Francine Oomen

Hoofdstukken

 1. Wie is Francine Oomen
 2. Biografie
 3. Haar boeken
 4. Haar beroep
 5. Gewonnen prijzen
 6. Kleine nieuwtjes

Voorwoord

Ik koos voor mijn favoriete schrijfster en dat was Francine Oomen. Door de boeken Lena Lijstje en Hoe overleef ik en ook niet te vergeten Ezzies Dagboek is zij mijn nieuwe favoriete schrijfster geworden. Ze heeft met deze boeken en series ook veel prijzen gewonnen!

Wie is Francine Oomen

In Laren 27 maart 1960 is Eclaire Francine Marie geboren. Francine Oomen is een schrijfster, een beroemde schrijfster. Ze is voornamelijk beroemd geworden door de boeken Lena Lijstje, Hoe overleef ik en Ezzies dagboek. Ze schreef toen haar kinderen klein waren kinderboeken! Maar hoe groter ze werden/worden hoe volwassenere boeken ze schrijf/schreef. Nu zitten haar kinderen in de pubertijd dus schrijft de puberboeken.

Biografie

Francine Oomen is in haar jeugd veel verhuisd, van Laren naar Eindhoven, naar Groningen en weer terug naar Eindhoven. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Na haar examen kon ze meteen aan de slag als freelance grafisch ontwerpster. Ze ging samenwonen en kreeg drie kinderen, twee zonen en een dochter. Toen ze een serie boeken voor een drukkerij bedacht had, vond ze al snel een illustrator. Omdat ze zo snel geen schrijver kon vinden, schreef ze de boeken zelf maar. Daarna is ze niet meer opgehouden met schrijven. Francine Oomen heeft lange tijd in Zuid-Limburg gewoond maar ze woont nu op een boerderij in Noord-Holland.

Haar boeken

Ze heeft heel veel boeken geschreven. Ze heeft ook veel beroemde boeken zoals :

 • Computerheks
 • Hoe overleef ik
 • Lena Lijstje

ik ga je nu wat vertellen over die boeken!!

Computerheks

Als Lot een verkeerde flat binnenloopt, ontmoet ze Ursula, de computerheks. Ursula is een moderne heks, die haar toverspreuken in de computer invoert en rondvliegt op een supersnelle stofzuiger. Lees alles over de belevenissen van Ursula, Lot, de sluwe computerman Karel, zijn moeder Trix en de gemene tovenaar Herman Schmack. Er zijn vier delen, en twee omnibussen.

Hoe overleef ik?

Hoe overleef ik is een hele leuke serie mat allen er op en er aan! Rosa heeft de hoofdrol in het boek. Het boek gaat over een meisje dat veel meemaakt. Dat komt omdat haar ouders gescheiden zijn en zij zelf in de pubertijd zit. Het eerste deel wat Francine schreef heette Hoe overleef ik mijn vakantie?. Het boek was een groot succes en daardoor volgden er nog vele andere boeken. Ze stopt er maar niet mee. Dus je kunt nog zeker 2 boeken van haar verwachten!

Lena Lijstje

Ik heet Lena Lijstje. Zo heet ik niet echt, hoor. Zo noemen mijn vader en moeder me, omdat ik altijd overal lijstjes voor maak. Dat doe ik omdat ik nooit kan kiezen. Grote mensen kunnen dat soms ook niet heb ik ontdekt. Daar gaan mijn boeken over.

Haar beroep

Schrijver, illustrator en ontwerper. Vroeger, toen haar kinderen klein waren, maakte ze veel prenten- en kartonboekjes. Ze tekende ze altijd zelf. Nu zijn haar kinderen alledrie pubers zijn, maakt ze alleen nog maar boeken voor die leeftijd. Ze tekent minder dan vroeger, maar de boeken van Lena Lijstje heeft ze wel geïllustreerd. Ook de vormgeving van haar boeken doet ze meestal zelf. Ook is ze bezig met het bedenken en vormgeven van leuke afgeleide producten, zoals BV stationair (dat zijn dingen van papier, zoals agenda’s, kalenders, schriften, etuis, postpapier, kaftpapier e.d.) Zowel voor Hoe overleef ik? als voor Lena Lijstje.
Haar carrière in het boekenvak is ooit begonnen omdat ze van allerlei dingen voor Dick Bruna mocht ontwerpen. Nieuwe soorten kartonboekjes, maar ook behang en stoffen en meer van die dingen. Daarna is ze zelf gaan schrijven en gaan tekenen.

Haar allereerste zelfgeschreven en zelfontworpen boek heette: Saartje en Tommie op de boerderij (in 1990), en dat was getekend door Dagmar Stam.

Daarna zijn en nog een heleboel boeken van Saartje en Tommie gekomen, en ook een video, een tv serie en de cd met liedjes en verhaaltjes. Niet meer te koop helaas!

Gewonnen prijzen

 • 2002. Tip van de Jonge Jury voor Hoe overleef ik de brugklas?
 • 2002. Kinderboekwinkelprijs voor Lena Lijstje
 • 2003. Tip van de Jonge Jury voor Hoe overleef ik mijn eerste zoen?
 • 2003. Prijs van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Hoe overleef ik mezelf?
 • 2003. Hotze de Roos-prijs voor Hoe overleef ik mezelf?
 • 2004. Prijs van de Jonge Jury voor Hoe overleef ik mezelf?
 • 2004. Prijs van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Hoe overleef ik een gebroken hart?
 • 2004. Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Het geheim van Lena Lijstje
 • 2004. Hotze de Roos-prijs voor Hoe overleef ik een gebroken hart?

Prijswinnaars Scheldwoordenwedstrijd

Dit zijn de prijswinnaars! Priscilla, Marijke Verstraten, en Eva de Bie. Zij verzonnen:

 • Tweedehans stinksok
 • Komkommer neus
 • Truttig tomaatje
 • Boze bloemkool

 

11 Responses to “Francine Oomen”

 1. jip reijnoudt

  ik ben dol op je boeken voor al hoe overleef ik

 2. echt leuk!!! ik heb alleen computerheks nog niet gelezen maar die zal ook vast wel leuk zijn!
  HIHI :-))))
  XD! I love you book!

 3. kelsey

  ik hou mij boeken beurt over hoe overleef ik

 4. drol lol

  miss hadden ze meerdere mensen moeten doen en niet alleen saaie zoals deze

 5. chelsey

  ik kan echt niet veel zeggen over jou boeken ze perfect met veel fantasie en humor!
  ik hoop dat mijn spreekbeurt over lena lijstje super goed worden vrijdag!!!!!!!!!