Bijna jarig?
klik hier!Home   Papegaai

Papegaai


Geschiedenis van de papegaai

papegaai2000 jaar geleden hadden Romeinen de papegaai al als huisdier. Ze waren ongeveer even duur als een slaaf . Ontdekkingsreizigers kwamen op hun tochten tamme papegaaien tegen die ze mee naar Europa namen en daar verkochten.

Uiterlijk

De meeste papegaaien hebben felle kleuren en een sterke, kromme snavel. Dit is handig bij noten kraken. De snavel is een soort 3de poot. Papegaaien hebben goede klimpoten nodig om zich vast te houden aan een tak. Er staan 2 tenen naar voren en 2 naar achter, waarmee ze zich stevig aan een tak vast kunnen grijpen.

Het voedsel

De papegaai eet voornamelijk zaden, noten en pitten. Hij kan ook wel eens wat fruit lusten of insecten. Sommige papegaaien eten nectar. Deze papegaaien hebben een tong met veerachtige randen, die als een spons werkt en de suikerachtige vloeistof op zuigt. Papegaaien die niet bij een vrucht kunnen, pakken het met hun potjes en brengen het naar hun snavel.

Huisdier

papegaai huisdier

Je mag niet alle papegaaien als huisdier houden. De grasparkiet, de groten geelkuifkaketoe, de dwerg-ara mogen officieel volgens de wet alleen als huisdier gehouden worden. Andere zijn niet toegestaan. Papegaaien hebben een grote kooi en een houten zitstok nodig. Verder vinden ze het fijn om een fris bad te kunnen nemen. Je kunt hem ook met de plantenspuit besproeien. Ze hebben elke dag nieuw voedsel nodig. Als je een papegaai in huis neemt moet je hem kortwieken. Dat is een stukje van de slagpennen afknippen. Zodat hij niet meer goed kan vliegen. Papegaaien in een kooi mogen nooit lang alleen zitten, want dan gaan ze zich vervelen. Dan plukt hij zichzelf kaal. Dat doet hij ook als hij niets te knagen heeft. Een papegaai is niet voor iedereen geschikt. Ze kunnen wel eens graag meubilair of elektrische kabels kapot maken.

Gevangen!

Vanaf het moment dat papegaaien gevangen genomen worden, leven de meeste voor altijd in te kleine kooien. In het wild kunnen ze grote afstanden vliegen want ze hebben de ruimte. Papegaaien planten zich gemakkelijk voort, maar papegaaien in gevangenschap kunnen zich niet of vrijwel bijna niet voort planten. Veel papegaaien sterven als ze in gevangenschap zitten. Veel papegaaien worden naar andere landen gebracht. Sommige sterven al tijdens deze lange reis. Hierdoor kan de papegaai uitsterven. Er is al een soort uitgestorven. Dat is de Carolina-parkiet.

Een naprater

Een papegaai is een echte naprater. ”De papegaai weet wat hij zegt”,denken sommige mensen. Maar ze weten helemaal niet wat ze zeggen. De kaketoe zegt het snelste mensen na, daarom word deze ook vaak als huisdier gehouden.

Allen samen

In het wild leven de meeste papegaaien met soorten in luidruchtige groepen. Ze doen alles samen.

De jongen

Papegaaien legen 2 a 4 eieren. Dat doen ze meestal in een holle boom, met houdschilfers. Het mannetje en het vrouwtje broeden om de beurt. De eieren komen na 8 a12 weken uit. De kuikentjes zijn nog kaal en blind. De ouders voeren de jongen uit de krop. Dat is een soort zakje in de slokdarm. Daarin bewaren ze het eten. Hierdoor word het een soort papje. Door het braken komt het eruit, en heeft het jong eten. Na 2a 3 maanden kunnen de jongen vliegen en zelf eten zoeken. Dan verlaten ze ook het nest.

Afkomst

afkomst papegaai

De papegaai komt oorspronkelijk uit de tropen en bossen. Maar de parkiet soorten komen meestal van steppe en savannegebieden.

Soorten

Over bijna de hele wereld leven papegaaien. Er zijn ongeveer 360 verschillende soorten. De bekendste soorten zijn: de parkieten, de ara’s en de kaketoe. De grootste papegaai soort is de Hyacint – ara. Hij kan een lengte van ongeveer 90cm hebben. De meeste papegaaien leven in groepen van 20 tot70 dezelfde vogels.

Tam maken

Het tam maken van een papegaai houdt in:

 • Het kost veel tijd.
 • Je moet er elke dag mee spelen en trainen (doet hij het goed beloon dan de papegaai).
 • Je moet goede spullen voor ze hebben, grote kooi en speeltjes.
 • Zorg dat ze het naar hun zin hebben dan luisteren ze beter.
 • Leer ze ook dat ze zelf kunnen spelen met speeltjes om verveling tegen te gaan.

Trainen

 • “op en af “stappen op commando ( op de stok of op je hand )
 • Leren dat ze niet mogen bijten/pikken.
 • Leren dat ze naar je toe komen als je ze roept knuffelen als beloning.
 • Bepaal zelf een tijd dat papegaaien moge roepen en gillen of krijsen.
 • Leer ze meteen een handdoek leuk te vinden, zo kun je er verstoppertje mee spelen.
 • Leer ze ook van een lepeltje te eten en drinken, dat is makkelijk als ze medicijnen moeten innemen.
 • Leer ze uit je hand eten.
 • Een hele belangrijke les is, een teken van gevaarlijke situatie’s te leren

bijvoorbeeld:

 • Ventilatoren, kookfornuizen, gootsteen,en baden vol met water.
 • Leer ze door een geluid bijvoorbeeld een klap met een stok.
 • een hard geluid waar hij van schrikt zodat hij weet dat er gevaar is.
 • Beloon hem meteen als hij hiernaar geluisterd heeft.
 • Het is belangrijk dat je serieus blijft.

Voeding

Goede voeding is belangrijk voor een goede gezondheid, want met goede voeding kan een papagaai wel 60 tot 80 jaar worden. Bij veel overleden papagaaien die onderzocht zijn is er vaak uit gekomen, dat de papagaaien last hebben van overgewicht door verkeerde voeding, en te weinig beweging . Er zit meestal teveel witte pitten in de voeding waarvan bekend is, dat er veel vet in zit. En dat is dan een van de grote oorzaak van overgewicht.

Waarom, maakt de fabriek dan deze grote fout?

Witte pitten zijn goedkoop en daarom aantrekkelijk als opvulling in het voer. Een andere reden van de fabriek is, papagaaien vinden het erg lekker. Het is ook zo dat de papagaaien die pitten als eerste opeten! Maar wij vinden friet ook lekker, maar elke dag mogen wij dat ook niet. Ook zit er in het voer vaak apenootjes. Het advies is geef nooit apenootjes. Omdat in deze nootjes vaak een schimmel kan zitten, daardoor kan een papagaai ineens heel ziek worden zodat hij opeens dood in de kooi ligt. Maar het is nog niet duidelijk waarom er toch nog apenootjes in het voer wordt gedaan. Er is voer te koop waar alles in zit voor de papagaai wat onderzocht is door de universiteit in Utrecht. Daar zit echt alles in om gezond te blijven.

Krachtvoer

Er is krachtvoer voor de vogels, waar je heel gemakkelijk vitaminen en medicijnen doorkunt mengen. Het is belangrijk dat we de papegaai niet zelf verpesten met snoepjes en koekjes en zelfs koffie en bier. We horen steeds van mensen hoe leuk dat het is dat hun papegaai zo gezellig s’avonds chips en drinken en andere dingen mee eet. Dit kan je gewoon pure dierenmishandeling noemen. Want de dieren zullen zo zeker niet oud worden.

Maagkiezel

Een papegaai heeft 2 magen, de kliermaag en de spiermaag. Het eten komt eerst in de kliermaag waar het vermengd word met maagsappen die het eten zacht maken. Omdat een groot gedeelte van het eten uit harde deeltjes bestaat, moet het fijn gemaald worden, dit gebeurd door de spiermaag. Het fijnmalen word door een soort kleine steentjes gedaan, de maagkiezel. Krijgen ze geen maagkiezel dan word het eten niet verteerd en krijgen ze geen vitaminen, omdat vogel het voer niet klein kan krijgen zodat de darmen het niet kunne verteren. Daarom is het heel belangrijk dat de papegaai maagkiezel in zijn kooi heeft.

Ontworming

Ieder half jaar moeten we de vogel ontwormen de kuur moet ook echt afgemaakt worden. Vooral als ze fruit krijgen is het heel belangrijk.

Krachtvoer en vitamines

Elke vogel heeft niet alleen voedsel en maagkiezel nodig ook krachtvoer en vitamines. Medicijnen doe je in het eten of drinken, krachtvoer doe je als extra bakje in de kooi erbij zetten.

Nagelstok

Met de nagelstok voorkom je dat de nagels van de papegaai doorgroeien en te scherp worden. Ze mogen in geen enkele kooi ontbreken.

Enkele Ziektes

Kouvatten

Niest een vogel, vloeit er vocht uit zijn neus en ademt hij moeilijk dan heeft hij kou gevat. Door bijvoorbeeld : door verschil van temperatuur.

Voedsel tekort

Medicijnen en warmte zullen dan helpen bij de genezing. Daarna moet je de temperatuur langzaam weer normaal krijgen.

Diarree

Dunne ontlasting die aan de veren blijft kleven, kan komen door: Kou gevat heeft , bedorven voeding of infectie opgelopen. Je moet de veren schoon maken met lauw water. De groen voer mag je dan even niet geven. Wel goed tegen de diarree is rijstwater en maanzaad.

Constipatie Dit wil zeggen dat de vogel niet kan poepen. Het heeft wel het gevoel maak kan niet. Hipt daardoor steeds door de kooi. Verkeerde voeding is daar de oorzaak van. Levertraan door het zaad, Oliehoudende zaden, Groenvoer, en melk kan je geven . Zeker nu even geen eivoer.

Kalkpoten

Als de papegaai kalkpoten heeft, heeft hij: dikke poten en jeuk. Dit kan gebeuren door de mijt Om het weg te laten gaan,de schubben van de poten natmaken met slaolie. De kalkpoten insmeren met zalf.

Parasieten

Parasieten zijn Luizen en Mijten. Heeft de vogel parasieten dan heeft hij kale plekken of plekken met minder veren. Bestrooi de veren met parasietdodende middelen.Er zijn verstuivers in de winkel, om parasieten te voorkomen. Als je vogels hebt moet je er voor zorgen dat je geen last hebt van muggen.

Te lange nagels

Een papegaai kan te langen nagels krijgen door een dunnen zitstok. Papegaaien bijten de nagels korter, niet te kort! Te dunnen zitstokken zijn niet goed.

Vijanden

De vijanden van de papegaaien zijn: De kat, eekhoorn, bunzing, hermelijn, wezel, marter, rat en de muis. Zij horen niet thuis in de volière. Violierenbodems wanden en daken moet je helemaal gat vrij maken.

Veren plukken

Als papegaaien niks te doen hebben plukken ze zichzelf kaal. Hij plukt zijn hele lijf kaal als dat kan, overal waar hij bij kan.

Er zijn verschillende oorzaken

 • Te weinig ruimte.
 • Als hij zich verveelt.
 • Huidziekte die te veel jeuk veroorzaken.
 • Als ze te weinig in bad gaan.
 • Het missen van een geliefd persoon.( baasje )
 • Het verlangen naar zijn soort genoot.
 • Het hebben van bijv. bloedluizen die veel jeuk geven.

Oplossing van veren plukken.

 • Zorg voor veel speelruimte met speeltjes.
 • Laat hem voldoende uit de kooi, zodat hij zich vrij voelt.
 • Geef hem veel aandacht.
 • Besproei hem minimaal 3 maal per week.
 • Zorg voor een goede voeding.
 • Wil dit allemaal niet helpen is een 2de papegaai misschien een oplossing.
 • De papegaai moet genoeg afleiding hebben om veren plukken te voorkomen.

spreekbeurt

 

25 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen