Wanneer landen heel erg ruzie met elkaar hebben, noem je dit een oorlog. Op dit moment is een oorlog gaande tussen Rusland en Oekraïne. De mensen uit Oekraïne zijn daarom op de vlucht en er verblijven veel Oekraïners in Nederland. Daardoor krijgen we veel van de oorlog mee. Maar waarom is er oorlog tussen Rusland en Oekraïne en hoe is dit ontstaan? Dat lees je in deze spreekbeurt over de oorlog in Oekraïne.
Waarom is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne begonnen?
Tot 1991 waren Oekraïne en Rusland allebei onderdeel van de Sovjet-Unie, maar de leiders uit 1991 besloten samen dat de Sovjet-Unie werd opgeheven. Op dat moment werden Rusland en Oekraïne allebei onafhankelijke landen. In 1994 heeft Oekraïne al hun kernwapens aan Rusland gegeven, in ruil om hun onafhankelijkheid te garanderen.
Poetin is nu de president van Rusland en hij wil graag de baas spelen over Oekraïne. Deze oorlog begon al in 2014, omdat steeds meer Oekraïners lid willen worden van de NAVO en de EU. De NAVO helpt Oekraïne onder andere met het versterken van de defensie. Rusland is het hier absoluut niet mee eens.
In februari 2022 is Poetin Oekraïne binnen gevallen. Hij deed eerst alsof hij de militairen voor een vredesmissie naar Oekraïne stuurde, maar kondigde op 24 februari aan het land aan te vallen om onder andere te zuiveren van nazi’s.
Rusland heeft inmiddels meerdere gebieden in Oekraïne ingenomen en hierbij zijn veel doden en gewonden gevallen. Een groot deel van de Oekraïners is naar Polen gevlucht, maar er zijn ook veel vluchtelingen naar Nederland gekomen. Een ander deel van de mensen zit nog steeds in Oekraïne en blijft vechten.
Het is niet duidelijk hoelang deze oorlog nog gaat duren, daarvoor moeten Rusland en Oekraïne eerst afspraken maken en het vuren staken.
Wat doet Nederland om Oekraïne te helpen?
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de situatie niet verder uit de hand loopt en daarom moeten we met Rusland blijven praten. Daarnaast kunnen wij met de EU en de NAVO afspraken maken tegen deze agressie en Rusland sancties opleggen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken voert wereldwijd gesprekken over deze situatie, om te voorkomen dat het nog erger wordt. Daarnaast helpt Nederland buurlanden om voorbereidingen te treffen, zo zijn er twee jachtvliegtuigen naar Bulgarije gestuurd.
Nederland heeft op 27 februari 20 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp in Oekraïne en buurlanden. Op 7 maart maakten zij nog eens 15 miljoen euro vrij voor noodhulp aan oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Op 8 april heeft Nederland nog eens 10 miljoen euro vrijgemaakt voor Moldavië. Moldavië vangt namelijk veel vluchtelingen uit Oekraïne op.
Daarnaast is er een Giro 555 rekening geopend voor de slachtoffers uit Oekraïne, zodat met dat geld extra hulp geboden kan worden. Dit is een goede doelen rekening waar wij als Nederlanders geld naartoe kunnen storten wat gebruikt wordt voor Oekraïne. Giro 555 wordt steeds voor een ander doel gebruikt. Ook zijn er veel gezinnen in Nederland die de Oekraïense vluchtelingen opvangen zolang dat nodig is. Er zijn ook veel inzamelingsacties opgezet om deze spullen naar Oekraïne te sturen. Op deze manier zijn er veel luiers, babyvoeding, kleding en medicijnen ingezameld. Kinderen kunnen met behulp van hun school ook zo’n inzamelingsactie opzetten.
De kinderen die uit Oekraïne zijn gevlucht, hebben recht op onderwijs. Deze kinderen kunnen naar nieuwkomersscholen. Dit zijn speciale scholen die extra voorzieningen hebben om kinderen van vluchtelingen goed te kunnen helpen. Welke scholen dit zijn, kun je bij de gemeente informeren.
Zijn er gevolgen voor Nederland?
Door de oorlog in Oekraïne zijn er economische gevolgen voor Nederland. De Europese Unie heeft namelijk sancties opgelegd aan Rusland, waardoor Rusland dit ook tegen de EU landen heeft gedaan. Hierdoor hebben veel bedrijven schade opgelopen en zijn veel producten zoals benzine en boodschappen duurder geworden. Het is op dit moment nog moeilijk te zeggen wat de gevolgen van de sancties zijn.
Als Rusland de gaskraan dichtdraait, heeft de Europese Unie nog voldoende gas om de winter door te komen. Er wordt nu hard gewerkt aan het vullen van de gasopslag.
Nederland heeft geen grote handelsrelatie met Rusland, maar veel producten worden wel in Rusland geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan ruwe aardolie, steenkool. nikkel, gas en koper. Deze producten zijn belangrijk voor de Nederlandse import. In 2021 hebben we voor ruim 18 miljard euro geïmporteerd uit Rusland. Uit Oekraïne importeerden we ruim 2 miljard euro, maar op dit moment kan er weinig geproduceerd worden in Oekraïne. Een groot deel van de Nederlandse import is dus weggevallen.
Ondanks de economische gevolgen, loopt Nederland geen gevaar. De oorlog is tussen Rusland en Oekraïne en zal niet zo gauw naar andere landen uitlopen.
Comments are closed.