Paarden

Paard: Inleiding

paardEen mannelijke paard noem je een hengst. Een vrouwelijke paard noem je een merrie. Een jong noem je een veulen.

Er zijn pony’s en paarden. Pony’s zijn kleiner en hun buik is dikker en ze hebben kortere benen. Paarden zijn groter dan een pony, ze zijn slanker en hebben lange benen.

Ik vertel eerst iets over een veulen. Is een merrie zwanger van een veulen dan duurt de zwangerschap 11 maanden. De veulen wordt meestal ’s nachts geboren. Wanneer hij geboren is zal hij nog niet kunnen lopen. Na enkele uren probeert hij zelf op te staan. Omdat zijn benen te ver uit elkaar staan, staat hij onhandig en wankelend op zijn benen. De merrie houdt hem goed in de gaten. Ze kijkt goed hoe hij zijn eerste stappen in de grote wereld zet. Het veulentje heeft haar nodig… maar hij heeft ook behoefte aan een mens.

Ik heb zelf geen eigen paard en daarom ben ik op paard rijles op de manage. Ik wil jullie daarom nu iets vertellen over het opzadelen van een paard, het paard rijden en de verzorging van een paard en wat je nodig hebt om paard te rijden.

Wat is er nodig om op een paard te rijden. Laat je kleding zien

 • Rijkleding
 • Rij laarzen
 • Een cap (pet) voor de bescherming van je hoofd.
 • Een zweep

Als je naar de manege gaat zal je als eerst je paard van stal moeten halen. Door zijn naam te noemen merkt je paard dat je in zijn stal bent . Je begroet hem om hem te aaien en lieve woordjes tegen hem te zeggen. Het paard zal dan met zijn hoofd naar jouw richting staan en dan kun je hem makkelijk opzadelen.

Wat heb je nodig om je paard op te zadelen?

 • Een hoofdstel, een hoofdstel bestaat uit een neusriem, een keelriem en een bit.
 • Een zadel, een zadel bestaat uit een stijgbeugel, een achterboom, een zadelknop en een beugelriem.

paarden spullen

Je moet het paard goed en op de juiste wijze opzadelen voordat je gaat rijden. Ook de teugels zijn daarbij belangrijk. DE teugels maak je vast aan zijn hoofd en door zijn mond. Zonder een hoofdstel kun je niet sturen en ook niet met je paard praten. Door aan de teugels te trekken kun je met je paard praten. Zo zorg je ervoor dat jij de baas bent over je paard.

Opstijgen

Het is niet zo gemakkelijk om op de rug van een paard te klauteren. Het is belangrijk dat je lenig bent en de techniek van het opstijgen goed beheerst. Als eerst zet je jouw rechtervoet op je stijgbeugel en dan moet je de achterboom(het achterste deel van de zadel) . vasthouden. Laat dit zien aan de kinderen

Het paard rijden

 • Als je aan beide teugels tegelijk trekt dan weet je paard dat hij moet stoppen met lopen, draven of galopperen.
 • Als je aan de linker teugel trekt dan weet je paard dat hij naar links moet.
 • En als je aan de rechter teugel trekt dan weet je paard dat hij naar rechts moet.
 • En als je paard wat tikjes en schopjes geeft en je blijft zitten op je zadel dan gaat hij galopperen.
 • Geef je paard schopjes dan weet hij dat hij moet gaan draven. En luister hij niet dan geef je hem een tik met je zweep. Doet hij dat niet dan probeer je het weer opnieuw.
 • Wanneer je klaar bent met paardrijden geef je, je paard een klopje een klopje om hem te bedanken en je mag ook lieve woordjes tegen hem zeggen. Ik zeg altijd bedankt voor het rijden..
 • Dan breng je hem naar stal. Dan doe je het zadel af, dan zet je zijn halster om. Is je paard bezweten dan pak je wat stro en dan wrijf je hem droog. Ook zijn bit moet je met een spons en water schoonmaken. Het hoofdstel en het zadel moeten naar de zadel kamer. Dan begroet je het paard tot de volgende keer.

Hoe moet je de teugels vasthouden?

Houd in elke hand een teugel vast. Ze moeten even lang zijn en even strak zijn. Je duimen staan omhoog en je ellebogen hangen langs je lichaam.

De verzorging van een paard

Borstelen, kammen, massage en hoeven schoonmaken. Hier vertel ik iets over. Mijn poetsdoos heb ik meegenomen.

Hoeven schoonmaken

Krab de hoeven uit en borstel ze schoon. Smeer er daarna een speciaal middel op waarmee je ze donkerder maakt. Soms draagt een paard hoefbeschermers deze rubberen hoefbeschermers zijn bestemd voor de voorbenen van je paard en beschermen zijn hoeven. De voorbenen kunnen namelijk gemakkelijk beschadigd worden door de achterbenen als je paard veel vaart maakt of als je met hem op een terrein loopt dat niet vlak is. Er zijn nog veel meer beschermmiddelen voor de benen van je paard, waaronder bandages.

Paardentaal

Achterboom

Het achterste deel van de zitting van het zadel.

Zadelknop

Het voorste deel van het zadel met een V-vormige inkeping die de schoft vrijlaat.

Beugelriem

Leren riem die de stijgbeugel met het zadel verbindt.

De achterboom vastpakken

Draai je lichaam nu richting de flank van het paard. Laat de tenen van je linkervoet naar voren wijzen. Pak met je rechterhand de achterboom van het zadel stevig vast en buig tegelijkertijd je rechterbeen om alvast wat vaart te zetten. Deze houding vraagt wel om enige lenigheid van jouw kant!
spreekbeurt

 

38 Responses to “Paarden”

  • salma

   jaa das waar heb die spreekbeurd gedaan het was de veste van de klas ik zou altijd hier oefenen

  • elisabet

   ik vind dit helemaal niks hoor.
   dus je kan wel stpo

   • paarden liefhebber

    dit is echt geweldig paarden zijn echt mijn lievelings dieren blijf zo doorgaan hup paarden hup en ik zit ook op paardrijles !!!!!!!!!!!!!!

 1. ik vind het echt super gaaf
  een spreekbeurt over paarden
  paarden zijn mijn lieve dieren en mooi

  groetjes jochebed

 2. minnie mouze

  leuke spreekbeurt haal info van deze ik doe mijn spreekbeurt ook over paarden

 3. jonahtan

  het is een kut spreekbeurt ik had heb gebruikt opschool en ik kreeg een 1 want het was vroude ik bedoel je mag toch informatie van internet afhalen
  kusjes eemma

 4. Leuk echt tof maar ik moet een spreekbeurt over paarden 1uur laten duren help me xx dank je

  • dan doe je het toch gewoon een beetje langzaam of je doet nog wat van een andere spreekbeurt erbij

 5. ik heb het sammen met een vrindin we zitten op de zelfde manege we hebben een 10 en een 10 het ging heel goed de juf vondt het heel leuk en als iemand het gaat houden dan heb ik tips

 6. heb je eem al gehouden andersdoe je best he ik voor je dat je een tien k

 7. ik hou zo veel van paarden ik dacht dat ik alles als wist maar ik dacht het verkeert ik heb heel veel bij geleerd :)

 8. danique

  ik hoop dat ik een tien krijg voor mij spreekbeurt

 9. ik zit op paardrijden dit is een te gekke spreekbeurt

 10. Selina love Lily

  Ik heb een eigen pony Lily ik hield mijn spreekbeurt over haar en toen ging ze mee naar school haha
  En toen ging ze rollen xD

  • sophie

   dan moet je wel een hele lieve pony hebben toch

   XXXX Sophie

 11. Anoniem

  Leuke spreekbeurd.
  Ik zelf heb een verzorgpaard en rij natuurlijk paard ;), ook loop ik stage bij een wedstrijdstal.
  Ik merkte alleen een klein foutje in je spreekbeurd op die niet super erg is maar voor het gemak verbeter ik hem toch hier komt ie.

  jij schreef “Een hoofdstel, een hoofdstel bestaat uit een neusriem, een keelriem en een bit.” Dat is niet helemaal waar.

  Een hoofdstel bestaat uit een kopstuk, een frontriem, een neusriem, een keel riem, een/twee bakstukken ligt er aan met hoeveel bitten het paard gereden wordt, een/twee bitten ligt eraan waar mee je rijd op maneges vaak gewoon een gebroken trens maar soms ook een ongebroken trens of dubbel gebrokken ligt er net aan hoe een paard/pony is want het heeft een andere uitwerking in de mond, bij mijn stage worden sommige paarden met stang en trens gereden dus dan zijn het twee bitten en met twee bitten heeft een hoofdstel twee bakstukken.

  voor de rest is het een super werkstuk ;D

 12. sophie

  aarden zijn echt super hoor en ik rij zelf ook paard.

 13. sophie

  hebben jullie nog wat ik niet heb en ik kan gebruiken voor mijn werkstuk

 14. sophie

  hoi ik heb ook een paard een fries die heet Pepa en ik heb ook een tinker tijske

 15. ik weet best wel veel over paarden want ik heb zelf een paard en de helft van deze informatie klopt niet dus als je hier wat van gaat kopiëren krijg je geheid een onvoldoende omdat die info niet klopt!!

 16. paarden liefhebber

  dit is echt een geweldige website ik zit op paardrijles en ik vind het super leuk en vraagje wie heeft zijn eigen paard ik heb wel zelf een paard :)

 17. marloes

  ik gaa het ook doen en het is gelukt maar een ding wis ik niet dus ik had een 9