Bijna jarig?
klik hier!Home   Prematuur (te vroeg geboren kinderen)

Prematuur (te vroeg geboren kinderen)


Te vroeg geboren kinderen

Normaal is het als een vrouw een baby krijgt, dan zit de baby 40 weken in de buik van de moeder. Vanaf 37 weken als een baby geboren wordt, dan is een kindje meestal veilig en zijn er geen problemen. Als het kindje voor de 37 weken word geboren, dan noemen ze dat een vroeggeboorte ook wel prematuur. Vanaf de 25 weken als een kindje geboren wordt, proberen de artsen in het ziekenhuis een kindje in leven te houden, dat noemen ze ook een prematuur kindje, dat betekent, extreem vroeg geboren. De levenskansen van zo’n kindje was niet zo groot, en 5 van de 10 kinderen stierven dan ook in de eerste dagen, soms bleven ze zelfs nog een paar weken leven. De kindjes die het overleefden hadden nog wel een hele lange weg te gaan in het ziekenhuis. Dit was in 1995, nu al weer jaren later, blijven er steeds meer kinderen in leven. De eerste maanden liggen die kindjes op de Intensive Care van het ziekenhuis.De Intensive Care is een afdeling van een ziekenhuis waar mensen liggen die in levensgevaar zijn.Voor baby’s is er ook een Intensive Care, op een neonatologie afdeling, dat is een speciale afdeling voor te vroeg geboren kinderen. Er wordt 24 uur per dag extra goed gezorgd voor die kinderen. Elk kindje heeft een eigen verpleegster die alleen met dat kindje de hele dag of nacht bezig is.

Eigen situatie

Zelf ben ik na een zwangerschap van 26 weken geboren, dus 14 weken te vroeg . Normaal is het gewicht van een kindje die rond de 40 weken geboren wordt ongeveer tussen de 5 tot zelfs wel 10 pond, dat is ongeveer tussen de 2 ½ tot 5 kilo. Ik was maar 625 gram, iets meer als 1 pond. Het verschil laat ik jullie zien met deze zakken gevuld met zand. Omdat ik zo erg klein was, kon ik gemakkelijk ziek worden, omdat mijn longen nog niet uitgegroeid waren. Een speciale longmachine zorgde ervoor dat ik in leven bleef. Een slangetje wat in mijn keel zat, pompte lucht naar binnen, zodat ik niet zelf hoefde te ademen. Gelukkig bleef ik in leven, maar die slang heeft wel 9 weken in mijn keel gezeten. Wel kunnen de dokters nu steeds beter en sneller de te vroeg geboren kinderen helpen. Dat komt omdat ze veel hebben geleerd van de behandeling van de kinderen die vroeger te vroeg zijn geboren. Ook de longmachines zijn veel beter geworden, daarom hoeven de baby’s minder lang zo’n slang in hun keel, en beschadigen de longetjes minder snel. Maar soms als ik het benauwd heb, moet ik nog wel medicijnen inademen, puffen noemen ze dat. Ik heb mijn puf spullen meegenomen om aan jullie te laten zien.

Ook kon ik ziek worden door infecties. Iedereen die mij aanraakte, moest eerst met speciale zeep zijn handen wassen. Als iemand maar verkouden was, moest die al een kapje voor hun mond en neus dragen, ik kon anders nog zieker worden.Ook te vroeg geboren kinderen hebben een grote kans op hersenbloedingen. De kans om een handicap er aan over te houden is dan wel groot.Er zijn kinderen die later naar een speciale school moeten, omdat ze niet goed kunnen leren. Er zijn kinderen die niet goed kunnen lopen, fietsen, praten, lezen en zelfs niet kunnen eten. Bij de meeste te vroeg geboren kinderen genezen de hersenen. Toch de 1e tien jaar blijft het toch spannend of ze er echt niets aan hebben overgehouden. Vaak hebben de kinderen veel extra zorg nodig, om zich zo goed mogelijk te kunnen redden, thuis en op school. Ook ik heb een paar hersenbloedingen gehad. De dokters hebben toen gezegd, dat pas als ik thuis en op de basisschool zou zitten, dan pas duidelijk zou worden, wat ik er aan over zou houden. Ik heb 10 weken op de Intensive Care gelegen, daarna was ik buiten levensgevaar. Na 10 weken woog ik 1400 gram, bijna 1½ kilo. Toen mocht ik ook voor het eerst in bad. Ik laat het badje zien die ze gebruiken voor te vroeg geboren kinderen in het ziekenhuis. Omdat een gewoon ziekenhuis in de buurt niet zo’n speciale afdeling heeft voor prematuur kindjes, blijven die kindjes de eerste weken of maanden in een groot ziekenhuis, (dat noemen ze een academisch ziekenhuis). Na tien weken mocht ik naar een ander ziekenhuis.

Bij elkaar heb ik bijna 6 maanden in het ziekenhuis gelegen voordat ik voor het eerst naar huis mocht, en ik ben een paar keer erg ziek geweest. Ook moest in al die maanden nog veel groeien, en leren eten. De eerste drie maanden lag ik in een couveuse, dat is een kijkdoos van kunststof, waarin te vroeg geboren kinderen goed warm gehouden worden. Daarna nog drie maanden in een wieg van het ziekenhuis. Doordat het te lang duurde, moest ik toch naar huis. In December en Januari komen namelijk veel zieke kinderen met virussen in het ziekenhuis te liggen, en werd het te gevaarlijk voor mij. Mijn vader en moeder moesten wel leren hoe zij mij konden verplegen thuis, en toen mocht ik mee. Thuis had ik veel zorg nodig, want ik had nog wat extra zuurstof nodig. Ik had een plastic snorretje onder mijn neus zitten, waar zuurstof vanuit een tank door mijn neus geblazen werd. Die heb ik ook bij mij.

Mijn ouders hadden ook een hart monitor met speciale metertjes die op mijn borst werden geplakt, zodat ze in de gaten konden houden dat ik niet zou stoppen met ademen. Ook had ik een speciale meter met een bandje voor om mijn voet, dan konden ze zien aan mijn bloed dat het ook goed met mij bleef gaan. Ik zal de metertjes laten zien. In de huiskamer en mijn slaapkamer stond een tank met daarin zuurstof.Als er een alarmbel afging, dan draaide mijn moeder het zuurstofkraantje iets meer open, totdat ik weer genoeg zelf kon ademen. Ook had ze een kleine zuurstoftank in een rugtas gestopt, dan kon ze met mij ook naar buiten. Verder kreeg ik heel veel medicijnen, wel 8x per dag. Dan spoot mijn moeder de medicijnen in een slangetje die door mijn neus zat tot helemaal in mijn maag. Dat noemen ze een sonde. Die laat ik even zien. Ook al mijn eten ging door dit slangetje, want zelf eten kon ik niet. De melk ging dan in een grote spuit wat aan dit slangetje werd vastgemaakt. En zo kwam alle voeding en medicijnen in mijn maag terecht. Zoals baby’s een fles melk leeg drinken, heb ik nooit kunnen doen. Mijn moeder bleef het wel elke dag proberen, anders was ze bang dat ik later mijn mond niet meer open zou doen. Tot 1 week voor mijn eerste verjaardag had ik dat slangetje door mijn neus. Mijn moeder baalde er wel van, want ik vond het leuk om de slang steeds uit mijn neus te trekken. En dan kon zij hem steeds opnieuw er weer in doen.Totdat mijn moeder het zat werd elke keer die slang er opnieuw in te doen, ze besloot dat ik maar met een lepel moest gaan eten. Ze maakte van de melk een dikkere pap, zodat ik mij niet kon verslikken, en roerde ook de medicijnen daardoor. Zo gaf zij mij elk uur van de dag steeds een klein beetje pap. Wel waren medicijnen en zuurstof intussen steeds minder geworden. Met mijn 1e verjaardag was ik vrij van alle slangetjes, en de meeste medicijnen. De eerste paar jaar thuis bleek dat ik met alles langer tijd nodig had, zoals: leren kruipen, zitten, lopen en ook eten. Ook kan ik niet goed mijn evenwicht houden, waardoor ik ook niet hard kan rennen. Ik zal nooit een goede sporter worden. Ook met de gym kunnen jullie dat wel merken. Het kost mij meer inspanning om goed mee te gymmen. Ik zelf vind het wel jammer dat ik niet goed kan sporten. Maar mijn moeder zegt altijd, het had veel erger kunnen zijn. Ik had misschien anders ook niet goed kunnen lopen, fietsen en nog wel meer dingen niet kunnen doen. Met mijn 3e jaar kon ik pas met een rietje zelf drinken. En met mijn 4e jaar kon ik pas echt eten, kauwen dus. Gelukkig is het bij mij toch nog snel gegaan, er zijn te vroeg geboren kinderen die met hun 6e jaar nog moeten leren eten, en al die tijd met die sonde in hun neus lopen. In plaats van 11 juni had ik rond 10 september geboren moeten worden. Ik zou pas volgende week 10 jaar geworden zijn.

Vragen

 1. Wat is een ander woord voor te vroeg geboren kinderen? Prematuur
 2. Hoe noemen ze dat plastic dingetje voor onder mijn neus dat zuurstof in mijn neus blies? Snorretje 
 3. Hoe lang duurde het voordat ik naar huis kon? 8 maanden
 

  4 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen