Bijna jarig?
klik hier!Home   Mode

Mode


Inhoud

  1. mode van nu
  2. mode van vroeger
  3. modeontwerpers
  4. allerlei soorten mode
  5. dames heren en kindermode

1. mode van nu

Tegenwoordig dragen mensen veel verschillende stijlen : Alto’s, FashionVictim, Gabber, Hiphop, Jungle Mellow, Metal, Normaal, R&B en skate, je kan zelf kiezen bij welke stijl jij wilt horen, er ontwikkelen nog steeds nieuwe stijlen, en paar daarvan: Beatniks, Dijkers, Disco’s, Hippies, Nozems, Pleiners, Gothic, Punkers, Rock-‘n-Roll enSkinheads. Iedereen kiest waar hij of zij zelf bij wilt horen en meestal staat het gedrag er dus ook naar. Draag je R&B kleding dan wil je ook tot die groep behoren.

Sommige mensen vinden hun kleding gewoon mooi, of zit lekker. Het komt er dus op neer dat iedereen draagt wat hij of zij zelf wil. Maar je hebt ook reden voor. Je krijgt andere meningen en andere smaken door de stijl de je toeneemt. Kleding beschermt je ook tegen de kou en de warmte het zorgt dat je in de zomer niet verbrand en in de winter zorgen je kleren voor de warmte. Het is ook hygiënischer.

 

2. Mode van vroeger

Als je 300 jaar geleden kleren nodig had, ging je naar de kleermaker, tenminste als je rijk was. Natuurlijk werd er wel op gelet dat de kleding volgens de mode was. Voor de Franse revolutie wilde iedereen kleren hebben zoals de Fransen. Na de revolutie was dat afgelopen en keken de mensen naar Engeland. De laatste 50 jaar is Parijs weer belangrijker geworden. Mensen die weinig geld hadden, moesten hun eigen kleding maken of ze kregen de oude spullen van rijke mensen.
De allerarmste mensen droegen vodden of lappen of wat ze gekregen hadden. Ongeveer in het jaar 1889 werd de naaimachine uitgevonden.
Rijke mensen vonden die confectiekleding maar niets. Zij bleven naar de kleermaker gaan.
Toen kwam de industriële revolutie. Steeds meer fabrieken kwamen er. De kledingfabrieken wilden veel verkopen en gingen dingen bedenken om kleding leuker te maken. Ze gingen ook leukere kleren maken en ook met leuke kleuren. Ook verdienden de mensen steeds meer geld. Er werd zelfs kleding speciaal voor kinderen gemaakt. Er kwamen snijmachines die wel 40 lappen op een stapel tegelijk konden snijden. (knippen) Zo werden er heel veel dezelfde kleren gemaakt.
Gelukkig wel werden er steeds meer kleuren gebruikt. Toen kwam de spijkerbroek. Een broek van spijkerstof in alle kleuren, als het maar blauw was.
Er werden en worden er nog steeds miljoenen van gemaakt.

3.Modeontwerpers

Worth

Charles Frederic Worth is de eerste ontwerper hoewel het in die tijd nog niet zo genoemd werd, het was nog gewoon kleermaker maar van hem werd als eerste zijn naam bekend gemaakt. Iedereen noemde het dan ook ‘de eeuw van Worth’.

Dior

De grote sensatie na de oorlog is Dior, hij blijft tot eind jaren 50 de koning van de Haute Couture. Christian Dior is geboren in 1905 hij komt uit een arme familie en probeert wat geld te verdienen met het ontwerpen van hoeden. Dan gaat hij over op kleding en gaat in dienst bij Robert Piguet. In de oorlog maakt hij modeillustraties voor Figaro. Na de oorlog gaat Dior in dienst bij Lucien Lelong dan heeft Marcel Boussac interesse. Dior wil alleen voor hem werken als hij een eigen Huis krijgt. Dior had het niet verwacht maar Boussac doet het. In 1946 word het Huis Dior geopend en op 12 februari 1947 komt zijn eerste collectie NEW LOOK uit. Deze naam komt van het modeblad Harper’s Bazaar.

Yves Saint-Laurent

Op zijn 17e wordt hij naar aanleiding van zijn ontwerpen direct aangenomen bij Dior. Yves Saint-Laurent is 21 als hij het Huis Dior overneemt. De eerste collectie was de trapezelijn en het was een ontzettend succes. In 1993 wordt het Huis overgenomen door Elf. Na Dior wordt hij Frankrijks belangrijkste ontwerper.

Fath

Al in 1937 opent Fath een Huis. Zijn ontwerpen hebben vaak de vorm van een zandloper met heel smalle tailles. In 1948 gaat hij naar de VS en ontwerpt daar als eerste een pret a porter collectie (=collectie bestemd voor de industrie) want zijn ontwerpen worden daar toch al vaak gekopieerd. In de VS is hij erg populair vooral zijn zachte en vloeiende lijnen hebben daar veel succes. In 1954 sterft Fath op 42 jarige leeftijd, zijn vrouw zet het modehuis dan nog 3 jaar voort. Veel modeontwerpers die later een eigen Huis hebben opgericht hebben bij Fath gewerkt.

Chanel

Chanel is de bekendste en belangrijkste ontwerpers uit de jaren 20. Ze ontwerpt een mode die eenvoudig is en makkelijk zit maar wel chique. In de oorlog maakte ze kleding voor de matrozen. Ook in de jaren 30 blijft Chanel de beste ontwerper. Het pakje waarbij het jakje het midden houdt tussen vest en jasje is heel populair en gaat de geschiedenis in als Chanel-pakje. In 1939 sluit het Chanel Huis. Na 15 jaar wordt het huis weer op 5 februari 1954 heropent.

In 1971 sterft Chanel.

4. Allerlei soorten mode

Nagel mode

Nagels heeft ook met mode te maken, je lakt, knipt, en verschoont ze. Als jij je nagels knipt dat voel je er niets van dat komt omdat je nagels dood zijn.
Je nagels groeien vanuit het nagelbed. De nagels van je vinger groeien ongeveer drie mm per maand, terwijl de teennagels 0,5 tot 1 mm per maand groeien en er dus ongeveer een jaar over doen om zich te vernieuwen.
En per jaar 2,5 tot 5 centimeter.

Haarmode

Ook haar heeft met mode te maken. Je haar is ook dood, en daarom doet het ook geen pijn als de kapper je haren knipt. Mensenhaar kan verschillende kleuren hebben, de meeste kleuren die voorkomen zijn, bruin (donkerblond), lichtblond en zwart en de kleuren die het minste voorkomen zijn grijs en wit. Wit haar kan ook op jonge leeftijd voorkomen, het is een lichte vorm van blond. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met rood haar meer pijn hebben en daarom meer pijn hebben bij een operatie. Onderzoekers hebben aangetoond dat mensen met rood haar een huid hebben die zeer gevoelig is voor zon en dat ze hierdoor een veel grotere kans hebben op het krijgen van melanomen (huidkanker).

            

Schoenmode

Als je schoenen in de winkel koopt dan moeten ze wel van een goede kwaliteit zijn.

  1. stevig materiaal.
  2. ze moeten lekker zitten en lekker lopen.
  3. je moet ze mooi vinden

Schoenen zijn voor je voeten te beschermen, ze voorkomen infecties, schimmel, de kou en je teennagels, als je aan het werken bent bv. Schoenen zijn dus heel belangrijk. een populaire Nederlandse schoenen ontwerper is bijvoorbeeld Floris van Bommel.

Tegenwoordig worden schoenen steeds vaker online gekocht. Dat had niemand verwacht, want schoenen moet je toch passen? Internetwinkels kwamen met een belangrijk pluspunt: korting. Doordat webwinkels geen fysieke winkels hoeven te hebben, kunnen schoenen goedkoper worden aangeboden. Zo zie je vaak kortingscodes voorbij komen. Zalando heeft daar bijvoorbeeld de markt mee opengebroken. Maar ook een Spartoo kortingscode heb je zo gevonden. De verzendkosten vormden in het begin een obstakel. Steeds meer online schoenenwinkels leveren nu gratis. Ook retourzenden is meestal gratis.
Kortingscodes kun je ook vinden op: www.kortingscode-zoeken.nl.

Make-up

Make-up is ook belangrijk voor sommige mensen.
Ze willen er knap uitzien voor de disco en voor als ze op bezoek gaan. Er komt nu ook andere make-up in de mode.
Een zwart lijntje en donkere ogen. Veel mascara en een klein streepje in de hoekjes. Er zijn mensen die kunnen niet eens zonder make-up. Ze kunnen het niet missen. Er zijn ook mensen die kunnen het juist wel missen. Het ligt er gewoon aan wat je wilt hebben.

5. Dames, heren en kindermode

Damesmode

Vrouwen droegen vroeger altijd lange rokken, dan waren het wel rokken tot aan de grond. Er waren ook hoepel rokken die noemen ze zo omdat er een hoepel helemaal onder aan zat van ijzer.
Soms waren die zo wijd dat ze niet meer door de deur konden. Bijna iedereen deed mee aan de mode van de hoepel. Meisjes die op het land werkten maakten hun rokken wijder door er heel veel onder rokken onder te dragen. Honderd jaar geleden begonnen de vrouwen genoeg te krijgen van de hoepelrokken. Ze gingen minder wijde jurken dragen.

Herenmode

Mannen droegen 100 jaar geleden ook jasjes en lange broeken, dus net als nu. Het model was alleen anders en ook de kleur. De broekspijpen waren heel nauw.

De overhemden en blouses hadden stijve kragen. De geschiedenis van overhemden gaat erg lang terug. De naam overhemd komt omdat deze oorspronkelijk over het onderhemd werd gedragen. In de middeleeuwen werden ze boezeroenen genoemd. Deze overhemden werden gedragen door het werkvolk zoals schippers en boeren op het land. De stoffen waren niet mooi omdat ze echt gemaakt waren om in te werken. Pas veel later werd het overhemd een modeartikel en kwamen er mooie modellen met de stijve en hoge boorden.

Vroeger zaten aan de overhemden boorden met harde punten die bijna in je hals prikten. Tegenwoordig is het overhemd niet meer weg te denken uit het straatbeeld, heel veel modeontwerpers maken hele mooie overhemden en blouses voor vrouwen met prachtige kleuren. Gelukkig zijn nu wel goed te dragen en prikken de hoge boorden niet meer in je nek.

Boxershorts

De eerst ‘onderbroeken’ stammen uit 3000 jaar voor onze jaartelling en zijn in Egyptische, Griekse en Roemeense beschaving terug gevonden. De onderbroek bestond uit linnen strook die vanaf de voorkant, tussen de benen via de achterkant om de taille werd geslagen. Vanaf de middeleeuwen werd de kleding strakker en werd er beter passende ondergoed gemaakt. Eerst voor de elite en later voor de burger bevolking. Zo rond 1800 werd het manen ondergoed van natuurlijke materialen gemaakt zoals wol, zijde en katoen.

De eerste ruim zittende ofwel de wijde boxershort wordt in 1925 ontworpen door Jacob Golomb. Een paar jaar later wordt de brief, een strak zittende onderbroek (zonder pijpjes) populair. Deze twee type boxers waren decennialang het populairste heren ondergoed. Midden jaren tachtig kwam de witte wijde boxershort extra in de belangstelling toen zanger Nick Kamen acteerde in een jeans-commercial. 

Vlak daarna kwamen de eerste strakke boxershorts met iets langere pijpjes. Deze werden in de jaren negentig populair en verdrong met name de wijde boxers met als belangrijkste reden de verbeterde pasvorm. Veel voorkomende materialen zijn katoen, nylon, microfiber, lycra en viscose. Klik op de link voor meer informatie over boxershorts

Kindermode

Echte kinderkleding bestond er honderden jaren geleden niet. Kinderen droegen net zulke kleren als hun ouders. Kleine meisjes droegen korte rokken van hun moeder.
Ze hadden dikke kousen. Deftige meisjes moesten toen ze pas 12 jaar waren al een korset dragen. Jongens hadden ook jurkjes aan. Ze kregen als ze 5 jaar waren een korte broek.

Ben je op zoek naar een kortingscode voor kindermode of andere mode dan kan je terecht bij één van de vele websites die kortingscodes aanbieden.

Goedkoop online shoppen is immers altijd meegenomen, toch?

 

 

35 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen