Konijn

Wat is een konijn?Konijn

Konijnen behoren samen met de haas tot de haasachtigen en niet tot de knaagdieren, zoals wel vaak wordt aangenomen. Het verschil zit in de kleine tandjes die zich achter de grote snijtanden bevinden.

Het konijn is dus geen knaagdier. Waarom ?

HaasachtigenWant echte knaagdieren bewegen hun onderkaak van voren naar achteren.
Ons konijn doet deze beweging zijwaarts. Haasachtigen vermalen hun voer in cirkels van hun gebit. Een knaagdier houdt zijn voer vast met zijn voorpoten, een haasachtige niet natuurlijk.
Haasachtigen rekken zich graag uit. Dit doen ze zoals katten en geeuwen daar ook bij.Het gebit van een konijn vraagt extra verzorging. Konijnen gebruiken hun gebit niet alleen om te kauwen, maar ook om voorwerpen op te rapen. Ook om hun frustratie te uiten (bijten), of hun blijdschap (knarsen) en om hun territorium af te bakenen(grommen). Het is dus zeer belangrijk dat dit “gereedschap” goed onderhouden moet worden. Vaak voorkomende problemen zijn, doorgroeien van tanden, afbreken van tanden, wondjes op het tandvlees, tandwortelpijn. Controleer je huisbunnie geregeld, bij probleempjes kan de dierenarts snel en vakkundig actie ondernemen, dus vooral niet zelf gaan knutselen !!

Een goed konijnenhok

konijnenhok

Een gezond gebit

Geschiedenis van het konijn + bijgeloof

In vele oude culturen worden hazen en konijnen gebruikt als symbolen. In Europa is de haas de boodschapper van het begin van de lente. En het konijn een symbool van vruchtbaarheid ( kindjes kopen) Ze spelen ook vaak mee in allerlei rollen van gezegden. Bijvoorbeeld:
1)Hij ging er als een haas van door.
2)Het haasje zijn.

In het eerste geval wordt de snelheid van iemand uitgedrukt. Maar de haas is dan ook slachtoffer in de tweede uitdrukking. Overal ter wereld worden hazen en konijnen wonderlijke eigenschappen toegedicht. Er lopen veel mensen rond met een hazenpootje als geluksbrenger.

Hoe het konijn huisdier werd

Konijnen zijn nog niet zo lang huisdieren. 4000 jaar geleden werd het land van de konijnen ontdekt. Maar waar ??????? In Spanje. De oude Romeinen hielden vroeger halfwilde konijnen in een ommuurde tuin. De zogenaamde Leporaria. Ze hadden daarmee een nogal merkwaardig doel. Tijdens de vasten ( Als er geen vlees mocht worden gegeten ), stond er wel konijn op het menu. Omdat het konijn niet als vlees werd beschouwd. De vacht werd ook gebruikt als kleding. Huisdier werd het konijn pas in het begin van de Middeleeuwen, toen monniken in Frankrijk ertoe overgingen eveneens het konijn in beschermde en voor natuurlijke vijanden ontoegankelijke verblijfplaatsen te houden..De konijnen werden dan gevangen met een fret of een jachtvogel. Maar ook aan de hoven van de adel waren steeds vaker konijnen te zien. Vooral de witte konijntjes werden gebruikt om te kweken. Men neemt aan dat deze witte exemplaren weinig kans hadden om te overleven in de wilde natuur. Ook de armere mensen kweekten later konijnen. Meestal ging men op stroopjacht. Echt tam en vertrouwelijk werden ze wanneer de mensen ze in hokken gingen houden. Als de mensen konijnen gingen kweken en als huisdieren te houden werden de konijnen groter en zwaarder. Toch zou het duren tot omstreeks midden vorige eeuw eer men zich doelbewust ging toeleggen op het fokken van nieuwe rassen en kleurschakeringen. Thans zijn er, over de hele wereld verspreid, honderdduizenden konijnenfokkers, die hoofdzakelijk voor de sport of liefhebberij, konijnen fokken.

Kleine Rassen

Men ging dus echt kweken op kleur, grootte en tamheid. Een paar voorbeelden van kleine rassen hiervan zijn:

De Kleurdwerg

De Hollander

De Papillon

papillon

De Rex

rex

Nederlandse Hangoordwerg.

Grote Rassen

De grotere rassen werden vooral voor het vlees gekweekt.En sommige rassen kunnen wel echt groot worden!!!

Vlaamse reus

Nieuw Zeelanders

Van Beveren

Belgische Haas

belgischehaas

Verzorging

Oppakken

Het is heel belangrijk dat je een konijn rustig benadert en oppakt. Bij het oppakken moeten de achterpoten ondersteund worden. Dit is zo belangrijk omdat konijnen bij schrikken of spartelen, door hun zeer krachtige rugspieren, hun rug kunnen breken of kneuzen!

U kunt het beste beginnen met de dieren te aaien over de kop. We pakken een konijn niet zoals u zou doen bij een hond of kat omdat dit een aanval kan uitlokken. Je moet dit gedrag aanleren aan je konijn. Zo kan je ze handtam maken

Een konijn dat nog niet handtam is kunt u oppakken bij het losse rugvel (nooit bij de oren !!) waarbij u de achterpoten ondersteunt. Om het dier enkele meters te verplaatsen, wordt het gewoon tegen het lichaam gehouden onderarm horizontaal geplaatst en tegen het lichaam gedrukt. De kop van het dier wordt hierbij tegen de elleboogplooi gehouden.

Wat heb je nodig om het konijn en het hok te verzorgen

  • Een zachte borstel. Om je konijn te borstelen.
  • Schepje en een stuk plastic, om de keutels op te kuisen.
  • Trommel om het strooisel droog te houden.
  • Buitenren, om je konijn buiten in rond te laten rennen en om vers gras te eten.
  • Schoonmaakspullen, om het hok schoon te maken.

Je kan je konijn zindelijk maken. Konijnen zijn, net als katten, zeer zindelijk. Ze wassen zich zelfs nog meer! In hun hok zullen de meeste konijnen dan ook hun toilethoek hebben.
Ook als je je konijn in de woonkamer wil laten loslopen kan je door training je konijn zindelijk maken. Je bunnie zal dan net zoals een poes zijn boodschappen in een toiletbakje doen.

Voorbeelden van goede en slechte hokken

De linkse draadhokken zijn niet geschikt om een konijn te houden. Een konijn moet zich kunnen terugtrekken in een afzonderijke plaats. De rechtse houten hokken zijn wel konijnvriendelijk. Naargelang de grootte van het konijn moet je ook de grootte van het hok aanpassen. Natuurlijk kan je zelf een hok in mekaar timmeren.Hokken zijn kant en klaar te koop in dierenwinkels. Of kunnen zelf worden gemaakt.
Als je een beetje handig bent is dit laatste te kiezen. In de handel worden zowel binnen als buitenhokken verkocht. De binnenhokken zijn meestal te klein en te laag. Een konijn moet kunnen rechtop staan zo dikwijls als hij wil.
Als je je konijn in de woonkamer loslaat moet je eerst goed inspecteren dat er geen losliggende elektriciteitsdraden aanwezig zijn. Onze bunnie knabbelt nogal graag.

Gedrag

Onze bunnie gebruikt heel wat lichaamstaal. Meestal hebben deze uitdrukkingen een zelfde betekenis. Hieronder volgt een lijstje:

  • Grollen: Jij doet iets wat ik niet wil.
  • Lichtjes wiegen met zijn kop: Ik ben een Albino en zie niet goed.
  • Luid gillen: Pijn – Maar ook doodsbang, kleine konijntjes doen dit vaak.
  • Zachtjes fluiten: Laat me met rust.
  • Zacht blazen: Pas op, je werkt op mijn humeur.
  • Brommen: Ja, nu ben ik echt goed kwaad.
  • Tandenkrassen: Hevige pijn.
  • Zachte maalgeluidjes tijdens het knuffelen: Hé dat is lekker, doe zo voort.
  • Met z’n kop stoten: Laat me toch met rust, stoor me niet.
  • In je vingers bijten bij voeden: Schiet nou eens op !!! Wat kan jij treuzelen.Bunnie heeft echt honger
  • Op z’n achterpoten gaan staan: Nieuwsgierig.
  • Met zijn oren slaan: Blijheid.
  • Plat op de grond liggen: Hij voelt zich prettig.
  • Gespannen houden: Klaar om aan te vallen.
  • Overal keutels deponeren: Ik was hier eerst.
 

30 Responses to “Konijn”

  1. het is een hele handige site als je een spreekbeurt of werkstuk moet maken!!!!!

  2. Ilona

    Leuk gedaan!
    Kon hem goed gebruiken.

  3. echt een super handige site!
    ik ga het gebruiken voor m’n spreekbeurt!

  4. Ik ga meteen het informatie met me moeder bespreken voor knagdieren

  5. Het is geweldig ik kan nu alles makkelijker in mijn eigen worden op blad zetten!!!!! en ik hou mijn spreekbeurt over konijnen! xx alice

  6. annmarie

    Ik heb zelf ook een konijn gehad.
    Alleen hij is nu weg

    • ik vindt het heel sielig voor je en me vrindinnen ook

    • mary naskova

      ik kou van konijnen ze zijn mooi en lief ik heb 6 konijnen tuis

  7. ik vindt het een top spreekbeurt ik ga het met twee vrindinnen feline en gwen we hebben een jel konijn konijn konijn het wordt een top spreekbeurt konijn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  8. Tobias

    Dank voor tips heb spreek beurd konijn dank u wel

  9. Leuke site!! Ik heb mijn werkstuk gedaan over konijnen. Ik vind ze zo schattig en lekker zacht!!

  10. Lol ik zie dit nu pas ik heb em 2 jaar geleden gedaan en toen nam ik men eigen konijn mee en ik kreeg een 10

  11. elize

    ik ga een spreekbeurt houden deze wesite is er goed voor ik ga alles afspieken ik ging ook al over honden

  12. konijntje

    ik heb een konijn
    konijn zijn schitterende leukende en speurende dier :)