Bijna jarig?
klik hier!Home   Mode

Mode


Inhoud

 1. mode van nu
 2. mode van vroeger
 3. modeontwerpers
 4. allerlei soorten mode
 5. dames heren en kindermode

1. mode van nu

Tegenwoordig dragen mensen veel verschillende stijlen : Alto’s, FashionVictim, Gabber, Hiphop, Jungle Mellow, Metal, Normaal, R&B en skate, je kan zelf kiezen bij welke stijl jij wilt horen, er ontwikkelen nog steeds nieuwe stijlen, en paar daarvan: Beatniks, Dijkers, Disco’s, Hippies, Nozems, Pleiners, Gothic, Punkers, Rock-‘n-Roll enSkinheads. Iedereen kiest waar hij of zij zelf bij wilt horen en meestal staat het gedrag er dus ook naar. Draag je R&B kleding dan wil je ook tot die groep behoren.

Sommige mensen vinden hun kleding gewoon mooi, of zit lekker. Het komt er dus op neer dat iedereen draagt wat hij of zij zelf wil. Maar je hebt ook reden voor. Je krijgt andere meningen en andere smaken door de stijl de je toeneemt. Kleding beschermt je ook tegen de kou en de warmte het zorgt dat je in de zomer niet verbrand en in de winter zorgen je kleren voor de warmte. Het is ook hygiënischer.

 

2. Mode van vroeger

Als je 300 jaar geleden kleren nodig had, ging je naar de kleermaker, tenminste als je rijk was. Natuurlijk werd er wel op gelet dat de kleding volgens de mode was. Voor de Franse revolutie wilde iedereen kleren hebben zoals de Fransen. Na de revolutie was dat afgelopen en keken de mensen naar Engeland. De laatste 50 jaar is Parijs weer belangrijker geworden. Mensen die weinig geld hadden, moesten hun eigen kleding maken of ze kregen de oude spullen van rijke mensen.
De allerarmste mensen droegen vodden of lappen of wat ze gekregen hadden. Ongeveer in het jaar 1889 werd de naaimachine uitgevonden.
Rijke mensen vonden die confectiekleding maar niets. Zij bleven naar de kleermaker gaan.
Toen kwam de industriële revolutie. Steeds meer fabrieken kwamen er. De kledingfabrieken wilden veel verkopen en gingen dingen bedenken om kleding leuker te maken. Ze gingen ook leukere kleren maken en ook met leuke kleuren. Ook verdienden de mensen steeds meer geld. Er werd zelfs kleding speciaal voor kinderen gemaakt. Er kwamen snijmachines die wel 40 lappen op een stapel tegelijk konden snijden. (knippen) Zo werden er heel veel dezelfde kleren gemaakt.
Gelukkig wel werden er steeds meer kleuren gebruikt. Toen kwam de spijkerbroek. Een broek van spijkerstof in alle kleuren, als het maar blauw was.
Er werden en worden er nog steeds miljoenen van gemaakt.

3.Modeontwerpers

Worth

Charles Frederic Worth is de eerste ontwerper hoewel het in die tijd nog niet zo genoemd werd, het was nog gewoon kleermaker maar van hem werd als eerste zijn naam bekend gemaakt. Iedereen noemde het dan ook ‘de eeuw van Worth’.

Dior

De grote sensatie na de oorlog is Dior, hij blijft tot eind jaren 50 de koning van de Haute Couture. Christian Dior is geboren in 1905 hij komt uit een arme familie en probeert wat geld te verdienen met het ontwerpen van hoeden. Dan gaat hij over op kleding en gaat in dienst bij Robert Piguet. In de oorlog maakt hij modeillustraties voor Figaro. Na de oorlog gaat Dior in dienst bij Lucien Lelong dan heeft Marcel Boussac interesse. Dior wil alleen voor hem werken als hij een eigen Huis krijgt. Dior had het niet verwacht maar Boussac doet het. In 1946 word het Huis Dior geopend en op 12 februari 1947 komt zijn eerste collectie NEW LOOK uit. Deze naam komt van het modeblad Harper’s Bazaar.

Yves Saint-Laurent

Op zijn 17e wordt hij naar aanleiding van zijn ontwerpen direct aangenomen bij Dior. Yves Saint-Laurent is 21 als hij het Huis Dior overneemt. De eerste collectie was de trapezelijn en het was een ontzettend succes. In 1993 wordt het Huis overgenomen door Elf. Na Dior wordt hij Frankrijks belangrijkste ontwerper.

Fath

Al in 1937 opent Fath een Huis. Zijn ontwerpen hebben vaak de vorm van een zandloper met heel smalle tailles. In 1948 gaat hij naar de VS en ontwerpt daar als eerste een pret a porter collectie (=collectie bestemd voor de industrie) want zijn ontwerpen worden daar toch al vaak gekopieerd. In de VS is hij erg populair vooral zijn zachte en vloeiende lijnen hebben daar veel succes. In 1954 sterft Fath op 42 jarige leeftijd, zijn vrouw zet het modehuis dan nog 3 jaar voort. Veel modeontwerpers die later een eigen Huis hebben opgericht hebben bij Fath gewerkt.

Chanel

Chanel is de bekendste en belangrijkste ontwerpers uit de jaren 20. Ze ontwerpt een mode die eenvoudig is en makkelijk zit maar wel chique. In de oorlog maakte ze kleding voor de matrozen. Ook in de jaren 30 blijft Chanel de beste ontwerper. Het pakje waarbij het jakje het midden houdt tussen vest en jasje is heel populair en gaat de geschiedenis in als Chanel-pakje. In 1939 sluit het Chanel Huis. Na 15 jaar wordt het huis weer op 5 februari 1954 heropent.

In 1971 sterft Chanel.

4. Allerlei soorten mode

Nagel mode

Nagels heeft ook met mode te maken, je lakt, knipt, en verschoont ze. Als jij je nagels knipt dat voel je er niets van dat komt omdat je nagels dood zijn.
Je nagels groeien vanuit het nagelbed. De nagels van je vinger groeien ongeveer drie mm per maand, terwijl de teennagels 0,5 tot 1 mm per maand groeien en er dus ongeveer een jaar over doen om zich te vernieuwen.
En per jaar 2,5 tot 5 centimeter.

Haarmode

Ook haar heeft met mode te maken. Je haar is ook dood, en daarom doet het ook geen pijn als de kapper je haren knipt. Mensenhaar kan verschillende kleuren hebben, de meeste kleuren die voorkomen zijn, bruin (donkerblond), lichtblond en zwart en de kleuren die het minste voorkomen zijn grijs en wit. Wit haar kan ook op jonge leeftijd voorkomen, het is een lichte vorm van blond. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met rood haar meer pijn hebben en daarom meer pijn hebben bij een operatie. Onderzoekers hebben aangetoond dat mensen met rood haar een huid hebben die zeer gevoelig is voor zon en dat ze hierdoor een veel grotere kans hebben op het krijgen van melanomen (huidkanker).

            

Schoenmode

Als je schoenen in de winkel koopt dan moeten ze wel van een goede kwaliteit zijn.

 1. stevig materiaal.
 2. ze moeten lekker zitten en lekker lopen.
 3. je moet ze mooi vinden

Schoenen zijn voor je voeten te beschermen, ze voorkomen infecties, schimmel, de kou en je teennagels, als je aan het werken bent bv. Schoenen zijn dus heel belangrijk. een populaire Nederlandse schoenen ontwerper is bijvoorbeeld Floris van Bommel.

Tegenwoordig worden schoenen steeds vaker online gekocht. Dat had niemand verwacht, want schoenen moet je toch passen? Internetwinkels kwamen met een belangrijk pluspunt: korting. Doordat webwinkels geen fysieke winkels hoeven te hebben, kunnen schoenen goedkoper worden aangeboden. Zo zie je vaak kortingscodes voorbij komen. Zalando heeft daar bijvoorbeeld de markt mee opengebroken. Maar ook een Spartoo kortingscode heb je zo gevonden. De verzendkosten vormden in het begin een obstakel. Steeds meer online schoenenwinkels leveren nu gratis. Ook retourzenden is meestal gratis.
Kortingscodes kun je ook vinden op: www.kortingscode-zoeken.nl.

Make-up

Make-up is ook belangrijk voor sommige mensen.
Ze willen er knap uitzien voor de disco en voor als ze op bezoek gaan. Er komt nu ook andere make-up in de mode.
Een zwart lijntje en donkere ogen. Veel mascara en een klein streepje in de hoekjes. Er zijn mensen die kunnen niet eens zonder make-up. Ze kunnen het niet missen. Er zijn ook mensen die kunnen het juist wel missen. Het ligt er gewoon aan wat je wilt hebben.

5. Dames, heren en kindermode

Damesmode

Vrouwen droegen vroeger altijd lange rokken, dan waren het wel rokken tot aan de grond. Er waren ook hoepel rokken die noemen ze zo omdat er een hoepel helemaal onder aan zat van ijzer.
Soms waren die zo wijd dat ze niet meer door de deur konden. Bijna iedereen deed mee aan de mode van de hoepel. Meisjes die op het land werkten maakten hun rokken wijder door er heel veel onder rokken onder te dragen. Honderd jaar geleden begonnen de vrouwen genoeg te krijgen van de hoepelrokken. Ze gingen minder wijde jurken dragen.

Herenmode

Mannen droegen 100 jaar geleden ook jasjes en lange broeken, dus net als nu. Het model was alleen anders en ook de kleur. De broekspijpen waren heel nauw.

De overhemden en blouses hadden stijve kragen. De geschiedenis van overhemden gaat erg lang terug. De naam overhemd komt omdat deze oorspronkelijk over het onderhemd werd gedragen. In de middeleeuwen werden ze boezeroenen genoemd. Deze overhemden werden gedragen door het werkvolk zoals schippers en boeren op het land. De stoffen waren niet mooi omdat ze echt gemaakt waren om in te werken. Pas veel later werd het overhemd een modeartikel en kwamen er mooie modellen met de stijve en hoge boorden.

Vroeger zaten aan de overhemden boorden met harde punten die bijna in je hals prikten. Tegenwoordig is het overhemd niet meer weg te denken uit het straatbeeld, heel veel modeontwerpers maken hele mooie overhemden en blouses voor vrouwen met prachtige kleuren. Gelukkig zijn nu wel goed te dragen en prikken de hoge boorden niet meer in je nek.

Boxershorts

De eerst ‘onderbroeken’ stammen uit 3000 jaar voor onze jaartelling en zijn in Egyptische, Griekse en Roemeense beschaving terug gevonden. De onderbroek bestond uit linnen strook die vanaf de voorkant, tussen de benen via de achterkant om de taille werd geslagen. Vanaf de middeleeuwen werd de kleding strakker en werd er beter passende ondergoed gemaakt. Eerst voor de elite en later voor de burger bevolking. Zo rond 1800 werd het manen ondergoed van natuurlijke materialen gemaakt zoals wol, zijde en katoen.

De eerste ruim zittende ofwel de wijde boxershort wordt in 1925 ontworpen door Jacob Golomb. Een paar jaar later wordt de brief, een strak zittende onderbroek (zonder pijpjes) populair. Deze twee type boxers waren decennialang het populairste heren ondergoed. Midden jaren tachtig kwam de witte wijde boxershort extra in de belangstelling toen zanger Nick Kamen acteerde in een jeans-commercial. 

Vlak daarna kwamen de eerste strakke boxershorts met iets langere pijpjes. Deze werden in de jaren negentig populair en verdrong met name de wijde boxers met als belangrijkste reden de verbeterde pasvorm. Veel voorkomende materialen zijn katoen, nylon, microfiber, lycra en viscose. Klik op de link voor meer informatie over boxershorts

Kindermode

Echte kinderkleding bestond er honderden jaren geleden niet. Kinderen droegen net zulke kleren als hun ouders. Kleine meisjes droegen korte rokken van hun moeder.
Ze hadden dikke kousen. Deftige meisjes moesten toen ze pas 12 jaar waren al een korset dragen. Jongens hadden ook jurkjes aan. Ze kregen als ze 5 jaar waren een korte broek.

Ben je op zoek naar een kortingscode voor kindermode of andere mode dan kan je terecht bij één van de vele websites die kortingscodes aanbieden.

Goedkoop online shoppen is immers altijd meegenomen, toch?

 

 

  35 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen