Bijna jarig?
klik hier!Home   Vogelspinnen

Vogelspinnen


1. Griezelverhalen over vogelspinnen

vogelspinnen

Over spinnen zeggen ze dat ze eng zijn. Maar wist je eigenlijk wel dat het juist heel nuttige dieren zijn. Er is onderzocht dat ze ongeveer 80% van alle ongedierte opeten. Dus als ze er niet waren, konden we misschien niet leven omdat er veel teveel vliegen enzo zouden zijn.

Mensen denken dus ook dat vogelspinnen vies en gevaarlijk zijn. Maar eigenlijk zijn vogelspinnen banger voor jou dan jij voor hen. Vogelspinnen worden gebruikt in griezelfilms.
Dat is jammer want vogelspinnen zijn eigenlijk heel mooi om te zien. En voor mensen zijn ze zelden gevaarlijk. Het grootste wat een vogelspin kan eten is een muis.
Vogelspinnen die wij zien (in dierentuinen bijvoorbeeld) zijn even groot als een hand van een volwassen mens. Dus ze zijn groter dan de spinnen in ons land. Maar er zijn ook wel grotere exemplaren, hoor!

2. Vijanden van de vogelspin

In dierenwinkels kun je soms vogelspinnen kopen. Er zijn best veel mensen die vogelspinnen in huis hebben in een terrarium. Maar als huisdier is zo’n vogelspin niet echt geschikt, je kunt hem nooit eens lekker knuffelen.
De spin is een nachtdier. Overdag zit hij stil op een verborgen plekje.
De grootste vijand van een vogelspin is de mens. Maar natuurlijke vijanden heeft hij ook zoals roofvogels en wat dacht je van katachtigen.

3. Veldkenmerken

de vogelspinDe meeste vogelspinnen kun je vinden in Zuid- en Midden-Amerika, maar ook in Azië en Afrika komen ze wel voor. Eigenlijk kan je zeggen je ze altijd in warme landen kunt tegenkomen. Wat heel belangrijk is voor deze spinnen is dat de lucht heel vochtig is, dat hebben ze nodig om te kunnen leven.

4. Kenmerken van de vogelspin

Een vogelspin en alle andere spinnen zijn geen insecten.
Dat kan je zien aan de poten insecten hebben er zes en spinnen acht en nog twee voelsprietjes die noemen we palpen.

Vogelspinnen hebben twee lijfsoorten: het kopborststuk en het achterlijf. De huid is hard en bedekt met haartjes. De huid is tegelijkertijd het geraamte, dus een spin heeft geen botten.
Ook hebben spinnen acht ogen. Ondanks al die ogen ziet de vogelspin slecht.
Hij kan licht en donker onderscheiden en schrikken van een schaduw. En hij kan niet verder kijken dan 10 centimeter.

Een vogelspin eet vooral insecten en andere kleine dieren. Ook soortgenoten omdat hij slecht ziet. Hij zit rustig te wachten tot er een prooi voorbij loopt. Met zijn poten voelt hij de kleinste trillingen. Zo voelt hij ook voetstappen van een krekel of een sprinkhaan.

Wij mensen stampen veel te hard zo kan hij ons niet aanzien voor een prooi. Bovendien ziet hij zo slecht dat hij ons grote lichaam niet eens kan zien.

5. Verdediging

Vogelspinnen hebben een reeks verdedigingsmechanismen tegen eventuele vijanden.
Een aantal gaat op de rug op de grond liggen met het voorste deel van het lichaam en de voorpoten omhoog om de vijand te laten schrikken. Andere keren hun achterwerk er naar toe en spuiten hem een vies geurtje recht in het gezicht.

In andere gevallen strijkt de vogelspin met zijn poten fijne haartjes van zijn achterlijf af die hij naar zijn tegenstander toe wappert. Ieder haartje is met fijne naaldjes bedekt.
Als deze met huid of ogen in contact komen is dat niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk. Die haren noemen ze brandharen.

Deze tactieken worden toegepast tegen vijanden zoals neusbeer, wasbeer en stinkdier, die vogelspinnen uitgraven uit hun verstopplaatsen, en ook tegen vogels, hagedissen en kikkers die hen pakken als ze buiten hun verstopplaatsen komen.

De absolute doodsvijand van de Vogelspin is de op spinnen jagende wesp, die bekend staat onder de naam Spinnendoder. Deze wesp verlamt de spin met een steek.
Dan sleept hij hem naar zijn holletje en bewaart hem voor eten voor zijn larven.
De meeste vogelspinnen zijn, in weerwil van hun griezelige reputatie, vredelievend, en vallen alleen naar mensen uit als ze geprikkeld raken.

6. Verwanten

De verwanten van de vogelspin zijn spinnen (alle soorten) en de schorpioen.

7. De paring

Als het mannetje bij het vrouwtje is gekomen moet hij oppassen, want het vrouwtje kan hem voor een prooi aanzien.
Hij moet het vrouwtje eerst in de juiste stemming brengen. Dat doet hij door met zijn achterpoten te trommelen. Zo vertelt hij het vrouwtje dat hij geen lekker hapje is. Eenmaal dichterbij gekomen, tilt het kleine mannetje het vrouwtje op. Hij houdt met zijn voorpoten de gifkaken van het vrouwtje in bedwang en kruipt onder het vrouwtje. Nu kan hij met de voelpootjes bij de geslachtsopening van het vrouwtje komen. Die opening zit midden onder het achterlijf. Met de voelpootjes stopt hij een spermaballonnetje in de opening.
Daarna moet hij maken dat hij wegkomt.

8. Dodelijke liefde: Na de paring….

 • Het mannetje ligt op zijn rug onder het vrouwtje.
 • Het vrouwtje zet haar tanden stevig in de mannetjesspin.
 • Het mannetje kan niet op tegen het grotere vrouwtje en wordt ingespoten met gif.
 • Het mannetje spartelt nog een hele poos tegen en probeert weg te komen.
 • Na deze strijd liggen beide spinnen een hele poos stil
 • Nu begint het vrouwtje om het mannetje heen te lopen.
 • Het mannetje is nu totaal weerloos en hij gaat er beslist aan!
 • Na een poosje sleept het vrouwtje hem mee naar haar hol en dan……….
 • ETENSTIJD!!

9. Vervelling

Een vogelspin vervelt omdat hij moet groeien. Iedere keer als een vogelspin vervelt, krijgt zijn vel een mooiere kleur en wordt hij aardig wat groter.

vogelspinnenVoordat hij gaat vervellen, zal hij een tijdje stoppen met eten. Na een poosje gaat hij op zijn rug liggen met zijn poten helemaal uitgestrekt in de lucht. Het ziet er raar uit, maar zo hoort het wel. Als hij een tijdje op zijn rug ligt, begint zijn bloeddruk te stijgen en dan barst hij open. Eerst aan de voorkant, dan op zijn buik en aan de zijkanten. Hierna gaat de vogelspin op zijn zij liggen en dan kun je zien hoe zijn poten langzaam uit zijn oude vel glijden. Daarna gaat hij rustig en uitgestrekt liggen. Dit is nodig omdat hij helemaal, ook zijn tanden, weer hard moet worden. Het duurt ongeveer 2 weken voordat hij weer helemaal okee is.Zodra zijn tanden weer hard zijn en een donkere kleur hebben, kan de spin weer eten. Die is dan natuurlijk wél uitgehongerd na dit zware werk van vervellen! Het aantal vervellingen hangt af van de grootte van de spin.

De tijd tussen twee vervellingen is erg verschillend en hangt dus af van de grootte van de spin en de soort. Jonge spinnen (ook wel “spiderlingen” geheten) kunnen in het begin elke 4 weken vervellen. Spinnen van 3 à 4 cm groot vervellen ongeveer 1 keer in de drie maanden. Volwassen vrouwtjes vervellen ook nog, hoe vaak is afhankelijk van de soort. Volwassen mannetjes vervellen niet meer.

Dit is een vervelling van de Theraphosa Blondi, de spin die het grootst kan worden
spinDe vervelling van een Theraphosa blondi.

Dit is een rijtje vervellingen van dezelfde Theraphosa Blondi in 1 ½ jaar tijder zie je de opeenvolgende vervellingen van een Theraphosa blondi vanaf nymphe II tot anderhajaar later.
Hier zie je de opeenvolgende vervellingen van een Brachypelma emilia, over een periode van twee jaar.
Hier zie je de vervellingen van een andere soort Vogelspin (Brachypelma emilia) in 2 jaar.

10. Extra weetjes

 • * Wist je dat vogelspinnen al bestonden in de oertijd dat is 180 tot 135 miljoen jaar geleden?
 • * Wist je dat er zo’n 40.000 soorten spinnen en dat er slechts 850 soorten vogelspinnen bekend zijn?
 • * Wist je dat Britse spinnen (géén vogelspinnen, maar toch…) bij elkaar per jaar ongeveer evenveel kilo’s insecten eten als alle Britse mensen samen wegen?
 • * De naam “vogelspin” komt van het feit dat sommige vogelspinnen kleine vogels als prooi opeten. De eerste ontdekkingsreizigers in Latijns-Amerika ontdekten dat. Nog een reden is dat sommige vogelspinnen die in bomen leven zich bij gevaar pardoes uit de boom op de grond laten vallen. Soms gaan ze echter van tak tot tak, waarbij ze hun poten helemaal uitspreiden. Ze zweven dan als het ware en soms lijkt het zelfs op vliegen…
 • * Een vrouwtjesspin kan wel 25 tot 30 jaar oud worden. Mannetjes worden niet ouder dan 4-7 jaar. En meestal halen ze dat niet eens, omdat ze na het paren nogal eens door het vrouwtje worden opgegeten…
 • * Als een spin een poot verliest, groeit deze stukje bij beetje weer aan. Dit gebeurt tijdens de vervelling (hij heeft er zo’n 3 van nodig).
 • * De grootte van een vogelspin verschilt van 3 centimeter, dat is een Spaanse soort, tot zo’n 30 centimeter. En dat is de Theraphosa Blondi (foto). Die op de foto is nog “maar” 11 centimeter
 • * In het engels heten vogelspinnen “Tarantulas”. Dat is best verwarrend, want de echte Tarantula (foto) is een wolfspin en dus géén vogelspin.

Vragen

1. Waar komt de naam ‘Vogelspin’ vandaan?

2. Hoeveel soorten Vogelspinnen zijn er bekend?

3. Hoe groot kan de grootste Vogelspin worden?

4. Waar komen Vogelspinnen voor in de natuur?

5. Wat is een Tarantula?

spreekbeurt

 

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen