De geschiedenis van televisie kijken

Tegenwoordig heeft bijna iedereen internet en tv. Hoewel internet nog niet zo heel lang bestaat, hadden de eerste Nederlanders eind jaren veertig al een tv. Dit toestel werd heel erg snel populair en veel mensen kunnen niet meer zonder. Ik ga het hebben over de ontwikkeling van televisie, de gevolgen van de tv in het gezin en de maatschappij en de voor- en nadelen hiervan.

Philips

Philips was het eerste bedrijf in Nederland dat zich bezighield met de tv in Nederland. In 1948 werden hierdoor al de eerste uitzendingen uitgezonden in Eindhoven, als experiment. Philips wilde marktleider zijn in Europa en prees de televisie aan als iets dat de band in de familie zou versterken, niet verminderen. Zo maakte ze veel advertenties waar gezinnen te zien waren die gezellig samen voor de buis zaten. In 1951 gingen de radio-omroepen uit Bussum Philips helpen door het televisie-experiment over te nemen. Philips steunde hen en met deze samenwerking werd het westen van Nederland voorzien van televisie-uitzendingen.

20 uur per week televisie-uitzendingen

Tegen deze tijd werden Nederlanders nog aangemoedigd om zuinig te zijn en minister-president Drees probeerde daarom uitgaven van burgers te beperken. Iedereen was zo in de ban van de tv dat dit geen zin had, want tegen het einde van de jaren vijftig hadden veel mensen al een tv. In 1961 waren er zelfs al een miljoen tv-toestellen in de Nederlandse huizen en er werd 20 uur per week televisie uitgezonden. Je kon dus niet de hele dag door televisie kijken. Mensen waren vooral geïnteresseerd in sportwedstrijden, het journaal, maar ook drama en amusement. In 1970 had vrijwel iedereen een tv en sommigen hadden toen zelfs al een kleurentelevisie.

Wat veranderde er in gezinnen?

Doordat de televisietoestellen nu bijna in ieder huis terug te vinden waren, veranderde er veel voor gezinnen. Zo zaten mensen voordat ze een tv hadden vaker samen aan de eettafel. Met een tv in huis aten velen samen op de bank, terwijl ze tv keken. Vaak hadden ze dan een klein tafeltje naast zich waar ze hun eten en drinken kwijt konden. Dit veranderde ook hoe mensen hun tijd besteedden buiten de maaltijden om. Zo deden Nederlanders veel minder aan bord- en kaartspelletjes, want gemiddeld besteedden ze anderhalf uur per dag aan het televisiekijken. Hierdoor vonden critici dat de televisie zorgde voor veel passiviteit. Er waren ook voorstanders van de televisie die zeiden dat de gezinnen samen tv keken en dat dat heel gezellig was. Daarnaast zorgde de tv voor veel informatie door het journaal uit te zenden.

Wat gebeurde er in de maatschappij?

In de jaren zestig en zeventig kregen veel mensen een mening over verschillende maatschappelijke onderwerpen, want tot aan 1964 was er maar één kanaal op de tv. Na 1964 waren dit er twee. Mensen keken dus altijd naar hetzelfde kanaal en hierdoor hadden ze altijd wat om over te praten en te discussiëren, wanneer ze de volgende dag naar werk gingen. Onderwerpen die daarvoor een taboe waren of niet veel besproken werden, zorgden voor sterke meningen en veel discussies.

De televisie nu

Ondertussen hebben we kabeltelevisie en veel mensen hebben zelfs satelliet. Daarnaast kun je gebruik maken van een mediabox, waardoor je via internet verbonden kan worden. Mensen hebben dus veel meer kanalen en kunnen zelfs internationale televisie kijken. Je kunt met een smart tv op internet en bijvoorbeeld YouTube filmpjes kijken. Er zijn dus eigenlijk geen grenzen meer.

De voor- en nadelen

Het voordeel van de televisie is dat je altijd goed op de hoogte kunt zijn van het nieuws in Nederland en het buitenland. Dit nieuws kunnen sommige mensen gebruiken voor hun bedrijf of om discussies uit te lokken. Daarnaast hoef je je eigenlijk ook nooit te vervelen, want er is altijd wel wat op tv. Een nadeel is dat mensen gemiddeld heel veel tv-kijken. In 1970 keken mensen gemiddeld anderhalf uur tv per dag. In 2018 keek Nederland gemiddeld 173 minuten tv per dag. Dat is bijna drie uur. Dit is tijd die anders besteed had kunnen worden door samen te kletsen, spelletjes te doen, te sporten of huiswerk te maken. De tv maakt mensen dus een beetje lui. Wel is het opvallend dat mensen iets minder tv keken dan het jaar daarvoor. Gemiddeld keek Nederland in 2017 namelijk 178 minuten televisie.

 

 

Comments are closed.