Ronald McDonald Kinderfonds

Waarom doe ik mijn spreekbeurt over het Ronald McDonald kinderfonds?

Ik doe mijn spreekbeurt over het Ronald McDonald kinderfonds omdat ik het een interessant onderwerp vind en goed vind wat ze doen.

Hoe werd het Ronald McDonald kinderfonds opgericht?

In 1974 werd op initiatief van de Engelse oncologe (een dokter die alles over kanker weet) professor dokter Audrey Evans het eerste Ronald McDonald huis in Philadelphia (VS) geopend. Zij merkte dat ouders die een heel ziek kind hadden en ver van het ziekenhuis vandaan woonden graag een logeerhuis zouden willen hebben dicht bij het ziekenhuis. Ouders sliepen nu op een stoel of op een bed in de gang van het ziekenhuis. Dokter Evans vond dat er een huis moest komen, simpel maar huiselijk, zodat ouders het gevoel zouden hebben een beetje thuis te komen, na een dag in het ziekenhuis. Daar moest men wel een sponsor voor zien te vinden. McDonald’s en footballteam “The Eagles” waren op dat moment gestart met voorbereidingen van een reclamefilmpje met de bedoeling daaraan een liefdadigheidsactie te verbinden. Het was nog onbekend waar de opbrengst van die actie naar toe zou gaan. McDonald’s en Dokter Evans vonden elkaar en er werd besloten dat McDonald’s het huis in Philadelphia zou financieren en het de naam Ronald McDonald zou krijgen, net zoals de clown van McDonald’s. Er kwamen toen steeds meer huizen in en buiten Amerika. De steun van McDonald’s bleef en ook de naam Ronald McDonald huis. Er zijn nu 244 Ronald McDonald huizen in 26 landen.

Stichting Ronald McDonald Kinderfonds Nederland

In Nederland zijn nu 13 huizen open. Dat zijn huizen die ouders met ernstig zieke kinderen een ‘thuis ver van huis’ bieden, zodat ze dichtbij het ziekenhuis van hun zieke kind kunnen logeren. Ze staan op loopafstand van academische ziekenhuizen. Dat zijn ziekenhuizen waar je ook les krijgt van professors. Het Kinderfonds is bezig met plannen om ook huizen te gaan bouwen bij instellingen waar kinderen behandeld en verpleegd worden zoals bij revalidatiecentra. Dat zijn een soort ziekenhuizen waar je bijvoorbeeld leert om zonder benen toch veel te kunnen doen. Het Kinderfonds zorgt voor bekendheid via reclame en folders enz. Ook proberen ze fondsen te werven. Dat betekend dat ze proberen mensen het Kinderfonds geld te laten geven. Op 18 november 2002 is in Boekarest in Roemenië het allereerste Ronald McDonaldhuis geopend. Dit huis is betaald van de opbrengst van de Nederlandse Wereld Kinderdag die de McDonald’s en het Ronald McDonald Kinderfonds gezamenlijk vanaf 2002 organiseren.

Wat doet het Kinderfonds met het geld wat ze krijgen?

Met het geld wat ze krijgen proberen ze nieuwe huizen te bouwen. Ook houden ze de bestaande huizen netjes. De kosten die in de huizen gemaakt worden zoals gas, licht en water moeten ook worden betaald. Natuurlijk zijn er ook mensen in dienst bij het Kinderfonds. Die moeten ook betaald worden. Die werken dan in de huizen om bijvoorbeeld de ouders op te vangen.

Wie zorgen ervoor dat het Ronald McDonald fonds zo bekend mogelijk wordt?

Het kinderfonds heeft 3 bekende Nederlanders als ambassadeurs aangewezen. Dit betekend dat zij als bekende Nederlanders de boodschap van het Ronald McDonald Kinderfonds bekend maken aan iedereen in Nederland. Dit zijn Robert Ten Brink, van All you need is love, Gerda Havertong, Gerda uit Sesamstraat, en Yvon Jaspers, van Boer zoekt vrouw en Klokhuis.

Wat betekent Femma Sijtsma als huisschilderes voor de Ronald McDonald huizen?

Femma Sijtsma is 20 jaar. Ze schildert al zo’n 10 jaar voor het Ronald McDonald kinderfonds. Daardoor wordt ze nu de ‘huisschilderes’ genoemd van de Ronald McDonaldhuizen. Zij is met haar talent een grote steun voor het voor het kinderfonds en de Ronald McDonald huizen. In de afgelopen jaren gaf zij regelmatig één van haar schilderijen om bij veilingen voor het Ronald McDonald kinderfonds Gala te verkopen. In elk huis hangt een kopie van haar schilderij ‘Een thuis ver van huis’. Femma schildert voor het Ronald McDonald kinderfonds om mensen blij te maken.

Wie werken er in de Ronald McDonaldhuizen?

Het hele jaar staan er vrijwilligers klaar om ouders op te vangen, te luisteren naar hun verhalen en om het Huis schoon te houden. Zonder die vrijwilligers zouden de Huizen niet kunnen bestaan. Ook heeft elk huis een huismanager. De huismanager is de baas over de vrijwilligers. Zij of hij zorgt ervoor dat alles goed loopt in het Huis waar zij of hij werkt.

Wil je meer weten over het Ronald McDonald fonds, klik dan op deze link:

http://www.kinderfonds.nl/

 

 

4 Responses to “Ronald McDonald Kinderfonds”

 1. wat doet het ronald mcdonald kinderfons nu eigenlijk ?
  dank jullie wel voor het lezen van mijn bericht

 2. dankjewel dit ga ik zeker gebruiken voor mijn spreekbeurt

 3. hallo,
  ik heet Feliz,
  en ik hou mijn spreekbeurt over Mc Donald’s
  heeft u nog een tip voor mij,
  en hoe kom ik aan meer informatie?
  groetjes Feliz

 4. christiane

  hebben jullie ook een spreekbeurt pakket want ik moet 4 november mijn spreekbeurt houden