Bijna jarig?
klik hier!Home   Poep

Poep


Ik ga mijn spreekbeurt houden over poep…..

Als je dat zo voor het eerst hoort, klinkt dat een beetje raar, maar als je er over nadenkt is dat eigenlijk heel gewoon. Iedereen poept……

Hoe denken we meestal over poep? En hoe was dat toen je klein was?

Toen je nog een stuk kleiner was, ongeveer 1 jaar, was je moeder heel trots als je had gepoept op een potje. Dan ging je er samen met je moeder naar kijken hoe je je drolletje door de wc ging spoelen…. Toen je eenmaal een stukje ouder was, werd het al een beetje minder normaal. Oudere mensen vinden het een beetje raar om er over te praten. Ze vinden dat poep stinkt en dat je daarom naar de wc moet met de deur op slot. Ouders praten meestal niet over poep. Ze vinden poep vies… Toch poepen de ouderen ook elke dag. Dat komt omdat ze eten. Net als wij.

Wat is poep eigenlijk?

Als je eet gaat het eten naar je maag. Daar wordt je eten een papje. Vanuit je maag gaat het naar je darmen. Hier wordt alles wat je lichaam kan gebruiken uit het eten gehaald en wat je lichaam niet kan gebruiken wordt door bacteriën die in je darmen leven omgezet tot poep. Poep is dus eigenlijk afval van eten. Je lichaam haalt energie uit dat eten net als een auto b.v. benzine gebruikt om te kunnen rijden.

Waar poepten de mensen vroeger en hoe kwam dat?

Vroeger vonden ze poepen een stuk normaler. Er waren geen rioleringen en daardoor ook nog geen wc’s. De mensen poepten gewoon op straat of in de bosjes. Als ze thuis waren deden ze dat op een po of op een emmer. Daar plasten ze ook in. Die po of die emmer gooiden ze leeg uit hun raam… Zo op straat.. Je moest vroeger uitkijken waar je liep. Omdat het een beetje te veel werd en het gevaarlijk was langs de huizen te lopen werd het na een tijdje verboden om poep uit het raam te gooien. Daar kwam een speciale wet voor.

Wat was een lopend riool?

Later toen het minder gewoon werd om op straat te poepen waren er slimme mannen die met een hele grote jas een lopende wc waren. Tegen betaling van een klein beetje geld mocht je onder die grote jas op een pot poepen. Deze mannen brachten de poep weg naar een vaste plaats. Ze waren een soort riool.

Waar poepten de ridders?

De ridders die in kastelen woonden hadden het een stuk makkelijker. Om het kasteel was meestal een gracht. De ridder maakte een plank met een gat die boven het water hing. Als hij poepte viel zijn drol in de gracht. De gracht van het kasteel was een soort riool. Omdat er op een kasteel niet zo heel veel ridders woonden, raakte de gracht nooit vol, de poep loste op in het water en was op die manier goed voor de waterplanten.

Poep is afval. Waar kun je het nog voor gebruiken?

Doordat poep afval is van eten, zitten er allemaal etensresten in. Deze resten van eten zijn goed te gebruiken als mest op het land. De plantjes kunnen daar goed van groeien.

Waar blijft de poep van een Chinees?

In China weten ze dat ook. Als ze daar poepen bewaren ze hun poep en gooien dit in de moestuin. Soms geven ze het ook aan de varkens die ze daar hebben. De varkens zijn er gek op. Sommige Chinezen hebben een soort wc met een afvoer. Gewoon een buis naar buiten. Als de Chinees heeft gepoept dan komen de varkens aanrennen om de poep op te eten.

Vertel iets over de poep van een gast bij een Chinees

Poepen was vroeger zo belangrijk in China dat als een gast van een Chinees buiten ging poepen, werd hem gevraagd dat wel op het terrein te doen van die Chinees. Als de gast dan per ongeluk toch op het terrein van de buren ging poepen maakten de Chinezen samen ruzie over wie de poep nu mocht hebben voor zijn moestuin…. Als ze er niet uit konden komen haalden ze er een wijze man bij die dan als een soort rechter moest vertellen voor wie de poep was…

Vertel ook eens iets over Eskimo’s

Bij de Eskimo’s zijn het niet de varkens, maar hun sledehonden die gek zijn op de drollen. De Eskimo’s wonen tussen het ijs en de sneeuw. Zij kunnen hun poep niet gebruiken als mest. Doordat Eskimo’’ veel vis eten, is hun poep vet en erg donker. De honden zijn er gek op. Als een Eskimo moet poepen, doet hij dat buiten. Onder het ijs is water van de zee. Daar zou hij best in kunnen poepen. Maar het ijs is vaak erg dik en eigenlijk is het zonde van die poep. Hij poept dus gewoon op de sneeuw.

De Eskimo moet dan uitkijken, want als de honden doorhebben dat hij gaat poepen, proberen ze zo de drol onder de Eskimo weg te halen. Met een tak houdt de Eskimo de honden op een afstand. Soms als de Eskimo tegen berg op moet met zij slee en de honden willen niet tegen de berg oplopen gaat de Eskimo naar boven en gaat boven op de berg poepen…. Dan willen de honden wel de berg op. Als de Eskimo niet hoeft te poepen, doet hij alsof en legt iets zwarts boven op de berg. Zo houdt hij de honden voor de gek.

Zijn er dieren die elkaars poep opeten?

Dieren poepen natuurlijk ook. Die hebben allemaal weer heel andere poep, doordat ze heel anders eten en omdat hun lichaam soms anders in elkaar steekt dan bij mensen.

Een kip b.v. plast en poept tegelijk. Dat doen mensen ook wel, maar bij een kip komt dat uit 1 gaatje. Hierdoor is het een plas/poep mengsel. Als kippen poepen en er zijn varkens in de buurt, eten de varkens de kippenpoep op. Dat geeft niet, want een kip eet meestal gezonde dingen en dat afval kan een varken best nog wel gebruiken. Andersom vinden kippen poep van paarden weer lekker. Daar zitten vaak nog resten in van graankorrels. Op deze manier eten veel dieren elkaars poep op.

Wat deden mensen vroeger met de poep van hun dieren? En poep van kamelen?

Mensen gebruiken ook wel poep van dieren. Vroeger verzamelde de boeren de poep en plas van hun dieren, en gooiden dat over hun land. Net als de Chinezen dat deden in hun moestuin.

Mensen die in de woestijn leven en kamelen hebben bewaren altijd goed de poep van kamelen. Dat is een droge massa die heel goed kan branden nadat de poep helemaal gedroogd is in de zon. De mensen in de woestijn koken hun eten op kamelenpoep. Voor deze mensen is de kamelenpoep een soort houtskool. Als deze mensen met een karavaan door de woestijn trekken en een kameel poept, stopt de hele karavaan en moet iemand afstappen om de poep op te rapen. Zonde om te laten liggen.

Wat kun je aan poep zien, denk aan gezondheid.

Aan poep kun je veel zien. Je kan b.v. zien wat iemand heeft gegeten en of iemand nog wel gezond is.

Soms als je poept ziet het er een beetje rood uit. Dat komt meestal omdat je rode bietjes hebt gegeten. Maar als je poep rood is en je hebt helemaal geen bietjes gegeten kan dat ook komen omdat er dan bloed bij zit. Dit laat dan zien dat er iets niet helemaal goed gaat en dat je naar de dokter zou moeten gaan. Dit is ook zo als je hele erge zwarte poep hebt… Dan kan ook van het eten komen. Maar als je bloed in je maag hebt en dat komt in je eten, wordt je poep daar ook zwart van. Heb je dus heel vaak hele zwarte poep zou je eigenlijk ook wel eens een keer naar de dokter moeten gaan. De dokter onderzoekt dan je bloed en kan dan zien of je nog gezond bent.

Poep als medicijn? Helpt dat?

Vroeger probeerden mensen gezond te worden van poep… Ze dachten dat poep hielp tegen allerlei kwaaltjes. Had een vrouw slappe borsten? Dan moest ze daar konijnenkeutels op smeren. En als je last van puisten had moest je kippenpoep regelen, daar zouden je puistjes weg van gaan. Had je van dat stugge touwhaar? Geen probleem. Kamelenpoep er op en je haar wordt mooi golvend…. Nu weten we wel beter en gebruiken poep niet meer als medicijn.

Als je poept kun je heel veel verschillende soorten drollen hebben. Iemand heeft dat eens een tijdje bijgehouden en maakte dit lijstje:

 • Schone drol: bij het afvegen blijft het papier schoon
 • Plakdrol: bij het afvegen blijft het papiertje vies worden
 • Superdrol: Spoelt niet in 1 keer weg
 • Maisdrol: zitten hele korrels mais in
 • Halve drol: blijft steken
 • Lukt-niet-drol: er komt geen drol
 • Lucht-drol: geen drol, maar een harde scheet
 • Herriedrol: een drol met een scheet
 • Chinese drol: stinkt heel erg
 • Race-kak: diaree
 • Wormdrol: een lange dunne
 • Plonsdrol: natte kont gekregen

Tot slot nog een paar woorden of zinnen die mensen wel eens gebruiken als ze moeten poepen:

 • Drukken
 • Een hoop doen
 • Poepen
 • Een bruine trui breien
 • Faxen naar darmstad
 • Bruintje uitlaten
 • Keutelen
 • Bouten
 • Kleien
 • Een zak tuinaarde open scheuren
 • Een ruggengraat verlengen
 • De aambeien smeren

Er zijn nog veel meer woorden voor. Zoek maar eens op internet naar het poepboek……..

 

  25 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen