Bijna jarig?
klik hier!Home   Overijssel

Overijssel


Inhoud

  • 1. Inleiding
  • 2. Geschiedenis van Overijssel
  • 3. Kop van Overijssel
  • 4. Salland Twente
  • 6. De vlag en het wapen van Overijssel
  • 7. Slot

1. Inleiding

Overijssel is een van de 12 provincies van Nederland. Het grenst aan de provincies Drenthe, Friesland, Flevoland, Gelderland en het buurland Duitsland. De hoofdstad van Overijssel is Zwolle. Overijssel wordt ook wel de “Tuin van Nederland” genoemd, want het heeft een grote hoeveelheid aan natuur.

Je kunt Overijssel onderverdelen in 3 delen: De kop van Overijssel, Salland en Twente.

Elke streek heeft zijn eigen uiterlijk. In de kop van Overijssel tref je veel water (meren) aan, Salland heeft heuvels met veel weilanden en in Twente zie je veel bossen. Kortom in Overijssel is veel te ontdekken!!

2. Geschiedenis van Overijssel

De eerste mensen die het gebied Overijssel bezochten, hadden geen vaste woonplaats. Ze leefden als zwervers en waren volledig afhankelijk van de natuur. Zij leefden van de jacht, de visvangst en het verzamelen van wilde vruchten, wortels en noten.Als gereedschap gebruikten zij vuurstenen. Deze vuurstenen zijn in grote aantallen in de grond gevonden. Rond 2500 voor Christus begon de mens een eigen plek te zoeken. De eerste landbouwers kozen de zandgronden van Twente en plekken langs de Vecht en Regge om te wonen. Pas in de vroege Middeleeuwen gingen de mensen in de IJsselstreek wonen. Uit deze tijd zijn ook veel werktuigen en gebruiksvoorwerpen van aardewerk gevonden. Tot de vijftiende eeuw werd Overijssel nog Oversticht genoemd. Het Sticht is een oude naam voor Utrecht, de bisschopsstad, die tot in de dertiende eeuw macht uitoefende over een groot gebied. Later kreeg het gebied de naam Overijssel, deze naam was bedacht door de mensen in het westen die spraken over het gebied aan de overzijde van de IJssel.

In de tijd van Willem I kwam er in Overijssel meer aandacht voor handel en nijverheid (metaal en textiel). Terwijl Willem I aan de macht is (1835)worden er belangrijke verkeersverbindingen gemaakt. Zo krijgt Zwolle verbinding met de IJssel en zo ook verbinding met de Zuiderzee.Doordat er meer industrie komt, moeten er meer wegen en waterwegen gemaakt worden.In Twente is er veel textielindustrie, Twente verandert van een boerengebied naar een snel groeiend industriegebied.Naast de aanleg van de Overijsselse kanalen komt er rond 1864 de eerste spoorwegverbinding.

In de twintigste eeuw volgen de ontwikkelingen elkaar sneller. Op de steden groeien en er worden meer wegen aangelegd, waaronder zelfs een autobaan. De sterke bevolkingstoename zorgt er voor dat oude boerderijen verdwijnen en nieuwbouwwijken verschijnen. Nu heeft Overijssel meerdere grote steden met totaal 1.084.509 inwoners.

3. Kop van Overijssel

Noordwest-Overijssel, ook wel “de Kop van Overijssel” of “het land van Vollenhove” genoemd, staat bekend als een waterland. De oude veengebieden van de Wieden en Weerribben vormen een afwisselend waterlandschap dat ook in het buitenland bekend is. Het is een prachtig gebied om te wandelen, fietsen of te varen. Giethoorn is een bekend plaatsje in de Kop van Overijssel. Giethoorn wordt ook wel het Venetië van Holland genoemd, omdat het vele kanaaltjes en slootjes heeft.

Er zijn ook nog veel boerendorpen zoals: Paaslo, Onna en Steenwijk en de karakteristieke Zuiderzeestadjes Blokzijl, Vollenhove en Zwartsluis.Vroeger speelden de IJsselsteden in de provincie Overijssel een belangrijke rol. Dat waren Kampen, Zwolle en Hasselt die in de zestiende eeuw veel te zeggen hadden. Dankzij de goederen die over de IJssel werden vervoerd kregen deze steden veel macht. De velen stadsarchieven bevatten veel bewijzen van de grootheid van deze steden. Het staat te lezen in bewaarde stadsboeken, gildenboeken en kronieken.

In de latere eeuwen zijn de IJsselsteden langzamerhand minder belangrijk geworden. Door omstandigheden werd het minder gunstig, waardoor de steden hun belangrijke positie niet langer konden behouden. Bij de dorpen op het platteland werden de veranderingen veel langzamer ingevoerd. Bij de kleine steden bleef het landelijk karakter bewaard. De verhoudingen tussen de IJsselstreek, Salland en Twente hebben zich in de volgende eeuw bepaald.

4 Salland

Midden in Overijssel ligt Salland. In Salland liggen de Nederlandse “bergen”. Bijvoorbeeld de Friezenberg, Holterberg, Haarlerberg, Luttenberg, Hellendoornseberg en Lemelerberg. Veel van die bergen zijn bedekt met heide en mos. Salland ligt in het midden van riviertjes en beekjes. In het westen de IJssel, riviertje de Reest in het noorden, de Regge in het oosten en de Schipbeek in het zuiden. In Salland zie je veel verschillende landschappen. Er zijn kleine stadjes (Ommen, Nijverdal) en bij de IJsselstreek zijn er weilanden (uiterwaarden) met grote boerderijen en eeuwen oude Hanzesteden zoals Deventer. In de tijd dat mensen nog nomaden waren, hadden ze hun kampen bij de Vecht en de IJssel. Bij Dalfsen en Mariënberg zijn veel vuurstenen voorwerpen en andere dingen uit de middensteentijd gevonden (9000-5300 voor Christus).

De landbouwers hadden akkers nodig om voedsel te verbouwen. Daarvoor hadden ze bossen gekapt. Die afgekapte bossen zijn toen heidevelden geworden. De meeste heidevelden zijn weer bossen of landbouwgrond geworden. De velden die nog over zijn gebleven zijn natuurreservaten geworden om nog een oud stukje landschap te behouden.

5. Twente

Twente heeft veel geschiedenis. Het heeft veel platteland, kleine steden en grote loofbossen. Twente is het oostelijke deel van Overijssel. Het is een mooie streek met z’n kronkelende beekjes, riviertjes en bossen. Er zijn in Twente veel Saksische boerderijen (dat is een type boerderij). De grondsoort in Twente is zand en een beetje klei. Enkele plaatsen in Twente zijn: Delden, Enschede, Oldenzaal, Almelo, Hengelo, Denekamp en Rijssen.

In het oosten van Twente stroomt het riviertje de Dinkel.De Dinkel heeft een lengte van 84 kilometer, maar 44 kilometer ligt in Duitsland. Het is een zijrivier van de Vecht. Langs de Dinkel zijn mooie loof- en naaldbossen te zien en koren- en heidevelden. Aan het begin van de Dinkel is het een smal riviertje, daarna wordt de Dinkel langzamer breder. Twente is een belangrijk industriegebied. De grootste industrieplaatsen zijn: Enschede, Almelo en Hengelo. In Enschede waren veel textielfabrieken. Ten Cate en Gelderman waren bekende namen.Na 1967 zijn er veel textielfabrieken gaan sluiten. Niet alleen textiel was er in Twente maar ook metaalindustrie, denk in Hengelo maar aan Stork en Holec, Daarnaast waren er ook steenfabrieken.

6. De vlag en het wapen van Overijssel

De vlag van Overijssel heeft in het midden een kleine blauwe golvende balk. Dit is het symbool van de IJssel. Aan de boven en de onderkant is een recht rode balk. Die loopt niet helemaal door tot de blauwe balk maar daar tussen komt nog een gele balk. Aan beide kanten.

Het wapen van Overijssel is een schild met daarop een rood “klimmende” leeuw. Daar achter loopt een golvende lijn (IJssel). Boven het schild zit een 5 bladerige kroon. Het wapen wordt aan 2 kanten vastgehouden door 2 klimmende leeuwen van natuurlijke kleur. (Zie hieronder).

7. Slot

Ik vond het leuk om dit werkstuk te maken. Ik heb er veel van geleerd. Boeken die ik heb gebruikt zijn:

  • Overijssel voor ontdekkers – Klaas Goïnga
  • Overijssel – Readers Digest
  • Tweeduizend jaar geschiedenis van Overijssel – Klaas Jansma
 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen