Mont Blanc

De Berg

De Mont blanc is de hoogste berg van de Europa.
Hij ligt in de Alpen op de grens van Frankrijk en Italië, maar hij hoort bij Frankrijk.
Hij is 4807 meter hoog.Mont is het Franse woord voor berg en Blanc voor wit; dus Mont Blanc betekent witte berg. De berg heet zo om dat er op de berg altijd sneeuw ligt.

Geschiedenis

Al heel lang geleden (50.000 jaar) leefden er mensen op de Mont Blanc.
Ze jaagden op hele grote dieren zoals de wolharige neushoorn, de mammoet en de holenbeer. Deze dieren zijn nu allemaal uitgestorven.

De man die als eerste de Mont blanc beklom was Jacques Balmat. Dat was in 1786.
Een jaar daarna beklom hij hem voor de tweede keer met een reisgenoot, de Saussure uit Zwitserland. Dat was een geoloog, hij deed experimenten op de top.
De eerste vrouw die de Mont Blanc beklom was Marie Paradis, een huishoudster uit Chamonix. Dit plaatsje ligt aan de voet van de Mont Blanc. In de 19e eeuw werden spoorlijnen en tunnels aangelegd in de Alpen.

mont blancTussen 1920 en 1930 werden veel waterkrachtcentrales gebruikt. In zo’n machine wordt van

snelstromend water elektriciteit gemaakt.Dit noemen ze ook wel witte steenkool.
Vanaf ongeveer 1950 gingen heel veel mensen skiën, niet alleen meer de hele rijke mensen. Chamonix werd een echte wintersportplaats.

In die tijd gingen ook veel meer mensen bergbeklimmen in de Alpen. Hier zie je hoe ze dat doen:

Ik ga nu vertellen welke planten en bomen er van boven naar beneden op de Mont Blanc groeien.

Planten en bomen

Op 3200 meter hoogte ligt de sneeuwgrens. Boven de sneeuwgrens ligt alleen maar sneeuw die niet smelt.

Tussen 2500 en de 3200 meter zijn alpenweiden. Daar groeit alleen maar gras, mos en kleine planten. Het is erg moeilijk voor een plant om daar in leven te blijven.
Op veel rotsen in de bergen zit mos. In de zomer zit dat mos helemaal vol met roze bloemetjes. Vetplanten kom je ook vaak tegen. Die groeien op keien en steenachtige weiden.
In de alpenweiden groeien verschillende bloemen door elkaar: margrietjes, alpenasters, alpenhuisklok, alpenroosje, blauwe klokjes, alpenanemoon, vergeet-mij-nietjes en boterbloemen. In de zomer zie je ze overal. Maar het is verboden om ze te plukken!!

mont blanc

Edelweiss is een van de bekendste Alpenbloemen. Dat is een wit sterretje met een geel hartje. Het bloemetje is een beetje dik en lijkt een beetje op vilt. Vilt is een soort stof. Dit plantje groeit vooral op steenachtige hellingen en in rotsspleten. Maar je zult het maar weinig zien. Want in het wild is het bijna uitgestorven.
Een andere bekende alpenbloem is de blauwe klokvormige gentiaan. Er zijn wel twintig soorten gentianen. Ze groeien pas als de sneeuw gesmolten is.

Tussen 2000 en de 2500 meter groeit meer dan op de Alpenweiden. Daar is ook vruchtbare grond. Tussen het gras en de plantjes groeien ook dwergstruiken. Dat zijn lage en stevige struiken.

De boomgrens is op ongeveer 2000 meter. Boven die grens groeien geen bomen,want daar is het veel te koud voor. Behalve de arve dat is een hele sterke boom. Die komt alleen maar in alleen maar in de Alpen voor. De arve zie je soms nog op 2500 meter hoogte!

Boven de 1700 meter begint het naaldbomen bos, die bomen dragen naalden.
Naaldbossen bestaan uit bergdennen, sparren en lariksen. De arve is ook een naaldboom.
Onder de 1700 meter is het loofbomenbos. Een loofbomenbos op een berg bestaat vooral uit beuken en eiken.

Dieren

Dieren die op een berg wonen moeten goed tegen de sneeuw en de wind kunnen.
Gelukkig zijn er dichte bossen waar ze in kunnen schuilen tegen de wind. Daar is heel veel voedsel te vinden voor de dieren die daar leven.
Dit zijn een paar dieren die in de bossen van de Alpen leven:

 • De appollovlinder, dit mooie insect kom je alleen boven de 700 meter tegen.
 • Het edelhert, in de winter leeft hij in de bossen en als de lente komt gaat hij naar de alpenweide.
 • De oehoe, dit is de grootste nacht roofvogel van Europa maar hij is nu al bijna uitgestorven. Hij jaagt in de schemering op dieren die soms zo groot zijn als een haas.
 • De buizerd, deze roofvogel jaagt overdag op grote vlaktes
 • De eekhoorn, die woont alleen in de naaldbossen en hij zit vaak in de bomen hij springt dan heen en weer. Hij kan heel goed klimmen.

Dit zijn een paar dieren die in de Alpenweiden leven:

 • De adder, dit is een giftige slang
 • De Alpenwatersalamander, die is pas na drie jaar volwassen
 • De rotskruiper, het is een zeldzame vogel en leeft tot aan de sneeuwgrens.

Boven de boomgrens zijn ook nog dieren. Dat zijn vaak hele goeie klimmers. Maar dat is ook wel nodig als je zo hoog leeft. Ze moeten veel lopen als ze voedsel willen vinden.
Dit zijn een paar dieren die hoog in de alpen leven:

 • De grootste vogel die in de alpen leeft, is de Keizerarend. Dit is een roofvogel. Hij bouwt zijn nest boven op een rots, hoog in een berg.
 • Steenbokken zijn erg handig. Ze eten kruiden, knoppen en mos. En ze likken aan stenen waar zout aan zit. Steenbokken zijn erg zwaar en kunnen het beste klimmen. De mannetjes hebben hele grote gekrulde hoorns soms worden die wel een meter lang!! en ze wegen 15 kilo. Hoog in de berg springen ze snel heen en weer.
 • Bij de gems staan de hoorns recht op en op het eind een klein beetje naar achter gebogen.
 • De Alpenmarmot leeft in een hol onder de grond. Van zijn kop tot het puntje van staart is hij ongeveer 70 centimeter.
 • De Alpenmarmot eet kruiden en wortels.
spreekbeurt
 

One Response to “Mont Blanc”

 1. hoi ik vint het hele leuke onder werpen ik heb zelf ook een leuke kunnen vinden groetges eke