Bijna jarig?
klik hier!Home   Kameleon (boek)

Kameleon (boek)


Inhoudsopgave

 • 1. Biografie van de schrijver Hotze de Roos
 • 2. Uitgeverij Kluitman
 • 3. Personages
 • 4. Kameleondorp Terherne
 • 5. De kameleonfilm
 • 6. Alle titels van de kameleonserie
 • 7. Waarom de Kameleon
 • 8. Het boek De Schippers van de Kameleon
 • 9. Literatuurlijst/ gebruikte boeken

Hoofdstuk 1 Biografie van de schrijver Hotze de Roos

Hotze de Roos is op 24 november 1909 geboren in Langezwaag, dat is een klein dorpje in Friesland. Hotze had nog 4 broers en zussen. Toen Hotze klein was haalde hij veel kattenkwaad uit met zijn jongere broer. Ze waren vaak aan de waterkant te vinden of sprongen over slootjes.Op het water kwam Hotze niet vaak, zijn vader had niet genoeg geld om een boot te kopen. Na de basis en de ambachtschool ging hij op 17 jarige leeftijd werken als timmerman.

In het begin van 1930 was er een crisis in Nederland, veel mensen hadden geen werk meer en Hotze werd ook werkeloos. In 1932 ging Hotze stukjes schrijven voor een krant die voor en door werkeloze mensen werd gemaakt. Hotze beschreef hierin zijn ervaringen tijdens zijn werkeloosheid en de projecten voor werkeloze mensen waaraan hij had meegedaan.

De teksten van hem vielen op bij Dhr. H.G.W. van Wielen en Dhr. H.D.de Vries Reilingh, dit waren bekende figuren uit het culturele Friese leven.Ze zeiden dat hij moest beginnen met schrijven. In de volgende jaren kwam er niet veel van het schrijven, Hotze ging naar het westen en ging werken in Krommenie. In 1937 is hij getrouwd met Wiebrigje Krikken.

In en na de Tweede Wereldoorlog ging hij de verhalen opschrijven die hij op het werk hoorde en verwerkte die in een boek dat hij de naam gaf :Sietse en Hielke de belhamels van de dorpssmid. Met dit manuscript ging hij op de fiets naar Alkmaar naar de Uitgeverij Kluitman. Hotze vond Kluitman de beste uitgever van Jeugdboeken van Nederland. Na een paar weken kreeg Hotze het antwoord dat zijn manuscript zou worden uitgegeven en de naam kreeg: De schippers van de kameleon.

Een paar weken na het eerste boek vroeg Kluitman aan Hotze een vervolg te schrijven op de schippers van de Kameleon.Hotze had ondertussen al een nieuw boek geschreven dat heette: De zigeuners van de akkerwoude.Ook dit boek werd uitgegeven, gevolgd door het boek Kameleon Ahoy. Hotze werkte aan de Kameleon –serie maar ook aan de Akkerwoude-serie.

Het laatste deel dat van de Akkerwoude-serie verscheen was: Hiep hiep hoera voor de Akkerwoude.

Maar verder dan het derde deel kwam hij niet. De uitgeverij zag niet veel in de serie. De volgende jaren zouden er nog 59 kameleonboeken komen, waarna de Kameleon–serie niet alleen de grootste en de langst lopende Jeugd serie maar ook de populairste serie van Nederland is geworden. De boekenserie wordt gelezen door jong en oud. Tot aan 1991 zijn er13 miljoen exemplaren verkocht. In Nederland is dat heel misschien het hoogste aantal boeken dat ooit van een auteur in zijn leven is verkocht. Nu ligt het aantal verkochten boeken nog hoger dan 15 miljoen.

In de jaren 1980 ontvangt Hotze de Roos de eerste prijs voor zijn oeuvre :de zilveren pen van een basisschool uit Terherne . Een echte prijs heeft hij nooit gekregen. Maar wel werd hij genomineerd in 1991 voor de publieksprijs 1991. Op 15 oktober 1991 is Hotze de Roos op 81 jarige leeftijd in zijn woonplaats Krommenie overleden. Voor zijn dood was nog besproken wie hem zou gaan op volgen. De nieuwe schrijver schrijft onder het pseudoniem P. de Roos, in het echt is het de directeur van de uitgeverij Kluitman. Hij heeft de laatste drie boeken geschreven . Op 7 juli 2001 werd er een standbeeld van hem neergezet in het dorp Terherne. Bij de fans is het bekend als het Kameleondorp in Friesland.

Hoofdstuk 2 Uitgeverij Kluitman

De Kameleonboeken zijn uitgegeven door uitgeverij Kluitman.

Op 20 april 1864 opende de 26 jarige Pieter Kluitman de Verdronkenoord in Alkmaar de boekhandel die zijn eigendom wordt. Het heet: annex boekdrukkerij en binderij Kluitman.Op 29 mei in 1864 neemt Pieter Kluitman zijn eerste personeelslid aan, de heer E.Hosbach. Een paar dagen later nam hij Piet Vleeschman aan, die nog leerjongen was.In 1868 groeit het bedrijf heel snel tot een groep van 11 mensen.Velen van hun waren werkzaam op de eerste etage van het gebouw. Nu laten ze de boeken bij speciale bedrijven drukken en binden. Maar vroeger deed de uitgeverij Kluitman alles zelf! Op 20 april 1904 vond Pieter het tijd om het bedrijf aan zijn zoons over te laten, zij heetten : Hendrik Pieter en Willem Karel .Als ze verder gaan krijgt de fabriek een iets andere naam: De N.V. Firma P.Kluitman wordt dan opgericht. In dezelfde periode laat de Uitgeverij Kluitman een nieuw gebouw maken in de Tesselscchadestraat te Alkmaar.In 1903 was meneer Otto de Waal bij Pieter Kluitman in dienst geweest , maar nu in 1905 wordt hij door de zoons van Pieter Kluitman weer teruggevraagd om in dit gebouw als eerste aannemer te werken.In 1907 nam Otto de Waal de boekhandel, handelsdrukkerij en het personeel over.Tot 1 januari 1919 heet het bedrijf Boekhandel en drukkerij voorheen van P.Kluitman. 19 mei 1913 twee jaar na de dood van zijn vrouw gaat de vorige directeur Kluitman dood. Hij was 75 en alle mensen van het bedrijf waren bij zijn begrafenis.

Hoofdstuk 3 Personages

Alle boeken hebben ook personen net zoals in de Kameleon.Ik ga de belangrijkste personen opnoemen: Hielke en Sietse Klinkhamer zij hebben de hoofdrol in de boeken . Hielke en Sietse zijn de tweeling van de dorpssmid Klinkhamer en ze beleven allerlei avonturen met hun vrienden en helpen graag de politie en hun vader.

 • Hielke en Sietse
 • Evert Klinkhamer is de vader van de tweeling, hij is smid en commandant van de brandweer. En is heel trots op zijn smederij en zijn zoons.
 • Jeltje Klinkhamer is de moeder van de tweeling en komt alleen in de boeken voor als de jongens kattenkwaad hebben uitgehaald. Zij is huisvrouw.
 • Gerben Zonderland is de grootste grappenmaker van het dorp. Hij vindt mensen in de maling nemen leuk.Gerben is de knecht van boer Jellema en is getrouwd met Chantal. Zij moet voor de dieren op de boerderij zorgen.
 • Chantal Loots is de vrouw van Gerben. Ze hebben een dochtertje die heet: Anna-Renate. Chantal is de dochter van de directeur van de boterfabriek.
 • Anna-Renate is het dochtertje van Chantal en Gerben. Anna-Renate heeft de namen gekregen van haar oma`s. Anna-Renate vindt het leuk om met de dieren op de boerderij te spelen
 • Kees Dijkstra is een van de vrienden van de tweeling.Kees woont in een molen die heet:de woudaap. Kees is een echte snoeper.Het verdiende geld versnoept hij.Maar hij vaart wel altijd gezellig mee met de Kameleon.
 • Cor Bleeker is ook een vriend van de tweeling.Cor`s tante woont naast de familie Klinkhamer en Cor logeert er vaak.Cor komt uit de stad en is netjes maar dat leert de tweeling hem af.
 • Veldwachter Zwart is de politieman van het dorp. Hij kan goed dieven opsporen.Zwart zegt tegen Gerben meestal broer.

De Kameleon boot is van Hielke en Sietse. Hun vader heeft hem gekocht voor 10 gulden.Maar de motor was kapot en er moest er dus een nieuwe in gezet worden. De dokter had net een ongeluk met zijn auto gehad en wou de motor wel geven.Ze hadden de motor er in gezet maar de boot had nog geen naam.De dokter wist een naam:De Kameleon van wegen de vele kleuren onder de boot.Dat vonden ze een prachtige naam.Ze bedankten de dokter en gingen de naam erop schilderen.Dus zo ontstond de Kameleon!

Hoofdstuk 4 Kameleon dorp Terherne

Het Kameleondorp ligt in Friesland in het dorpje Terherne. In het midden van het dorpje ligt een soort boerderij, de Kameleonboerderij. In de boerderij is het informatiecentrum en natuurlijk de smederij van Klinkhamer.Er zijn natuurlijk ook rondvaarten met de Kameleonboot of de praam (een platte schuit waar je mest mee kan vervoeren) naar het eiland Grootzand. In het dorp kun je natuurlijk ook kinderfeestjes en verjaardagen vieren.Toen Hotze de Roos overleed besloten vele fans een haven te geven aan het dorp.De straten ,de lampen en het plein zijn weer zoals vroeger gebouwd. Zelfs een brug over het meer ( in de boeken) wordt weer opgehaald zoals ze het vroeger deden. De sfeer die aan het dorp werd toegevoegd had een jaren 50/60 resultaat zo werd het een echt dorp!In de boerderij is een ervarium, hier kun je het dorp zien waar de Kameleonboeken zich in afspelen.

Je kunt er van alles vinden het Raadhuisplein en het Politiebureau van Veldwachter Zwart en sommige bekende personen. En daar naast ook nog Het huis en smederij van de familie Klinkhamer. Er zijn ook voorleeszolders, en verkleedzolders. Er zijn ook kerktorens in het dorp.Helemaal voorin de boerderij is een museum over Hotze de Roos en Gerard van Straaten.In het ervarium is ook een winkel waar je boeken, T-shirts , de petten van de tweeling,puzzels,glazen , drinkbekers en nog veel meer kunt kopen. Je kunt bij de infobalie een paspoortje kopen daar kun je alles mee doen en als je dorst of honger krijgt kun je bij de Woudaap terecht, waar ze je te eten en drinken geven. Ik ben hier jammer genoeg nog niet geweest, maar we gaan nog wel.

Hoofdstuk 5 De Kameleon film

De eerste opnames zijn 8 juli 2002 gefilmd en ze zijn op donderdag 26 september gestopt. De opnames vonden plaats in IJlst,Terherne, Eanewoude en West-Friesland. Alle opnamedagen zitten er op voor de Kameleonfilm. Er zal de komende tijd veel aan het beeld en het geluid worden gewerkt.We moeten nog maar wachten om het eerste deel De schippers van de Kameleon te kunnen zien. De film wordt samen met de KRO gemaakt en wordt volgend jaar in juni in de bios verwacht.Ook zal de film gewoon op de t.v. te zien zijn.Het verhaal speelt zich af in 1958.De regisseur heeft de tweeling Koen en Jos gekozen als de tweeling Hielke en Sietse.De regisseur wil zelf ook meespelen en is vader Klinkhamer. Ester Bleeker (in de serie Cor Bleeker)zal gespeeld worden door Saar Koningsbergen. De regisseur heeft ervoor gekozen de rol van Cor door een meisje te laten spelen om de film ook aantrekkelijk te maken voor meisjes. Vader Dijkstra wordt gespeeld door Peter Groot-Kormelink .Thomas Acda zou Gerben spelen in de film maar werd geopereerd en kon niet meer meespelen en toen koos de regisseur een andere die heet Maarten Spanjer.Hij zou eigenlijk een andere kleinere rol in de film spelen namelijk de dokter maar die wordt nu door Joep Sertsons gespeeld.

Hier nog een keer alle spelers :

Koen van der Donk (Hielke), Jos van der Donk (Sietse), Dominique van Vliet (Moeder van de tweeling), Steven de Jong (Vader van de tweeling), Maarten Spanjer (Gerben Zonderland), Saar Koningsbergen (Ester Bleeker), Willeke van Ammelrooij (Buurvrouw Bleeker), Peter Tuinman (Buurman Bleeker), Rense Westra (Veldwachter Zwart), Teun Kuilboer, Wiebe Bruinsma en Tim Zweije (nozems), Joep Sertsons (Dokter), Piet Paulusma (Weerman), Henk Westbroek (IJscoman), Ed Nijpels (Edelfigurant), Gijs Scholten Aschat (Burgemeester), Klaas Hofstra (Sjoert Bonnema), Tom Kuipers (Kees), Peter Groot-Kormelink (Vader van Kees) en Sipke Jan Bousema (Student Joris van Kampen).

Hoofdstuk 6 Alle titels van de Kameleonserie

 1. De schippers van de Kameleon (1949)
 2. Kameleon, ahoy! (1951)
 3. Redders met de Kameleon (1952)
 4. Speurders met de Kameleon (1955)
 5. De Kameleon op volle toeren (1956)
 6. De Kameleon houdt koers (1958)
 7. Goede vaart, Kameleon (1958)
 8. Trossen los, Kameleon (1959)
 9. De Kameleon in ’t zoeklicht (1959)
 10. De Kameleon opnieuw in actie (1960)
 11. De Kameleon in de branding (1961)
 12. Vivat, Kameleon! (1961)
 13. De Kameleon blijft favoriet! (1962)
 14. De Kameleon wint de prijs! (1962)
 15. De Kameleon brengt geluk! (1963)
 16. Bravo, Kameleon! (1963)
 17. Vakantie met de Kameleon (1964)
 18. De Kameleon viert feest! (1964)
 19. Tip top, Kameleon (1965)
 20. De Kameleon schiet te hulp (1965)
 21. Trouwe vrienden van de Kameleon (1966)
 22. De Kameleon staat voor niets! (1966)
 23. Met de Kameleon erop los! (1967)
 24. De Kameleon altijd paraat (1967)
 25. De Kameleon slaat zijn slag (1968)
 26. De Kameleon pakt aan! (1968)
 27. Ruim baan, Kameleon (1969)
 28. De Kameleon vaart uit! (1969)
 29. De Kameleon treft doel! (1970)
 30. Volle kracht, Kameleon! (1970)
 31. Met de Kameleon op avontuur (1971)
 32. De Kameleon maakt schoon schip (1971)
 33. De Kameleon knapt het op! (1972)
 34. Met de Kameleon vooruit (1972)
 35. De Kameleon steekt van wal (1973)
 36. De Kameleon doet een goede vangst! (1973)
 37. De vlag in top voor de Kameleon (1974)
 38. De Kameleon in de storm (1974)
 39. Alle hens aan dek, Kameleon! (1975)
 40. De Kameleon krijgt nieuwe vrienden (1975)
 41. Op reis met de Kameleon! (1976)
 42. De Kameleon heeft succes (1976)
 43. De Kameleon vaart voorop! (1977)
 44. Lang leve de Kameleon! (1977)
 45. De Kameleon helpt altijd! (1978)
 46. De Kameleon ruikt onraad (1978)
 47. De Kameleon geeft vol gas (1979)
 48. De Kameleon maakt plezier (1979)
 49. De Kameleon ligt op de loer (1980)
 50. De Kameleon in het goud (1980)
 51. De Kameleon houdt stand! (1981)
 52. De Kameleon vaart door (1981)
 53. De Kameleon gooit het roer om (1982)
 54. Recht door zee, Kameleon (1982)
 55. De Kameleon op dreef (1983)
 56. De Kameleon in woelig water (1984)
 57. Met de Kameleon voor de wind (1985)
 58. De Kameleon heeft goed nieuws (1988)
 59. De Kameleon draagt zijn steentje bij (1989)
 60. De Kameleon maakt het helemaal (1991)
 61. De Kameleon slaat alarm (1992, door P. de Roos)
 62. De Kameleon stuurloos (1995, door P. de Roos)
 63. De Kameleon op jacht (1998, door P. de Roos)
 64. De Kameleon scoort! (2006, door Fred Diks)
 65. Zet ‘m op, Kameleon! (2008, door Fred Diks)
 66. De Kameleon lost het op (2009, door Fred Diks)

Hoofdstuk 7 Waarom de Kameleon?

