Wolf

spreekbeurt

Inleiding

wolfMijn werkstuk gaat over de Wolf. Ik doe het over de wolf omdat het me wel leuk leek, en omdat ik er redelijk veel van af weet. Ik heb de informatie uit boeken gehaald en de foto’s van Internet en gescand. Ik heb vijf hoofdstukken informatie over de wolf. Veel leesplezier!

Wat is een wolf

Wolven behoren bij de hondenfamilie, met fonkelende, gele ogen en een slank, gespierd lichaam. Er zijn zevenendertig soorten hondachtigen, waaronder wolven, jakhalzen, coyotes, vossen en wilde en tamme honden. Hondachtigen komen op alle continenten voor behalve op Australië en Antarctica.
Het zijn vleeseters (carnivoren) die goed kunnen horen en ruiken. Wolven en wilde honden jagen op prooien, die ze met hun scherpe tanden doden. Maar er zijn ook hondachtigen die plantaardig voedsel en insecten eten.
Deze beesten behoren tot de intelligentste dieren. Sommige, zoals wolven leven in groepen van ongeveer acht tot twintig dieren. Elke groep heeft een rangorde en wordt geleid door het sterkste mannetje of vrouwtje.

Natuurlijke vijanden

Wolven en wilde honden zijn krachtige jagers, maar in het wild worden ze door veel gevaren bedreigd. De grootste dieren waar ze op jagen, zoals elanden, bizons en muskusossen, zijn ook hun natuurlijke vijanden. De scherpe hoeven en hoorns zijn dodelijke wapens. Een keer mistrappen en een wolf kan vertrapt worden.

Wolven worden bedreigd door verwoestingen van hun leefgebied. In veel gebieden op de wereld waarin de wilde honden vrij rond zwerven word steeds kleiner. Mensen hebben het land nodig om schapen te laten grazen.
Bossen worden gekapt voor hout of om plaats te maken voor steden en wegen. Nog een andere bedreiging komt door dodelijke ziektes zoals hondenziektes, miltvuur en hondsdolheid.

Lichaamsvormen

wolven

Wolven behoren bij de gewervelden. De ruggengraat beschermt het ruggenmerg, de voornaamste zenuwbaan van het lichaam. Het skelet ondersteunt het lichaam.
Wolven en wilde honden hebben een ander skelet dan andere zoogdieren. Wolven en wilde honden hebben een lange schedel met grote tanden, een lange nek en lange, sterke pootbotten. Hun sleutelbeenderen zijn klein waardoor ze slank en gestroomlijnd zijn en snel kunnen rennen. Omdat ze vrij draaiende schouder- en heupgewrichten hebben zijn ze heel behendig.
Wolven, vossen en wilde honden hebben meestal een lange staart. Bij vele heeft de staart een duidelijke vorm waaraan het dier ook op grote afstanden te herkennen is.

Het skelet van een vos is kleiner dan dat van een wolf. Zijn botten zijn korter. Vossen vangen prooien kruipend en sluipend door de ondergroei in plaats van rennend over de vlakte.

Wolven zijn de grootste hondachtigen, afgezien van de grootste tamme honden. Wolven kunnen twee meter lang worden en tachtig kilogram wegen. Hun gestroomlijnde lichaam is geschikt om snel te rennen. Dankzij sterke pootbotten zijn het onvermoeibare jagers.

Ijzige woestenij

Wolven waren ooit op het noordelijk halfrond. Door de uitbreiding van de menselijkheid werden wolven teruggedrongen tot meer afgelegen gebieden als het hoge noorden.

In het bos

Ten zuiden van de toendra ligt op het noordelijk halfrond een gordel van dichte naaldbossen. Deze gordel bedekt grote delen van Canada, Noord-Europa en Rusland.

Grasland en woestijn

Graslanden komen op alle continenten voor behalve Antartica. Op de grasvlakten leven verscheidene hondachtige, waaronder mannenwolven, zadeljakhalzen en hyenahonden. Coyotes, dingo’s en verschillende soorten vossen, leven in de woestijn.

Levenscyclus

levenscyclus wolf

Wolven en wilde honden paren in een periode van het jaar, aan het eind van de winter. De jongen worden twee maanden later geboren, in de lente. De grootte van de worp is verschillend per soort.
Manenwolven krijgen de minste jongen, slechts twee. Een wolf krijgt tussen de drie en acht jongen. Hyenahonden krijgen Max. zestien worpen.
Ongeveer zes weken na de paring zoekt het vrouwtje een grot, holle boom of een ondergrondse hol. Daar zullen de jongen geboren worden.
Bij de geboorte zijn de jongen klein en hulpeloos. Pasgeboren jongen zijn eenentwintig centimeter. Hun ogen zijn dicht en ze kunnen niets horen of op hun zwakke pootjes staan. Ze kruipen tegen hun moeder aan om warm te blijven. Zoals alle zoogdieren krijgen ze moedermelk te drinken. Na twee weken gaan de ogen open.
Na acht weken zijn jonge wolven levendig. Hun snuit is langer geworden en lijken meer op volwassenen wolven. Wanneer ze het veilige hol verlaten, komen andere leden van de troep kijken. Met hun gaan ze naar een plek en daar oefenen ze met jagen.

spreekbeurt
 

36 Responses to “Wolf”

 1. Egon Speybrouck

  Hier staan veel fouten in,
  1.er zijn ook wilde hondachtige in australie(dingo)
  2 bij gemiddelde wolvensoorten bestaat een stam uit 8-12 wolven, en ander soorten zitten tussen de 8 en de 30
  3.het is de kleur en de aftekening op de vacht, die rang en degelijke aangeven, vooral op gezicht, vorm van staart heeft hier niets mee te maken.
  4.wolven jagen niet alleen rennend,
  5.wolven vallen zelden direct mensen aan, maar zijn daarom zeker geen tamme dieren.
  6. de bekendste wolvensoorten zitten inderdaad in het noorden, maar er zijn bijna evenveel in het diepe zuiden (hyena, rode wolf,dingo)(al is hyena twijfelgeval of het een wolf is)
  7.de jongen zijn niet hulpeloos, ze worden beschermd door hun moeder, die dan weer beschermd word door een bepaald uitgekozen lid van de roedel.
  8.de grote van een pup(geen welp dat is voor katachtigen) is veel uitgebreiden
  (van 15 tot 40 centimeter).
  9.ze doen hun ogen open tussen de 1 en de 2 weken
  10.als ze uit het hol komen mogen de babysitter en het alfamannetje eerderkijken, dan de rest, en de rest mag zeker niet met zen allen op de pups afkomen, de pups doen dat zelf wel bij hun, als ze er klaar voor zijn.
  11. alleen de babysitter mag de jongen iets leren over jagen, of andere dingen

  Je zij dat je veel van wolven afwist, maar controleer je bronnen.
  PS:ik weet dat ik veel spelfouten heb gemaakt

  Beantwoorden
  • Egon Speybrouck

   oja en

   12.het zijn niet altijd de sterkste 2 die leider (of alfa) zijn
   eigelijk zijn zei dat zelden, de sterkste, zijn meestal flankjagers/beta of jagers
   (flankjagers zijn de algemene beschermers bij de roedel, en helpen met de jacht, terwijl de andere jagers de prooi opfokken, maken zij het af(dat gebeurt toch als ze met een hinderlaagjacht bezig zijn)(bij rennende jachten, zijn allleen de jagers van de partij

   Beantwoorden
  • valerie

   de hyena is inderdaad niet een wolfachtige, maar de rest van jou informatie klopt wel

   Beantwoorden
 2. Danku en danku ik ben u echt dankbaar! U hebt me gered! U gaat me zeker helpen voor de spreekbeurt, ik moet ook over een wolf spreken
  Fijne avond!

  Beantwoorden
 3. Annefleur

  Ik ga mijn spreekbeurt ook over de wolf houden en dit heeft me heel erg geholpen ik heb er een paar dingetjes uitgehaald die ik ook ga gebruiken bedankt

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *