Bijna jarig?
klik hier!Home   Holocaust

Holocaust


Inhoud

 1. Waarom dit onderwerp?
 2. Wat is de Holocaust?
 3. Wat er vooraf ging
 4. Het Joodse geloof
 5. Getto’s
 6. Razzia’s
 7. De transporten
 8. Auschwitz
 9. De dodenmarsen
 10. De bevrijding
 11. Zou het weer kunnen gebeuren?
 12. Bronnen

Waarom dit onderwerp?

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik van de film “Band of Brothers”, de aflevering ,Why we fight’ heb gezien. Het gaat over het Amerikaanse leger dat in 1944 een concentratie kamp in Duitsland bevrijd. Ik vond die film heel indrukwekkend en ik ben me daardoor meer in de Holocaust gaan interesseren. Ik heb daarna ook nog de films “Schindler’s List” en ’’De Pianist” gezien. Ik vond die films zo zielig dat ik heb bedacht om een werkstuk over de Holocaust te gaan maken. Ik vind het ook belangrijk dat meer kinderen wat over de Holocaust weten omdat dit een heel belangrijk onderwerp is.

Wat is de Holocaust?

De Holocaust is een ander woord voor Jodenvervolging.
In de Holocaust zijn er veel joden vermoord alleen maar omdat de Nazi’s de Joden overal de schuld van gaven. Volgens de Nazi’s was het de schuld van de Joden dat het zo slecht ging met Duitsland. Als de Joden weg waren dan zou het beter gaan. De Joden werden toen heel erg vernederd, ze mochten helemaal niks meer. Ze moesten een Davidsster dragen, ze mochten niet meer zwemmen, in het park lopen, op een bankje zitten, naar de bioscoop gaan enz. enz. enz. In de Holocaust zijn er 6 miljoen Joden vermoord waaronder anderhalf miljoen kinderen. Anne Frank is er daar één van. Anne Frank is het symbool van de Holocaust.

Wat eraan vooraf ging

1918, Duitsland heeft de eerste wereldoorlog verloren. Duitsland moest voor straf veel geld betalen aan de slachtoffer landen. Zo werd Duitsland arm. Een Duitse inwoner, Hitler, zei dat de Joden rijk waren en de andere Duitsers niet. Hij gaf de Joden de schuld van de Duitse armoede. Hitler werd lid van een kleine politieke partij, de NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche ArbeiderPartei.) Die partij wilde met geweld aan de macht komen in Duitsland. Hitler werd toen de gevangenis ingegooid. Daar schreef hij het boek ,,Mein Kampf.’’
Toen hij uit de gevangenis kwam werd hij de leider van de NSDAP. Tot hij aan de top kwam. Toen hij aan de top stond schafte hij alle andere partijen af en gooide de mensen daarvan in de gevangenis. Hitler schafte de democratie af in Duitsland en bouwde een groot en sterk leger. De meeste Duitsers vonden dit heel goed. En ze noemden Hitler de ,,Fuhrer’’. (de leider.) Vanaf dat moment werd het leven in Duitsland voor de Joden steeds moeilijker.

Het Joodse Geloof

De Joden hadden heel andere geloven dan christenen enzo. Daardoor heb je ook verschillende soorten Joden, zoals:

 • Liberale Joden. Dit zijn Joden die niet zo streng in de Thora (Dat is de Joodse bijbel) geloven. De familie Frank waren ook Liberale Joden.
 • Je hebt ook nog de ortodoxe Joden. Deze geloven heel streng in de Thora. Als ze iets verkeerd doen dan denken ze meteen van: Ow, als ik nou maar niet in de hel kom!

De Joden hebben ook andere feesten dan ons:

 • Purim. Dit is op 25 februari. Hierbij herdenken ze alle beroemde Joden die overleden zijn.
 • Pesach. Dit is op 27/28 maart en op 2/3 april. Dit is het Joodse paasfeest.
 • Shavuot. Dit is op 16/17 mei. Hierbij eren ze een god.
 • Rosh Ha-Shanah. Dit is op 16/17 september. Nu vieren ze nieuwjaars dag.
 • Yom-Kippoer. Dit is op 25 september. Op deze dag gaan ze helemaal niet eten om god te eren.
 • Sukkot. Is op 30 september en 1 oktober. Dit is het loofhuttenfeest.
 • Simhat-Torah. Is op 8 oktober. Dit vieren ze als je Joods word.
 • Chanoeka. Is van 9 t/m 16 december. Dit is het officiële lichtjesfeest.

De getto’s

Getto’s zijn wijken waar alleen maar Joden wonen. (Deze wijken waren er het meest in Polen en Duitsland.) De Joden werden gedwongen om in die wijken te gaan wonen. Anders werden ze doodgeschoten of in concentratie kampen gestopt. De SS’ers pesten die Joden in de getto’s vaak. Soms werden ze ondervraagd en als ze een verkeerd antwoord zeiden dan werden ze doodgeschoten. Alle Joden in getto’s moesten mouwbanden dragen met een davidsster erop. En anders een ster op hun jas. De politie mannen waren daar ook gewoon Joden. Maar zij moesten ook nog Joden op transport zetten naar concentratie kampen! En als alle Joden weg waren moesten zij! In de getto’s was altijd hongersnood. Omdat de Joden daar maar een bepaald bedrag mochten hebben en dat was natuurlijk al snel op. Dus op den duur vond men het normaal om dode mensen op straat te zien liggen. De Joden in de getto’s werden alsnog naar concentratie kampen gestuurd.

Razzia’s

Er werden ook vaak razzia’s gehouden. Bij de Razzia’s gingen de Duitsers zoveel mogelijk Joodse mensen oppakken en op transport naar ,Het Oosten’ sturen. De grootste Razzia ooit was in Frankrijk. Bij Razzia’s in getto’s wilden de Duitsers alle Joden weg hebben en mocht er niemand meer overblijven. Daarom gingen ze vaak een huis in en dan schoten ze overal naartoe. Want als er bijvoorbeeld een Jood in een kast zat, dan gingen ze niet kijken, maar gingen ze meteen dwars door die kast heen schieten.

Dit is een beroemd plaatje. Het is een jongetje dat in Polen wordt opgepakt door SS’ers.

De transporten

De transporten werden in Westerbork (Een verzamelkamp voor Joodse gevangenen in Nederland) meestal op dinsdag gehouden. De Duitsers hadden een lijst met veel namen erop. De Joden moesten in hun barakken (simpele houten of stenen huisjes waarin veel mensen zitten) allemaal in een rij gaan staan. Als je naam werd gezegd, moest je een stap naar voren doen zodat de Duitsers dan wisten dat je niet was ontsnapt. Daarna mochten ze hun spullen pakken en werden ze een veewagon ingedreven als dieren. Deze transporten waren verschrikkelijk! Als je naar Auschwitz ging, moest je drie dagen in de trein zitten met nauwelijks eten en water. Er was ook één emmer waarin de mensen moesten, poepen, plassen en kotsen. Als het heet was, dan ging de stank door de hele wagon en vielen de mensen er flauw van. Als ze bij een concentratiekamp aan waren gekomen, dan werden de mannen en vrouwen van elkaar gescheiden en zagen ze elkaar meestal nooit meer terug.

Concentratiekampen

Concentratiekampen zijn de kampen waarin de joden moesten werken en werden vermoord. Een van de kampen was:

Auschwitz.

Auschwitz heeft 3 delen.

 • Auschwitz 1,
 • Auschwitz Birkenau (De verschrikkelijkste.) Ook wel 2.
 • Auschwitz 3. Ook wel Monowitz

Hier waren de gaskamers. (Waar ik later nog op terug kom.)
In 1940 wou Heinrich Himmler in het zuiden van Polen een concentratie kamp bouwen. Het lag net buiten het stadje Oswiecim. De Duitsers noemden het: Auschwitz. Auschwitz was eigenlijk voor Poolse krijgsgevangenen, maar omdat de Joden ook weg moesten, werd het in 1942 een Joods concentratiekamp dat voor velen de dood betekende.

In het einde van Maart 1941 werd Auschwitz Birkenau gebouwd. Dat kamp 2 was. En daarna kamp Monowitz dat kamp 3 was. Later kregen ze het idee om alle, zwakke, oude en kinderen te vergassen in een speciale kamer waarin zyklon B.600 (een speciaal soort gas) in werd gegoten. Hierdoor stikte ze allemaal in minder dan 10 minuten. Dit deden ze om zoveel mensen tegelijk te vermoorden. In Auschwitz werden niet alleen maar mensen vergast, de sterkste moesten dwangarbeid doen en door dat zware werk, (zoals hele grote massagraven graven) gingen er ook vele dood door honger (want je kreeg er bijna niks te eten, alleen maar een beetje koude vieze soep) uitputting en ziektes, want die heerste er ook veel in het kamp, zoals: Tyfus en schurft. In 1945 werd Auschwitz bevrijd. Daar waren toen nog ongeveer 8000 doodzieke gevangenen.

De dodenmarsen

In 1945 toen de Russen kwamen, wilden de Duitsers alle gevangenen naar kampen in bijvoorbeeld Duitsland of Tsjechië (Toen nog Tsjecho-Slowakije) laten lopen. Dat moesten alleen de sterkste, de zwakke bleven achter om dood te gaan of (als ze geluk hadden) bevrijd te worden. De gevangenen die van Auschwitz moesten lopen waren er ongeveer: 60.000.
Deze moesten wekenlang lopen. Veel mensen stierven van uitputting kou of honger. (Want hier kregen ze ook niks te eten.) Als ze even wilden uitrusten en ze gingen op een steen zitten, werden ze dood geschoten. Als ze bij een dorpje kwamen, dan probeerden ze er daar zo ver mogelijk bij om te lopen, omdat de dorpbewoners niets aan de gevangenen mochten geven. Daarom zeiden ze dat de gevangenen zware criminelen waren en dat ze gevaarlijk waren. Daarom bleven ook (als ze door een dorpje moesten) de dorpsbewoners uit hun buurt. Terwijl dit allemaal een leugen was, want dat waren de Duitsers juist! De wandelingen gingen tot laat in de avond door. Als slaapplaats werden onder andere weiden uitgekozen. Maar net als alles, bleef zelfs slapen een marteling, omdat als je niet met een groepje bij elkaar lag, dan had je een grote kans dat je bevroor (in de winter) Als ze ’s ochtends vroeg vertrokken, bleven de doden achter. Degene die niet meer verder konden lopen, werden doodgeschoten. Deze dodenmarsen bleven doorgaan totdat er geen gevangenen meer waren of totdat ze een kamp bereikt hadden. Natuurlijk hadden de Duitsers het zo geregeld, dat zij in vrachtwagens konden zitten.

De bevrijding

De bevrijding in Nederland was officieel op 5 mei. Maar in andere landen eerder of later. De meeste kampen (die lagen in ‘’het oosten’’) werden later door de Russen bevrijd. (De andere door de Geallieerden.) Toen de mensen bevrijd werden, toen waren de bevrijders eigenlijk al te laat. De meeste waren al dood. Maar toch hebben ze nog een klein gedeelte kunnen redden. Toen de bevrijders een kamp vonden, wisten ze niet wat ze zagen. Ze wisten meteen dat dit het verschrikkelijkste was wat een mens ooit kon doen. Ze vonden daar ook mensen die meer skeletten dan mensen waren. Voor de gevangenen leek de bevrijding wel een droom. Het was gewoon te mooi om waar te zijn dat ze eindelijk weer gewoon als mensen behandelt werden! Ze kregen toen natuurlijk ook meteen te eten en drinken. Maar vele gingen toch nog dood doordat ze juist teveel aten. Want als je lang niet meer gegeten heb en daarna juist heel veel, dan is er een grootte kans dat je dood gaat en vooral voor hun!

Zou het weer kunnen gebeuren?

Natuurlijk zou het weer kunnen gebeuren. Er hoeft alleen maar een een of andere gek rond te lopen die net zulke rare ideeën heeft als Adolf Hitler. De kampen staan er tenslotte nog. Je hoeft dan alleen maar te zorgen dat veel mensen voor je stemmen.

Ook gebeurt het nu nog steeds, zoals in landen in Afrika worden mensen tot alles gedwongen om mensen zomaar te vermoorden zonder een reden of in een soort gevangenis te stoppen! (Concentratiekamp.) Dus altijd blijft dat doorgaan. Totdat de mensen beseffen dat dat niet meer kan.

Bronnen

Ik heb de informatie vooral van mezelf omdat ik er al veel van wist. En de rest heb ik van internet, uit boeken of uit films.

Dit zijn de sites die ik heb gebruikt:

www.israelinfo.nl/feesten.htm
www.tweedewereldoorlog.pagina.nl
www.annefrank.nl
www.auschwitz.nl

Dit zijn de boeken die ik heb gelezen:

 • De Holocaust
 • Auschwitz
 • Anne Frank mijn beste vriendin
 • Zolang jij maar bij mij bent
 • De tweede wereldoorlog

En dit zijn de films die ik heb gezien:

 • Band of brothers. Why we fight.
 • Schindlers List.
 • The pianist.
 • De Holocaust. (Documentaire)
 • De tweeling.

Ik vond het leuk om dit werkstuk te maken en ik heb er veel van geleerd. Voordat ik de film van Band of Brothers had gezien, wist ik helemaal niet wat het was. En na ongeveer 1,5 uur wist ik meteen dat dit het allerergste was wat er ooit kon gebeuren! Zelf ben ik ook in het herinneringskamp Westerbork geweest. Ik zou ook in de Meivakantie naar Auschwitz gaan, maar dat ging niet door. Nu gaan we in de Zomervakantie.

 

  7 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen