Bijna jarig?
klik hier!Home   Overijssel

Overijssel


Inhoud

 • 1. Inleiding
 • 2. Geschiedenis van Overijssel
 • 3. Kop van Overijssel
 • 4. Salland Twente
 • 6. De vlag en het wapen van Overijssel
 • 7. Slot

1. Inleiding

Overijssel is een van de 12 provincies van Nederland. Het grenst aan de provincies Drenthe, Friesland, Flevoland, Gelderland en het buurland Duitsland. De hoofdstad van Overijssel is Zwolle. Overijssel wordt ook wel de “Tuin van Nederland” genoemd, want het heeft een grote hoeveelheid aan natuur.

Je kunt Overijssel onderverdelen in 3 delen: De kop van Overijssel, Salland en Twente.

Elke streek heeft zijn eigen uiterlijk. In de kop van Overijssel tref je veel water (meren) aan, Salland heeft heuvels met veel weilanden en in Twente zie je veel bossen. Kortom in Overijssel is veel te ontdekken!!

2. Geschiedenis van Overijssel

De eerste mensen die het gebied Overijssel bezochten, hadden geen vaste woonplaats. Ze leefden als zwervers en waren volledig afhankelijk van de natuur. Zij leefden van de jacht, de visvangst en het verzamelen van wilde vruchten, wortels en noten.Als gereedschap gebruikten zij vuurstenen. Deze vuurstenen zijn in grote aantallen in de grond gevonden. Rond 2500 voor Christus begon de mens een eigen plek te zoeken. De eerste landbouwers kozen de zandgronden van Twente en plekken langs de Vecht en Regge om te wonen. Pas in de vroege Middeleeuwen gingen de mensen in de IJsselstreek wonen. Uit deze tijd zijn ook veel werktuigen en gebruiksvoorwerpen van aardewerk gevonden. Tot de vijftiende eeuw werd Overijssel nog Oversticht genoemd. Het Sticht is een oude naam voor Utrecht, de bisschopsstad, die tot in de dertiende eeuw macht uitoefende over een groot gebied. Later kreeg het gebied de naam Overijssel, deze naam was bedacht door de mensen in het westen die spraken over het gebied aan de overzijde van de IJssel.

In de tijd van Willem I kwam er in Overijssel meer aandacht voor handel en nijverheid (metaal en textiel). Terwijl Willem I aan de macht is (1835)worden er belangrijke verkeersverbindingen gemaakt. Zo krijgt Zwolle verbinding met de IJssel en zo ook verbinding met de Zuiderzee.Doordat er meer industrie komt, moeten er meer wegen en waterwegen gemaakt worden.In Twente is er veel textielindustrie, Twente verandert van een boerengebied naar een snel groeiend industriegebied.Naast de aanleg van de Overijsselse kanalen komt er rond 1864 de eerste spoorwegverbinding.

In de twintigste eeuw volgen de ontwikkelingen elkaar sneller. Op de steden groeien en er worden meer wegen aangelegd, waaronder zelfs een autobaan. De sterke bevolkingstoename zorgt er voor dat oude boerderijen verdwijnen en nieuwbouwwijken verschijnen. Nu heeft Overijssel meerdere grote steden met totaal 1.084.509 inwoners.

3. Kop van Overijssel

Noordwest-Overijssel, ook wel “de Kop van Overijssel” of “het land van Vollenhove” genoemd, staat bekend als een waterland. De oude veengebieden van de Wieden en Weerribben vormen een afwisselend waterlandschap dat ook in het buitenland bekend is. Het is een prachtig gebied om te wandelen, fietsen of te varen. Giethoorn is een bekend plaatsje in de Kop van Overijssel. Giethoorn wordt ook wel het Venetië van Holland genoemd, omdat het vele kanaaltjes en slootjes heeft.

Er zijn ook nog veel boerendorpen zoals: Paaslo, Onna en Steenwijk en de karakteristieke Zuiderzeestadjes Blokzijl, Vollenhove en Zwartsluis.Vroeger speelden de IJsselsteden in de provincie Overijssel een belangrijke rol. Dat waren Kampen, Zwolle en Hasselt die in de zestiende eeuw veel te zeggen hadden. Dankzij de goederen die over de IJssel werden vervoerd kregen deze steden veel macht. De velen stadsarchieven bevatten veel bewijzen van de grootheid van deze steden. Het staat te lezen in bewaarde stadsboeken, gildenboeken en kronieken.

In de latere eeuwen zijn de IJsselsteden langzamerhand minder belangrijk geworden. Door omstandigheden werd het minder gunstig, waardoor de steden hun belangrijke positie niet langer konden behouden. Bij de dorpen op het platteland werden de veranderingen veel langzamer ingevoerd. Bij de kleine steden bleef het landelijk karakter bewaard. De verhoudingen tussen de IJsselstreek, Salland en Twente hebben zich in de volgende eeuw bepaald.

4 Salland

Midden in Overijssel ligt Salland. In Salland liggen de Nederlandse “bergen”. Bijvoorbeeld de Friezenberg, Holterberg, Haarlerberg, Luttenberg, Hellendoornseberg en Lemelerberg. Veel van die bergen zijn bedekt met heide en mos. Salland ligt in het midden van riviertjes en beekjes. In het westen de IJssel, riviertje de Reest in het noorden, de Regge in het oosten en de Schipbeek in het zuiden. In Salland zie je veel verschillende landschappen. Er zijn kleine stadjes (Ommen, Nijverdal) en bij de IJsselstreek zijn er weilanden (uiterwaarden) met grote boerderijen en eeuwen oude Hanzesteden zoals Deventer. In de tijd dat mensen nog nomaden waren, hadden ze hun kampen bij de Vecht en de IJssel. Bij Dalfsen en Mariënberg zijn veel vuurstenen voorwerpen en andere dingen uit de middensteentijd gevonden (9000-5300 voor Christus).

De landbouwers hadden akkers nodig om voedsel te verbouwen. Daarvoor hadden ze bossen gekapt. Die afgekapte bossen zijn toen heidevelden geworden. De meeste heidevelden zijn weer bossen of landbouwgrond geworden. De velden die nog over zijn gebleven zijn natuurreservaten geworden om nog een oud stukje landschap te behouden.

5. Twente

Twente heeft veel geschiedenis. Het heeft veel platteland, kleine steden en grote loofbossen. Twente is het oostelijke deel van Overijssel. Het is een mooie streek met z’n kronkelende beekjes, riviertjes en bossen. Er zijn in Twente veel Saksische boerderijen (dat is een type boerderij). De grondsoort in Twente is zand en een beetje klei. Enkele plaatsen in Twente zijn: Delden, Enschede, Oldenzaal, Almelo, Hengelo, Denekamp en Rijssen.

In het oosten van Twente stroomt het riviertje de Dinkel.De Dinkel heeft een lengte van 84 kilometer, maar 44 kilometer ligt in Duitsland. Het is een zijrivier van de Vecht. Langs de Dinkel zijn mooie loof- en naaldbossen te zien en koren- en heidevelden. Aan het begin van de Dinkel is het een smal riviertje, daarna wordt de Dinkel langzamer breder. Twente is een belangrijk industriegebied. De grootste industrieplaatsen zijn: Enschede, Almelo en Hengelo. In Enschede waren veel textielfabrieken. Ten Cate en Gelderman waren bekende namen.Na 1967 zijn er veel textielfabrieken gaan sluiten. Niet alleen textiel was er in Twente maar ook metaalindustrie, denk in Hengelo maar aan Stork en Holec, Daarnaast waren er ook steenfabrieken.

6. De vlag en het wapen van Overijssel

De vlag van Overijssel heeft in het midden een kleine blauwe golvende balk. Dit is het symbool van de IJssel. Aan de boven en de onderkant is een recht rode balk. Die loopt niet helemaal door tot de blauwe balk maar daar tussen komt nog een gele balk. Aan beide kanten.

Het wapen van Overijssel is een schild met daarop een rood “klimmende” leeuw. Daar achter loopt een golvende lijn (IJssel). Boven het schild zit een 5 bladerige kroon. Het wapen wordt aan 2 kanten vastgehouden door 2 klimmende leeuwen van natuurlijke kleur. (Zie hieronder).

7. Slot

Ik vond het leuk om dit werkstuk te maken. Ik heb er veel van geleerd. Boeken die ik heb gebruikt zijn:

 • Overijssel voor ontdekkers – Klaas Goïnga
 • Overijssel – Readers Digest
 • Tweeduizend jaar geschiedenis van Overijssel – Klaas Jansma
 

  Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen