Bijna jarig?
klik hier!Home   Aboriginals

Aboriginals


Inleiding

Ik ga jullie straks vertellen over hoe het oorspronkelijke volk van Australië, de Aboriginals, vroeger en nu leefden. De Aboriginals kwamen vroeger uit Azië en is het primitiefste volk ter wereld. Alles in de natuur is wel een werktuig volgens hun. De vuurstenen en bomen om vuur te maken. De hoorns van een eland of hert voor speren. De botten van een dood dier als knuppel. En ga zo maar door. Ik hoop dat jullie het na het lezen de Aboriginals net zo interessant vinden als ik.

Inhoudsopgave

 • Inleiding
 • De Aboriginals
 • Australië
 • Voorgeschiedenis
 • Leefwijze:dicht bij de natuur
 • De Aboriginals: NU
 • Nawoord

De Aboriginals

De Aboriginals is een volk van meer dan 40.000 jaar voor Christus oud. Hun naam komt uit het Latijn: ab origine. Ze zijn de originele (oorspronkelijke) bevolking.

Ze zijn het primitiefste volk dat er bestaat. Nu en 40.000 jaar v. Chr. ook al. De reden dat ze het primitiefste volk zijn is heel eenvoudig. Ze geloven dat hun voorvaderen de Aarde hebben gemaakt en het zou een belediging zijn voor hun voorvaderen als ze met machines, steden, fabrieken, auto’s etc. de wereld kapot zouden maken. Daardoor voelen ze zich heel dicht bij de natuur en iedere stam heeft wel een zogenaamde ‘denk’plek waar ze terechtkunnen als ze het moeilijk hebben. Hun motto is dan ook: ik bezit geen land, het land bezit mij.

Iedere stam heeft een eigen plek, een eigen taal en eigen gewoontes. Dat is wel heel erg lastig als de stammen met elkaar moeten overleggen voor bijvoorbeeld huwelijken. In totaal waren er wel 300 tot 500 verschillende stammen in Australië dus waren er ook wel 500 verschillende talen.

Aboriginals waren vroeger nomaden. Als er vroeger geen eten of water meer was op de plek waar ze verbleven trokken ze verder totdat ze een plek waren waar wel voedsel was. Ze wisten niet hoever ze moesten lopen dus hadden ze een uitstekende conditie.

Zo was er in 2000 een hardloop wedstrijd waar ook Aboriginals aan mee mochten doen. De ‘echte’ sporters dachten dat ze toch nooit konden winnen want de Aboriginals liepen ook nog eens op schoenen die uit autobanden waren gesneden en niet op Nikes. Uiteindelijk won een Aboriginal! De organisatie dacht dat de Aboriginal 30 jaar was maar hij was 70 jaar!!! Want hij had zijn geboorte jaar ingevuld; ’30.

Taal

De Aboriginals hadden vroeger een eigen taal per stam, zoals ik jullie al had verteld wel 300 tot 500 talen. Nu is dat niet meer zo. Er zijn nu 2 talen over de Aboriginals. Het Austronesisch en het Papoea.

Australië

Australië is het oudste werelddeel ter wereld. Het is net zo groot als heel Europa samen. Dat kun je zien op het plaatje hierboven. Al meer dan 40.000 jaar wonen er Aboriginals in het land. In 1788 kwamen de Engelsen naar Australië. Zij namen het land over. Dit heeft ongeveer 200 jaar geduurd. Australië is dus nog niet zo lang afhankelijk van Engeland.

Het land zelf is heel mooi en heel erg afwisselend. Als in het westen woestijn is, zal er in het oosten wel een mooi bos staan.

In Australië zijn de dieren zoals de koala, de water schildpad en de kangoeroe heel populair. Daar zijn dan ook veel mythen over geschreven.

De Aboriginals zijn waarschijnlijk uit Azië naar Australië gelopen. Dat denken we omdat je 400.000 jr. v. Chr. (als het eb was) van Azië naar Australië kon lopen dat waarschijnlijk toen nog geen 50 kilometer uit elkaar heeft gelegen.

De Aboriginals konden daar ook goed leven dus gingen de stammen 1 voor 1 naar de overkant en het beviel het hun daar zo goed dat ze daar ook maar bleven. Zo trokken ze door naar het zuiden en jaagden in het Noorden alles plat. Zo is waarschijnlijk ook een gedeelte van de woestijn ontstaan en natuurlijk de bosbranden hebben ook daaraan meegewerkt.

Een bosbrand vanuit een stad gezien.

Voorgeschiedenis

De Aboriginals leefden in Australië op hun manier totdat de Engelsen in 1788 Australië binnenvielen. Ze dumpten daar de criminelen omdat de gevangenissen te vol waren. De Engelsen dachten dat Australië 1 grote woestijn was omdat ze van de westkant kwamen waar de grote Victoria-woestijn ligt. Dat veranderde het hele leven van de Aboriginals.

Maar vroeger leefden ze nog goed. Dat weten we door de schitterende en aparte kunst de Aboriginals hebben. De verf werd van houtskool, rood/geelbruine aarde en klei gemaakt gemengd met wat water. Met hun handen schilderden ze op rotswanden, boemerangs, didgeridoo’s en op hun eigen lichamen.

Dat schilderen deden ze vooral bij jaarlijkse bijeenkomsten van stammen en vertelden ze elkaar wat er dat jaar was gebeurd enz.

De Aboriginals weten zelf heel veel van hun voor vaderen omdat ze steeds doorvertellen hoe ze hebben geleefd. Ze geloven ook dat hun voorvaderen de wereld hebben gemaakt, want ze hebben geen echte godsdienst waar ze geloven dat God de wereld heeft gemaakt. Omdat ze denken dat hun voorvaderen de wereld hebben gemaakt zou het een belediging zijn voor ze als ze met machines gaan werken en de wereld kapot zouden maken.

Leefwijze : dicht bij de natuur

De aboriginals leven heel dicht bij de natuur. Ze gebruiken wat ze maar kunnen vinden of uit de grond kunnen halen. Vinden ze bijvoorbeeld een dood dier met bot en al? Hup! Botten meenemen en daar weer gereedschap van maken. Alleen wij maken daar misbruik van. We verstoten ze naar een onvoedzaam bergachtig gebied waar het overdag 40˚C. is. Maar altijd weten de Aboriginals te overleven omdat ze weer op een speciale manier water of eten te weten vinden. O, dat is mooi! denken wij dan. We komen eraan met bulldozers om er een grote stad te bouwen en de Aboriginals moeten maar weer weg.

Ondanks het feit dat de Aboriginals zo slim zijn om te overleven worden ze volop gediscrimineerd door de Australiërs.

De aboriginals krijgen wel van de regering wat. Stukken golfplaat en wat hout om daar het huis van te maken. Maar de Aboriginals willen dat niet. Ze leven liever in een grot waar het niet warm en niet koud is maar: lekker. Als ze een nieuwe kamer nodig hebben is het niet zoeken naar eventuele golfplaten maar gewoon een bijl of houweel pakken en hakken maar.

Toen de Olympische Spelen in Sydney werd gehouden was de regering wel bang dat de andere landen en de Aboriginals zelf in opstand zouden komen dat de Aboriginals maar altijd onderdrukt werden. De regering liet toen expres het Olympisch vuur door de Aboriginal vrouw Cathy Freeman aansteken die later ook nog eens een medaille won met hardlopen! De Aboriginal vrouw Cathy Freeman die het Olympisch vuur aanstak en daarna de 400 meter op het onderdeel hardlopen won!

De Aboriginals: NU

Doordat de Aboriginals naar reservaten zijn verdreven hebben ze maar weinig plek om te leven. Dus denk maar niet dat de Aboriginals het in de reservaten net zo goed hebben als panda’s in de reservaten. Ze leven daar in een grot en niet meer onder een huisje van takken en bladeren zoals ze eerst leefden. Sommige Aboriginals willen niet naar een reservaat, die worden in een rotsgebied gedumpt met wat golfplaten en stokken en ze moeten zelf maar uit zien te vinden hoe ze de huizen maken en hoe ze voedsel vinden. Dat lukt niet altijd. Dus gaan steeds meer Aboriginals in opaalmijnen werken.

De Aboriginals hebben een goede speurneus voor grondstoffen, dus weten ze heel goed waar opaal te vinden is. Een opaalmijn wordt gegraven door een machine die een groot diep gat graaft, dus niet meer op de traditionele manier van de Aboriginals.

Ook worden de Aboriginals vaak gevraagd door de Australische politie om vermiste mensen op te sporen vanwege hun goede neus.

De meeste Aboriginals leven nu gewoon in een stad en dragen gewone kleren, ook al is het soms een beetje armoedig. De meeste kinderen gaan gewoon naar school of naar de speeltuin.

Ze geloven dat alles wat ze dromen een betekenis heeft. Dus als je ooit in Australië bent en een klein, donker iemand op de stoep ziet dagdromen zal het vast een Aboriginal zijn.

Maar de tradities en feesten zijn nog niet voorbij voor de Aboriginals. Ze zijn eigenlijk net indianen. Wat de Indianen rood kleuren op hun huid, doen zij in het wit. De Ayers Rock is voor de Aboriginals een heilige plaats en daar worden ook de meeste feesten gehouden. Ook maken ze bij de Ayers Rock allemaal ‘Dreamings’. Dat zijn ingewikkelde tekeningen die in hun ogen wat vertellen over hoe het nu bij hen is. Daarna wissen ze de tekening uit en zullen de voorvaderen van de Aboriginals die tekeningen verhoren. Nu is het vaak dat als toeristen naar deze traditie kijken ze daarna bedelen om wat geld of kleding. Dus in de ogen van de toeristen is het niks meer dan een show.

De Aboriginals komen nu steeds meer voor hun rechten op. Ze willen dat ze net als de andere mensen worden behandeld en dat hun eigenlijk de baas worden in het land omdat zij de oorspronkelijke bewoners zijn.

Soms loopt het zo uit de hand dat de blanken de deuren en ramen stevig op slot moeten doen om de Aboriginals buiten te houden. Dat gebeurde in Brisbane een plaatsje in Queensland. Met de vlag van de Aboriginals gewapend liepen zo’n 5000 Aboriginals door het plaatsje.

Dit is de vlag van de Aboriginals, maar soms is het gele rondje wit.

Maar de regering doet daar niets op uit en zegt: “ In Queensland zullen de Aboriginals net zolang op hun rechten moeten wachten tot hun gezicht zwart ziet!” De regering spot dus met de gewoonte van de Aboriginals om hun gezichten wit te kleuren. De regering zal zeker niks doen tot 2053.

Nawoord

Ik vond het heel leuk om aan het project ‘Aboriginals’ te werken. Ik heb dit project gemaakt omdat we van school uit een onderwerp moesten kiezen en daar een project over moesten maken.

Ik ben geabonneerd op de Zo Zit Dat en daar stond eens een artikeltje in over de Aboriginals met daarover een verhaal over de wedstrijd die een 70-jarige Aboriginal won. Het leek me heel leuk om daar een project over te maken, omdat die mensen zo raar beschilderd waren en zo primitief op autoband zolen liepen.

Toen iedereen klaar was met de krantenbeurt, mochten we op vrijdag een quizje maken, maar toen kwamen we op het idee om een project te maken met daarbij een spreekbeurt. Daarom en omdat ik meer over die rare mensen wilde weten heb ik dit project gemaakt.

spreekbeurt

 

  13 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen