Italie

Het land Italië

rp_italie.gifItalië ligt in het zuiden van Europa, het heeft de vorm van een laars en is verdeeld in 20 provincies. Italië is een schiereiland, dat is een land wat met 1 kant aan het vaste land vast zit en voor het grootste deel met water omgeven is. Italië heeft 58 miljoen inwoners en is 3,5 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad van Italië is Rome. Rome heeft een eigen gebied en die heet Vaticaanstad. Het beroemdste gebouw in Vaticaanstad is Sint Pieter Basiliek. Dat is een grote kerk waar de Paus woont. De Paus is het hoofd van de Rooms-katholieke kerk. De paus van nu is Paus Franciscus.

Italië grenst aan vier landen dat zijn de volgende landen: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Italië ligt aan de Middellandse zee en heeft meerdere eilanden, de belangrijkste zijn: Sicilië en Sardinië. Italië heeft geen koning of koningin zoals wij in Nederland hebben. Italië is een republiek en dat betekend dat het een president heeft.
Het kan koud in Italië zijn zoals 4 graden. Maar het kan ook warm zijn in de zomers zoals 45 graden.

Hoofdstuk 2 Het landschap

Italië bestaat uit ongeveer 78 % bergen. Het allergrootste berggebied is het Monte Rosa. Dit ligt op de Italiaanse-zwitserse grens. Net over de grens met Frankrijk staat de grootste berg van Europa de Mont Blanc van 4807 meter hoog. Het Alpengebied is er ook dat is een gebied waar allemaal bergen staan, de Alpen zijn 900 km lang en 150 tot 220 km breed. De Alpen liggen in Frankrijk, Oostenrijk, Slovenië, Liechtenstein, Italië, Duitsland en Zwitserland. Er zijn een paar bekende meren onder de Alpen dat zijn bijvoorbeeld: Het Gardameer, Indromeer en het Lago Maggiore. Er zijn ook vulkanen in Italië. De bekendste vulkaan in Italië is de Etna op het eiland Sicilië.

Hoofdstuk 3 Eten en het drinken in Italië.

Bij het eten in Italië denken we gauw aan pizza en pasta. Maar waarom eigenlijk? We denken er gauw aan omdat het is uitgevonden in Italië. Het zijn vrij simpele gerechten met veel verse ingrediënten. Italianen eten vaak zoals andere Zuid-Europese landen laat in de avond. Elke regio, streek, stad en zelfs dorp kent zijn eigen specialiteiten en typische gerechten. Italianen gaan naar terrasjes en barretjes. Hier zijn bijvoorbeeld: broodjes, salades, pasta en pizza te krijgen. De bekendste gerechten zijn lasagne, ravioli en spaghetti. Ik ben dol op Italiaans eten. Ook staat Italië bekend om de vele wijngebieden en de vele verschillende soorten koffie.

Hoofdstuk 4 De geschiedenis van het land.

italyDe geschreven geschiedenis van Italië begint wanneer de Grieken enkele steden stichten in het zuiden van het land. In het noorden leven de Etrusken en in het zuiden de Grieken.
Etrusken is een volk die een eigen geloof hebben. En precies tussen die twee gebieden ligt de provincie Latium waar de Romeinen woonde. In 753 voor Christus werd Rome gesticht.
De Romeinen wilden hun rijk uitbreiden en trokken Europa in. In die tussentijd werd Rome de belangrijkste stad en kreeg Rome steeds meer macht. Nadat de Romeinen eerst een paar steden hadden veroverd versloegen ze in de vierde eeuw de Etrusken en in de derde eeuw versloegen ze de Grieken in het zuiden. Zo ontstond het gehele Italiaanse land.
In 476 na Christus werd het Romeinse rijk door verschillende volken uit Noord-Europa aangevallen. In 1870 wordt Italië een groot land en in 1946 wordt Italië een republiek.

Hoofdstuk 5 De toren van Pisa.

De beroemde toren van Pisa is gebouwd door de bouwers Gugilmo en Buonanno. De toren van Pisa is een klokkentoren in het plaatsje Pisa en is ongeveer 55 meter hoog. Toen de toren gebouwd werd was het nog een rechte toren. Deze toren is zo scheef gegaan omdat hij op een niet echte stevige grond is gebouwd. Als je de toren wilt bezoeken moet je 297 treden omhoog. De bouw van de eerste verdieping is begonnen in 1173, de toren van Pisa is nu dus al 841 jaar oud. De toren was 235 jaar later pas klaar dat was in het jaar 1372.
Wist je dat de toren van Pisa toch nog 44 centimeter recht is gedaan door de mensen. Soms moest het werk stoppen omdat ze oorlog hadden met Florence. Florence is een stad.

Hoofdstuk 6 De stad Florence

Florence wordt in Italië anders genoemd namelijk Firenze. De stad is wereldberoemd en dat is allemaal om de kunsten van de musea, gebouwen van vroeger en parken. Florence is te herkennen aan de torenspitsen van kerken en paleizen. Ook is er veel oude kunst. Een bekende kunstenaar is Michelangelo. Een beroemd werk van hem is het beeld David. Het beeld is ruim 5 meter hoog.

Hoofdstuk 7 Sicilië.

Het eiland Sicilië ligt ten westen (links) van Italië. De hoofdstad van Sicilië is Palermo. Sicilië heeft ruim vijf miljoen inwoners. Sicilië is het eiland van zon, zee, strand en van bouwwerken van de Griekse oudheid. De Grieken waren de eerste die het eiland Sicilië bewoonden.
Daarom stichten zij de steden zoals Catania, Messina en Siracusa. In Siracusa zijn de meeste dingen nog te zien die over zijn gebleven van de Grieken zoals Tempels, Theaters en andere dingen. De zee van vaste land en Sicilië is maar 5 kilometer breed.

Quiz

 • Vraag 1 Noem een bekend beeld van Michelangelo?
  Antwoord:David
 • Vraag 2. Hoe wordt Florence in Italië genoemd?
  Antwoord: Firenze
 • Vraag 3. Hoe oud is de toren van Pisa?
  Antwoord: 841 jaar oud.
 • Vraag 4. Wat is erg beroemd eten of drinken in Italië noem 3 dingen op?
  Antwoord: lasagne, pizza, pasta, ijs, wijn en koffie.
 • Vraag 5. Waar ligt Italië kies uit het noorden van Europa het oosten van Europa het zuiden van Europa of het westen van Europa?
  Antwoord: het zuiden van Europa.
 

3 Responses to “Italie”

 1. ik vind het echt superleuk dat jullie ook Italie doen ik ben er ook vaak geweest

 2. lollypopje

  ik ben er nog nooit geweest maar ik moet er een spreekbeurt over doen