Piercings

Inleiding

Piercings kunnen tegenwoordig op veel verschillende lichaamsdelen worden aangetroffen. 25 jaar geleden waren dat nog oorbelletjes, later kwam het neusknopje en tegenwoordig zijn de navel, wenkbrauw, tepel en tong ook heel normaal. Wat ook gebeurt zijn piercings door geslachtsdelen, alhoewel sommige mensen hier nog veel moeite mee hebben.

De betekenis

Het woord piercing is afkomstig van het woord: “to pierce”, wat doorboren betekent.

Een Piercing zetten

Eerst wordt de huid rond de plek waar de piercing moet komen schoon gemaakt met een ontsmettingsmiddel. Voor het piercen wordt een piercingnaald van chirurgisch staal gebruikt. Soms wordt er een ‘forcep’ gebruikt. Dat is een klem met 2 lusjes, waar doorheen gepierced wordt. De plaats waar de piercing moet komen wordt gemerkt. Als een piercing op de verkeerde plek zit, kan het gebeuren dat de piercing uit groeit, dat er scheurtjes of littekens komen en dat er fatale bloedingen, verlammingen en zenuwbeschadigingen ontstaan. Als dus de plek waar de piercing komt gemerkt is, duwen ze de naald er doorheen. Dit gebeurt met behulp van een kurk. Dan wordt het sieraad in de naald
geplaatst en halen ze de naald er doorheen, zodat het sieraad op de goede plek terecht komt. De naald is dus hol, om het sieraad mee te kunnen nemen en in de opening te doen. De plekken die het meest pijn doen zijn de tepels en tussen de neusgaten. De plaatsen waar er gebruik wordt gemaakt van verdoving zijn de geslachtsdelen, de tong en de lip.
Waarom Mensen piercings laten zetten
De reden om een piercing te laten plaatsen kan heel verschillend zijn. Behalve om je lichaam te verfraaien kun je het ook doen om trendy te willen zijn of omdat ze erbij willen horen. Of voor verhoging van het seksuele genot.

Mislukte piercings

Als je je wond niet goed verzorgt, of hij is fout aangebracht, dan kun je ernstige ziektes oplopen zoals een ontstoken navel, bloeding in de tong, grote littekens, verlammingen en infecties. In het ziekenhuis is het ook vaak voor chirurgen een probleem om een piercing te verwijderen als een patient een belangrijke operatie moet ondergaan. Of als iemand geopereerd moet worden in de buurt van een piercing. Als iemand bewusteloos binnen wordt gebracht, staan de artsen vaak helemaal machteloos. De piercing moet dan losgeknipt worden, of hij wordt losgeschroefd. Ze gebruiken daarbij allerlei tangen. Als je in Canada een piercing hebt laten zetten, dan mag je ongeveer 12 maanden geen bloed-donor zijn.

Weetjes

  • De man met de meeste piercings ter wereld is een Belg.
  • Hij heeft maar liefst 137 gaatjes in zijn lichaam. hij heeft ongeveer 30 piercings in zijn oren, 9 in zijn neus, 12 in zijn wenkbrauwen, 7 in zijn mond, 3 in zijn tong, 1 in zijn navel, 1 in elke tepel, en verder nog 69 op andere plaatsen.
  • In sommige scholen zijn piercings verboden. Veel leerlingen vinden dat pure discriminatie.
  • In Engeland zijn ze een stapje verder met lichaamsversiering; wij vinden piercings en tatoeages kei gaaf, maar in Engeland is de nieuwste rage het aanbrengen van littekens, hoe akelig het ook klinkt.
 

3 Responses to “Piercings”

  1. piet-jan

    interessant maar misschien een beetje kort misschien kun je vertellen over de geschiedenis

  2. Hadewych Peters :p

    Coole site!!! Ik doe mijn spreekbeurt ook over piercings, toevallig hè?
    Maar dat over die belg…… Diegene heeft niet de meeste piercings……. Dat is Elaine Davidson.
    Ze komt uit Brazilië en woont nu is Schotland…… En ze heeft 750 piercings in haar gezicht!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    GROETJES VAN HADEWYCH…….. ;-)