Bijna jarig?
klik hier!Home   Galápagos-eilanden

Galápagos-eilanden


Inleiding

Ik wil mijn spreekbeurt graag houden over de Galápagos-eilanden. De Galápagos-eilanden liggen in de Stille Oceaan en zijn heel bijzonder omdat er dieren en planten leven die nergens anders in de wereld voorkomen. Als ik later groot ben wil ik graag een keer de eilanden bezoeken.

Inhoudsopgave

  • Algemeen
  • Dieren en planten
  • Vogels
  • Reptielen
  • Schaaldieren en vissen
  • Slotwoord

1. Algemeen

Galápagos is de naam van een groep eilanden in de Stille Oceaan. Ze behoren tot het Zuidamerikaanse land Ecuador. Galápagos is een Spaans woord en betekent “Reuzenschildpad”. De Galápagos-eilanden tellen 13 grote eilanden en wel 150 kleinere eilanden. Het hoogste punt van de Galápagos is 1402 meter. De Galápagos-eilanden zijn ontstaan door grote vulkaanuitbarstingen twee miljoen jaren geleden. Nog steeds zijn de vulkanen niet uitgewerkt. De eilanden liggen ter hoogte van de evenaar. Normaal gesproken is het dan warm en tropisch, maar door de invloed van zeestromingen zijn er toch grote seizoensverschillen. Van juni tot december waait het vaak hard en komt de temperatuur niet veel hoger dan 18 en 20 graden. Van januari tot mei liggen de temperaturen tussen de 24 en 28 graden. Het regent veel in september en oktober. Er wonen ongeveer zesduizend mensen op de eilanden. De Galápagos eilanden staan bekend als een echt natuurparadijs. Je komt er veel unieke diersoorten tegen. De meeste dieren zijn heel erg tam omdat ze nooit natuurlijke vijanden hebben gekend. Je kunt dus dicht bij de dieren in de buurt komen.
De meest bekende dieren van de Galápagos zijn:

  • de Galapagos-reuzenschildpadden
  • de zeeleguaan
  • de Galápagos-albatros
  • de fregatvogel

2. Dieren en Planten

Wat de natuur betreft, is op de Galápagos alles anders dan waar ook op de wereld. Vogels gaan op je schouder zitten en jonge zeeleeuwen vinden het leuk om met zwemmers te spelen. De dieren zijn heel tam. Ze zijn niet bang voor mensen en hebben weinig vijanden. Er hebben nooit grote landroofdieren en giftige slangen bestaan op de Galápagos.
Door de droogte en de onvruchtbare bodem komen er maar weinig planten-soorten voor. Vooral de jonge eilanden zijn nog niet zo begroeid. Langs de kust vind je mangrovebossen en in het binnenland vind je uitgestrekte savannen. Ook zijn er op sommige plekken loofbossen met varens en cactus-wouden te vinden. Misschien zou je verwachten dat hier ook palmbomen groeien maar deze kom je niet tegen. Ik ga nu iets meer vertellen over een aantal dieren.

A. Vogels

Op de Galápagos komt een aantal bijzondere vogels voor.
De aalscholver kan overal ter wereld vliegen. Behalve op de Galápagos-eilanden. De Galápagos-aalscholver heeft te kleine vleugels om te kunnen vliegen. Maar hij kan wel goed zwemmen en vissen. De grootste zeevogel van de Galápagos-eilanden is de albatros met een vleugelwijdte van bijna twee en een halve meter. De grote roze flamingo’s leven in grote groepen en kunnen 1 meter 20 groot worden met een vleugelwijdte van meer dan anderhalf meter. De flamingo is niét tam. Men denkt dat dit komt doordat ze nog niet zo lang op de eilanden voorkomen. De fregatvogel kan heel goed vliegen maar niet goed opstijgen en landen. Omdat hij van vis leeft moet hij zijn prooi van andere vogels stelen. Hij plaagt die vogel net zo lang tot deze zijn pas gevangen vis loslaat. Jan-van-genten zijn grote zeevogels. Er zijn verschillende soorten Jan-van-genten. Met blauwe voeten, met rode voeten en gemaskerde. De verschillende soorten leven in groepen bij elkaar. Bijzonder is dat de vrouwtjes een ei tussen de vliezen kunnen meenemen om naar een andere plek te gaan. De Galápagos-pinguïnen zijn klein en worden vaak niet groter dan 50 centimeter. In plaats van zwarte veren hebben ze bruine veren op hun rug. Ze “praten” met elkaar, dit geluid lijkt een beetje op blaffen. De meest voorkomende vogels zijn de beroemde Darwin-vinken. Er zijn dertien soorten die waarschijnlijk allemaal van één soort afstammen.

B. Reptielen

De leguanen op de Galápagos-eilanden zien er prehistorisch uit. Ze liggen met duizenden tegelijk naast elkaar op de zwarte rotsen. Normaal kunnen ze niet zwemmen maar op de Galápagos-eilanden wel. Ze duiken in zee en eten zeewier. Als ze boos of bang zijn gaan ze ‘snuiven’. Ze spuiten dan een straal zeewater door de neusgaten in de richting van het gevaar. Ze lijken dan net vuurspuwende draken. De reuzenschildpad wordt met uitsterven bedreigd door de eeuwenlange jacht op het dier. De eilanden zijn naar deze dieren vernoemd. Er leven nog ongeveer 15 duizend dieren, waarvan de meeste in reservaten. Ze kunnen 250 kilo wegen en tot anderhalf meter hoog worden. Van alle dieren op de wereld worden de reuzenschildpadden het oudst. Ze kunnen wel meer dan 100 jaar oud worden. De schildpadden zijn niet op elk eiland hetzelfde. Waar ze gras en andere lage planten kunnen eten, hebben ze een korte nek. In droge gebieden bestaat het voedsel uit hoge cactussen. Daar hebben de schildpadden een lange nek. Andere reptielen op de Galápagos-eilanden zijn gekko’s en lavahagedissen.

C. Schaaldieren en vissen

De oceaan bij de Galápagos is op sommige plaatsen warm en op sommige plaatsen erg koud. Dat komt door een koude golfstroom van de Zuidpool en een warme golfstroom uit de richting van Panama. Daarom zijn er heel veel verschillende soorten vissen en schaaldieren te bewonderen. Bijzonder opvallend zijn de rood/oranje Sally Lightfoot-krabben die mooi afsteken tegen het zwarte lavazand. Verder leven er octopussen, zeepokken, kreeften en zee-egels. De meest opvallende vissen zijn de roggen. De grootste is de manta met een spanwijdte van wel zes meter. Andere soorten zijn de gevlekte adelaarsrog en de gouden rog die soms in grote scholen rondzwemmen. Van de stekelrog kun je behoorlijk gewond raken als je er op trapt. Er komen veel soorten haaien voor rond de eilanden. De hamerhaai is de meest opvallende. Hij kan wel tot vijf meter lang worden. Andere soorten zijn de Galápagoshaai en de witpuntrifhaai. Verder kent de natuur onder water vele tropische vissen en grote hoeveelheden koraal, waaronder het zeldzame zwarte koraal.

3. Slotwoord

Er komen veel toeristen op de Galápagos-eilanden. Er wordt goed op gelet dat men de natuur niet beschadigt. Met het geld dat de eilandbewoners met het toerisme verdienen houden ze de natuur in stand.

De informatie voor deze spreekbeurt heb ik gehaald uit een informatieboekje van de bibliotheek over de Galápagos-eilanden. Ook heb ik vanaf verschillende pagina’s op het internet veel informatie gehaald en ook alle foto’s.

 

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen