Bijna jarig?
klik hier!Home   Kameleon (boek)

Kameleon (boek)


Inhoudsopgave

 • 1. Biografie van de schrijver Hotze de Roos
 • 2. Uitgeverij Kluitman
 • 3. Personages
 • 4. Kameleondorp Terherne
 • 5. De kameleonfilm
 • 6. Alle titels van de kameleonserie
 • 7. Waarom de Kameleon
 • 8. Het boek De Schippers van de Kameleon
 • 9. Literatuurlijst/ gebruikte boeken

Hoofdstuk 1 Biografie van de schrijver Hotze de Roos

Hotze de Roos is op 24 november 1909 geboren in Langezwaag, dat is een klein dorpje in Friesland. Hotze had nog 4 broers en zussen. Toen Hotze klein was haalde hij veel kattenkwaad uit met zijn jongere broer. Ze waren vaak aan de waterkant te vinden of sprongen over slootjes.Op het water kwam Hotze niet vaak, zijn vader had niet genoeg geld om een boot te kopen. Na de basis en de ambachtschool ging hij op 17 jarige leeftijd werken als timmerman.

In het begin van 1930 was er een crisis in Nederland, veel mensen hadden geen werk meer en Hotze werd ook werkeloos. In 1932 ging Hotze stukjes schrijven voor een krant die voor en door werkeloze mensen werd gemaakt. Hotze beschreef hierin zijn ervaringen tijdens zijn werkeloosheid en de projecten voor werkeloze mensen waaraan hij had meegedaan.

De teksten van hem vielen op bij Dhr. H.G.W. van Wielen en Dhr. H.D.de Vries Reilingh, dit waren bekende figuren uit het culturele Friese leven.Ze zeiden dat hij moest beginnen met schrijven. In de volgende jaren kwam er niet veel van het schrijven, Hotze ging naar het westen en ging werken in Krommenie. In 1937 is hij getrouwd met Wiebrigje Krikken.

In en na de Tweede Wereldoorlog ging hij de verhalen opschrijven die hij op het werk hoorde en verwerkte die in een boek dat hij de naam gaf :Sietse en Hielke de belhamels van de dorpssmid. Met dit manuscript ging hij op de fiets naar Alkmaar naar de Uitgeverij Kluitman. Hotze vond Kluitman de beste uitgever van Jeugdboeken van Nederland. Na een paar weken kreeg Hotze het antwoord dat zijn manuscript zou worden uitgegeven en de naam kreeg: De schippers van de kameleon.

Een paar weken na het eerste boek vroeg Kluitman aan Hotze een vervolg te schrijven op de schippers van de Kameleon.Hotze had ondertussen al een nieuw boek geschreven dat heette: De zigeuners van de akkerwoude.Ook dit boek werd uitgegeven, gevolgd door het boek Kameleon Ahoy. Hotze werkte aan de Kameleon –serie maar ook aan de Akkerwoude-serie.

Het laatste deel dat van de Akkerwoude-serie verscheen was: Hiep hiep hoera voor de Akkerwoude.

Maar verder dan het derde deel kwam hij niet. De uitgeverij zag niet veel in de serie. De volgende jaren zouden er nog 59 kameleonboeken komen, waarna de Kameleon–serie niet alleen de grootste en de langst lopende Jeugd serie maar ook de populairste serie van Nederland is geworden. De boekenserie wordt gelezen door jong en oud. Tot aan 1991 zijn er13 miljoen exemplaren verkocht. In Nederland is dat heel misschien het hoogste aantal boeken dat ooit van een auteur in zijn leven is verkocht. Nu ligt het aantal verkochten boeken nog hoger dan 15 miljoen.

In de jaren 1980 ontvangt Hotze de Roos de eerste prijs voor zijn oeuvre :de zilveren pen van een basisschool uit Terherne . Een echte prijs heeft hij nooit gekregen. Maar wel werd hij genomineerd in 1991 voor de publieksprijs 1991. Op 15 oktober 1991 is Hotze de Roos op 81 jarige leeftijd in zijn woonplaats Krommenie overleden. Voor zijn dood was nog besproken wie hem zou gaan op volgen. De nieuwe schrijver schrijft onder het pseudoniem P. de Roos, in het echt is het de directeur van de uitgeverij Kluitman. Hij heeft de laatste drie boeken geschreven . Op 7 juli 2001 werd er een standbeeld van hem neergezet in het dorp Terherne. Bij de fans is het bekend als het Kameleondorp in Friesland.

Hoofdstuk 2 Uitgeverij Kluitman

De Kameleonboeken zijn uitgegeven door uitgeverij Kluitman.

Op 20 april 1864 opende de 26 jarige Pieter Kluitman de Verdronkenoord in Alkmaar de boekhandel die zijn eigendom wordt. Het heet: annex boekdrukkerij en binderij Kluitman.Op 29 mei in 1864 neemt Pieter Kluitman zijn eerste personeelslid aan, de heer E.Hosbach. Een paar dagen later nam hij Piet Vleeschman aan, die nog leerjongen was.In 1868 groeit het bedrijf heel snel tot een groep van 11 mensen.Velen van hun waren werkzaam op de eerste etage van het gebouw. Nu laten ze de boeken bij speciale bedrijven drukken en binden. Maar vroeger deed de uitgeverij Kluitman alles zelf! Op 20 april 1904 vond Pieter het tijd om het bedrijf aan zijn zoons over te laten, zij heetten : Hendrik Pieter en Willem Karel .Als ze verder gaan krijgt de fabriek een iets andere naam: De N.V. Firma P.Kluitman wordt dan opgericht. In dezelfde periode laat de Uitgeverij Kluitman een nieuw gebouw maken in de Tesselscchadestraat te Alkmaar.In 1903 was meneer Otto de Waal bij Pieter Kluitman in dienst geweest , maar nu in 1905 wordt hij door de zoons van Pieter Kluitman weer teruggevraagd om in dit gebouw als eerste aannemer te werken.In 1907 nam Otto de Waal de boekhandel, handelsdrukkerij en het personeel over.Tot 1 januari 1919 heet het bedrijf Boekhandel en drukkerij voorheen van P.Kluitman. 19 mei 1913 twee jaar na de dood van zijn vrouw gaat de vorige directeur Kluitman dood. Hij was 75 en alle mensen van het bedrijf waren bij zijn begrafenis.

Hoofdstuk 3 Personages

Alle boeken hebben ook personen net zoals in de Kameleon.Ik ga de belangrijkste personen opnoemen: Hielke en Sietse Klinkhamer zij hebben de hoofdrol in de boeken . Hielke en Sietse zijn de tweeling van de dorpssmid Klinkhamer en ze beleven allerlei avonturen met hun vrienden en helpen graag de politie en hun vader.

 • Hielke en Sietse
 • Evert Klinkhamer is de vader van de tweeling, hij is smid en commandant van de brandweer. En is heel trots op zijn smederij en zijn zoons.
 • Jeltje Klinkhamer is de moeder van de tweeling en komt alleen in de boeken voor als de jongens kattenkwaad hebben uitgehaald. Zij is huisvrouw.
 • Gerben Zonderland is de grootste grappenmaker van het dorp. Hij vindt mensen in de maling nemen leuk.Gerben is de knecht van boer Jellema en is getrouwd met Chantal. Zij moet voor de dieren op de boerderij zorgen.
 • Chantal Loots is de vrouw van Gerben. Ze hebben een dochtertje die heet: Anna-Renate. Chantal is de dochter van de directeur van de boterfabriek.
 • Anna-Renate is het dochtertje van Chantal en Gerben. Anna-Renate heeft de namen gekregen van haar oma`s. Anna-Renate vindt het leuk om met de dieren op de boerderij te spelen
 • Kees Dijkstra is een van de vrienden van de tweeling.Kees woont in een molen die heet:de woudaap. Kees is een echte snoeper.Het verdiende geld versnoept hij.Maar hij vaart wel altijd gezellig mee met de Kameleon.
 • Cor Bleeker is ook een vriend van de tweeling.Cor`s tante woont naast de familie Klinkhamer en Cor logeert er vaak.Cor komt uit de stad en is netjes maar dat leert de tweeling hem af.
 • Veldwachter Zwart is de politieman van het dorp. Hij kan goed dieven opsporen.Zwart zegt tegen Gerben meestal broer.

De Kameleon boot is van Hielke en Sietse. Hun vader heeft hem gekocht voor 10 gulden.Maar de motor was kapot en er moest er dus een nieuwe in gezet worden. De dokter had net een ongeluk met zijn auto gehad en wou de motor wel geven.Ze hadden de motor er in gezet maar de boot had nog geen naam.De dokter wist een naam:De Kameleon van wegen de vele kleuren onder de boot.Dat vonden ze een prachtige naam.Ze bedankten de dokter en gingen de naam erop schilderen.Dus zo ontstond de Kameleon!

Hoofdstuk 4 Kameleon dorp Terherne

Het Kameleondorp ligt in Friesland in het dorpje Terherne. In het midden van het dorpje ligt een soort boerderij, de Kameleonboerderij. In de boerderij is het informatiecentrum en natuurlijk de smederij van Klinkhamer.Er zijn natuurlijk ook rondvaarten met de Kameleonboot of de praam (een platte schuit waar je mest mee kan vervoeren) naar het eiland Grootzand. In het dorp kun je natuurlijk ook kinderfeestjes en verjaardagen vieren.Toen Hotze de Roos overleed besloten vele fans een haven te geven aan het dorp.De straten ,de lampen en het plein zijn weer zoals vroeger gebouwd. Zelfs een brug over het meer ( in de boeken) wordt weer opgehaald zoals ze het vroeger deden. De sfeer die aan het dorp werd toegevoegd had een jaren 50/60 resultaat zo werd het een echt dorp!In de boerderij is een ervarium, hier kun je het dorp zien waar de Kameleonboeken zich in afspelen.

Je kunt er van alles vinden het Raadhuisplein en het Politiebureau van Veldwachter Zwart en sommige bekende personen. En daar naast ook nog Het huis en smederij van de familie Klinkhamer. Er zijn ook voorleeszolders, en verkleedzolders. Er zijn ook kerktorens in het dorp.Helemaal voorin de boerderij is een museum over Hotze de Roos en Gerard van Straaten.In het ervarium is ook een winkel waar je boeken, T-shirts , de petten van de tweeling,puzzels,glazen , drinkbekers en nog veel meer kunt kopen. Je kunt bij de infobalie een paspoortje kopen daar kun je alles mee doen en als je dorst of honger krijgt kun je bij de Woudaap terecht, waar ze je te eten en drinken geven. Ik ben hier jammer genoeg nog niet geweest, maar we gaan nog wel.

Hoofdstuk 5 De Kameleon film

De eerste opnames zijn 8 juli 2002 gefilmd en ze zijn op donderdag 26 september gestopt. De opnames vonden plaats in IJlst,Terherne, Eanewoude en West-Friesland. Alle opnamedagen zitten er op voor de Kameleonfilm. Er zal de komende tijd veel aan het beeld en het geluid worden gewerkt.We moeten nog maar wachten om het eerste deel De schippers van de Kameleon te kunnen zien. De film wordt samen met de KRO gemaakt en wordt volgend jaar in juni in de bios verwacht.Ook zal de film gewoon op de t.v. te zien zijn.Het verhaal speelt zich af in 1958.De regisseur heeft de tweeling Koen en Jos gekozen als de tweeling Hielke en Sietse.De regisseur wil zelf ook meespelen en is vader Klinkhamer. Ester Bleeker (in de serie Cor Bleeker)zal gespeeld worden door Saar Koningsbergen. De regisseur heeft ervoor gekozen de rol van Cor door een meisje te laten spelen om de film ook aantrekkelijk te maken voor meisjes. Vader Dijkstra wordt gespeeld door Peter Groot-Kormelink .Thomas Acda zou Gerben spelen in de film maar werd geopereerd en kon niet meer meespelen en toen koos de regisseur een andere die heet Maarten Spanjer.Hij zou eigenlijk een andere kleinere rol in de film spelen namelijk de dokter maar die wordt nu door Joep Sertsons gespeeld.

Hier nog een keer alle spelers :

Koen van der Donk (Hielke), Jos van der Donk (Sietse), Dominique van Vliet (Moeder van de tweeling), Steven de Jong (Vader van de tweeling), Maarten Spanjer (Gerben Zonderland), Saar Koningsbergen (Ester Bleeker), Willeke van Ammelrooij (Buurvrouw Bleeker), Peter Tuinman (Buurman Bleeker), Rense Westra (Veldwachter Zwart), Teun Kuilboer, Wiebe Bruinsma en Tim Zweije (nozems), Joep Sertsons (Dokter), Piet Paulusma (Weerman), Henk Westbroek (IJscoman), Ed Nijpels (Edelfigurant), Gijs Scholten Aschat (Burgemeester), Klaas Hofstra (Sjoert Bonnema), Tom Kuipers (Kees), Peter Groot-Kormelink (Vader van Kees) en Sipke Jan Bousema (Student Joris van Kampen).

Hoofdstuk 6 Alle titels van de Kameleonserie

 1. De schippers van de Kameleon (1949)
 2. Kameleon, ahoy! (1951)
 3. Redders met de Kameleon (1952)
 4. Speurders met de Kameleon (1955)
 5. De Kameleon op volle toeren (1956)
 6. De Kameleon houdt koers (1958)
 7. Goede vaart, Kameleon (1958)
 8. Trossen los, Kameleon (1959)
 9. De Kameleon in ’t zoeklicht (1959)
 10. De Kameleon opnieuw in actie (1960)
 11. De Kameleon in de branding (1961)
 12. Vivat, Kameleon! (1961)
 13. De Kameleon blijft favoriet! (1962)
 14. De Kameleon wint de prijs! (1962)
 15. De Kameleon brengt geluk! (1963)
 16. Bravo, Kameleon! (1963)
 17. Vakantie met de Kameleon (1964)
 18. De Kameleon viert feest! (1964)
 19. Tip top, Kameleon (1965)
 20. De Kameleon schiet te hulp (1965)
 21. Trouwe vrienden van de Kameleon (1966)
 22. De Kameleon staat voor niets! (1966)
 23. Met de Kameleon erop los! (1967)
 24. De Kameleon altijd paraat (1967)
 25. De Kameleon slaat zijn slag (1968)
 26. De Kameleon pakt aan! (1968)
 27. Ruim baan, Kameleon (1969)
 28. De Kameleon vaart uit! (1969)
 29. De Kameleon treft doel! (1970)
 30. Volle kracht, Kameleon! (1970)
 31. Met de Kameleon op avontuur (1971)
 32. De Kameleon maakt schoon schip (1971)
 33. De Kameleon knapt het op! (1972)
 34. Met de Kameleon vooruit (1972)
 35. De Kameleon steekt van wal (1973)
 36. De Kameleon doet een goede vangst! (1973)
 37. De vlag in top voor de Kameleon (1974)
 38. De Kameleon in de storm (1974)
 39. Alle hens aan dek, Kameleon! (1975)
 40. De Kameleon krijgt nieuwe vrienden (1975)
 41. Op reis met de Kameleon! (1976)
 42. De Kameleon heeft succes (1976)
 43. De Kameleon vaart voorop! (1977)
 44. Lang leve de Kameleon! (1977)
 45. De Kameleon helpt altijd! (1978)
 46. De Kameleon ruikt onraad (1978)
 47. De Kameleon geeft vol gas (1979)
 48. De Kameleon maakt plezier (1979)
 49. De Kameleon ligt op de loer (1980)
 50. De Kameleon in het goud (1980)
 51. De Kameleon houdt stand! (1981)
 52. De Kameleon vaart door (1981)
 53. De Kameleon gooit het roer om (1982)
 54. Recht door zee, Kameleon (1982)
 55. De Kameleon op dreef (1983)
 56. De Kameleon in woelig water (1984)
 57. Met de Kameleon voor de wind (1985)
 58. De Kameleon heeft goed nieuws (1988)
 59. De Kameleon draagt zijn steentje bij (1989)
 60. De Kameleon maakt het helemaal (1991)
 61. De Kameleon slaat alarm (1992, door P. de Roos)
 62. De Kameleon stuurloos (1995, door P. de Roos)
 63. De Kameleon op jacht (1998, door P. de Roos)
 64. De Kameleon scoort! (2006, door Fred Diks)
 65. Zet ‘m op, Kameleon! (2008, door Fred Diks)
 66. De Kameleon lost het op (2009, door Fred Diks)

Hoofdstuk 7 Waarom de Kameleon?

We moesten een werkstuk maken van de juf . Ik heb voor de Kameleon gekozen omdat ik er fan van ben.Ik spaar de boeken en zeldzame boeken koop ik op een veiling op internet.En ik weet er veel over. Er zijn bijna geen docu-boeken over alleen maar leesboeken.Ik kan niet wachten op volgend jaar want dan komt de eerste Kameleonfilm uit in de bioscoop en daar zal ik zeker naar toe gaan.

Hoofdstuk 8 Het boek; De schippers van de Kameleon.

Ik wil een stukje schrijven over het boek De schippers van de Kameleon.Dat is mijn lievelingsboek. Hier komt een korte samenvatting.

De tweeling van de familie Klinkhamer Hielke en Sietse Klinkhamer zijn 12 jaar oud en wonen in het dorp Lenten. Hun huis staat aan een groot meer, ze verlangen wel eens naar een boot maar Evert Klinkhamer (de vader van de tweeling) heeft niet genoeg geld voor een boot. Op een dag komt er achter het huis door de vaart een groot schip met een opduwer aan. Het opduwbootje is al zo oud dat hij er achter het huis van de familie mee stopt. De eigenaar van het

bootje wil hem gelijk weg hebben. De tweeling vraagt hun vader om de boot te kopen. De schipper van de boot zegt dat ze hem voor niks krijgen hij zegt dat er wel een nieuwe motor in moet, maar vader Klinkhamer vindt dat niet goed,hij geeft de schipper 10 gulden en neemt de boot mee naar de kant en maakt hem vast. De tweeling gaat de boot gelijk opknappen. Ze gaan eerst de boot oppoetsen.Vader Klinkhamer zegt tegen de tweeling dat ze naar bed moeten terwijl de tweeling ligt te slapen ruimt vader Klinkhamer de smederij op. De volgende morgen kunnen ze niet verder aan de boot werken, op de radio horen ze dat er een hevige storm op komst was. De dokter was net naar een patiënt geweest en wilde zo hard mogelijk rijden in zijn auto om voor de storm thuis te zijn. Helaas, de dokter was bijna thuis toen de storm begon. Voor hij het wist lag hij met auto en al in de sloot, alleen de achterkant stond nog op het droge. Sietse die net uit het raam keek zag dat er een auto in de sloot was gereden en zei het tegen zijn vader. Hij vroeg aan zijn vader:Moeten we niet gaan helpen pap? Zijn vader zei dat ze moesten wachten tot de storm minder werd. Toen de storm eindelijk minder werd ging Klinkhamer naar de smederij haalde het gereedschap dat ze nodig hadden. Ze liepen zo hard mogelijk naar de auto.De smid ging boven op de auto zitten en rammelde het dak van de auto los. Klinkhamer ziet dat het de dokter is die met de auto in de sloot gereden.De dokter riep tegen Klinkhamer: Klinkhamer ik zit beklemd door het stuur!

Terwijl Klinkhamer de dokter helpt gaat de tweeling hun moeder waarschuwen. De dokter wordt door Klinkhamer gered en gaat mee naar hun huis. Hij bedankt Klinkhamer, maar hij zegt dat Sietse eigenlijk de beloning verdient. De dokter wil Sietse iets geven, maar weet niet wat. De auto van de dokter kan niet meer gemaakt worden dus de volgende dag krijgen de jongens de motor van de auto cadeau voor hun boot. De motor wordt in de boot gemaakt en van Klinkhamer moeten ze restjes verf bij de schilder halen om hun boot te schilderen. Na het schilderen heeft de boot aan de onderkant allemaal verschillende kleuren, de dokter zei “het lijkt wel een kameleon”. Vanaf die dag heet de boot de Kameleon.

Hoofdstuk 9 Literatuurlijst/Gebruikte boeken

 • Jubileum uitgave 50 jaar Kameleon met daarin de Biografie van Hotze de Roos.
 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen