Bijna jarig?
klik hier!Home   Vogelspinnen

Vogelspinnen

1. Griezelverhalen over vogelspinnen

vogelspinnen

Over spinnen zeggen ze dat ze eng zijn. Maar wist je eigenlijk wel dat het juist heel nuttige dieren zijn. Er is onderzocht dat ze ongeveer 80% van alle ongedierte opeten. Dus als ze er niet waren, konden we misschien niet leven omdat er veel teveel vliegen enzo zouden zijn.

Mensen denken dus ook dat vogelspinnen vies en gevaarlijk zijn. Maar eigenlijk zijn vogelspinnen banger voor jou dan jij voor hen. Vogelspinnen worden gebruikt in griezelfilms.
Dat is jammer want vogelspinnen zijn eigenlijk heel mooi om te zien. En voor mensen zijn ze zelden gevaarlijk. Het grootste wat een vogelspin kan eten is een muis.
Vogelspinnen die wij zien (in dierentuinen bijvoorbeeld) zijn even groot als een hand van een volwassen mens. Dus ze zijn groter dan de spinnen in ons land. Maar er zijn ook wel grotere exemplaren, hoor!

2. Vijanden van de vogelspin

In dierenwinkels kun je soms vogelspinnen kopen. Er zijn best veel mensen die vogelspinnen in huis hebben in een terrarium. Maar als huisdier is zo’n vogelspin niet echt geschikt, je kunt hem nooit eens lekker knuffelen.
De spin is een nachtdier. Overdag zit hij stil op een verborgen plekje.
De grootste vijand van een vogelspin is de mens. Maar natuurlijke vijanden heeft hij ook zoals roofvogels en wat dacht je van katachtigen.

3. Veldkenmerken

de vogelspinDe meeste vogelspinnen kun je vinden in Zuid- en Midden-Amerika, maar ook in Azië en Afrika komen ze wel voor. Eigenlijk kan je zeggen je ze altijd in warme landen kunt tegenkomen. Wat heel belangrijk is voor deze spinnen is dat de lucht heel vochtig is, dat hebben ze nodig om te kunnen leven.

4. Kenmerken van de vogelspin

Een vogelspin en alle andere spinnen zijn geen insecten.
Dat kan je zien aan de poten insecten hebben er zes en spinnen acht en nog twee voelsprietjes die noemen we palpen.

Vogelspinnen hebben twee lijfsoorten: het kopborststuk en het achterlijf. De huid is hard en bedekt met haartjes. De huid is tegelijkertijd het geraamte, dus een spin heeft geen botten.
Ook hebben spinnen acht ogen. Ondanks al die ogen ziet de vogelspin slecht.
Hij kan licht en donker onderscheiden en schrikken van een schaduw. En hij kan niet verder kijken dan 10 centimeter.

Een vogelspin eet vooral insecten en andere kleine dieren. Ook soortgenoten omdat hij slecht ziet. Hij zit rustig te wachten tot er een prooi voorbij loopt. Met zijn poten voelt hij de kleinste trillingen. Zo voelt hij ook voetstappen van een krekel of een sprinkhaan.

Wij mensen stampen veel te hard zo kan hij ons niet aanzien voor een prooi. Bovendien ziet hij zo slecht dat hij ons grote lichaam niet eens kan zien.

5. Verdediging

Vogelspinnen hebben een reeks verdedigingsmechanismen tegen eventuele vijanden.
Een aantal gaat op de rug op de grond liggen met het voorste deel van het lichaam en de voorpoten omhoog om de vijand te laten schrikken. Andere keren hun achterwerk er naar toe en spuiten hem een vies geurtje recht in het gezicht.

In andere gevallen strijkt de vogelspin met zijn poten fijne haartjes van zijn achterlijf af die hij naar zijn tegenstander toe wappert. Ieder haartje is met fijne naaldjes bedekt.
Als deze met huid of ogen in contact komen is dat niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk. Die haren noemen ze brandharen.

Deze tactieken worden toegepast tegen vijanden zoals neusbeer, wasbeer en stinkdier, die vogelspinnen uitgraven uit hun verstopplaatsen, en ook tegen vogels, hagedissen en kikkers die hen pakken als ze buiten hun verstopplaatsen komen.

De absolute doodsvijand van de Vogelspin is de op spinnen jagende wesp, die bekend staat onder de naam Spinnendoder. Deze wesp verlamt de spin met een steek.
Dan sleept hij hem naar zijn holletje en bewaart hem voor eten voor zijn larven.
De meeste vogelspinnen zijn, in weerwil van hun griezelige reputatie, vredelievend, en vallen alleen naar mensen uit als ze geprikkeld raken.

6. Verwanten

De verwanten van de vogelspin zijn spinnen (alle soorten) en de schorpioen.

7. De paring

Als het mannetje bij het vrouwtje is gekomen moet hij oppassen, want het vrouwtje kan hem voor een prooi aanzien.
Hij moet het vrouwtje eerst in de juiste stemming brengen. Dat doet hij door met zijn achterpoten te trommelen. Zo vertelt hij het vrouwtje dat hij geen lekker hapje is. Eenmaal dichterbij gekomen, tilt het kleine mannetje het vrouwtje op. Hij houdt met zijn voorpoten de gifkaken van het vrouwtje in bedwang en kruipt onder het vrouwtje. Nu kan hij met de voelpootjes bij de geslachtsopening van het vrouwtje komen. Die opening zit midden onder het achterlijf. Met de voelpootjes stopt hij een spermaballonnetje in de opening.
Daarna moet hij maken dat hij wegkomt.

8. Dodelijke liefde: Na de paring….

 • Het mannetje ligt op zijn rug onder het vrouwtje.
 • Het vrouwtje zet haar tanden stevig in de mannetjesspin.
 • Het mannetje kan niet op tegen het grotere vrouwtje en wordt ingespoten met gif.
 • Het mannetje spartelt nog een hele poos tegen en probeert weg te komen.
 • Na deze strijd liggen beide spinnen een hele poos stil
 • Nu begint het vrouwtje om het mannetje heen te lopen.
 • Het mannetje is nu totaal weerloos en hij gaat er beslist aan!
 • Na een poosje sleept het vrouwtje hem mee naar haar hol en dan……….
 • ETENSTIJD!!

9. Vervelling

Een vogelspin vervelt omdat hij moet groeien. Iedere keer als een vogelspin vervelt, krijgt zijn vel een mooiere kleur en wordt hij aardig wat groter.

vogelspinnenVoordat hij gaat vervellen, zal hij een tijdje stoppen met eten. Na een poosje gaat hij op zijn rug liggen met zijn poten helemaal uitgestrekt in de lucht. Het ziet er raar uit, maar zo hoort het wel. Als hij een tijdje op zijn rug ligt, begint zijn bloeddruk te stijgen en dan barst hij open. Eerst aan de voorkant, dan op zijn buik en aan de zijkanten. Hierna gaat de vogelspin op zijn zij liggen en dan kun je zien hoe zijn poten langzaam uit zijn oude vel glijden. Daarna gaat hij rustig en uitgestrekt liggen. Dit is nodig omdat hij helemaal, ook zijn tanden, weer hard moet worden. Het duurt ongeveer 2 weken voordat hij weer helemaal okee is.Zodra zijn tanden weer hard zijn en een donkere kleur hebben, kan de spin weer eten. Die is dan natuurlijk wél uitgehongerd na dit zware werk van vervellen! Het aantal vervellingen hangt af van de grootte van de spin.

De tijd tussen twee vervellingen is erg verschillend en hangt dus af van de grootte van de spin en de soort. Jonge spinnen (ook wel “spiderlingen” geheten) kunnen in het begin elke 4 weken vervellen. Spinnen van 3 à 4 cm groot vervellen ongeveer 1 keer in de drie maanden. Volwassen vrouwtjes vervellen ook nog, hoe vaak is afhankelijk van de soort. Volwassen mannetjes vervellen niet meer.

Dit is een vervelling van de Theraphosa Blondi, de spin die het grootst kan worden
spinDe vervelling van een Theraphosa blondi.

Dit is een rijtje vervellingen van dezelfde Theraphosa Blondi in 1 ½ jaar tijder zie je de opeenvolgende vervellingen van een Theraphosa blondi vanaf nymphe II tot anderhajaar later.
Hier zie je de opeenvolgende vervellingen van een Brachypelma emilia, over een periode van twee jaar.
Hier zie je de vervellingen van een andere soort Vogelspin (Brachypelma emilia) in 2 jaar.

10. Extra weetjes

 • * Wist je dat vogelspinnen al bestonden in de oertijd dat is 180 tot 135 miljoen jaar geleden?
 • * Wist je dat er zo’n 40.000 soorten spinnen en dat er slechts 850 soorten vogelspinnen bekend zijn?
 • * Wist je dat Britse spinnen (géén vogelspinnen, maar toch…) bij elkaar per jaar ongeveer evenveel kilo’s insecten eten als alle Britse mensen samen wegen?
 • * De naam “vogelspin” komt van het feit dat sommige vogelspinnen kleine vogels als prooi opeten. De eerste ontdekkingsreizigers in Latijns-Amerika ontdekten dat. Nog een reden is dat sommige vogelspinnen die in bomen leven zich bij gevaar pardoes uit de boom op de grond laten vallen. Soms gaan ze echter van tak tot tak, waarbij ze hun poten helemaal uitspreiden. Ze zweven dan als het ware en soms lijkt het zelfs op vliegen…
 • * Een vrouwtjesspin kan wel 25 tot 30 jaar oud worden. Mannetjes worden niet ouder dan 4-7 jaar. En meestal halen ze dat niet eens, omdat ze na het paren nogal eens door het vrouwtje worden opgegeten…
 • * Als een spin een poot verliest, groeit deze stukje bij beetje weer aan. Dit gebeurt tijdens de vervelling (hij heeft er zo’n 3 van nodig).
 • * De grootte van een vogelspin verschilt van 3 centimeter, dat is een Spaanse soort, tot zo’n 30 centimeter. En dat is de Theraphosa Blondi (foto). Die op de foto is nog “maar” 11 centimeter
 • * In het engels heten vogelspinnen “Tarantulas”. Dat is best verwarrend, want de echte Tarantula (foto) is een wolfspin en dus géén vogelspin.

Vragen

1. Waar komt de naam ‘Vogelspin’ vandaan?

2. Hoeveel soorten Vogelspinnen zijn er bekend?

3. Hoe groot kan de grootste Vogelspin worden?

4. Waar komen Vogelspinnen voor in de natuur?

5. Wat is een Tarantula?

spreekbeurt

 

  4 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *


  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen