Drones

 Een paar jaar geleden had nog niemand van het woord ‘drones’ gehoord, maar tegenwoordig horen we er steeds meer over en hebben ook steeds meer mensen een eigen drone in huis. In deze spreekbeurt lees je alles wat je moet weten over drones, zodat je zelf ook een uitgebreide spreekbeurt over dit onderwerp kunt geven.

Wat zijn drones?

Pak je een woordenboek om de betekenis van het woord ‘drone’ op te zoeken, dan krijg je de uitleg ‘een onbemand luchtvaartuig zonder piloot aan boord’. Het gaat om een klein of groot helikoptertje waar niemand aan boord zit, maar die je vanaf de grond kunt besturen. Drones worden ook wel aangeduid met de afkorting ‘UAV’, wat staat voor ‘Unmanned Aerial Vehicle’. Door een afstandsbediening te gebruiken, kun je deze onbemande helikopter besturen om allerlei dingen te doen die jij met het vliegtuigje wil doen. Ook kun je de drone zelfstandig laten instellen door de automatische piloot in te schakelen of een voorgeprogrammeerde route in te stellen voor het apparaat.

De naam ‘drone’ komt uit het Engels. De naam is afgeleid van het Engelse woord voor ‘mannetjes bij’, in Nederland ook wel een ‘dar’ genoemd. De term komt nog uit de periode dat drones alleen werden gebruikt door militairen, bijvoorbeeld om oorlogsgebieden te filmen of zelfs om bommen op bepaalde gebieden te gooien. In deze tijd was de drone nog niet beschikbaar voor jou en mij, maar werd de drone alleen als klein, onbemand vliegtuig ingezet in oorlogsgebieden.

Wat zijn de toepassingen van drones?

Drones worden voor allerlei toepassingen gebruikt. Je kunt de drone gebruiken als consument, maar ook als bedrijf of in het leger. De meeste consumenten die een drone in huis hebben, gebruiken deze gadget om voor de lol wat rond te vliegen. Het gaat vooral om mensen die het leuk vinden om met gadgets en elektronica bezig te zijn en die het lollig vinden om met een drone rond te vliegen. Eventueel maken ze ook wat foto’s en video’s tijdens het vliegen, bijvoorbeeld om hun woonomgeving eens vanuit de lucht te zien.

Bedrijven die drones gebruiken, doen dit om verschillende redenen. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven die filmpjes maken voor andere bedrijven en drones gebruiken om vanuit de lucht te filmen. Ook kan het gaan om bedrijven die foto’s moeten maken vanuit de lucht, bijvoorbeeld om een land goed in kaart te brengen en deze informatie vervolgens voor een bepaald doeleinde te gebruiken.

Tot slot worden drones ook ingezet door militairen: dit was eigenlijk de eerste toepassing van het onbemande vliegtuig. Drones worden niet alleen gebruikt om gebieden te verkennen door foto’s en video’s te maken, maar ook om bommen op bepaalde oorlogsgebieden te gooien. De Amerikanen gebruiken drones bijvoorbeeld om oorlogsmisdadigers uit het buitenland te doden, zonder dat ze hier zelf echt naartoe moeten reizen. Het is veiliger dan het gooien van een bom met een gewoon vliegtuig, omdat je dan ook mensen van eigen land kwijt kunt raken tijdens een missie. Omdat er niemand in een drone zit, hoef je je hier bij dit onbemande vliegtuig geen zorgen om te maken.

Welke drone modellen zijn er?

Drones zijn er in allerlei vormen, soorten en maten. Bij het bepalen van het model van een drone, wordt er gekeken naar het aantal propellers van de gadget. Alle drones vallen onder de categorie ‘multicopters’ en dit komt omdat bijna alle drones vier of meer propellers hebben. Andere drone modellen die je kunt aanschaffen, zijn de volgende:

  • De quadcopter: een quadcopter is een multicopter die uitgerust is met vier propellers.
  • De hexacopter: de hexacopter is een multicopter die uitgerust is met zes propellers.
  • De octocopter: de octocopter is een multicopter die uitgerust is met acht propellers.

Hoe meer propellers een drone heeft, hoe beter het apparaat vliegt. Dit komt omdat je stabieler kunt vliegen met acht propellers dan met vier of zes propellers, wat het vliegen gemakkelijker maakt.

Wist je dat…

… Sommige drones wel 70 kilometer per uur kunnen vliegen? Dit betekent dat sommige drones net zo snel kunnen zijn als een auto!
… Je niet zomaar overal mag vliegen met een drone in Nederland? Zo mag je niet bij een militaire basis vliegen, maar mag je ook niet met een drone boven een vliegveld vliegen.
… Je al een drone kunt kopen voor iets meer dan 100 euro? Duurdere drones kosten je meerdere duizenden euro’s, maar een kleine drone kun je al voor iets meer dan 100 euro aanschaffen.
… De meeste drones prima tegen de harde Nederlandse wind kunnen? De lichtere drones die wat goedkoper zijn, zijn minder stabiel en worden sneller meegenomen door de wind. De grotere drones die wat zwaarder zijn en meer propellers hebben, kunnen prima tegen de harde wind in Nederland.

Bronvermelding

 

One Response to “Drones”