Bijna jarig?
klik hier!Home   Tour de France

Tour de France


Inleiding

Mijn spreekbeurt gaat over de Tour de France. Al twee jaar vind ik dat een erg leuke sport om naar te kijken op tv. Ik zal tijdens mijn spreekbeurt over een aantal onderwerpen iets vertellen; de geschiedenis van de Tour de France, de teams, de truien, enkele bekende Nederlandse en buitenlandse deelnemers deelnemers, de snelheid, mijn favorieten, andere belangrijke wedstrijden.

De geschiedenis van de Tour de France

De tour de France, ook wel de ronde van Frankrijk genoemd, is de beroemdste wielerwedstrijd van de wereld en naast de Olympische spelen en het wereldkampioenschap voetbal één van de drie belangrijkste sportevenementen. De Tour is al meer dan 100 jaar oud. Maar in de eerste en tweede wereldoorlog werd er niet gereden, omdat het anders te gevaarlijk was. De eerste Tour ging op 1 juli 1903 om 15.16 uur van start. Ze deden ruim 9 uur over de eerste en enige etappe. De rit ging over 467 kilometer.
Vroeger bij de eerste Tour was er dan maar 1 etappe, tegenwoordig zijn dat er ongeveer 20. De Tour is nu geen 467 kilometer meer maar de renners rijden in die 20 dagen tussen de 3400 en 3600 kilometer. Gek hè!

De wedstrijd

De Tour wordt altijd gehouden in de maand juli. De tour van 2006 was de 93e tour. De laatste jaren doen er gemiddeld 22 ploegen mee. Elke ploeg bestaat uit 9 renners. Het totaal aantaal deelnemers is dus 198. De deelnemers komen uit wel 30 verschillende landen, waaronder uit Nederland.

Er zijn verschillende soorten renners. Sommige kunnen heel goed rijden op vlakke wegen, anderen zijn weer goed in de bergen. Als je het klassement wilt winnen moet je goed zijn op de vlakke wegen en in de bergen. Tussendoor worden er ook tijdritten gereden, zowel voor de ploegen als alleen. De Tour begint altijd met een proloog. Dat is een korte tijdrit van ongeveer 7 kilometer. De winnaar mag dan de volgende dag in de gele trui starten.
Er worden ongeveer 20 ritten gereden. Soms hebben de renners 1 of 2 rustdagen. Na afloop van elke rit, ook wel etappe genoemd, wordt de rituitslag gemaakt. De wielrenner die het minste tijd nodig heeft staat bovenaan en heeft de gele trui. De wielrenner die er het langst over doet staat laatste en die noemen ze de rode lantaarndrager.
Er zijn lange en korte etappes. Soms tot wel 250 kilometer per dag. Lang hè!
De laatste etappe eindigt altijd in Parijs op de Champs-Elysees. Dat is een beroemde straat in Parijs.

Er zijn nog andere truien te verdienen. De groene is voor de beste sprinter, de bolletjes trui is voor de beste klimmer en de witte trui is voor de beste jongere renner. Die mag niet ouder zijn dan 25 jaar.

Er bestaat ook een ploegenklassement voor het beste team. Bekende ploegen zijn Discovery Channel van Lance Armstrong en T-mobile van Jan Ulrich. Er is ook een Nederlandse ploeg, de Rabobankploeg. De bekendste Nederlandse renners van die ploeg zijn Michael Boogerd en Erik Dekker.

Jaarlijks gaan veel mensen de Tour bekijken. Vooral de bergetappes zijn er populair. Het is vaak erg druk. Soms hebben de renners maar weinig ruimte om tussen de mensen (toeschouwers) door te rijden.

Niet alle renners komen ook aan in Parijs. Soms moeten renners opgeven door ziekte of valpartijen. Als renners willen afstappen dag gaan ze in de bezemwagen zitten. Die brengt ze dan naar de eindstreep.

Vroeger begon de Tour altijd in Frankrijk. Tegenwoordig ook in andere landen. Ook in Nederland is de Tour wel eens begonnen, in Scheveningen en Den Bosch. Daarna rijden ze zo snel mogelijk naar Frankrijk.

De mensen rondom de wielrenners

De tour wordt nu op de televisie uitgezonden. Vroeger was er geen tv en luisterden de mensen naar de radio. Tegenwoordig wordt de tour bezocht door 1200 journalisten, fotografen en cameramensen en 300 technici die voor de tv-techniek moeten zorgen. Ook wordt de wedstrijd gevolgd door 360 kranten, 75 tv stations en 70 radiostations. De Tour wordt in ongeveer 170 landen uitgezonden.

De renners worden bijgestaan door een tourkaravaan. Die bestaat uit wel 4.000 mensen. Je moet dan denken aan mensen die nodig zijn voor de ploegen (ploegleiders, verzorgers, monteurs), politie, journalisten, sponsors, chauffeurs een motorrijders. Deze mensen noemt men de volgers. Elke ploeg heeft ook een aantal volgauto’s. Daarin zit een ploegleider en een arts. Ook hebben ze reserve fietsen en banden bij zich voor als er een fiets kapot gaat.

Er is ook een publiciteitskaravaan. Die bestaat uit wel 600 mensen die reclame en folders uitdelen. Die rijden voor de renners uit en zijn dus geen volgers.

De snelheid

Je hebt bepaalde snelheden. Als je gaat sprinten, om een etappe te winnen, gaan de renners soms tussen de 60-70- kilometer per uur. Bij een steile bergetappe rijden de renners vaak maar tussen de 15-20 kilometer per uur, maar als ze een berg afdalen….. dat gaat pas hard. Zonder trappen 85-90 en bij meetrappen 95-110 kilometer per uur. Net zo hard als een auto op de snelweg. Maar let op. Afdalen met zo’n grote snelheid is heel gevaarlijk. Vooral als er een bocht aan komt. Je kunt dan heel hard vallen. Soms missen renners een bocht en dat is niet fijn.

Onderweg

In Frankrijk is het vaak lekker weer. Dan moet je veel drinken en eten onderweg. Zoals belegde broodjes, graanrepen, gedroogd fruit. Je moet veel drinken onderweg anders droog je uit en heb je niet genoeg kracht om door te rijden. Tijdens lange bergritten drinken de renners wel 7 liter water per dag.
Voordat ze van start gaan eten de renners vaak spaghetti en yoghurt. Daarin zitten veel koolhydraten en dat is goed voor je lichaam. Een renner gebruikt veel energie. Wel 5 keer zoveel als een normaal mens overdag.
Van het vele drinken moeten de renners natuurlijk plassen. Soms lassen ze tijdens de etappe een plaspauze in, maar soms is daar geen tijd voor. Dan plassen ze gewoon op de fiets. Of in hun broek of naast de fiets in de berm, maar zonder te stoppen. Als toeschouwer moet je dan snel wegspringen.

Doping

Sommige renners willen zo graag winnen dat ze een soort medicijn gebruiken die verboden is, om beter te kunnen fietsen. Dat noemen ze doping. Doping zorgt er voor dat je beter en langer kunt fietsen. Maar het is niet eerlijk. Als je betrapt wordt op doping dan mag je niet meer meedoen en word je voor 2 jaar geschorst. Om er achter te komen of wielrenners doping gebruiken bekijken ze je plasje.

De fiets vroeger en nu

Het gaat allemaal steeds sneller. Vroeger had men fietsen zonder versnellingen en moesten de renners onderweg zelf hun band plakken. Als er iets aan hun fiets kapot was zochten ze een smid langs de route om hun fiets te laten maken. Dat kostte zeer veel tijd. Dat is nu wel anders door de volgwagens. Je hebt nu zo een nieuw wiel of een nieuwe fiets. Vroeger woog de fiets wel 13 kilo, tegenwoordig nog maar 8 kilo. De fiets is heel anders dan een mountainbike of een gewone fiets.

De wielrenners van vroeger zagen er uit als vogelverschrikkers. Ze reden toen in wollen truien en een petje op. Soms hadden renners een biefstuk in hun broek om geen zadelpijn te krijgen. Dat is nu wel anders. Het petje is er nog wel, maar ze hebben nu speciale truien en broeken (met een zeemleren lapje). Met lange en korte mouwen, voor als het warm en koud is.

Tegenwoordig hebben de renners ook een oortje in. Dan kunnen ze met de ploegleider praten over de wedstrijd. In Frankrijk moeten de renners allemaal met een helm oprijden. Dat is verplicht. Als renners vallen dan is hun hoofd beschermt. Er zijn wel eens renners overleden omdat ze op hun hoofd terecht kwamen.

Bekende winnaars

De eerste Nederlandse winnaar van de tour was Jan Janssen in 1968. Later in 1980 won Joop Zoetemelk de tour. Hij was de laatste Nederlandse winnaar.
Andere bekende winnaars zijn Eddy Mercks, Bernard Hinault en Michael Indurain. Die wonnen 5 keer de tour. Maar de beste en ook mijn favoriete renner is Lance Armstrong. Die heeft de tour de afgelopen 7 jaar gewonnen, maar is nu jammer genoeg gestopt. Hij gaat denken om nog 1 keer mee te doen.

Andere bekende wielerwedstrijden

De Ronde van Spanje. Die is net afgelopen en wordt in augustus/september gereden. De Ronde van Italië in mei. Die noemen ze ook wel de Giro. Ook in Nederland wordt er elk jaar een ronde gereden. Vroeger alleen in Nederland, maar tegenwoordig heet die de ronde van de Benelux.

Vragen

  • 1. Hoe lang was de eerste ronde van Frankrijk?
  • 2. Hoe lang deden ze er over?
  • 3. Wat betekent de witte trui?
  • 4. Wie won voor Nederland de tour in 1980?
  • 5. Hoe lang kan een etappe tegenwoordig wel niet zijn?

Antwoorden

  • 1. 467 kilometer.
  • 2. 9 uur.
  • 3. de snelste jongere in het klassement.
  • 4. Joop Zoetemelk.
  • 5. Ongeveer 250 kilometer.
 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen