Bijna jarig?
klik hier!Home   Tour de France

Tour de France

Inleiding

Mijn spreekbeurt gaat over de Tour de France. Al twee jaar vind ik dat een erg leuke sport om naar te kijken op tv. Ik zal tijdens mijn spreekbeurt over een aantal onderwerpen iets vertellen; de geschiedenis van de Tour de France, de teams, de truien, enkele bekende Nederlandse en buitenlandse deelnemers deelnemers, de snelheid, mijn favorieten, andere belangrijke wedstrijden.

De geschiedenis van de Tour de France

De tour de France, ook wel de ronde van Frankrijk genoemd, is de beroemdste wielerwedstrijd van de wereld en naast de Olympische spelen en het wereldkampioenschap voetbal één van de drie belangrijkste sportevenementen. De Tour is al meer dan 100 jaar oud. Maar in de eerste en tweede wereldoorlog werd er niet gereden, omdat het anders te gevaarlijk was. De eerste Tour ging op 1 juli 1903 om 15.16 uur van start. Ze deden ruim 9 uur over de eerste en enige etappe. De rit ging over 467 kilometer.
Vroeger bij de eerste Tour was er dan maar 1 etappe, tegenwoordig zijn dat er ongeveer 20. De Tour is nu geen 467 kilometer meer maar de renners rijden in die 20 dagen tussen de 3400 en 3600 kilometer. Gek hè!

De wedstrijd

De Tour wordt altijd gehouden in de maand juli. De tour van 2006 was de 93e tour. De laatste jaren doen er gemiddeld 22 ploegen mee. Elke ploeg bestaat uit 9 renners. Het totaal aantaal deelnemers is dus 198. De deelnemers komen uit wel 30 verschillende landen, waaronder uit Nederland.

Er zijn verschillende soorten renners. Sommige kunnen heel goed rijden op vlakke wegen, anderen zijn weer goed in de bergen. Als je het klassement wilt winnen moet je goed zijn op de vlakke wegen en in de bergen. Tussendoor worden er ook tijdritten gereden, zowel voor de ploegen als alleen. De Tour begint altijd met een proloog. Dat is een korte tijdrit van ongeveer 7 kilometer. De winnaar mag dan de volgende dag in de gele trui starten.
Er worden ongeveer 20 ritten gereden. Soms hebben de renners 1 of 2 rustdagen. Na afloop van elke rit, ook wel etappe genoemd, wordt de rituitslag gemaakt. De wielrenner die het minste tijd nodig heeft staat bovenaan en heeft de gele trui. De wielrenner die er het langst over doet staat laatste en die noemen ze de rode lantaarndrager.
Er zijn lange en korte etappes. Soms tot wel 250 kilometer per dag. Lang hè!
De laatste etappe eindigt altijd in Parijs op de Champs-Elysees. Dat is een beroemde straat in Parijs.

Er zijn nog andere truien te verdienen. De groene is voor de beste sprinter, de bolletjes trui is voor de beste klimmer en de witte trui is voor de beste jongere renner. Die mag niet ouder zijn dan 25 jaar.

Er bestaat ook een ploegenklassement voor het beste team. Bekende ploegen zijn Discovery Channel van Lance Armstrong en T-mobile van Jan Ulrich. Er is ook een Nederlandse ploeg, de Rabobankploeg. De bekendste Nederlandse renners van die ploeg zijn Michael Boogerd en Erik Dekker.

Jaarlijks gaan veel mensen de Tour bekijken. Vooral de bergetappes zijn er populair. Het is vaak erg druk. Soms hebben de renners maar weinig ruimte om tussen de mensen (toeschouwers) door te rijden.

Niet alle renners komen ook aan in Parijs. Soms moeten renners opgeven door ziekte of valpartijen. Als renners willen afstappen dag gaan ze in de bezemwagen zitten. Die brengt ze dan naar de eindstreep.

Vroeger begon de Tour altijd in Frankrijk. Tegenwoordig ook in andere landen. Ook in Nederland is de Tour wel eens begonnen, in Scheveningen en Den Bosch. Daarna rijden ze zo snel mogelijk naar Frankrijk.

De mensen rondom de wielrenners

De tour wordt nu op de televisie uitgezonden. Vroeger was er geen tv en luisterden de mensen naar de radio. Tegenwoordig wordt de tour bezocht door 1200 journalisten, fotografen en cameramensen en 300 technici die voor de tv-techniek moeten zorgen. Ook wordt de wedstrijd gevolgd door 360 kranten, 75 tv stations en 70 radiostations. De Tour wordt in ongeveer 170 landen uitgezonden.

De renners worden bijgestaan door een tourkaravaan. Die bestaat uit wel 4.000 mensen. Je moet dan denken aan mensen die nodig zijn voor de ploegen (ploegleiders, verzorgers, monteurs), politie, journalisten, sponsors, chauffeurs een motorrijders. Deze mensen noemt men de volgers. Elke ploeg heeft ook een aantal volgauto’s. Daarin zit een ploegleider en een arts. Ook hebben ze reserve fietsen en banden bij zich voor als er een fiets kapot gaat.

Er is ook een publiciteitskaravaan. Die bestaat uit wel 600 mensen die reclame en folders uitdelen. Die rijden voor de renners uit en zijn dus geen volgers.

De snelheid

Je hebt bepaalde snelheden. Als je gaat sprinten, om een etappe te winnen, gaan de renners soms tussen de 60-70- kilometer per uur. Bij een steile bergetappe rijden de renners vaak maar tussen de 15-20 kilometer per uur, maar als ze een berg afdalen….. dat gaat pas hard. Zonder trappen 85-90 en bij meetrappen 95-110 kilometer per uur. Net zo hard als een auto op de snelweg. Maar let op. Afdalen met zo’n grote snelheid is heel gevaarlijk. Vooral als er een bocht aan komt. Je kunt dan heel hard vallen. Soms missen renners een bocht en dat is niet fijn.

Onderweg

In Frankrijk is het vaak lekker weer. Dan moet je veel drinken en eten onderweg. Zoals belegde broodjes, graanrepen, gedroogd fruit. Je moet veel drinken onderweg anders droog je uit en heb je niet genoeg kracht om door te rijden. Tijdens lange bergritten drinken de renners wel 7 liter water per dag.
Voordat ze van start gaan eten de renners vaak spaghetti en yoghurt. Daarin zitten veel koolhydraten en dat is goed voor je lichaam. Een renner gebruikt veel energie. Wel 5 keer zoveel als een normaal mens overdag.
Van het vele drinken moeten de renners natuurlijk plassen. Soms lassen ze tijdens de etappe een plaspauze in, maar soms is daar geen tijd voor. Dan plassen ze gewoon op de fiets. Of in hun broek of naast de fiets in de berm, maar zonder te stoppen. Als toeschouwer moet je dan snel wegspringen.

Doping

Sommige renners willen zo graag winnen dat ze een soort medicijn gebruiken die verboden is, om beter te kunnen fietsen. Dat noemen ze doping. Doping zorgt er voor dat je beter en langer kunt fietsen. Maar het is niet eerlijk. Als je betrapt wordt op doping dan mag je niet meer meedoen en word je voor 2 jaar geschorst. Om er achter te komen of wielrenners doping gebruiken bekijken ze je plasje.

De fiets vroeger en nu

Het gaat allemaal steeds sneller. Vroeger had men fietsen zonder versnellingen en moesten de renners onderweg zelf hun band plakken. Als er iets aan hun fiets kapot was zochten ze een smid langs de route om hun fiets te laten maken. Dat kostte zeer veel tijd. Dat is nu wel anders door de volgwagens. Je hebt nu zo een nieuw wiel of een nieuwe fiets. Vroeger woog de fiets wel 13 kilo, tegenwoordig nog maar 8 kilo. De fiets is heel anders dan een mountainbike of een gewone fiets.

De wielrenners van vroeger zagen er uit als vogelverschrikkers. Ze reden toen in wollen truien en een petje op. Soms hadden renners een biefstuk in hun broek om geen zadelpijn te krijgen. Dat is nu wel anders. Het petje is er nog wel, maar ze hebben nu speciale truien en broeken (met een zeemleren lapje). Met lange en korte mouwen, voor als het warm en koud is.

Tegenwoordig hebben de renners ook een oortje in. Dan kunnen ze met de ploegleider praten over de wedstrijd. In Frankrijk moeten de renners allemaal met een helm oprijden. Dat is verplicht. Als renners vallen dan is hun hoofd beschermt. Er zijn wel eens renners overleden omdat ze op hun hoofd terecht kwamen.

Bekende winnaars

De eerste Nederlandse winnaar van de tour was Jan Janssen in 1968. Later in 1980 won Joop Zoetemelk de tour. Hij was de laatste Nederlandse winnaar.
Andere bekende winnaars zijn Eddy Mercks, Bernard Hinault en Michael Indurain. Die wonnen 5 keer de tour. Maar de beste en ook mijn favoriete renner is Lance Armstrong. Die heeft de tour de afgelopen 7 jaar gewonnen, maar is nu jammer genoeg gestopt. Hij gaat denken om nog 1 keer mee te doen.

Andere bekende wielerwedstrijden

De Ronde van Spanje. Die is net afgelopen en wordt in augustus/september gereden. De Ronde van Italië in mei. Die noemen ze ook wel de Giro. Ook in Nederland wordt er elk jaar een ronde gereden. Vroeger alleen in Nederland, maar tegenwoordig heet die de ronde van de Benelux.

Vragen

 • 1. Hoe lang was de eerste ronde van Frankrijk?
 • 2. Hoe lang deden ze er over?
 • 3. Wat betekent de witte trui?
 • 4. Wie won voor Nederland de tour in 1980?
 • 5. Hoe lang kan een etappe tegenwoordig wel niet zijn?

Antwoorden

 • 1. 467 kilometer.
 • 2. 9 uur.
 • 3. de snelste jongere in het klassement.
 • 4. Joop Zoetemelk.
 • 5. Ongeveer 250 kilometer.
 

  2 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *


  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen