Mijn spreekbeurt gaat over de zelfrijdende auto, omdat ik de ontwikkeling van nieuwe techniek heel interessant vind. Zelfrijdende auto’s worden in de toekomst heel normaal. Ik zal het in deze spreekbeurt vooral hebben over het begin van de zelfrijdende auto en hoe de wereld eruit ziet waarin zelfrijdende auto’s heel normaal zijn.
Hoe is de zelfrijdende auto ontstaan?
De zelfrijdende auto is steeds vaker in beeld de laatste tijd. Steeds meer merken zijn bezig met het ontwikkelen van hun eigen proefversies van zelfrijdende auto’s. Toch is het concept van een zelfrijdende auto niet eens zo nieuw. Veel mensen denken dat de zelfrijdende auto iets van de laatste jaren is. Maar dat is niet helemaal waar. Vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw is al uitgebreid getest met technieken om auto’s zelf te laten rijden. Er werden al meerdere modellen getest door verschillende autofabrikanten. In New York werd er in de jaren 20 al eentje gespot op de openbare weg. Deze auto reed niet helemaal zelf zoals ze dat nu al wel vaak doen. Deze auto werd aangestuurd door een afstandsbediening. Maar dat was zeker voor die tijd een enorme sprong in de technische wereld. De ontwikkeling van zelfrijdende auto’s werd hierna flink vertraagd. Dit kwam omdat er de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog aanbraken. Er was in die tijd geen tijd meer voor het verder uittesten van zelfrijdende auto’s. Het ging toen alleen maar om veel auto’s en jeeps produceren voor in de oorlog. Na de oorlogen werd de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s weer langzaam opgepakt door verschillende autofabrikanten. In de jaren 50 van de vorige eeuw werd de eerste zelfrijdende auto tentoongesteld. Deze auto was ook alleen zelfrijdend door een afstandsbediening. Het ontwerp van de auto was zeer futuristisch. Als je dat model nu zou uitbrengen zou je niet zien dat het model al zo oud is.
In de jaren 80 van de vorige eeuw kwamen de eerste echte zelfrijdende auto’s op de weg in Amerika. Een bedrijf dat speciaal was opgericht op zelfrijdende auto’s te maken bracht deze nieuwe auto uit. Deze auto haalde een snelheid van 60 miles per uur. Zonder afstandsbediening deze keer. In 1995 werd een recordafstand gereden met een zelfrijdende auto. Deze auto maakte een rit van maar liefst 560 kilometer in Frankrijk op een driebaanse autoweg. In deze tijd werden er ook al sensoren aan de auto gemaakt die konden waarnemen hoeveel afstand er was tussen een voorligger en een achterligger. Ook werden er met hulp van deze sensoren al navigatiesystemen gemaakt.
Hoe zou het zijn als alle auto’s zelf kunnen rijden?
Het leven zou er een heel stuk anders uitzien met zelfrijdende auto’s. Denk er maar eens over na. Je stapt in de auto, doet de deur dicht en de auto rijdt je naar je plaats van bestemming toe. Je hoeft dus niet meer het stuur vast te houden. Je kunt gewoon een boekje gaan lezen of een spelletje spelen op je telefoon of tablet terwijl de auto gewoon vanzelf blijft rijden. Ook al stoppen auto’s voor jou ineens of gaan ze ineens voor jou rijden, het systeem ziet dat meteen en reageert hier ook meteen op door af te remmen of door op een andere baan te gaan rijden.
Oplossing voor files
Er is ook onderzoek gedaan naar de voordelen die een zelfrijdende auto kan geven. Ze hebben ontdekt dat als er een of meer zelfstandig rijdende auto’s in het verkeer rijden, dat veel fileproblemen zullen worden opgelost. Het gaat hier vooral om de fantoom files. Fantoom files zijn files waar de voorste auto op een snelweg ineens remt. De achtervolger moet dat dus ook doen en de achtervolger van die auto ook en zo gaat dat door tot de laatste auto door al dat remmen vol op de rem moet gaan staan tot ie helemaal stil staat. Met zelfrijdende auto’s gaan zulke files niet meer gebeuren. Dit komt omdat zelfrijdende auto’s met elkaar kunnen praten. Dus als de voorste auto opeens gaat remmen, dan geeft ie dat door aan alle auto’s die achter hem rijden. Hierdoor kunnen deze auto’s meteen al rustig snelheid minderen zodat er geen file meer hoeft te ontstaan.
Milieuvriendelijk
Zelfrijdende auto’s zijn ook heel milieuvriendelijk. Dat geldt voor auto’s die rijden op benzine maar ook voor auto’s die rijden op elektriciteit. Doordat de zelfrijdende auto’s met elkaar kunnen praten en dus niet meer ineens hoeven af te remmen of op te trekken, verbruiken ze veel minder energie of benzine. En dat is heel goed voor het milieu. Dus een zelfrijdende auto is niet alleen maar heel handig maar ook goed voor het milieu.
Veilig
Zelfrijdende auto’s zijn ook goed voor de veiligheid van alle mensen die in een auto zitten. Als er gevaarlijke dingen lijken te gaan gebeuren op de weg, dan zien de auto’s dit al meteen omdat ze hiervoor sensoren hebben. Ze vertellen dit dan ook meteen aan alle auto’s die in de buurt zijn. Hierdoor kunnen de auto’s hun snelheid verminderen. Of bijvoorbeeld afremmen of een auto inhalen. Ook als er iemand oversteekt zonder dat je het ziet kan de auto dit wel zien. Zelfrijdende auto’s zullen ook waarschijnlijk een goedkopere autoverzekering krijgen, omdat ze minder kans hebben op ongelukken. De auto stopt dan automatisch zonder dat je het in de gaten hebt. Zo kunnen veel gevaarlijke situaties voor altijd worden opgelost. De zelfrijdende auto gaat de wereld makkelijker en veiliger maken.
Comments are closed.