Aboriginals

Inleiding

Ik ga jullie straks vertellen over hoe het oorspronkelijke volk van Australië, de Aboriginals, vroeger en nu leefden. De Aboriginals kwamen vroeger uit Azië en is het primitiefste volk ter wereld. Alles in de natuur is wel een werktuig volgens hun. De vuurstenen en bomen om vuur te maken. De hoorns van een eland of hert voor speren. De botten van een dood dier als knuppel. En ga zo maar door. Ik hoop dat jullie het na het lezen de Aboriginals net zo interessant vinden als ik.

Inhoudsopgave

 • Inleiding
 • De Aboriginals
 • Australië
 • Voorgeschiedenis
 • Leefwijze:dicht bij de natuur
 • De Aboriginals: NU
 • Nawoord

De Aboriginals

De Aboriginals is een volk van meer dan 40.000 jaar voor Christus oud. Hun naam komt uit het Latijn: ab origine. Ze zijn de originele (oorspronkelijke) bevolking.

Ze zijn het primitiefste volk dat er bestaat. Nu en 40.000 jaar v. Chr. ook al. De reden dat ze het primitiefste volk zijn is heel eenvoudig. Ze geloven dat hun voorvaderen de Aarde hebben gemaakt en het zou een belediging zijn voor hun voorvaderen als ze met machines, steden, fabrieken, auto’s etc. de wereld kapot zouden maken. Daardoor voelen ze zich heel dicht bij de natuur en iedere stam heeft wel een zogenaamde ‘denk’plek waar ze terechtkunnen als ze het moeilijk hebben. Hun motto is dan ook: ik bezit geen land, het land bezit mij.

Iedere stam heeft een eigen plek, een eigen taal en eigen gewoontes. Dat is wel heel erg lastig als de stammen met elkaar moeten overleggen voor bijvoorbeeld huwelijken. In totaal waren er wel 300 tot 500 verschillende stammen in Australië dus waren er ook wel 500 verschillende talen.

Aboriginals waren vroeger nomaden. Als er vroeger geen eten of water meer was op de plek waar ze verbleven trokken ze verder totdat ze een plek waren waar wel voedsel was. Ze wisten niet hoever ze moesten lopen dus hadden ze een uitstekende conditie.

Zo was er in 2000 een hardloop wedstrijd waar ook Aboriginals aan mee mochten doen. De ‘echte’ sporters dachten dat ze toch nooit konden winnen want de Aboriginals liepen ook nog eens op schoenen die uit autobanden waren gesneden en niet op Nikes. Uiteindelijk won een Aboriginal! De organisatie dacht dat de Aboriginal 30 jaar was maar hij was 70 jaar!!! Want hij had zijn geboorte jaar ingevuld; ’30.

Taal

De Aboriginals hadden vroeger een eigen taal per stam, zoals ik jullie al had verteld wel 300 tot 500 talen. Nu is dat niet meer zo. Er zijn nu 2 talen over de Aboriginals. Het Austronesisch en het Papoea.

Australië

Australië is het oudste werelddeel ter wereld. Het is net zo groot als heel Europa samen. Dat kun je zien op het plaatje hierboven. Al meer dan 40.000 jaar wonen er Aboriginals in het land. In 1788 kwamen de Engelsen naar Australië. Zij namen het land over. Dit heeft ongeveer 200 jaar geduurd. Australië is dus nog niet zo lang afhankelijk van Engeland.

Het land zelf is heel mooi en heel erg afwisselend. Als in het westen woestijn is, zal er in het oosten wel een mooi bos staan.

In Australië zijn de dieren zoals de koala, de water schildpad en de kangoeroe heel populair. Daar zijn dan ook veel mythen over geschreven.

De Aboriginals zijn waarschijnlijk uit Azië naar Australië gelopen. Dat denken we omdat je 400.000 jr. v. Chr. (als het eb was) van Azië naar Australië kon lopen dat waarschijnlijk toen nog geen 50 kilometer uit elkaar heeft gelegen.

De Aboriginals konden daar ook goed leven dus gingen de stammen 1 voor 1 naar de overkant en het beviel het hun daar zo goed dat ze daar ook maar bleven. Zo trokken ze door naar het zuiden en jaagden in het Noorden alles plat. Zo is waarschijnlijk ook een gedeelte van de woestijn ontstaan en natuurlijk de bosbranden hebben ook daaraan meegewerkt.

Een bosbrand vanuit een stad gezien.

Voorgeschiedenis

De Aboriginals leefden in Australië op hun manier totdat de Engelsen in 1788 Australië binnenvielen. Ze dumpten daar de criminelen omdat de gevangenissen te vol waren. De Engelsen dachten dat Australië 1 grote woestijn was omdat ze van de westkant kwamen waar de grote Victoria-woestijn ligt. Dat veranderde het hele leven van de Aboriginals.

Maar vroeger leefden ze nog goed. Dat weten we door de schitterende en aparte kunst de Aboriginals hebben. De verf werd van houtskool, rood/geelbruine aarde en klei gemaakt gemengd met wat water. Met hun handen schilderden ze op rotswanden, boemerangs, didgeridoo’s en op hun eigen lichamen.

Dat schilderen deden ze vooral bij jaarlijkse bijeenkomsten van stammen en vertelden ze elkaar wat er dat jaar was gebeurd enz.

De Aboriginals weten zelf heel veel van hun voor vaderen omdat ze steeds doorvertellen hoe ze hebben geleefd. Ze geloven ook dat hun voorvaderen de wereld hebben gemaakt, want ze hebben geen echte godsdienst waar ze geloven dat God de wereld heeft gemaakt. Omdat ze denken dat hun voorvaderen de wereld hebben gemaakt zou het een belediging zijn voor ze als ze met machines gaan werken en de wereld kapot zouden maken.

Leefwijze : dicht bij de natuur

De aboriginals leven heel dicht bij de natuur. Ze gebruiken wat ze maar kunnen vinden of uit de grond kunnen halen. Vinden ze bijvoorbeeld een dood dier met bot en al? Hup! Botten meenemen en daar weer gereedschap van maken. Alleen wij maken daar misbruik van. We verstoten ze naar een onvoedzaam bergachtig gebied waar het overdag 40˚C. is. Maar altijd weten de Aboriginals te overleven omdat ze weer op een speciale manier water of eten te weten vinden. O, dat is mooi! denken wij dan. We komen eraan met bulldozers om er een grote stad te bouwen en de Aboriginals moeten maar weer weg.

Ondanks het feit dat de Aboriginals zo slim zijn om te overleven worden ze volop gediscrimineerd door de Australiërs.

De aboriginals krijgen wel van de regering wat. Stukken golfplaat en wat hout om daar het huis van te maken. Maar de Aboriginals willen dat niet. Ze leven liever in een grot waar het niet warm en niet koud is maar: lekker. Als ze een nieuwe kamer nodig hebben is het niet zoeken naar eventuele golfplaten maar gewoon een bijl of houweel pakken en hakken maar.

Toen de Olympische Spelen in Sydney werd gehouden was de regering wel bang dat de andere landen en de Aboriginals zelf in opstand zouden komen dat de Aboriginals maar altijd onderdrukt werden. De regering liet toen expres het Olympisch vuur door de Aboriginal vrouw Cathy Freeman aansteken die later ook nog eens een medaille won met hardlopen! De Aboriginal vrouw Cathy Freeman die het Olympisch vuur aanstak en daarna de 400 meter op het onderdeel hardlopen won!

De Aboriginals: NU

Doordat de Aboriginals naar reservaten zijn verdreven hebben ze maar weinig plek om te leven. Dus denk maar niet dat de Aboriginals het in de reservaten net zo goed hebben als panda’s in de reservaten. Ze leven daar in een grot en niet meer onder een huisje van takken en bladeren zoals ze eerst leefden. Sommige Aboriginals willen niet naar een reservaat, die worden in een rotsgebied gedumpt met wat golfplaten en stokken en ze moeten zelf maar uit zien te vinden hoe ze de huizen maken en hoe ze voedsel vinden. Dat lukt niet altijd. Dus gaan steeds meer Aboriginals in opaalmijnen werken.

De Aboriginals hebben een goede speurneus voor grondstoffen, dus weten ze heel goed waar opaal te vinden is. Een opaalmijn wordt gegraven door een machine die een groot diep gat graaft, dus niet meer op de traditionele manier van de Aboriginals.

Ook worden de Aboriginals vaak gevraagd door de Australische politie om vermiste mensen op te sporen vanwege hun goede neus.

De meeste Aboriginals leven nu gewoon in een stad en dragen gewone kleren, ook al is het soms een beetje armoedig. De meeste kinderen gaan gewoon naar school of naar de speeltuin.

Ze geloven dat alles wat ze dromen een betekenis heeft. Dus als je ooit in Australië bent en een klein, donker iemand op de stoep ziet dagdromen zal het vast een Aboriginal zijn.

Maar de tradities en feesten zijn nog niet voorbij voor de Aboriginals. Ze zijn eigenlijk net indianen. Wat de Indianen rood kleuren op hun huid, doen zij in het wit. De Ayers Rock is voor de Aboriginals een heilige plaats en daar worden ook de meeste feesten gehouden. Ook maken ze bij de Ayers Rock allemaal ‘Dreamings’. Dat zijn ingewikkelde tekeningen die in hun ogen wat vertellen over hoe het nu bij hen is. Daarna wissen ze de tekening uit en zullen de voorvaderen van de Aboriginals die tekeningen verhoren. Nu is het vaak dat als toeristen naar deze traditie kijken ze daarna bedelen om wat geld of kleding. Dus in de ogen van de toeristen is het niks meer dan een show.

De Aboriginals komen nu steeds meer voor hun rechten op. Ze willen dat ze net als de andere mensen worden behandeld en dat hun eigenlijk de baas worden in het land omdat zij de oorspronkelijke bewoners zijn.

Soms loopt het zo uit de hand dat de blanken de deuren en ramen stevig op slot moeten doen om de Aboriginals buiten te houden. Dat gebeurde in Brisbane een plaatsje in Queensland. Met de vlag van de Aboriginals gewapend liepen zo’n 5000 Aboriginals door het plaatsje.

Dit is de vlag van de Aboriginals, maar soms is het gele rondje wit.

Maar de regering doet daar niets op uit en zegt: “ In Queensland zullen de Aboriginals net zolang op hun rechten moeten wachten tot hun gezicht zwart ziet!” De regering spot dus met de gewoonte van de Aboriginals om hun gezichten wit te kleuren. De regering zal zeker niks doen tot 2053.

Nawoord

Ik vond het heel leuk om aan het project ‘Aboriginals’ te werken. Ik heb dit project gemaakt omdat we van school uit een onderwerp moesten kiezen en daar een project over moesten maken.

Ik ben geabonneerd op de Zo Zit Dat en daar stond eens een artikeltje in over de Aboriginals met daarover een verhaal over de wedstrijd die een 70-jarige Aboriginal won. Het leek me heel leuk om daar een project over te maken, omdat die mensen zo raar beschilderd waren en zo primitief op autoband zolen liepen.

Toen iedereen klaar was met de krantenbeurt, mochten we op vrijdag een quizje maken, maar toen kwamen we op het idee om een project te maken met daarbij een spreekbeurt. Daarom en omdat ik meer over die rare mensen wilde weten heb ik dit project gemaakt.

spreekbeurt
 

13 Responses to “Aboriginals”

 1. goed werkstuk maar let wel op of je moeilijke woorden gebruikt

  • Ik vind het een goed werkstuk alleen de geschiedenis mag wel wat uitgebreider vind ik

 2. echt cool hoor. Je moet er nog een maken!!! ;-]

 3. Goeie site man

  goeie site man heeft zijn werk gedaan: reageren op een goeie site!

 4. smikkelberen

  goeie informatie hoor veel uit kunnen halen!! bruhhh

 5. bedankt voor de informatie

  De spreekbeurt is grappig, leuk en interessant!

  Je hebt dat echt heel goed gedaan.
  Bedankt!

 6. Mahahartje

  Top! Ik heb er echt heel veel van geleerd!!