna kunnen de pakjes in dozen worden verpakt en kunnen met de vrachtwagens naar de winkels worden gebracht.

Punt 3: Soorten kauwgom

Er zijn eigenlijk maar twee soorten kauwgom: Chewing gum en Bubble gum. Chewing gum is het Engelse woord voor kauwen.
Chewing Gum Bubble Gum

Bubble is ook Engels en betekent luchtbel.
Chewing gum zitten meestal in strips. Met Chewing gum kun je geen bellen blazen. Dat kan met Bubble gum wel. Bubble gum bestaat in de vorm ballen, blokjes en plakken. Ze kunnen verschillende en smaken hebben. De kauwgomballen glimmen wel. Maar de blokjes niet.
Bubble gum wordt ook wel klapkauwgom genoemd. Natuurlijk zijn er nog wel meer soorten kauwgom, maar dat is kauwgom waar mee je bellen kunt blazen of gewoon kauwgom om alleen maar op te kauwen. Je hebt veel smaken: mint, kaneel, salmiak, bijna alle soorten fruiten en misschien nog wel meer. In ons land staat de mint smaak bovenaan. De meeste kauwgom met mint smaak heeft de kleur wit, maar sommige ook wel een mintgroene kleur. Dropkauwgom kan zwart zijn en kauwgom met een fruitsmaak heeft vaak de kleur van het fruit waar die naar smaakt. Roze is de kleur die veel voor komt bij klapkauwgom, omdat de uitvinder ervan er geen andere kleur voor had toen de klapkauwgom voor het eerst werd gemaakt.

Punt 4: Kauwgomweetjes

 • Wist je dat als je al de uitgekauwde kauwgomplakken van Amerikanen op elkaar plakt, je een plaklijn krijgt die 6x om de wereld kan!
 • Wist je dat in Japan meer dan 150 smaken bestaan? Ze maken er zelfs bloemkauwgom en kauwgom die naar augurk smaakt.
 • Wist je dat een Amerikaanse mevrouw in 1985 de grootste bel blies?
 • Zij blies een kauwgombel van 55, 8 centimeter, haar wereldrecord is nog steeds niet verbroken.
 • Wist je dat in ons land een Amsterdammer de grootste bel blies, Die was 31 centimeter.
 • Wist je dat je met pindakaas kauwgom van banken en stoelen kan halen?
 • Singapore geen kauwgom op straat mag gooien? Als je dat wel doet krijg je een boete van 600 euro

Punt 5: Wedstrijd

Er worden ook veel wedstrijden gehouden met kauwgom. Dat doen ze met Bubble Gum. We hebben net al verteld dat de grootse bel is geblazen in Amerika. Wij gaan dat nu ook doen. Misschien verbreken jullie haar record wel. Iedereen krijgt nu een blokje bubble gum.
Jullie namen staan op het bord, en daarachter worden de centimeters geschreven.

Punt 6: Slot

Dit was onze spreekbeurt.
Wij vonden het erg leuk om onze spreekbeurt over kauwgom te houden. Als slot hebben we nog wat vragen aan jullie:

 1. Hoeveel keer kan de plaklijn van de Amerikanen om de wereld heen? 6 x
 2. Hoe groot was de grootste bel in Nederland? 31 centimeter
 3. Wanneer startte de eerste kauwgomfabriek? In 1871
 4. Wat voor smaak staat in ons land bovenaan? De mint smaak
 5. Waarmee kan je kauwgom van stoelen en banken halen? Met pindakaas

 

 

34 Responses to “Kauwgom”

 1. waarom zou je pindakaas op de bank smeren, terwijl je het ook gewoon kan opeten??

  • een jongen van bij ons uit klas heeft dezelfde gedaan HELEMAAL hetzelfde

 2. Demi Roetert Steenbruggen

  Sorry, ik vindt het niet leuk saai zou ik nooit doen

 3. nee jij. pfffff jij bent saaaaaai…………. ik hou me mond sorry

 4. Lieselotte

  Heel goede spreekbeurt!
  Alleen één vraagje, helemaal onderaan bij de Kauwgomfabriek staat er dat de kauwgompjes worden verpakt in strips met folie eromheen.
  Dan staat er ‘Strips zijn deze dingen :’
  Daarachter staat er niets meer, wat zijn strips nu precies?

 5. Deze spreekbeurt is best wel saai maar ik Heb eeen idee om het leuker en lekkerder te maken. HAHAHAHA

 6. sabrina

  deze site is heel leuk wand ik mag en 10 op 10 hebben dus das leuke

 7. deze spreekbeurt moet je echt doen khad een 10+
  NIET LUISTEREN NAAR DE ANDERE HET IS ECHT EEN COOLE SPREEKBEURT
  IK RAAD JE HET AAN GEWOON DOEN

  • Ik vind het een coole spreekbeurt ik ben nog bezig en vind het best makkelijk maar i love kauwgom

 8. kyrtjeee

  het is echt super! je kan de info ook gebruiken voor een werkstuk ofzoo!

 9. Sharon

  ik vind dit een hele goeie site want ik wist geen onderwerp voor mijn spreebbeurt en nu wel door deze site als ik de site een cijfer zou mogen geven dan geef ik een dikke 10 top site!!!

 10. #geennaamxd

  weet er iemand wat een goeie reden is waarom je je spreekbeurt over kauwgom moet doen?… ik wil hem over kauwgom doen maar weet geen goeie reden..

 11. onbekend

  super cool!!!
  ik heb een 10 gekregen
  ik geef deze site een 10 1/2

 12. top spreekbeurt
  ik hou me spreekbeurt ook toevallig over kauwgom ik kon er veel info uit halen.
  weetjes zijn leuk!!