We moesten een werkstuk maken van de juf . Ik heb voor de Kameleon gekozen omdat ik er fan van ben.Ik spaar de boeken en zeldzame boeken koop ik op een veiling op internet.En ik weet er veel over. Er zijn bijna geen docu-boeken over alleen maar leesboeken.Ik kan niet wachten op volgend jaar want dan komt de eerste Kameleonfilm uit in de bioscoop en daar zal ik zeker naar toe gaan.

Hoofdstuk 8 Het boek; De schippers van de Kameleon.

Ik wil een stukje schrijven over het boek De schippers van de Kameleon.Dat is mijn lievelingsboek. Hier komt een korte samenvatting.

De tweeling van de familie Klinkhamer Hielke en Sietse Klinkhamer zijn 12 jaar oud en wonen in het dorp Lenten. Hun huis staat aan een groot meer, ze verlangen wel eens naar een boot maar Evert Klinkhamer (de vader van de tweeling) heeft niet genoeg geld voor een boot. Op een dag komt er achter het huis door de vaart een groot schip met een opduwer aan. Het opduwbootje is al zo oud dat hij er achter het huis van de familie mee stopt. De eigenaar van het

bootje wil hem gelijk weg hebben. De tweeling vraagt hun vader om de boot te kopen. De schipper van de boot zegt dat ze hem voor niks krijgen hij zegt dat er wel een nieuwe motor in moet, maar vader Klinkhamer vindt dat niet goed,hij geeft de schipper 10 gulden en neemt de boot mee naar de kant en maakt hem vast. De tweeling gaat de boot gelijk opknappen. Ze gaan eerst de boot oppoetsen.Vader Klinkhamer zegt tegen de tweeling dat ze naar bed moeten terwijl de tweeling ligt te slapen ruimt vader Klinkhamer de smederij op. De volgende morgen kunnen ze niet verder aan de boot werken, op de radio horen ze dat er een hevige storm op komst was. De dokter was net naar een patiënt geweest en wilde zo hard mogelijk rijden in zijn auto om voor de storm thuis te zijn. Helaas, de dokter was bijna thuis toen de storm begon. Voor hij het wist lag hij met auto en al in de sloot, alleen de achterkant stond nog op het droge. Sietse die net uit het raam keek zag dat er een auto in de sloot was gereden en zei het tegen zijn vader. Hij vroeg aan zijn vader:Moeten we niet gaan helpen pap? Zijn vader zei dat ze moesten wachten tot de storm minder werd. Toen de storm eindelijk minder werd ging Klinkhamer naar de smederij haalde het gereedschap dat ze nodig hadden. Ze liepen zo hard mogelijk naar de auto.De smid ging boven op de auto zitten en rammelde het dak van de auto los. Klinkhamer ziet dat het de dokter is die met de auto in de sloot gereden.De dokter riep tegen Klinkhamer: Klinkhamer ik zit beklemd door het stuur!

Terwijl Klinkhamer de dokter helpt gaat de tweeling hun moeder waarschuwen. De dokter wordt door Klinkhamer gered en gaat mee naar hun huis. Hij bedankt Klinkhamer, maar hij zegt dat Sietse eigenlijk de beloning verdient. De dokter wil Sietse iets geven, maar weet niet wat. De auto van de dokter kan niet meer gemaakt worden dus de volgende dag krijgen de jongens de motor van de auto cadeau voor hun boot. De motor wordt in de boot gemaakt en van Klinkhamer moeten ze restjes verf bij de schilder halen om hun boot te schilderen. Na het schilderen heeft de boot aan de onderkant allemaal verschillende kleuren, de dokter zei “het lijkt wel een kameleon”. Vanaf die dag heet de boot de Kameleon.

Hoofdstuk 9 Literatuurlijst/Gebruikte boeken

 • Jubileum uitgave 50 jaar Kameleon met daarin de Biografie van Hotze de Roos.
 

  Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen