Bijna jarig?
klik hier!Home   Aboriginals

Aboriginals


Inleiding

Ik ga jullie straks vertellen over hoe het oorspronkelijke volk van Australië, de Aboriginals, vroeger en nu leefden. De Aboriginals kwamen vroeger uit Azië en is het primitiefste volk ter wereld. Alles in de natuur is wel een werktuig volgens hun. De vuurstenen en bomen om vuur te maken. De hoorns van een eland of hert voor speren. De botten van een dood dier als knuppel. En ga zo maar door. Ik hoop dat jullie het na het lezen de Aboriginals net zo interessant vinden als ik.

Inhoudsopgave

  • Inleiding
  • De Aboriginals
  • Australië
  • Voorgeschiedenis
  • Leefwijze:dicht bij de natuur
  • De Aboriginals: NU
  • Nawoord

De Aboriginals

De Aboriginals is een volk van meer dan 40.000 jaar voor Christus oud. Hun naam komt uit het Latijn: ab origine. Ze zijn de originele (oorspronkelijke) bevolking.

Ze zijn het primitiefste volk dat er bestaat. Nu en 40.000 jaar v. Chr. ook al. De reden dat ze het primitiefste volk zijn is heel eenvoudig. Ze geloven dat hun voorvaderen de Aarde hebben gemaakt en het zou een belediging zijn voor hun voorvaderen als ze met machines, steden, fabrieken, auto’s etc. de wereld kapot zouden maken. Daardoor voelen ze zich heel dicht bij de natuur en iedere stam heeft wel een zogenaamde ‘denk’plek waar ze terechtkunnen als ze het moeilijk hebben. Hun motto is dan ook: ik bezit geen land, het land bezit mij.

Iedere stam heeft een eigen plek, een eigen taal en eigen gewoontes. Dat is wel heel erg lastig als de stammen met elkaar moeten overleggen voor bijvoorbeeld huwelijken. In totaal waren er wel 300 tot 500 verschillende stammen in Australië dus waren er ook wel 500 verschillende talen.

Aboriginals waren vroeger nomaden. Als er vroeger geen eten of water meer was op de plek waar ze verbleven trokken ze verder totdat ze een plek waren waar wel voedsel was. Ze wisten niet hoever ze moesten lopen dus hadden ze een uitstekende conditie.

Zo was er in 2000 een hardloop wedstrijd waar ook Aboriginals aan mee mochten doen. De ‘echte’ sporters dachten dat ze toch nooit konden winnen want de Aboriginals liepen ook nog eens op schoenen die uit autobanden waren gesneden en niet op Nikes. Uiteindelijk won een Aboriginal! De organisatie dacht dat de Aboriginal 30 jaar was maar hij was 70 jaar!!! Want hij had zijn geboorte jaar ingevuld; ’30.

Taal

De Aboriginals hadden vroeger een eigen taal per stam, zoals ik jullie al had verteld wel 300 tot 500 talen. Nu is dat niet meer zo. Er zijn nu 2 talen over de Aboriginals. Het Austronesisch en het Papoea.

Australië

Australië is het oudste werelddeel ter wereld. Het is net zo groot als heel Europa samen. Dat kun je zien op het plaatje hierboven. Al meer dan 40.000 jaar wonen er Aboriginals in het land. In 1788 kwamen de Engelsen naar Australië. Zij namen het land over. Dit heeft ongeveer 200 jaar geduurd. Australië is dus nog niet zo lang afhankelijk van Engeland.

Het land zelf is heel mooi en heel erg afwisselend. Als in het westen woestijn is, zal er in het oosten wel een mooi bos staan.

In Australië zijn de dieren zoals de koala, de water schildpad en de kangoeroe heel populair. Daar zijn dan ook veel mythen over geschreven.

De Aboriginals zijn waarschijnlijk uit Azië naar Australië gelopen. Dat denken we omdat je 400.000 jr. v. Chr. (als het eb was) van Azië naar Australië kon lopen dat waarschijnlijk toen nog geen 50 kilometer uit elkaar heeft gelegen.

De Aboriginals konden daar ook goed leven dus gingen de stammen 1 voor 1 naar de overkant en het beviel het hun daar zo goed dat ze daar ook maar bleven. Zo trokken ze door naar het zuiden en jaagden in het Noorden alles plat. Zo is waarschijnlijk ook een gedeelte van de woestijn ontstaan en natuurlijk de bosbranden hebben ook daaraan meegewerkt.

Een bosbrand vanuit een stad gezien.

Voorgeschiedenis

De Aboriginals leefden in Australië op hun manier totdat de Engelsen in 1788 Australië binnenvielen. Ze dumpten daar de criminelen omdat de gevangenissen te vol waren. De Engelsen dachten dat Australië 1 grote woestijn was omdat ze van de westkant kwamen waar de grote Victoria-woestijn ligt. Dat veranderde het hele leven van de Aboriginals.

Maar vroeger leefden ze nog goed. Dat weten we door de schitterende en aparte kunst de Aboriginals hebben. De verf werd van houtskool, rood/geelbruine aarde en klei gemaakt gemengd met wat water. Met hun handen schilderden ze op rotswanden, boemerangs, didgeridoo’s en op hun eigen lichamen.

Dat schilderen deden ze vooral bij jaarlijkse bijeenkomsten van stammen en vertelden ze elkaar wat er dat jaar was gebeurd enz.

De Aboriginals weten zelf heel veel van hun voor vaderen omdat ze steeds doorvertellen hoe ze hebben geleefd. Ze geloven ook dat hun voorvaderen de wereld hebben gemaakt, want ze hebben geen echte godsdienst waar ze geloven dat God de wereld heeft gemaakt. Omdat ze denken dat hun voorvaderen de wereld hebben gemaakt zou het een belediging zijn voor ze als ze met machines gaan werken en de wereld kapot zouden maken.

Leefwijze : dicht bij de natuur

De aboriginals leven heel dicht bij de natuur. Ze gebruiken wat ze maar kunnen vinden of uit de grond kunnen halen. Vinden ze bijvoorbeeld een dood dier met bot en al? Hup! Botten meenemen en daar weer gereedschap van maken. Alleen wij maken daar misbruik van. We verstoten ze naar een onvoedzaam bergachtig gebied waar het overdag 40˚C. is. Maar altijd weten de Aboriginals te overleven omdat ze weer op een speciale manier water of eten te weten vinden. O, dat is mooi! denken wij dan. We komen eraan met bulldozers om er een grote stad te bouwen en de Aboriginals moeten maar weer weg.

Ondanks het feit dat de Aboriginals zo slim zijn om te overleven worden ze volop gediscrimineerd door de Australiërs.

De aboriginals krijgen wel van de regering wat. Stukken golfplaat en wat hout om daar het huis van te maken. Maar de Aboriginals willen dat niet. Ze leven liever in een grot waar het niet warm en niet koud is maar: lekker. Als ze een nieuwe kamer nodig hebben is het niet zoeken naar eventuele golfplaten maar gewoon een bijl of houweel pakken en hakken maar.

Toen de Olympische Spelen in Sydney werd gehouden was de regering wel bang dat de andere landen en de Aboriginals zelf in opstand zouden komen dat de Aboriginals maar altijd onderdrukt werden. De regering liet toen expres het Olympisch vuur door de Aboriginal vrouw Cathy Freeman aansteken die later ook nog eens een medaille won met hardlopen! De Aboriginal vrouw Cathy Freeman die het Olympisch vuur aanstak en daarna de 400 meter op het onderdeel hardlopen won!

De Aboriginals: NU

Doordat de Aboriginals naar reservaten zijn verdreven hebben ze maar weinig plek om te leven. Dus denk maar niet dat de Aboriginals het in de reservaten net zo goed hebben als panda’s in de reservaten. Ze leven daar in een grot en niet meer onder een huisje van takken en bladeren zoals ze eerst leefden. Sommige Aboriginals willen niet naar een reservaat, die worden in een rotsgebied gedumpt met wat golfplaten en stokken en ze moeten zelf maar uit zien te vinden hoe ze de huizen maken en hoe ze voedsel vinden. Dat lukt niet altijd. Dus gaan steeds meer Aboriginals in opaalmijnen werken.

De Aboriginals hebben een goede speurneus voor grondstoffen, dus weten ze heel goed waar opaal te vinden is. Een opaalmijn wordt gegraven door een machine die een groot diep gat graaft, dus niet meer op de traditionele manier van de Aboriginals.

Ook worden de Aboriginals vaak gevraagd door de Australische politie om vermiste mensen op te sporen vanwege hun goede neus.

De meeste Aboriginals leven nu gewoon in een stad en dragen gewone kleren, ook al is het soms een beetje armoedig. De meeste kinderen gaan gewoon naar school of naar de speeltuin.

Ze geloven dat alles wat ze dromen een betekenis heeft. Dus als je ooit in Australië bent en een klein, donker iemand op de stoep ziet dagdromen zal het vast een Aboriginal zijn.

Maar de tradities en feesten zijn nog niet voorbij voor de Aboriginals. Ze zijn eigenlijk net indianen. Wat de Indianen rood kleuren op hun huid, doen zij in het wit. De Ayers Rock is voor de Aboriginals een heilige plaats en daar worden ook de meeste feesten gehouden. Ook maken ze bij de Ayers Rock allemaal ‘Dreamings’. Dat zijn ingewikkelde tekeningen die in hun ogen wat vertellen over hoe het nu bij hen is. Daarna wissen ze de tekening uit en zullen de voorvaderen van de Aboriginals die tekeningen verhoren. Nu is het vaak dat als toeristen naar deze traditie kijken ze daarna bedelen om wat geld of kleding. Dus in de ogen van de toeristen is het niks meer dan een show.

De Aboriginals komen nu steeds meer voor hun rechten op. Ze willen dat ze net als de andere mensen worden behandeld en dat hun eigenlijk de baas worden in het land omdat zij de oorspronkelijke bewoners zijn.

Soms loopt het zo uit de hand dat de blanken de deuren en ramen stevig op slot moeten doen om de Aboriginals buiten te houden. Dat gebeurde in Brisbane een plaatsje in Queensland. Met de vlag van de Aboriginals gewapend liepen zo’n 5000 Aboriginals door het plaatsje.

Dit is de vlag van de Aboriginals, maar soms is het gele rondje wit.

Maar de regering doet daar niets op uit en zegt: “ In Queensland zullen de Aboriginals net zolang op hun rechten moeten wachten tot hun gezicht zwart ziet!” De regering spot dus met de gewoonte van de Aboriginals om hun gezichten wit te kleuren. De regering zal zeker niks doen tot 2053.

Nawoord

Ik vond het heel leuk om aan het project ‘Aboriginals’ te werken. Ik heb dit project gemaakt omdat we van school uit een onderwerp moesten kiezen en daar een project over moesten maken.

Ik ben geabonneerd op de Zo Zit Dat en daar stond eens een artikeltje in over de Aboriginals met daarover een verhaal over de wedstrijd die een 70-jarige Aboriginal won. Het leek me heel leuk om daar een project over te maken, omdat die mensen zo raar beschilderd waren en zo primitief op autoband zolen liepen.

Toen iedereen klaar was met de krantenbeurt, mochten we op vrijdag een quizje maken, maar toen kwamen we op het idee om een project te maken met daarbij een spreekbeurt. Daarom en omdat ik meer over die rare mensen wilde weten heb ik dit project gemaakt.

spreekbeurt

 

13 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen