Bijna jarig?
klik hier!Home   Elfstedentocht

Elfstedentocht


1. De Friesche Elfstedentocht

Ik ga mijn spreekbeurt houden over een schaatstocht in Friesland namelijk de Friesche Elfstedentocht. Voordat de tocht kan beginnen moet het eerst hard vriezen want het ijs moet overal 15 centimeter dik zijn.Als langs de hele route het ijs 15 centimeter dik is wordt er een vergadering gehouden die bepaalt of de elfstedentocht door kan gaan of niet. Dat is altijd heel spannend de kranten staan er vol van en op het journaal wordt er ook over gepraat iedereen is er heel erg mee bezig dit noemt men de elfstedenkoorts. De Elfstedentocht gaat langs elf Friese steden nl.: Leeuwarden, Sneek, IJIst, Sloten, Stavoren, Hindelopen, Workum,Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum. De Tocht is 200 kilometer lang en moet in een dag worden geschaatst. De elfstedentocht is verdeeld in wedstrijdrijders (deze doen mee aan de wedstrijd) en toerrijders (deze doen mee voor hun eigen plezier).

2. De Geschiedenis van de Elfstedentocht.

In 1845 stond er in de krant dat 3 Friese mannen in één dag 11 steden afgeschaatst. Ze deden er 14 1/2 uur over.

In de winter van 1890-91 trokken honderden friezen over het ijs. Ze probeerden steeds sneller te rijden. De recordtijd was toen 12 uur en 55 minuten. Als bewijs dat ze de hele route hadden gereden namen ze briefjes mee met daarop handtekeningen van de café’s en restaurants langs de route.

Op 2 januari 1909 werd de eerste echte elfstedentocht gehouden er deden 23 rijders aan mee. De mensen schaatsten toen nog op ‘houtjes’, ze worden ook wel friese doorlopers genoemde. Tegenwoordig schaatsen de mensen op noren of klapschaatsen.

In 1909 werd de Vereniging de Friesche Elf Steden opgericht. Sindsdien organiseert deze vereniging de tocht. Dat kan niet elk jaar. Het is steeds weer afwachten of het koud genoeg wordt. Soms gaan er jaren voorbij zonder Elfstedentocht, zoals tussen 1963 en 1985 toen er 22 jaar lang geen tocht kon worden gereden. In 1997 werd de tocht voor de vijftiende keer gehouden. Elke elfstedentocht is ander soms schijnt de zon, soms waait het hard. In de verhalen over de oude tochten lees je over gruwelijke kou en bevroren lichaamsdelen. Mensen die aan de tocht deelnemen moeten veel kracht en doorzettingsvermogen hebben.Vroeger had je geen speciale schaatspakken. De mensen trokken een paar hemden en truien over elkaar aan en stopten er soms kranten tussen om de wind tegen te houden.In 1929 was het ijskoud er stond een keiharde wind. In dat jaar op 12 februari werd de elfstedentocht gereden het vroor toen 18 graden. Niemand keek naar de start want het was veel te koud.

De meeste wedstrijdrijders hebben de streep toen niet gehaald. Karst Leemburg verloor in dat jaar door de kou zijn grote teen.

Om een elfstedentocht te kunnen houden moet het eerst heel streng vriezen en het ijs moet minsten 13 – 15 centimeter dik zijn om al die duizenden mensen te kunnen dragen. De Veiligheid staat bij de Elfstedentocht voorop. Pas als het ijs over de hele route veilig is, kan de tocht doorgaan. De route is verdeeld in rayons er zijn twintig rayonhoofden. Elke rayonhoofd is verantwoordelijk voor zijn eigen rayon De ijsmeester is de baas van de rayonhoofden. Hij is verantwoordelijk voor het ijs op de hele route. Samen beslissen ze of een elfstedentocht kan worden gereden.. Soms moet de natuur een handje worden geholpen zoals in 1997 toen is n.l. de eerste ijstransplantatie geweest. Bij ijstransplantatie zaagt de brandweer eerst het oude, te dunne ijs weg. De nieuwe blokken ijs worden in het water gelegd en vriezen aan het oude ijs dat wel goed is, vast.

3.Klunen

Toch zijn er altijd plekken waar niet geschaatst kan worden het ijs te toch nog te slecht, of er is geen water.Klunen is een fries woord voor lopen of kruipen met de schaatsen aan. Harlingen is een echt kluunstad bij tenminste 3 bruggen moeten de rijders altijd lopen.

4.Vereniging

De Vereniging De friesche Elfstedentocht is opgericht in 1909 kort na de eerste echte elfstedentocht. De Vereniging heeft 16.000 leden. Je mag pas lid worden als je 18 jaar bent. Alleen leden mogen meedoen met de tocht. De vereniging neemt geen leden meer aan. Het is niet verantwoord om meer mensen op het ijs te laten. De Organisatie zou dan te groot worden want de meeste mensen moeten ergens overnachten. De stempel kaarten moeten bijvoorbeeld ook gedrukt worden en als er gewonden zijn moeten die ook verzorgd worden. Als je geen lid bent kun je via een loting toch mee doen. Soms doen er bijzonder mensen mee aan de tocht in ’86 deed Willem Alexander, onder een schuilnaam (van Buuren) mee.

5. De Wedstrijd

De elftedentocht bestaat uit 2 onderdelen namelijk de wedstrijd en de toerrit.In 1997 deden er 250 wedstrijdrijders mee en 16.000 toerrijders mee.De wedstrijd begint ’s ochtends om half 6 in de Zwettehaven in Leeuwarden.De deel nemers moeten eerst ongeveer 1900 meter rennen naar het ijs. Daar binden ze hun schaatsen onder in het donker.Dan gaan ze op weg naar Sneek ook in het donker, dat is heel gevaarlijk want je ziet niet hoe het ijs eruit ziet er kunnen namelijk scheuren in zitten. Daardoor kunnen valpartijen ontstaan. Sommige rijders dragen daarom een zaklamp op hun hoofd.

Wedstrijdrijders zijn getrainde marathonschaatsers.

Ze doen mee aan wedstrijden in het binnen en buitenland. Bekende namen zijn Piet Kleine, Yep Kramer, René Ruitenberg en Evert van Benthem. De Wedstrijdrijders rijden in een treintje achter elkaar. Ze werken samen en rijden het zelfde ritme. Om de beurt gaan ze voorop.De wedstrijdrijders doen er tegenwoordig ongeveer 7 uur over.

6. De Toertocht

De Toertocht begint ‘s morgens om tien over half zes. Elke 25 minuten vertrekken er 2000 schaatsers.Iedereen heeft een eigen stempelkaart met daarop en startnummer hoe hoger het startnummer hoe later de schaatser het ijs op mag.Om twaalf uur ’s nachts moeten ze bij de finish zijn in Leeuwarden anders worden ze van het ijs gehaald.Langs de route staan stempelposten voor de controle, daar moeten de schaatsers hun kaart laten stempelen.Als je mee doet aan de tocht dan moet je je goed beschermen tegen de kou en de wind. Een muts dragen zodat je oren niet bevriezen en een zonnebril voor je ogen om ze te beschermen tegen de zon, of tegen bevriezing. Dunne handschoenen zorgen ervoor dat je handen heel blijven als je valt. Toerrijders hebben meestal een rugzakje om met daarin extra veters voor de schaatsen, lippenbalsum en vaseline. eten en drinken kunnen ze langs de route krijgen bij koek en zopie tentjes. Veel schaatsers nemen rozijnen, nootjes of mandarijnen mee, geen water want dat bevriest. De Elfstedentocht is een prachtige tocht die voert over meren rivieren en kanalen en door mooie oude steden.

7.Kruisje

Wie alle gevaren heeft doorstaan en de tocht uitrijdt krijgt als beloning een zilveren elfstedenkruisje. Maar de leiding is heel streng als je 1 minuut te laat over de streep komt dan krijg je geen kruisje. Als de tocht voorbij is is er de hele avond feest. De Winnaar wordt gehuldigd. In 1997 was dat Henk Angenent en in 1985 en 1986 won Evert van Benthem tot 2 keer toe de elfstedentocht. Maar de meeste rijders liggen dan allang doodmoe in bed.

8.De Alternatieve Elfstedentocht.

Niet elk jaar vriest het hard genoeg om een elfstedentocht te houden. De echte liefhebbers gaan dan naar het buitenland, meestal naar Finland of de Weissesee in Oostenrijk. Dat is een vervangende tocht van 200 kilometer over een groot meer. Deze tocht is heel anders dan in Friesland. Je komt niet door oude steden en er staan geen enthousiaste mensen aan de kant. Toch doen er ook aan deze tocht veel mensen mee.

Vragen

  • 1. Wat zijn Friese doorlopers?
  • 2. Wat is klunen?
  • 3. Wat is een Marathon?
  • 4. Wat is een koek en zopie tent.
  • 5. Wat is de Alternatieve Elfstedentocht?
 

7 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen