Galápagos-eilanden

Inleiding

Ik wil mijn spreekbeurt graag houden over de Galápagos-eilanden. De Galápagos-eilanden liggen in de Stille Oceaan en zijn heel bijzonder omdat er dieren en planten leven die nergens anders in de wereld voorkomen. Als ik later groot ben wil ik graag een keer de eilanden bezoeken.

Inhoudsopgave

  • Algemeen
  • Dieren en planten
  • Vogels
  • Reptielen
  • Schaaldieren en vissen
  • Slotwoord

1. Algemeen

Galápagos is de naam van een groep eilanden in de Stille Oceaan. Ze behoren tot het Zuidamerikaanse land Ecuador. Galápagos is een Spaans woord en betekent “Reuzenschildpad”. De Galápagos-eilanden tellen 13 grote eilanden en wel 150 kleinere eilanden. Het hoogste punt van de Galápagos is 1402 meter. De Galápagos-eilanden zijn ontstaan door grote vulkaanuitbarstingen twee miljoen jaren geleden. Nog steeds zijn de vulkanen niet uitgewerkt. De eilanden liggen ter hoogte van de evenaar. Normaal gesproken is het dan warm en tropisch, maar door de invloed van zeestromingen zijn er toch grote seizoensverschillen. Van juni tot december waait het vaak hard en komt de temperatuur niet veel hoger dan 18 en 20 graden. Van januari tot mei liggen de temperaturen tussen de 24 en 28 graden. Het regent veel in september en oktober. Er wonen ongeveer zesduizend mensen op de eilanden. De Galápagos eilanden staan bekend als een echt natuurparadijs. Je komt er veel unieke diersoorten tegen. De meeste dieren zijn heel erg tam omdat ze nooit natuurlijke vijanden hebben gekend. Je kunt dus dicht bij de dieren in de buurt komen.
De meest bekende dieren van de Galápagos zijn:

  • de Galapagos-reuzenschildpadden
  • de zeeleguaan
  • de Galápagos-albatros
  • de fregatvogel

2. Dieren en Planten

Wat de natuur betreft, is op de Galápagos alles anders dan waar ook op de wereld. Vogels gaan op je schouder zitten en jonge zeeleeuwen vinden het leuk om met zwemmers te spelen. De dieren zijn heel tam. Ze zijn niet bang voor mensen en hebben weinig vijanden. Er hebben nooit grote landroofdieren en giftige slangen bestaan op de Galápagos.
Door de droogte en de onvruchtbare bodem komen er maar weinig planten-soorten voor. Vooral de jonge eilanden zijn nog niet zo begroeid. Langs de kust vind je mangrovebossen en in het binnenland vind je uitgestrekte savannen. Ook zijn er op sommige plekken loofbossen met varens en cactus-wouden te vinden. Misschien zou je verwachten dat hier ook palmbomen groeien maar deze kom je niet tegen. Ik ga nu iets meer vertellen over een aantal dieren.

A. Vogels

Op de Galápagos komt een aantal bijzondere vogels voor.
De aalscholver kan overal ter wereld vliegen. Behalve op de Galápagos-eilanden. De Galápagos-aalscholver heeft te kleine vleugels om te kunnen vliegen. Maar hij kan wel goed zwemmen en vissen. De grootste zeevogel van de Galápagos-eilanden is de albatros met een vleugelwijdte van bijna twee en een halve meter. De grote roze flamingo’s leven in grote groepen en kunnen 1 meter 20 groot worden met een vleugelwijdte van meer dan anderhalf meter. De flamingo is niét tam. Men denkt dat dit komt doordat ze nog niet zo lang op de eilanden voorkomen. De fregatvogel kan heel goed vliegen maar niet goed opstijgen en landen. Omdat hij van vis leeft moet hij zijn prooi van andere vogels stelen. Hij plaagt die vogel net zo lang tot deze zijn pas gevangen vis loslaat. Jan-van-genten zijn grote zeevogels. Er zijn verschillende soorten Jan-van-genten. Met blauwe voeten, met rode voeten en gemaskerde. De verschillende soorten leven in groepen bij elkaar. Bijzonder is dat de vrouwtjes een ei tussen de vliezen kunnen meenemen om naar een andere plek te gaan. De Galápagos-pinguïnen zijn klein en worden vaak niet groter dan 50 centimeter. In plaats van zwarte veren hebben ze bruine veren op hun rug. Ze “praten” met elkaar, dit geluid lijkt een beetje op blaffen. De meest voorkomende vogels zijn de beroemde Darwin-vinken. Er zijn dertien soorten die waarschijnlijk allemaal van één soort afstammen.

B. Reptielen

De leguanen op de Galápagos-eilanden zien er prehistorisch uit. Ze liggen met duizenden tegelijk naast elkaar op de zwarte rotsen. Normaal kunnen ze niet zwemmen maar op de Galápagos-eilanden wel. Ze duiken in zee en eten zeewier. Als ze boos of bang zijn gaan ze ‘snuiven’. Ze spuiten dan een straal zeewater door de neusgaten in de richting van het gevaar. Ze lijken dan net vuurspuwende draken. De reuzenschildpad wordt met uitsterven bedreigd door de eeuwenlange jacht op het dier. De eilanden zijn naar deze dieren vernoemd. Er leven nog ongeveer 15 duizend dieren, waarvan de meeste in reservaten. Ze kunnen 250 kilo wegen en tot anderhalf meter hoog worden. Van alle dieren op de wereld worden de reuzenschildpadden het oudst. Ze kunnen wel meer dan 100 jaar oud worden. De schildpadden zijn niet op elk eiland hetzelfde. Waar ze gras en andere lage planten kunnen eten, hebben ze een korte nek. In droge gebieden bestaat het voedsel uit hoge cactussen. Daar hebben de schildpadden een lange nek. Andere reptielen op de Galápagos-eilanden zijn gekko’s en lavahagedissen.

C. Schaaldieren en vissen

De oceaan bij de Galápagos is op sommige plaatsen warm en op sommige plaatsen erg koud. Dat komt door een koude golfstroom van de Zuidpool en een warme golfstroom uit de richting van Panama. Daarom zijn er heel veel verschillende soorten vissen en schaaldieren te bewonderen. Bijzonder opvallend zijn de rood/oranje Sally Lightfoot-krabben die mooi afsteken tegen het zwarte lavazand. Verder leven er octopussen, zeepokken, kreeften en zee-egels. De meest opvallende vissen zijn de roggen. De grootste is de manta met een spanwijdte van wel zes meter. Andere soorten zijn de gevlekte adelaarsrog en de gouden rog die soms in grote scholen rondzwemmen. Van de stekelrog kun je behoorlijk gewond raken als je er op trapt. Er komen veel soorten haaien voor rond de eilanden. De hamerhaai is de meest opvallende. Hij kan wel tot vijf meter lang worden. Andere soorten zijn de Galápagoshaai en de witpuntrifhaai. Verder kent de natuur onder water vele tropische vissen en grote hoeveelheden koraal, waaronder het zeldzame zwarte koraal.

3. Slotwoord

Er komen veel toeristen op de Galápagos-eilanden. Er wordt goed op gelet dat men de natuur niet beschadigt. Met het geld dat de eilandbewoners met het toerisme verdienen houden ze de natuur in stand.

De informatie voor deze spreekbeurt heb ik gehaald uit een informatieboekje van de bibliotheek over de Galápagos-eilanden. Ook heb ik vanaf verschillende pagina’s op het internet veel informatie gehaald en ook alle foto’s.

 

5 Responses to “Galápagos-eilanden”

  1. coolcat2552

    ik heb veel gebruikt van deze site al mijn spreekbeurten en werkstukken heb ik met deze site gemaakt. ik wil dankjewel zeggen tegen de makers van de site. ik zeg ga zo door!!! de groeten van coolcat

  2. XAnnie

    Thnxx ,, Kunnen julllie ook
    voor werktukken doen

  3. het word niet echt heel goed uitgelegd en ze zijn veel en veel te lang dus ik geef het 1 ster