Poep

Ik ga mijn spreekbeurt houden over poep…..

Als je dat zo voor het eerst hoort, klinkt dat een beetje raar, maar als je er over nadenkt is dat eigenlijk heel gewoon. Iedereen poept……

Hoe denken we meestal over poep? En hoe was dat toen je klein was?

Toen je nog een stuk kleiner was, ongeveer 1 jaar, was je moeder heel trots als je had gepoept op een potje. Dan ging je er samen met je moeder naar kijken hoe je je drolletje door de wc ging spoelen…. Toen je eenmaal een stukje ouder was, werd het al een beetje minder normaal. Oudere mensen vinden het een beetje raar om er over te praten. Ze vinden dat poep stinkt en dat je daarom naar de wc moet met de deur op slot. Ouders praten meestal niet over poep. Ze vinden poep vies… Toch poepen de ouderen ook elke dag. Dat komt omdat ze eten. Net als wij.

Wat is poep eigenlijk?

Als je eet gaat het eten naar je maag. Daar wordt je eten een papje. Vanuit je maag gaat het naar je darmen. Hier wordt alles wat je lichaam kan gebruiken uit het eten gehaald en wat je lichaam niet kan gebruiken wordt door bacteriën die in je darmen leven omgezet tot poep. Poep is dus eigenlijk afval van eten. Je lichaam haalt energie uit dat eten net als een auto b.v. benzine gebruikt om te kunnen rijden.

Waar poepten de mensen vroeger en hoe kwam dat?

Vroeger vonden ze poepen een stuk normaler. Er waren geen rioleringen en daardoor ook nog geen wc’s. De mensen poepten gewoon op straat of in de bosjes. Als ze thuis waren deden ze dat op een po of op een emmer. Daar plasten ze ook in. Die po of die emmer gooiden ze leeg uit hun raam… Zo op straat.. Je moest vroeger uitkijken waar je liep. Omdat het een beetje te veel werd en het gevaarlijk was langs de huizen te lopen werd het na een tijdje verboden om poep uit het raam te gooien. Daar kwam een speciale wet voor.

Wat was een lopend riool?

Later toen het minder gewoon werd om op straat te poepen waren er slimme mannen die met een hele grote jas een lopende wc waren. Tegen betaling van een klein beetje geld mocht je onder die grote jas op een pot poepen. Deze mannen brachten de poep weg naar een vaste plaats. Ze waren een soort riool.

Waar poepten de ridders?

De ridders die in kastelen woonden hadden het een stuk makkelijker. Om het kasteel was meestal een gracht. De ridder maakte een plank met een gat die boven het water hing. Als hij poepte viel zijn drol in de gracht. De gracht van het kasteel was een soort riool. Omdat er op een kasteel niet zo heel veel ridders woonden, raakte de gracht nooit vol, de poep loste op in het water en was op die manier goed voor de waterplanten.

Poep is afval. Waar kun je het nog voor gebruiken?

Doordat poep afval is van eten, zitten er allemaal etensresten in. Deze resten van eten zijn goed te gebruiken als mest op het land. De plantjes kunnen daar goed van groeien.

Waar blijft de poep van een Chinees?

In China weten ze dat ook. Als ze daar poepen bewaren ze hun poep en gooien dit in de moestuin. Soms geven ze het ook aan de varkens die ze daar hebben. De varkens zijn er gek op. Sommige Chinezen hebben een soort wc met een afvoer. Gewoon een buis naar buiten. Als de Chinees heeft gepoept dan komen de varkens aanrennen om de poep op te eten.

Vertel iets over de poep van een gast bij een Chinees

Poepen was vroeger zo belangrijk in China dat als een gast van een Chinees buiten ging poepen, werd hem gevraagd dat wel op het terrein te doen van die Chinees. Als de gast dan per ongeluk toch op het terrein van de buren ging poepen maakten de Chinezen samen ruzie over wie de poep nu mocht hebben voor zijn moestuin…. Als ze er niet uit konden komen haalden ze er een wijze man bij die dan als een soort rechter moest vertellen voor wie de poep was…

Vertel ook eens iets over Eskimo’s

Bij de Eskimo’s zijn het niet de varkens, maar hun sledehonden die gek zijn op de drollen. De Eskimo’s wonen tussen het ijs en de sneeuw. Zij kunnen hun poep niet gebruiken als mest. Doordat Eskimo’’ veel vis eten, is hun poep vet en erg donker. De honden zijn er gek op. Als een Eskimo moet poepen, doet hij dat buiten. Onder het ijs is water van de zee. Daar zou hij best in kunnen poepen. Maar het ijs is vaak erg dik en eigenlijk is het zonde van die poep. Hij poept dus gewoon op de sneeuw.

De Eskimo moet dan uitkijken, want als de honden doorhebben dat hij gaat poepen, proberen ze zo de drol onder de Eskimo weg te halen. Met een tak houdt de Eskimo de honden op een afstand. Soms als de Eskimo tegen berg op moet met zij slee en de honden willen niet tegen de berg oplopen gaat de Eskimo naar boven en gaat boven op de berg poepen…. Dan willen de honden wel de berg op. Als de Eskimo niet hoeft te poepen, doet hij alsof en legt iets zwarts boven op de berg. Zo houdt hij de honden voor de gek.

Zijn er dieren die elkaars poep opeten?

Dieren poepen natuurlijk ook. Die hebben allemaal weer heel andere poep, doordat ze heel anders eten en omdat hun lichaam soms anders in elkaar steekt dan bij mensen.

Een kip b.v. plast en poept tegelijk. Dat doen mensen ook wel, maar bij een kip komt dat uit 1 gaatje. Hierdoor is het een plas/poep mengsel. Als kippen poepen en er zijn varkens in de buurt, eten de varkens de kippenpoep op. Dat geeft niet, want een kip eet meestal gezonde dingen en dat afval kan een varken best nog wel gebruiken. Andersom vinden kippen poep van paarden weer lekker. Daar zitten vaak nog resten in van graankorrels. Op deze manier eten veel dieren elkaars poep op.

Wat deden mensen vroeger met de poep van hun dieren? En poep van kamelen?

Mensen gebruiken ook wel poep van dieren. Vroeger verzamelde de boeren de poep en plas van hun dieren, en gooiden dat over hun land. Net als de Chinezen dat deden in hun moestuin.

Mensen die in de woestijn leven en kamelen hebben bewaren altijd goed de poep van kamelen. Dat is een droge massa die heel goed kan branden nadat de poep helemaal gedroogd is in de zon. De mensen in de woestijn koken hun eten op kamelenpoep. Voor deze mensen is de kamelenpoep een soort houtskool. Als deze mensen met een karavaan door de woestijn trekken en een kameel poept, stopt de hele karavaan en moet iemand afstappen om de poep op te rapen. Zonde om te laten liggen.

Wat kun je aan poep zien, denk aan gezondheid.

Aan poep kun je veel zien. Je kan b.v. zien wat iemand heeft gegeten en of iemand nog wel gezond is.

Soms als je poept ziet het er een beetje rood uit. Dat komt meestal omdat je rode bietjes hebt gegeten. Maar als je poep rood is en je hebt helemaal geen bietjes gegeten kan dat ook komen omdat er dan bloed bij zit. Dit laat dan zien dat er iets niet helemaal goed gaat en dat je naar de dokter zou moeten gaan. Dit is ook zo als je hele erge zwarte poep hebt… Dan kan ook van het eten komen. Maar als je bloed in je maag hebt en dat komt in je eten, wordt je poep daar ook zwart van. Heb je dus heel vaak hele zwarte poep zou je eigenlijk ook wel eens een keer naar de dokter moeten gaan. De dokter onderzoekt dan je bloed en kan dan zien of je nog gezond bent.

Poep als medicijn? Helpt dat?

Vroeger probeerden mensen gezond te worden van poep… Ze dachten dat poep hielp tegen allerlei kwaaltjes. Had een vrouw slappe borsten? Dan moest ze daar konijnenkeutels op smeren. En als je last van puisten had moest je kippenpoep regelen, daar zouden je puistjes weg van gaan. Had je van dat stugge touwhaar? Geen probleem. Kamelenpoep er op en je haar wordt mooi golvend…. Nu weten we wel beter en gebruiken poep niet meer als medicijn.

Als je poept kun je heel veel verschillende soorten drollen hebben. Iemand heeft dat eens een tijdje bijgehouden en maakte dit lijstje:

 • Schone drol: bij het afvegen blijft het papier schoon
 • Plakdrol: bij het afvegen blijft het papiertje vies worden
 • Superdrol: Spoelt niet in 1 keer weg
 • Maisdrol: zitten hele korrels mais in
 • Halve drol: blijft steken
 • Lukt-niet-drol: er komt geen drol
 • Lucht-drol: geen drol, maar een harde scheet
 • Herriedrol: een drol met een scheet
 • Chinese drol: stinkt heel erg
 • Race-kak: diaree
 • Wormdrol: een lange dunne
 • Plonsdrol: natte kont gekregen

Tot slot nog een paar woorden of zinnen die mensen wel eens gebruiken als ze moeten poepen:

 • Drukken
 • Een hoop doen
 • Poepen
 • Een bruine trui breien
 • Faxen naar darmstad
 • Bruintje uitlaten
 • Keutelen
 • Bouten
 • Kleien
 • Een zak tuinaarde open scheuren
 • Een ruggengraat verlengen
 • De aambeien smeren

Er zijn nog veel meer woorden voor. Zoek maar eens op internet naar het poepboek……..

 

29 Responses to “Poep”

 1. uhww smerig echt te gek voor woorden als je daar je spreekbeurt over doet

 2. ik ga echt niet mij spreukbeurt over poep houden gatver dama

 3. Goed plan! ga ik ook doen! Eindelijk een goede onderwerp gevonden! ;D

 4. y hate poep!!!!!!

  heb je wel een origineel onderwerp, haha!

 5. LOL SPREUKBEURT
  NIET GRAPPIG GENOEG VOOR SPREUKBEURT
  CIJFER:9,7

 6. lekkerepoep

  ik ga mijn spreek beurt hier over doe

 7. liz schepers

  heel gewoon maar wel interessant ik ga het hier niet over doen

 8. mini cooper

  ik ga het hier over doen! (kon geen ander onderwerp vind) ;0

 9. ThobyANUS

  Is het normaal als je drie keer op een dag gaat poepen?

  Dikke 10