Bijna jarig?
klik hier!Home   Poep

Poep


Ik ga mijn spreekbeurt houden over poep…..

Als je dat zo voor het eerst hoort, klinkt dat een beetje raar, maar als je er over nadenkt is dat eigenlijk heel gewoon. Iedereen poept……

Hoe denken we meestal over poep? En hoe was dat toen je klein was?

Toen je nog een stuk kleiner was, ongeveer 1 jaar, was je moeder heel trots als je had gepoept op een potje. Dan ging je er samen met je moeder naar kijken hoe je je drolletje door de wc ging spoelen…. Toen je eenmaal een stukje ouder was, werd het al een beetje minder normaal. Oudere mensen vinden het een beetje raar om er over te praten. Ze vinden dat poep stinkt en dat je daarom naar de wc moet met de deur op slot. Ouders praten meestal niet over poep. Ze vinden poep vies… Toch poepen de ouderen ook elke dag. Dat komt omdat ze eten. Net als wij.

Wat is poep eigenlijk?

Als je eet gaat het eten naar je maag. Daar wordt je eten een papje. Vanuit je maag gaat het naar je darmen. Hier wordt alles wat je lichaam kan gebruiken uit het eten gehaald en wat je lichaam niet kan gebruiken wordt door bacteriën die in je darmen leven omgezet tot poep. Poep is dus eigenlijk afval van eten. Je lichaam haalt energie uit dat eten net als een auto b.v. benzine gebruikt om te kunnen rijden.

Waar poepten de mensen vroeger en hoe kwam dat?

Vroeger vonden ze poepen een stuk normaler. Er waren geen rioleringen en daardoor ook nog geen wc’s. De mensen poepten gewoon op straat of in de bosjes. Als ze thuis waren deden ze dat op een po of op een emmer. Daar plasten ze ook in. Die po of die emmer gooiden ze leeg uit hun raam… Zo op straat.. Je moest vroeger uitkijken waar je liep. Omdat het een beetje te veel werd en het gevaarlijk was langs de huizen te lopen werd het na een tijdje verboden om poep uit het raam te gooien. Daar kwam een speciale wet voor.

Wat was een lopend riool?

Later toen het minder gewoon werd om op straat te poepen waren er slimme mannen die met een hele grote jas een lopende wc waren. Tegen betaling van een klein beetje geld mocht je onder die grote jas op een pot poepen. Deze mannen brachten de poep weg naar een vaste plaats. Ze waren een soort riool.

Waar poepten de ridders?

De ridders die in kastelen woonden hadden het een stuk makkelijker. Om het kasteel was meestal een gracht. De ridder maakte een plank met een gat die boven het water hing. Als hij poepte viel zijn drol in de gracht. De gracht van het kasteel was een soort riool. Omdat er op een kasteel niet zo heel veel ridders woonden, raakte de gracht nooit vol, de poep loste op in het water en was op die manier goed voor de waterplanten.

Poep is afval. Waar kun je het nog voor gebruiken?

Doordat poep afval is van eten, zitten er allemaal etensresten in. Deze resten van eten zijn goed te gebruiken als mest op het land. De plantjes kunnen daar goed van groeien.

Waar blijft de poep van een Chinees?

In China weten ze dat ook. Als ze daar poepen bewaren ze hun poep en gooien dit in de moestuin. Soms geven ze het ook aan de varkens die ze daar hebben. De varkens zijn er gek op. Sommige Chinezen hebben een soort wc met een afvoer. Gewoon een buis naar buiten. Als de Chinees heeft gepoept dan komen de varkens aanrennen om de poep op te eten.

Vertel iets over de poep van een gast bij een Chinees

Poepen was vroeger zo belangrijk in China dat als een gast van een Chinees buiten ging poepen, werd hem gevraagd dat wel op het terrein te doen van die Chinees. Als de gast dan per ongeluk toch op het terrein van de buren ging poepen maakten de Chinezen samen ruzie over wie de poep nu mocht hebben voor zijn moestuin…. Als ze er niet uit konden komen haalden ze er een wijze man bij die dan als een soort rechter moest vertellen voor wie de poep was…

Vertel ook eens iets over Eskimo’s

Bij de Eskimo’s zijn het niet de varkens, maar hun sledehonden die gek zijn op de drollen. De Eskimo’s wonen tussen het ijs en de sneeuw. Zij kunnen hun poep niet gebruiken als mest. Doordat Eskimo’’ veel vis eten, is hun poep vet en erg donker. De honden zijn er gek op. Als een Eskimo moet poepen, doet hij dat buiten. Onder het ijs is water van de zee. Daar zou hij best in kunnen poepen. Maar het ijs is vaak erg dik en eigenlijk is het zonde van die poep. Hij poept dus gewoon op de sneeuw.

De Eskimo moet dan uitkijken, want als de honden doorhebben dat hij gaat poepen, proberen ze zo de drol onder de Eskimo weg te halen. Met een tak houdt de Eskimo de honden op een afstand. Soms als de Eskimo tegen berg op moet met zij slee en de honden willen niet tegen de berg oplopen gaat de Eskimo naar boven en gaat boven op de berg poepen…. Dan willen de honden wel de berg op. Als de Eskimo niet hoeft te poepen, doet hij alsof en legt iets zwarts boven op de berg. Zo houdt hij de honden voor de gek.

Zijn er dieren die elkaars poep opeten?

Dieren poepen natuurlijk ook. Die hebben allemaal weer heel andere poep, doordat ze heel anders eten en omdat hun lichaam soms anders in elkaar steekt dan bij mensen.

Een kip b.v. plast en poept tegelijk. Dat doen mensen ook wel, maar bij een kip komt dat uit 1 gaatje. Hierdoor is het een plas/poep mengsel. Als kippen poepen en er zijn varkens in de buurt, eten de varkens de kippenpoep op. Dat geeft niet, want een kip eet meestal gezonde dingen en dat afval kan een varken best nog wel gebruiken. Andersom vinden kippen poep van paarden weer lekker. Daar zitten vaak nog resten in van graankorrels. Op deze manier eten veel dieren elkaars poep op.

Wat deden mensen vroeger met de poep van hun dieren? En poep van kamelen?

Mensen gebruiken ook wel poep van dieren. Vroeger verzamelde de boeren de poep en plas van hun dieren, en gooiden dat over hun land. Net als de Chinezen dat deden in hun moestuin.

Mensen die in de woestijn leven en kamelen hebben bewaren altijd goed de poep van kamelen. Dat is een droge massa die heel goed kan branden nadat de poep helemaal gedroogd is in de zon. De mensen in de woestijn koken hun eten op kamelenpoep. Voor deze mensen is de kamelenpoep een soort houtskool. Als deze mensen met een karavaan door de woestijn trekken en een kameel poept, stopt de hele karavaan en moet iemand afstappen om de poep op te rapen. Zonde om te laten liggen.

Wat kun je aan poep zien, denk aan gezondheid.

Aan poep kun je veel zien. Je kan b.v. zien wat iemand heeft gegeten en of iemand nog wel gezond is.

Soms als je poept ziet het er een beetje rood uit. Dat komt meestal omdat je rode bietjes hebt gegeten. Maar als je poep rood is en je hebt helemaal geen bietjes gegeten kan dat ook komen omdat er dan bloed bij zit. Dit laat dan zien dat er iets niet helemaal goed gaat en dat je naar de dokter zou moeten gaan. Dit is ook zo als je hele erge zwarte poep hebt… Dan kan ook van het eten komen. Maar als je bloed in je maag hebt en dat komt in je eten, wordt je poep daar ook zwart van. Heb je dus heel vaak hele zwarte poep zou je eigenlijk ook wel eens een keer naar de dokter moeten gaan. De dokter onderzoekt dan je bloed en kan dan zien of je nog gezond bent.

Poep als medicijn? Helpt dat?

Vroeger probeerden mensen gezond te worden van poep… Ze dachten dat poep hielp tegen allerlei kwaaltjes. Had een vrouw slappe borsten? Dan moest ze daar konijnenkeutels op smeren. En als je last van puisten had moest je kippenpoep regelen, daar zouden je puistjes weg van gaan. Had je van dat stugge touwhaar? Geen probleem. Kamelenpoep er op en je haar wordt mooi golvend…. Nu weten we wel beter en gebruiken poep niet meer als medicijn.

Als je poept kun je heel veel verschillende soorten drollen hebben. Iemand heeft dat eens een tijdje bijgehouden en maakte dit lijstje:

 • Schone drol: bij het afvegen blijft het papier schoon
 • Plakdrol: bij het afvegen blijft het papiertje vies worden
 • Superdrol: Spoelt niet in 1 keer weg
 • Maisdrol: zitten hele korrels mais in
 • Halve drol: blijft steken
 • Lukt-niet-drol: er komt geen drol
 • Lucht-drol: geen drol, maar een harde scheet
 • Herriedrol: een drol met een scheet
 • Chinese drol: stinkt heel erg
 • Race-kak: diaree
 • Wormdrol: een lange dunne
 • Plonsdrol: natte kont gekregen

Tot slot nog een paar woorden of zinnen die mensen wel eens gebruiken als ze moeten poepen:

 • Drukken
 • Een hoop doen
 • Poepen
 • Een bruine trui breien
 • Faxen naar darmstad
 • Bruintje uitlaten
 • Keutelen
 • Bouten
 • Kleien
 • Een zak tuinaarde open scheuren
 • Een ruggengraat verlengen
 • De aambeien smeren

Er zijn nog veel meer woorden voor. Zoek maar eens op internet naar het poepboek……..

 

25 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen