Bijna jarig?
klik hier!Home   Prematuur (te vroeg geboren kinderen)

Prematuur (te vroeg geboren kinderen)


Te vroeg geboren kinderen

Normaal is het als een vrouw een baby krijgt, dan zit de baby 40 weken in de buik van de moeder. Vanaf 37 weken als een baby geboren wordt, dan is een kindje meestal veilig en zijn er geen problemen. Als het kindje voor de 37 weken word geboren, dan noemen ze dat een vroeggeboorte ook wel prematuur. Vanaf de 25 weken als een kindje geboren wordt, proberen de artsen in het ziekenhuis een kindje in leven te houden, dat noemen ze ook een prematuur kindje, dat betekent, extreem vroeg geboren. De levenskansen van zo’n kindje was niet zo groot, en 5 van de 10 kinderen stierven dan ook in de eerste dagen, soms bleven ze zelfs nog een paar weken leven. De kindjes die het overleefden hadden nog wel een hele lange weg te gaan in het ziekenhuis. Dit was in 1995, nu al weer jaren later, blijven er steeds meer kinderen in leven. De eerste maanden liggen die kindjes op de Intensive Care van het ziekenhuis.De Intensive Care is een afdeling van een ziekenhuis waar mensen liggen die in levensgevaar zijn.Voor baby’s is er ook een Intensive Care, op een neonatologie afdeling, dat is een speciale afdeling voor te vroeg geboren kinderen. Er wordt 24 uur per dag extra goed gezorgd voor die kinderen. Elk kindje heeft een eigen verpleegster die alleen met dat kindje de hele dag of nacht bezig is.

Eigen situatie

Zelf ben ik na een zwangerschap van 26 weken geboren, dus 14 weken te vroeg . Normaal is het gewicht van een kindje die rond de 40 weken geboren wordt ongeveer tussen de 5 tot zelfs wel 10 pond, dat is ongeveer tussen de 2 ½ tot 5 kilo. Ik was maar 625 gram, iets meer als 1 pond. Het verschil laat ik jullie zien met deze zakken gevuld met zand. Omdat ik zo erg klein was, kon ik gemakkelijk ziek worden, omdat mijn longen nog niet uitgegroeid waren. Een speciale longmachine zorgde ervoor dat ik in leven bleef. Een slangetje wat in mijn keel zat, pompte lucht naar binnen, zodat ik niet zelf hoefde te ademen. Gelukkig bleef ik in leven, maar die slang heeft wel 9 weken in mijn keel gezeten. Wel kunnen de dokters nu steeds beter en sneller de te vroeg geboren kinderen helpen. Dat komt omdat ze veel hebben geleerd van de behandeling van de kinderen die vroeger te vroeg zijn geboren. Ook de longmachines zijn veel beter geworden, daarom hoeven de baby’s minder lang zo’n slang in hun keel, en beschadigen de longetjes minder snel. Maar soms als ik het benauwd heb, moet ik nog wel medicijnen inademen, puffen noemen ze dat. Ik heb mijn puf spullen meegenomen om aan jullie te laten zien.

Ook kon ik ziek worden door infecties. Iedereen die mij aanraakte, moest eerst met speciale zeep zijn handen wassen. Als iemand maar verkouden was, moest die al een kapje voor hun mond en neus dragen, ik kon anders nog zieker worden.Ook te vroeg geboren kinderen hebben een grote kans op hersenbloedingen. De kans om een handicap er aan over te houden is dan wel groot.Er zijn kinderen die later naar een speciale school moeten, omdat ze niet goed kunnen leren. Er zijn kinderen die niet goed kunnen lopen, fietsen, praten, lezen en zelfs niet kunnen eten. Bij de meeste te vroeg geboren kinderen genezen de hersenen. Toch de 1e tien jaar blijft het toch spannend of ze er echt niets aan hebben overgehouden. Vaak hebben de kinderen veel extra zorg nodig, om zich zo goed mogelijk te kunnen redden, thuis en op school. Ook ik heb een paar hersenbloedingen gehad. De dokters hebben toen gezegd, dat pas als ik thuis en op de basisschool zou zitten, dan pas duidelijk zou worden, wat ik er aan over zou houden. Ik heb 10 weken op de Intensive Care gelegen, daarna was ik buiten levensgevaar. Na 10 weken woog ik 1400 gram, bijna 1½ kilo. Toen mocht ik ook voor het eerst in bad. Ik laat het badje zien die ze gebruiken voor te vroeg geboren kinderen in het ziekenhuis. Omdat een gewoon ziekenhuis in de buurt niet zo’n speciale afdeling heeft voor prematuur kindjes, blijven die kindjes de eerste weken of maanden in een groot ziekenhuis, (dat noemen ze een academisch ziekenhuis). Na tien weken mocht ik naar een ander ziekenhuis.

Bij elkaar heb ik bijna 6 maanden in het ziekenhuis gelegen voordat ik voor het eerst naar huis mocht, en ik ben een paar keer erg ziek geweest. Ook moest in al die maanden nog veel groeien, en leren eten. De eerste drie maanden lag ik in een couveuse, dat is een kijkdoos van kunststof, waarin te vroeg geboren kinderen goed warm gehouden worden. Daarna nog drie maanden in een wieg van het ziekenhuis. Doordat het te lang duurde, moest ik toch naar huis. In December en Januari komen namelijk veel zieke kinderen met virussen in het ziekenhuis te liggen, en werd het te gevaarlijk voor mij. Mijn vader en moeder moesten wel leren hoe zij mij konden verplegen thuis, en toen mocht ik mee. Thuis had ik veel zorg nodig, want ik had nog wat extra zuurstof nodig. Ik had een plastic snorretje onder mijn neus zitten, waar zuurstof vanuit een tank door mijn neus geblazen werd. Die heb ik ook bij mij.

Mijn ouders hadden ook een hart monitor met speciale metertjes die op mijn borst werden geplakt, zodat ze in de gaten konden houden dat ik niet zou stoppen met ademen. Ook had ik een speciale meter met een bandje voor om mijn voet, dan konden ze zien aan mijn bloed dat het ook goed met mij bleef gaan. Ik zal de metertjes laten zien. In de huiskamer en mijn slaapkamer stond een tank met daarin zuurstof.Als er een alarmbel afging, dan draaide mijn moeder het zuurstofkraantje iets meer open, totdat ik weer genoeg zelf kon ademen. Ook had ze een kleine zuurstoftank in een rugtas gestopt, dan kon ze met mij ook naar buiten. Verder kreeg ik heel veel medicijnen, wel 8x per dag. Dan spoot mijn moeder de medicijnen in een slangetje die door mijn neus zat tot helemaal in mijn maag. Dat noemen ze een sonde. Die laat ik even zien. Ook al mijn eten ging door dit slangetje, want zelf eten kon ik niet. De melk ging dan in een grote spuit wat aan dit slangetje werd vastgemaakt. En zo kwam alle voeding en medicijnen in mijn maag terecht. Zoals baby’s een fles melk leeg drinken, heb ik nooit kunnen doen. Mijn moeder bleef het wel elke dag proberen, anders was ze bang dat ik later mijn mond niet meer open zou doen. Tot 1 week voor mijn eerste verjaardag had ik dat slangetje door mijn neus. Mijn moeder baalde er wel van, want ik vond het leuk om de slang steeds uit mijn neus te trekken. En dan kon zij hem steeds opnieuw er weer in doen.Totdat mijn moeder het zat werd elke keer die slang er opnieuw in te doen, ze besloot dat ik maar met een lepel moest gaan eten. Ze maakte van de melk een dikkere pap, zodat ik mij niet kon verslikken, en roerde ook de medicijnen daardoor. Zo gaf zij mij elk uur van de dag steeds een klein beetje pap. Wel waren medicijnen en zuurstof intussen steeds minder geworden. Met mijn 1e verjaardag was ik vrij van alle slangetjes, en de meeste medicijnen. De eerste paar jaar thuis bleek dat ik met alles langer tijd nodig had, zoals: leren kruipen, zitten, lopen en ook eten. Ook kan ik niet goed mijn evenwicht houden, waardoor ik ook niet hard kan rennen. Ik zal nooit een goede sporter worden. Ook met de gym kunnen jullie dat wel merken. Het kost mij meer inspanning om goed mee te gymmen. Ik zelf vind het wel jammer dat ik niet goed kan sporten. Maar mijn moeder zegt altijd, het had veel erger kunnen zijn. Ik had misschien anders ook niet goed kunnen lopen, fietsen en nog wel meer dingen niet kunnen doen. Met mijn 3e jaar kon ik pas met een rietje zelf drinken. En met mijn 4e jaar kon ik pas echt eten, kauwen dus. Gelukkig is het bij mij toch nog snel gegaan, er zijn te vroeg geboren kinderen die met hun 6e jaar nog moeten leren eten, en al die tijd met die sonde in hun neus lopen. In plaats van 11 juni had ik rond 10 september geboren moeten worden. Ik zou pas volgende week 10 jaar geworden zijn.

Vragen

  1. Wat is een ander woord voor te vroeg geboren kinderen? Prematuur
  2. Hoe noemen ze dat plastic dingetje voor onder mijn neus dat zuurstof in mijn neus blies? Snorretje 
  3. Hoe lang duurde het voordat ik naar huis kon? 8 maanden
 

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen