Bijna jarig?
klik hier!Home   Papegaai

Papegaai

Geschiedenis van de papegaai

papegaai2000 jaar geleden hadden Romeinen de papegaai al als huisdier. Ze waren ongeveer even duur als een slaaf . Ontdekkingsreizigers kwamen op hun tochten tamme papegaaien tegen die ze mee naar Europa namen en daar verkochten.

Uiterlijk

De meeste papegaaien hebben felle kleuren en een sterke, kromme snavel. Dit is handig bij noten kraken. De snavel is een soort 3de poot. Papegaaien hebben goede klimpoten nodig om zich vast te houden aan een tak. Er staan 2 tenen naar voren en 2 naar achter, waarmee ze zich stevig aan een tak vast kunnen grijpen.

Het voedsel

De papegaai eet voornamelijk zaden, noten en pitten. Hij kan ook wel eens wat fruit lusten of insecten. Sommige papegaaien eten nectar. Deze papegaaien hebben een tong met veerachtige randen, die als een spons werkt en de suikerachtige vloeistof op zuigt. Papegaaien die niet bij een vrucht kunnen, pakken het met hun potjes en brengen het naar hun snavel.

Huisdier

papegaai huisdier

Je mag niet alle papegaaien als huisdier houden. De grasparkiet, de groten geelkuifkaketoe, de dwerg-ara mogen officieel volgens de wet alleen als huisdier gehouden worden. Andere zijn niet toegestaan. Papegaaien hebben een grote kooi en een houten zitstok nodig. Verder vinden ze het fijn om een fris bad te kunnen nemen. Je kunt hem ook met de plantenspuit besproeien. Ze hebben elke dag nieuw voedsel nodig. Als je een papegaai in huis neemt moet je hem kortwieken. Dat is een stukje van de slagpennen afknippen. Zodat hij niet meer goed kan vliegen. Papegaaien in een kooi mogen nooit lang alleen zitten, want dan gaan ze zich vervelen. Dan plukt hij zichzelf kaal. Dat doet hij ook als hij niets te knagen heeft. Een papegaai is niet voor iedereen geschikt. Ze kunnen wel eens graag meubilair of elektrische kabels kapot maken.

Gevangen!

Vanaf het moment dat papegaaien gevangen genomen worden, leven de meeste voor altijd in te kleine kooien. In het wild kunnen ze grote afstanden vliegen want ze hebben de ruimte. Papegaaien planten zich gemakkelijk voort, maar papegaaien in gevangenschap kunnen zich niet of vrijwel bijna niet voort planten. Veel papegaaien sterven als ze in gevangenschap zitten. Veel papegaaien worden naar andere landen gebracht. Sommige sterven al tijdens deze lange reis. Hierdoor kan de papegaai uitsterven. Er is al een soort uitgestorven. Dat is de Carolina-parkiet.

Een naprater

Een papegaai is een echte naprater. ”De papegaai weet wat hij zegt”,denken sommige mensen. Maar ze weten helemaal niet wat ze zeggen. De kaketoe zegt het snelste mensen na, daarom word deze ook vaak als huisdier gehouden.

Allen samen

In het wild leven de meeste papegaaien met soorten in luidruchtige groepen. Ze doen alles samen.

De jongen

Papegaaien legen 2 a 4 eieren. Dat doen ze meestal in een holle boom, met houdschilfers. Het mannetje en het vrouwtje broeden om de beurt. De eieren komen na 8 a12 weken uit. De kuikentjes zijn nog kaal en blind. De ouders voeren de jongen uit de krop. Dat is een soort zakje in de slokdarm. Daarin bewaren ze het eten. Hierdoor word het een soort papje. Door het braken komt het eruit, en heeft het jong eten. Na 2a 3 maanden kunnen de jongen vliegen en zelf eten zoeken. Dan verlaten ze ook het nest.

Afkomst

afkomst papegaai

De papegaai komt oorspronkelijk uit de tropen en bossen. Maar de parkiet soorten komen meestal van steppe en savannegebieden.

Soorten

Over bijna de hele wereld leven papegaaien. Er zijn ongeveer 360 verschillende soorten. De bekendste soorten zijn: de parkieten, de ara’s en de kaketoe. De grootste papegaai soort is de Hyacint – ara. Hij kan een lengte van ongeveer 90cm hebben. De meeste papegaaien leven in groepen van 20 tot70 dezelfde vogels.

Tam maken

Het tam maken van een papegaai houdt in:

 • Het kost veel tijd.
 • Je moet er elke dag mee spelen en trainen (doet hij het goed beloon dan de papegaai).
 • Je moet goede spullen voor ze hebben, grote kooi en speeltjes.
 • Zorg dat ze het naar hun zin hebben dan luisteren ze beter.
 • Leer ze ook dat ze zelf kunnen spelen met speeltjes om verveling tegen te gaan.

Trainen

 • “op en af “stappen op commando ( op de stok of op je hand )
 • Leren dat ze niet mogen bijten/pikken.
 • Leren dat ze naar je toe komen als je ze roept knuffelen als beloning.
 • Bepaal zelf een tijd dat papegaaien moge roepen en gillen of krijsen.
 • Leer ze meteen een handdoek leuk te vinden, zo kun je er verstoppertje mee spelen.
 • Leer ze ook van een lepeltje te eten en drinken, dat is makkelijk als ze medicijnen moeten innemen.
 • Leer ze uit je hand eten.
 • Een hele belangrijke les is, een teken van gevaarlijke situatie’s te leren

bijvoorbeeld:

 • Ventilatoren, kookfornuizen, gootsteen,en baden vol met water.
 • Leer ze door een geluid bijvoorbeeld een klap met een stok.
 • een hard geluid waar hij van schrikt zodat hij weet dat er gevaar is.
 • Beloon hem meteen als hij hiernaar geluisterd heeft.
 • Het is belangrijk dat je serieus blijft.

Voeding

Goede voeding is belangrijk voor een goede gezondheid, want met goede voeding kan een papagaai wel 60 tot 80 jaar worden. Bij veel overleden papagaaien die onderzocht zijn is er vaak uit gekomen, dat de papagaaien last hebben van overgewicht door verkeerde voeding, en te weinig beweging . Er zit meestal teveel witte pitten in de voeding waarvan bekend is, dat er veel vet in zit. En dat is dan een van de grote oorzaak van overgewicht.

Waarom, maakt de fabriek dan deze grote fout?

Witte pitten zijn goedkoop en daarom aantrekkelijk als opvulling in het voer. Een andere reden van de fabriek is, papagaaien vinden het erg lekker. Het is ook zo dat de papagaaien die pitten als eerste opeten! Maar wij vinden friet ook lekker, maar elke dag mogen wij dat ook niet. Ook zit er in het voer vaak apenootjes. Het advies is geef nooit apenootjes. Omdat in deze nootjes vaak een schimmel kan zitten, daardoor kan een papagaai ineens heel ziek worden zodat hij opeens dood in de kooi ligt. Maar het is nog niet duidelijk waarom er toch nog apenootjes in het voer wordt gedaan. Er is voer te koop waar alles in zit voor de papagaai wat onderzocht is door de universiteit in Utrecht. Daar zit echt alles in om gezond te blijven.

Krachtvoer

Er is krachtvoer voor de vogels, waar je heel gemakkelijk vitaminen en medicijnen doorkunt mengen. Het is belangrijk dat we de papegaai niet zelf verpesten met snoepjes en koekjes en zelfs koffie en bier. We horen steeds van mensen hoe leuk dat het is dat hun papegaai zo gezellig s’avonds chips en drinken en andere dingen mee eet. Dit kan je gewoon pure dierenmishandeling noemen. Want de dieren zullen zo zeker niet oud worden.

Maagkiezel

Een papegaai heeft 2 magen, de kliermaag en de spiermaag. Het eten komt eerst in de kliermaag waar het vermengd word met maagsappen die het eten zacht maken. Omdat een groot gedeelte van het eten uit harde deeltjes bestaat, moet het fijn gemaald worden, dit gebeurd door de spiermaag. Het fijnmalen word door een soort kleine steentjes gedaan, de maagkiezel. Krijgen ze geen maagkiezel dan word het eten niet verteerd en krijgen ze geen vitaminen, omdat vogel het voer niet klein kan krijgen zodat de darmen het niet kunne verteren. Daarom is het heel belangrijk dat de papegaai maagkiezel in zijn kooi heeft.

Ontworming

Ieder half jaar moeten we de vogel ontwormen de kuur moet ook echt afgemaakt worden. Vooral als ze fruit krijgen is het heel belangrijk.

Krachtvoer en vitamines

Elke vogel heeft niet alleen voedsel en maagkiezel nodig ook krachtvoer en vitamines. Medicijnen doe je in het eten of drinken, krachtvoer doe je als extra bakje in de kooi erbij zetten.

Nagelstok

Met de nagelstok voorkom je dat de nagels van de papegaai doorgroeien en te scherp worden. Ze mogen in geen enkele kooi ontbreken.

Enkele Ziektes

Kouvatten

Niest een vogel, vloeit er vocht uit zijn neus en ademt hij moeilijk dan heeft hij kou gevat. Door bijvoorbeeld : door verschil van temperatuur.

Voedsel tekort

Medicijnen en warmte zullen dan helpen bij de genezing. Daarna moet je de temperatuur langzaam weer normaal krijgen.

Diarree

Dunne ontlasting die aan de veren blijft kleven, kan komen door: Kou gevat heeft , bedorven voeding of infectie opgelopen. Je moet de veren schoon maken met lauw water. De groen voer mag je dan even niet geven. Wel goed tegen de diarree is rijstwater en maanzaad.

Constipatie Dit wil zeggen dat de vogel niet kan poepen. Het heeft wel het gevoel maak kan niet. Hipt daardoor steeds door de kooi. Verkeerde voeding is daar de oorzaak van. Levertraan door het zaad, Oliehoudende zaden, Groenvoer, en melk kan je geven . Zeker nu even geen eivoer.

Kalkpoten

Als de papegaai kalkpoten heeft, heeft hij: dikke poten en jeuk. Dit kan gebeuren door de mijt Om het weg te laten gaan,de schubben van de poten natmaken met slaolie. De kalkpoten insmeren met zalf.

Parasieten

Parasieten zijn Luizen en Mijten. Heeft de vogel parasieten dan heeft hij kale plekken of plekken met minder veren. Bestrooi de veren met parasietdodende middelen.Er zijn verstuivers in de winkel, om parasieten te voorkomen. Als je vogels hebt moet je er voor zorgen dat je geen last hebt van muggen.

Te lange nagels

Een papegaai kan te langen nagels krijgen door een dunnen zitstok. Papegaaien bijten de nagels korter, niet te kort! Te dunnen zitstokken zijn niet goed.

Vijanden

De vijanden van de papegaaien zijn: De kat, eekhoorn, bunzing, hermelijn, wezel, marter, rat en de muis. Zij horen niet thuis in de volière. Violierenbodems wanden en daken moet je helemaal gat vrij maken.

Veren plukken

Als papegaaien niks te doen hebben plukken ze zichzelf kaal. Hij plukt zijn hele lijf kaal als dat kan, overal waar hij bij kan.

Er zijn verschillende oorzaken

 • Te weinig ruimte.
 • Als hij zich verveelt.
 • Huidziekte die te veel jeuk veroorzaken.
 • Als ze te weinig in bad gaan.
 • Het missen van een geliefd persoon.( baasje )
 • Het verlangen naar zijn soort genoot.
 • Het hebben van bijv. bloedluizen die veel jeuk geven.

Oplossing van veren plukken.

 • Zorg voor veel speelruimte met speeltjes.
 • Laat hem voldoende uit de kooi, zodat hij zich vrij voelt.
 • Geef hem veel aandacht.
 • Besproei hem minimaal 3 maal per week.
 • Zorg voor een goede voeding.
 • Wil dit allemaal niet helpen is een 2de papegaai misschien een oplossing.
 • De papegaai moet genoeg afleiding hebben om veren plukken te voorkomen.

spreekbeurt

 

  25 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *


  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen