Bijna jarig?
klik hier!Home   Holocaust

Holocaust


Inhoud

 1. Waarom dit onderwerp?
 2. Wat is de Holocaust?
 3. Wat er vooraf ging
 4. Het Joodse geloof
 5. Getto’s
 6. Razzia’s
 7. De transporten
 8. Auschwitz
 9. De dodenmarsen
 10. De bevrijding
 11. Zou het weer kunnen gebeuren?
 12. Bronnen

Waarom dit onderwerp?

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik van de film “Band of Brothers”, de aflevering ,Why we fight’ heb gezien. Het gaat over het Amerikaanse leger dat in 1944 een concentratie kamp in Duitsland bevrijd. Ik vond die film heel indrukwekkend en ik ben me daardoor meer in de Holocaust gaan interesseren. Ik heb daarna ook nog de films “Schindler’s List” en ’’De Pianist” gezien. Ik vond die films zo zielig dat ik heb bedacht om een werkstuk over de Holocaust te gaan maken. Ik vind het ook belangrijk dat meer kinderen wat over de Holocaust weten omdat dit een heel belangrijk onderwerp is.

Wat is de Holocaust?

De Holocaust is een ander woord voor Jodenvervolging.
In de Holocaust zijn er veel joden vermoord alleen maar omdat de Nazi’s de Joden overal de schuld van gaven. Volgens de Nazi’s was het de schuld van de Joden dat het zo slecht ging met Duitsland. Als de Joden weg waren dan zou het beter gaan. De Joden werden toen heel erg vernederd, ze mochten helemaal niks meer. Ze moesten een Davidsster dragen, ze mochten niet meer zwemmen, in het park lopen, op een bankje zitten, naar de bioscoop gaan enz. enz. enz. In de Holocaust zijn er 6 miljoen Joden vermoord waaronder anderhalf miljoen kinderen. Anne Frank is er daar één van. Anne Frank is het symbool van de Holocaust.

Wat eraan vooraf ging

1918, Duitsland heeft de eerste wereldoorlog verloren. Duitsland moest voor straf veel geld betalen aan de slachtoffer landen. Zo werd Duitsland arm. Een Duitse inwoner, Hitler, zei dat de Joden rijk waren en de andere Duitsers niet. Hij gaf de Joden de schuld van de Duitse armoede. Hitler werd lid van een kleine politieke partij, de NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche ArbeiderPartei.) Die partij wilde met geweld aan de macht komen in Duitsland. Hitler werd toen de gevangenis ingegooid. Daar schreef hij het boek ,,Mein Kampf.’’
Toen hij uit de gevangenis kwam werd hij de leider van de NSDAP. Tot hij aan de top kwam. Toen hij aan de top stond schafte hij alle andere partijen af en gooide de mensen daarvan in de gevangenis. Hitler schafte de democratie af in Duitsland en bouwde een groot en sterk leger. De meeste Duitsers vonden dit heel goed. En ze noemden Hitler de ,,Fuhrer’’. (de leider.) Vanaf dat moment werd het leven in Duitsland voor de Joden steeds moeilijker.

Het Joodse Geloof

De Joden hadden heel andere geloven dan christenen enzo. Daardoor heb je ook verschillende soorten Joden, zoals:

 • Liberale Joden. Dit zijn Joden die niet zo streng in de Thora (Dat is de Joodse bijbel) geloven. De familie Frank waren ook Liberale Joden.
 • Je hebt ook nog de ortodoxe Joden. Deze geloven heel streng in de Thora. Als ze iets verkeerd doen dan denken ze meteen van: Ow, als ik nou maar niet in de hel kom!

De Joden hebben ook andere feesten dan ons:

 • Purim. Dit is op 25 februari. Hierbij herdenken ze alle beroemde Joden die overleden zijn.
 • Pesach. Dit is op 27/28 maart en op 2/3 april. Dit is het Joodse paasfeest.
 • Shavuot. Dit is op 16/17 mei. Hierbij eren ze een god.
 • Rosh Ha-Shanah. Dit is op 16/17 september. Nu vieren ze nieuwjaars dag.
 • Yom-Kippoer. Dit is op 25 september. Op deze dag gaan ze helemaal niet eten om god te eren.
 • Sukkot. Is op 30 september en 1 oktober. Dit is het loofhuttenfeest.
 • Simhat-Torah. Is op 8 oktober. Dit vieren ze als je Joods word.
 • Chanoeka. Is van 9 t/m 16 december. Dit is het officiële lichtjesfeest.

De getto’s

Getto’s zijn wijken waar alleen maar Joden wonen. (Deze wijken waren er het meest in Polen en Duitsland.) De Joden werden gedwongen om in die wijken te gaan wonen. Anders werden ze doodgeschoten of in concentratie kampen gestopt. De SS’ers pesten die Joden in de getto’s vaak. Soms werden ze ondervraagd en als ze een verkeerd antwoord zeiden dan werden ze doodgeschoten. Alle Joden in getto’s moesten mouwbanden dragen met een davidsster erop. En anders een ster op hun jas. De politie mannen waren daar ook gewoon Joden. Maar zij moesten ook nog Joden op transport zetten naar concentratie kampen! En als alle Joden weg waren moesten zij! In de getto’s was altijd hongersnood. Omdat de Joden daar maar een bepaald bedrag mochten hebben en dat was natuurlijk al snel op. Dus op den duur vond men het normaal om dode mensen op straat te zien liggen. De Joden in de getto’s werden alsnog naar concentratie kampen gestuurd.

Razzia’s

Er werden ook vaak razzia’s gehouden. Bij de Razzia’s gingen de Duitsers zoveel mogelijk Joodse mensen oppakken en op transport naar ,Het Oosten’ sturen. De grootste Razzia ooit was in Frankrijk. Bij Razzia’s in getto’s wilden de Duitsers alle Joden weg hebben en mocht er niemand meer overblijven. Daarom gingen ze vaak een huis in en dan schoten ze overal naartoe. Want als er bijvoorbeeld een Jood in een kast zat, dan gingen ze niet kijken, maar gingen ze meteen dwars door die kast heen schieten.

Dit is een beroemd plaatje. Het is een jongetje dat in Polen wordt opgepakt door SS’ers.

De transporten

De transporten werden in Westerbork (Een verzamelkamp voor Joodse gevangenen in Nederland) meestal op dinsdag gehouden. De Duitsers hadden een lijst met veel namen erop. De Joden moesten in hun barakken (simpele houten of stenen huisjes waarin veel mensen zitten) allemaal in een rij gaan staan. Als je naam werd gezegd, moest je een stap naar voren doen zodat de Duitsers dan wisten dat je niet was ontsnapt. Daarna mochten ze hun spullen pakken en werden ze een veewagon ingedreven als dieren. Deze transporten waren verschrikkelijk! Als je naar Auschwitz ging, moest je drie dagen in de trein zitten met nauwelijks eten en water. Er was ook één emmer waarin de mensen moesten, poepen, plassen en kotsen. Als het heet was, dan ging de stank door de hele wagon en vielen de mensen er flauw van. Als ze bij een concentratiekamp aan waren gekomen, dan werden de mannen en vrouwen van elkaar gescheiden en zagen ze elkaar meestal nooit meer terug.

Concentratiekampen

Concentratiekampen zijn de kampen waarin de joden moesten werken en werden vermoord. Een van de kampen was:

Auschwitz.

Auschwitz heeft 3 delen.

 • Auschwitz 1,
 • Auschwitz Birkenau (De verschrikkelijkste.) Ook wel 2.
 • Auschwitz 3. Ook wel Monowitz

Hier waren de gaskamers. (Waar ik later nog op terug kom.)
In 1940 wou Heinrich Himmler in het zuiden van Polen een concentratie kamp bouwen. Het lag net buiten het stadje Oswiecim. De Duitsers noemden het: Auschwitz. Auschwitz was eigenlijk voor Poolse krijgsgevangenen, maar omdat de Joden ook weg moesten, werd het in 1942 een Joods concentratiekamp dat voor velen de dood betekende.

In het einde van Maart 1941 werd Auschwitz Birkenau gebouwd. Dat kamp 2 was. En daarna kamp Monowitz dat kamp 3 was. Later kregen ze het idee om alle, zwakke, oude en kinderen te vergassen in een speciale kamer waarin zyklon B.600 (een speciaal soort gas) in werd gegoten. Hierdoor stikte ze allemaal in minder dan 10 minuten. Dit deden ze om zoveel mensen tegelijk te vermoorden. In Auschwitz werden niet alleen maar mensen vergast, de sterkste moesten dwangarbeid doen en door dat zware werk, (zoals hele grote massagraven graven) gingen er ook vele dood door honger (want je kreeg er bijna niks te eten, alleen maar een beetje koude vieze soep) uitputting en ziektes, want die heerste er ook veel in het kamp, zoals: Tyfus en schurft. In 1945 werd Auschwitz bevrijd. Daar waren toen nog ongeveer 8000 doodzieke gevangenen.

De dodenmarsen

In 1945 toen de Russen kwamen, wilden de Duitsers alle gevangenen naar kampen in bijvoorbeeld Duitsland of Tsjechië (Toen nog Tsjecho-Slowakije) laten lopen. Dat moesten alleen de sterkste, de zwakke bleven achter om dood te gaan of (als ze geluk hadden) bevrijd te worden. De gevangenen die van Auschwitz moesten lopen waren er ongeveer: 60.000.
Deze moesten wekenlang lopen. Veel mensen stierven van uitputting kou of honger. (Want hier kregen ze ook niks te eten.) Als ze even wilden uitrusten en ze gingen op een steen zitten, werden ze dood geschoten. Als ze bij een dorpje kwamen, dan probeerden ze er daar zo ver mogelijk bij om te lopen, omdat de dorpbewoners niets aan de gevangenen mochten geven. Daarom zeiden ze dat de gevangenen zware criminelen waren en dat ze gevaarlijk waren. Daarom bleven ook (als ze door een dorpje moesten) de dorpsbewoners uit hun buurt. Terwijl dit allemaal een leugen was, want dat waren de Duitsers juist! De wandelingen gingen tot laat in de avond door. Als slaapplaats werden onder andere weiden uitgekozen. Maar net als alles, bleef zelfs slapen een marteling, omdat als je niet met een groepje bij elkaar lag, dan had je een grote kans dat je bevroor (in de winter) Als ze ’s ochtends vroeg vertrokken, bleven de doden achter. Degene die niet meer verder konden lopen, werden doodgeschoten. Deze dodenmarsen bleven doorgaan totdat er geen gevangenen meer waren of totdat ze een kamp bereikt hadden. Natuurlijk hadden de Duitsers het zo geregeld, dat zij in vrachtwagens konden zitten.

De bevrijding

De bevrijding in Nederland was officieel op 5 mei. Maar in andere landen eerder of later. De meeste kampen (die lagen in ‘’het oosten’’) werden later door de Russen bevrijd. (De andere door de Geallieerden.) Toen de mensen bevrijd werden, toen waren de bevrijders eigenlijk al te laat. De meeste waren al dood. Maar toch hebben ze nog een klein gedeelte kunnen redden. Toen de bevrijders een kamp vonden, wisten ze niet wat ze zagen. Ze wisten meteen dat dit het verschrikkelijkste was wat een mens ooit kon doen. Ze vonden daar ook mensen die meer skeletten dan mensen waren. Voor de gevangenen leek de bevrijding wel een droom. Het was gewoon te mooi om waar te zijn dat ze eindelijk weer gewoon als mensen behandelt werden! Ze kregen toen natuurlijk ook meteen te eten en drinken. Maar vele gingen toch nog dood doordat ze juist teveel aten. Want als je lang niet meer gegeten heb en daarna juist heel veel, dan is er een grootte kans dat je dood gaat en vooral voor hun!

Zou het weer kunnen gebeuren?

Natuurlijk zou het weer kunnen gebeuren. Er hoeft alleen maar een een of andere gek rond te lopen die net zulke rare ideeën heeft als Adolf Hitler. De kampen staan er tenslotte nog. Je hoeft dan alleen maar te zorgen dat veel mensen voor je stemmen.

Ook gebeurt het nu nog steeds, zoals in landen in Afrika worden mensen tot alles gedwongen om mensen zomaar te vermoorden zonder een reden of in een soort gevangenis te stoppen! (Concentratiekamp.) Dus altijd blijft dat doorgaan. Totdat de mensen beseffen dat dat niet meer kan.

Bronnen

Ik heb de informatie vooral van mezelf omdat ik er al veel van wist. En de rest heb ik van internet, uit boeken of uit films.

Dit zijn de sites die ik heb gebruikt:

www.israelinfo.nl/feesten.htm
www.tweedewereldoorlog.pagina.nl
www.annefrank.nl
www.auschwitz.nl

Dit zijn de boeken die ik heb gelezen:

 • De Holocaust
 • Auschwitz
 • Anne Frank mijn beste vriendin
 • Zolang jij maar bij mij bent
 • De tweede wereldoorlog

En dit zijn de films die ik heb gezien:

 • Band of brothers. Why we fight.
 • Schindlers List.
 • The pianist.
 • De Holocaust. (Documentaire)
 • De tweeling.

Ik vond het leuk om dit werkstuk te maken en ik heb er veel van geleerd. Voordat ik de film van Band of Brothers had gezien, wist ik helemaal niet wat het was. En na ongeveer 1,5 uur wist ik meteen dat dit het allerergste was wat er ooit kon gebeuren! Zelf ben ik ook in het herinneringskamp Westerbork geweest. Ik zou ook in de Meivakantie naar Auschwitz gaan, maar dat ging niet door. Nu gaan we in de Zomervakantie.

 

7 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen