Walt Disney

Bij het woord ‘Disney’ denken de meeste mensen aan de vele Disneyfilms die er door de jaren heen gemaakt zijn en aan de Disney pretparken die je in Frankrijk en in Amerika kunt bezoeken. Deze woorden horen inderdaad bij Disney, maar eigenlijk verwijst Disney in deze spreekbeurt naar Walt Disney. Dit is de naam van een man die achter alle Disneyfilms en Disney pretparken zit, ofwel de bedenker van alles wat met Disney te maken heeft. In deze spreekbeurt lees je meer over Walt Disney.

Wie is Walt Disney?

Walter Elias Disney is een man die zich ook wel Walt Disney noemde. Hij werd geboren op 5 december 1901 in Los Angeles, Amerika. De man was filmproducent, filmregisseur, scenarioschrijver, stemacteur, animator, zakenman, entertainer en internationaal filmicoon. Eigenlijk deed hij alles wat met het maken van films te maken heeft samen met zijn broer en partner Roy Oliver Disney.

logoWalt Disney heeft zich jaren bezig gehouden met het ontwikkelen van vele Disney personages, zoals bijvoorbeeld Mickey Mouse. Hij tekende de personages niet alleen, maar maakte er ook hele films over. In deze films sprak hij soms de stemmen in, zoals bij Mickey Mouse en bij Minnie Mouse. In de Nederlandse films horen we zijn stem overigens niet, want hij heeft alleen de Amerikaanse films ingesproken voor deze personages. Niet zo gek natuurlijk, want Walt Disney is een Amerikaan en geen Nederlander.

Disney overleed op 15 december 1966. Hij was toen al een tijdje ziek en overleed uiteindelijk aan longkanker. Nu denk je misschien dat Disney helemaal stopte toen Walt Disney dood ging, maar dit is zeker niet het geval. De medewerkers van Walt Disney bleven doorgaan met het tekenen van leuke personages en sinds de dood van Walt Disney zijn er nog tientallen mooie films gemaakt door het bedrijf.

De personages van Walt Disney

imagesHet bekendste personage dat Walt Disney getekend heeft in zijn carrière, is Mickey Mouse. Bij Mickey Mouse hoort natuurlijk Minnie Mouse en ook dit personage is bedacht door Walt Disney en zijn broer (de medeoprichter van hun bedrijf). Andere personages die Disney ontwikkeld heeft zijn Donald Duck, Katrien, Kwik, Kwek en Kwak, Goofy, Pluto, Boris Boef en Madam Mikmak. Leuk weetje: veel mensen denken dat Mickey Mouse het eerste personage van Walt Disney was. Dit is niet het geval, want in 1925 werd Boris Boef voor het eerst getekend door Walt Disney. Pas drie jaar later kwam Mickey Mouse op het toneel.

De pretparken van Walt Disney

disneylandWalt Disney heeft niet alleen Disneypersonages bedacht en hier films omheen gemaakt, maar heeft ook meerdere pretparken opgericht. Walt Disney World en Disneyland Resort Paris (ook wel Euro Disney genoemd) zijn de bekendste pretparken van Disney, maar dit zijn niet de enige pretparken met Disneypersonages. In 1955 opende Walt Disney bijvoorbeeld een kleiner park van Disney, namelijk Disneyland in Anaheim. Dit is het allereerste pretpark van Disney, al kent bijna niemand het park bij naam.

Het grootste pretpark van Walt Disney werd gebouwd toen hij nog leefde, maar helaas pas geopend toen Walt Disney al overleden was. Het park zou eigenlijk Disneyland gaan heten, maar zijn broer besloot het park naar zijn broer te noemen als aandenken aan de oprichter van Disney. Het is het grootste Disneypark van de wereld, met meer ddan 20 miljoen bezoekers per jaar.

Wist je dat…

… Walt Disney in zijn carrière heel veel Oscars heeft gewonnen? Hij mocht in totaal maar liefst 26 prijzen ophalen tijdens de Oscars.
… Het park Walt Disney World in Orlando een oppervlakte heeft van maar liefst 120 vierkante kilometer? Hier ben je niet zomaar doorheen: je kunt wel dagen rondhangen in dit enorme pretpark!
… Walt Disney bang was voor muizen? Mickey Mouse is een van zijn bekendste personages, maar eigenlijk moest Walt Disney niets van echte muizen hebben.

Bronvermelding

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *