Rembrandt van Rijn

1. De eerste jaren van Rembrandt

Rembrandt (Harmenszoon) van Rijn werd geboren op 15 juli 1606 in Leiden. Rembrandt zijn vader Harmen was mede-eigenaar van de molen De Rijn. Naar die molen noemde hij zich: Van de Rijn of de Rijn. De molen stond op de wal van de stad. De molen was niet geschikt om in te wonen. De familie woonde in een huis daar vlakbij, in de Weddesteeg. Rijk waren de ouders van Rembrandt niet, maar ze waren ook niet arm. Rembrandt was op een na de jongste van negen kinderen. Hij zat van zijn 7de tot zijn 14de jaar op de Latijnse school. Rembrandt leerde daar Latijns lezen en schrijven.

2. Opleiding

Na dat hij zijn basisschool had gedaan ging hij naar de Leidse Universiteit. Hij ging daar ‘letteren’ studeren. Maar er is van studeren niet veel gekomen. Al gauw in 1621 verliet Rembrandt de universiteit. Hij werd leerling bij schilder Jacob van Swanenburch, die ook in Leiden woonde. Rembrandt bleef er 3 jaar. Toen ging Rembrandt naar Amsterdam om een half jaar les te nemen bij schilder Pieter Lastman. Die schilderde vooral taferelen uit de Bijbel en uit de Griekse en Romeinse godenwereld. Na dat halfjaar bij Pieter Lastman vond Rembrandt zijn opleiding voltooid. In 1625 vond hij zichzelf als een perfect zelfstandig schilder in Leiden. Rembrandt was toen 19 jaar.

3. Kunst van Rembrandt

Karel van Mander zij dat er twee manieren zijn om te schilderen en dat is : wilde kunst en fijne kunst. Maar Rembrandt wist deze twee stijlen te combineren tot zijn eigen stijl te maken. De meeste schilders maken altijd eerst een schets of ondertekening in houtskool te maken en daarna over te maken met echte kleur, Rembrandt deed dat ook maar hij deed het ook met een dikke onderschildering. De witte overgebleven stukjes werden met doorzichtige verf in een speciaal techniek overgeschilderd dat er prachtige rijke kleuren ontstonden.
Daarna gebruikte Rembrandt : de droge kwast techniek maar de bijna droge verf bleef niet echt op meerdere plekken zitten maar het gaf een mooie prachtige effect.

4. Familie van Rembrandt

Rembrandt bleef niet alleen in zijn eentje wonen, dus hij trouwde met Saskia Uylenburgh , Saskia leerden Rembrandt kunnen via Saskia’s oom die bij de kunsthandelaar werkte en Rembrandt kwam vaak erna toe. Rembrandt en Saskia verloofden zich op 8 juni 1633 en trouwde op 10 juni 1634 in ’t Oude Kerk in Amsterdam. Daarna kochten ze een mooie huis en het heette het Rembrandt huis. Het getrouwde stel kreeg een dochter Cornelia en een Jongetje die Titus heette maar er waren er ook drie andere kinderen maar die gingen erg vroeg dood.

5. Weetjes over het schilderen in de 17e eeuw

In de tijd van Rembrandt in de 17de eeuw, waren er nog geen speciale scholen om voor kunstschilder te leren. Je moest toen op zoek naar een leermeester, een kunstenaar die jou het vak kon leren. Een leerling mocht in het begin alleen maar klusjes doen in de werkplaats van de meester. Verf maken bijvoorbeeld. Dat was best wel veel werk. Er bestond nog geen kant-en-klare verf uit tubes. Eerst moest de leerling de stoffen fijn malen. Voor bruine kleuren was bijvoorbeeld aarde nodig. En voor zwart verbrande botten uit het slachthuis. Als de kleurstof heel fijn gemalen was, mengde de leerling deze met olie. Zo ontstond een dikke pasta, de verf. Behalve verf maken, moest de leerling de spullen klaarleggen voordat de meester aan het werk ging. De penselen moesten mooi schoon zijn. En de verf moest klaar zijn voor gebruik op het palet.

Op het houten plankje mengde de kunstenaar de verf. De leerling zette ook het schildersdoek klaar op de speciale standaard voor schilderijen, de ezel. De leerling mocht tussendoor oefenen in tekenen en schilderen. Er waren boeken waaruit hij plaatjes kon natekenen. Soms had een leermeester schilderijen die een leerling na moest maken. Er werd soms een model ingehuurd om na te tekenen of te schilderen. Als een leerling veel geoefend had, werd hij assistent. Dan mocht hij meewerken aan de schilderijen van de meester.

6. Bronvermelding

Ik heb natuurlijk sites bezocht en filmpjes gekeken van Rembrandt en dit zijn de websites:
• http://nl.wikipedia.org/wiki/Rembrandt_van_Rijn
www.rijksmuseum.nl
www.rembandthuis.nl
• En een stukje uit mijn hoofd

7. Nawoord

Ik vond het leuk om over Rembrandt van Rijn te houden omdat er veel met hem is gebeurd en ook dat zijn kunst nog wereld beroemd is na ongeveer 400 terug en ik weet er nu veel meer van dan voorheen.

8. Register

  • Harmenszoon was natuurlijk Rembrandt maar vroeger voor Napoleon er kwam waren er nog geen achternamen en toen werden bijvoorbeeld de zonen van Harmen: Harmenszoon genoemd dus heet Rembrandt eigenlijk Rembrandt Harmenszoon.
  • Latijnse school was vroeger waar Latijns werd geoefend omdat in die tijd nog een beetje Latijns werd gesproken met alles wat met menselijke lichaam te maken had ,, nog steeds trouwens.
  • Letteren is iets wetenschappelijk vakgebied dat te maken heeft met het onderzoeken van teksten dus eigenlijk een teksten onderzoeker.
  • Taferelen is eigenlijk de versiering voor bijvoorbeeld op het podium.

 

 

6 Responses to “Rembrandt van Rijn”

  1. ik heb mijn spreekbeurt ook over Rembrandt gedaan. jammer genoeg kreeg ik een 8,5, maar dat lag aan mij niet aan de tekst.

    • koffie123

      misschien heb je fout gedaan of heb je niet goed geschreven of getyp wacht even hoor 8,5 dat is heel goed hoor

  2. koffie123

    hoi allemaal ik heb me werkstuk over rembrandt gemaakt en ik heb het een tien gehaald dank jullie wel voor deze informatie

  3. dat werkstuk is echt mooi en goed gemaakt love geschiedenis

  4. Ik Heb Door Dit Werkstuk Een 9,75 Gehaald Bij Meneer Rosveld (Hij Geeft NOOIT Een Hoog Cijver!)
    Bedankt Rembrandt Van Rijn