Slaven

Hoofdstuk 1: Handel in slaven

Vroeger werd er gehandeld in mensen. Dat vond men heel gewoon toen. Ook Nederlandse kooplieden deden mee aan die handel. Ze haalden die mensen uit Afrika. In de 18e eeuw werd er veel oorlog gevoerd tussen verschillende stammen in
Afrika. Het stamhoofd nam zijn vijanden gevangen en verkocht deze als slaven aan een Nederlandse koopman. In ruil voor de slaven kreeg de hoofdman wapens, waarmee hij weer oorlog kon voeren. De slaven worden weggevoerd naar Fort Elmina. Daar worden ze gebrandmerkt, voor altijd zijn ze eigendom. In donkere kelders worden ze opgesloten. Net zolang tot er genoeg slaven zijn om een schip mee te vullen.

Hoofdstuk 2: Op het schip

Er kunnen ± 300 slaven in een schip. De reis over de oceaan is vreselijk. De slaven worden af en toe aan dek gebracht voor wat frisse lucht.Door de slechte omstandigheden worden de mensen ziek. De chirurgijn, de dokter bekijkt ze als ziek waren gooiden ze gewoon overboord. Het is belangrijk om zoveel mogelijk slaven sterk en gezond te houden, als ze aan de andere kant van de oceaan aan komen ze aan in Curaçao ze krijgen daar vers voedsel en water.

Hoofdstuk 3: Slaven in Ghana

De eerste mensen uit Europa die in Ghana kwamen waren de Portugezen. Ze kwamen aan bij een kust die Goudkust werd genoemd, vanwege veel goud die hier gevonden werd. Hier hebben ze toen nog fort Elmina gebouwd omdat ze toen met de Ghanezen begonnen te handelen. Aan de Nederlanders, Engelsen, Denen en Zweden was een vergunning gegeven om ook met de Ghanezen te handelen. Opeens hadden de Amerikanen slaven nodig om op plantages te werken in Noord en Zuid Amerika.
De Europeanen in Ghana wisten dat Ghanezen wel goed waren voor dit soort werk, dus ze begonnen Ghanezen als slaven te gebruiken. 6,3 miljoen slaven werden van West-Afrika naar Noord en Zuid Amerika getransporteerd. Ongeveer 4,5 miljoen gingen naar Amerika tussen 1701 en 1810.

Hoofdstuk 4: Hoe was het op kasteel Sint George

Bovenin waren mooie kamers met uitzicht op zee voor de Nederlandse officieren en soldaten. De slaven werden onder in het kasteel opgesloten. Op de binnenplaats van Sint George staat een vierkante gebouwtje. Hier brachten de slavenhandelaren de slaven naartoe. De Nederlanders konden dan uitkiezen wie ze wilden kopen. De slaven werden in de kerkers van Sint George gegooid. In de kerkers was het stikdonker, vochtig en heel vies. Iedereen moest zo maar op de grond plassen en poepen. Ook kregen ze heel weinig eten en water. De kerkers werden helemaal volgepropt, zodat de slaven nauwelijks konden bewegen. Zo zaten ze soms daar wel drie maanden. Velen werden dan ook ziek en gingen dood.

Hoofdstuk 5: Hulp

In Amerika was slavenarbeid toegestaan in 15 staten in het zuiden van het land. In 18 staten in het noorden mochten er geen slaven worden gebruikt. In staten in het noorden waren veel mensen die slaven hielpen. Die hadden de schoorsteen van hun huis geschilderd of hingen een lantaarn voor het raam. Zo konden de slaven zien dat ze daar konden schuilen. In 1863 schafte Nederland de slavernij af.

Hoofdstuk 6: Vragen

 1. Hoe hielpen de mensen de slaven? Antwoord; door hun schoorsteen te verven of een lantaarn voor hun raam te hangen
 2. Hoeveel slaven kunnen er in een schip? Antwoord; 300
 

13 Responses to “Slaven”

 1. lauren

  hey bedankt ik heb een 10 gekregen omdat ik meer info over de slavernij door deze site thnx voor de makers van deze site

  • hoi
   ik gebruik deze site altijd voor mijn spreekbeurten en werkstukken
   :) thanks voor de makers. ik vind jullie heel goed!

 2. kacey

  dank je voor deze voorbeeld nu weet ik veel meer over slaven voor mijn werkstuk

 3. dalisha

  Echt een heel interessante onderwerp ik ben nu bezig voor me spreekbeurt over slaven badankt goede site

 4. annoniempje

  ik haal hier altijd veel info van dus thnx voor de makers.

 5. ik gebruik deze site al jaren het is echt een hele goeie echt waar ga zo door