Sinterklaas

spreekbeurt

 

Inhoud

 • Inleiding
 • Geschiedenis
 • Intocht
 • Strooigoed
 • Zwarte pieten
 • Pakjesavond
 • Tv- programma’s + reclames

Inleiding

Ik houd mijn spreekbeurt over sinterklaas, omdat het een interessant onderwerp is, en er veel over te vertellen is. Zoals; waar komt de sint vandaan? Dan zegt iedereen Spanje, maar dat is niet zo. En wat weten jullie van de geschiedenis die bij sinterklaas hoort? Ik denk niet veel!

Geschiedenis

Sinterklaas is geboren op 6 december in het jaar 270 in Lycië, en ook gestorven op 6 december, in het jaar 342 in Myra. Hij werd 72, dat is een hoge leeftijd voor die tijd! Als sinterklaas nu nog zou leven, zou hij 1732 jaar geweest zijn. Sinterklaas, ook wel Sint-Nicolaas genoemd, verrichte vele wonderen. Zijn ouders stierven al toen hij nog erg jong was, en erfde alles. Hij was nu erg rijk. Hij hield het geld niet voor zijn zelf, maar deelde het met de armen mensen. Dit is een voorbeeld: Er waren eens drie arme meisjes, die niet genoeg geld hadden voor een bruidsschat. Dat is een geldbedrag wat de vader aan de familie van de bruidegom betaalt, omdat hun nu voor zijn dochter gaan zorgen. Hij ouder het meisje, hoe hoger het bedrag. Op een avond dat de meisjes wouden weglopen om zelf geld te gaan verdienen voor hun bruidsschat, kwam sinterklaas 3 goudstukken brengen. Hij wou anoniem blijven, dus verstopte hij zich, maar de vader van de meisjes zag hem toch. En zei tegen de meisjes: Het was een vreemdeling zeker, die verdwaald is zeker. Dat komt ook voor in een sinterklaas liedje, zo zijn heel veel sinterklaas liedjes ontstaan.

Intocht

Een intocht is een soort verwelkomings tocht voor sinterklaas. Want zoals je weet, komt sinterklaas met de boot naar Nederland. Hij komt op de zelfde dag, op meerdere plaatsen tegelijk aan. In Zand-Bommel word dit gefilmd, en op tv uitgezonden. Hij komt ook in Loosdrecht aan, met een hele club Zwarte Pieten. Als hij van de boot afkomt, gaat Sinterklaas naar zijn koets, en dan maakt hij een tocht door Loosdrecht. Er rijdt ook een brandweerauto mee, en een politie wagen, voor de veiligheid. Veel kinderen willen Sinterklaas een handje geven, en krijgen van de Zwarte Pieten meestal ook wat pepernoten. Tussendoor word er een pauze ingelast voor de sint en de pieten, daarin word meestal iedereen een beetje bij geschminkt.

Met de intocht loopt ook een orkest mee, zodat het wat gezelliger is. De tocht eindigt op het lindeplein, zo rond 4 uur. Daar werden cadeautjes uit gedeeld aan de kinderen die wat met de kleurplaten wedstrijd gewonnen hadden. Ook klommen de Zwarte Pieten daar op het dak, en deden ze raar en gek, zoals een Zwarte Piet hoort te doen.

Strooigoed

Ik zal jullie zo wat pepernoten laten proeven. Want met de intocht word er met pepernoten en snoepjes gestrooid, het word ook aan de kinderen uitgedeeld. Dit idee komt ook weer uit de verhalen van de echte sinterklaas, die strooide namelijk met zijn geld.

Zwarte pieten

De zwarte pieten zijn ontstaan door de legende van Wodan, dat is een wit paard (schimmel) met een ijzeren staaf, achter hem vlogen altijd zwarte raven, hij voerde oorlogen. De ijzeren staaf is de staf van sinterklaas geworden, en de zwarte raven werden de zwarte pieten. Eerst werden voor de zwarte pieten negerslaven gebruikt, later zijn dat creatieve mensen met schmink geworden.

Pakjesavond

Pakjesavond word gevierd op 5 december, dan krijgen de kinderen cadeautjes, die hun ouders namens sinterklaas gekocht hebben. Meestal maken de ouders surprises voor elkaar, dan zit het cadeautje ergens in je zelfgemaakte kunstwerk verstopt. Ze trekken hiervoor lootjes, het is het zelfde als dat wij op school doen.

TV-programma’s en reclames

De sint en zwarte pieten worden veel voor reclames gebruikt, dit komt omdat de winkels veel willen verkopen, en speelgoed hebben, wat kinderen voor sinterklaas kunnen vragen. Je ziet dan ook veel etalages met pakjes er in, dat zijn dan gewoon kartonnen dozen, in sinterklaaspakpapier. Er zijn ook veel Tv-programma’s met sinterklaas er in. Een voorbeeld daarvan is het programma: DE CLUB VAN SINTERKLAAS, en het sinterklaasjournaal. Ik heb een aflevering van De Club Van Sinterklaas opgenomen, en wil die graag laten zien!

Sinterklaas cadeautjes

Veel kinderen denken bij sinterklaas aan cadeautjes. Vroeger waren dit vaak kleine cadeautjes, zoals een voetbal of een springtouw, maar tegenwoordig krijgen kinderen steeds vaker grotere cadeautjes, zoals een hoverboard of een spelcomputer.

Wist je dat…

Wist je dat Nederlanders het Sinterklaas vieren de meest belangrijke traditie vinden?
Voor nog meer informatie over het Sinterklaasfeest kijk je op Sinterklaasfan.nl

 

 

14 Responses to “Sinterklaas”

 1. leuke spreekbeurt en goed voor berijd en leuke plaatjes erin gezet en ook bewegende plaatjes ik geef jou een negen en een half tot ziens dan doei

 2. Dank je wel ik heb voor deze spreekbeurt heb ik een 10. Het is een geweldige spreekbeurt geworden met bewegende plaatjes en plaatje van Ameriko

 3. leuke spreekbeurt hoor met bloopers en bewegende plaatje erg grappige bloopers. maar ook een trailer van de, film sinterklaas en Diego en de geheime ring. Erg spannend die trailer maar ook wel grappig.

 4. sinterklaas

  Maar voor de rest heel erg goed want ik heb nu een 10+

 5. thxx ik heb een 10 gekregen allen wten allen kinderen nou het geheim:-(
  niet lezen onder de 8 graag thxx bey tessa