Keyboard

Ik hou mijn spreekbeurt over het keyboard. (je moet wel je keyboard hiervoor meenemen)

Waarom?

Omdat ik zelf keyboard speel. Ik heb op ‘zoek je instrument’ gezeten en keyboard vond ik het leukste instrument, ik heb ook harp, dwarsfluit en viool gedaan. Ik twijfelde over de dwarsfluit maar dat wou mama niet hebben, ze vindt dat een vreselijk geluid. Ik heb nu keyboardles op de Muziekschool.

Van muziek maken word je slim. Dat hebben wetenschappers uitgevonden. Het doet iets met je hersenen, die heel gevoelig zijn voor het herkennen van het ritme van de muziek.
Kinderen die muziek maken zijn later goed in wiskunde en natuurkunde. Ook is het goed voor je zelfvertrouwen en je gedrag, die worden verbeterd.

Wat is een keyboard?

Er bestaan verschillende soorten ‘keyboards’ zoals synthesizers, workstations en samplers. Omdat ze allemaal zo op elkaar lijken is het onderscheid steeds moeilijker te maken.

Op een synthesizer kun je zelf geluiden maken en veranderen en met een keyboard niet. Een keyboard heeft luidsprekers en ritmes en een synthesizer niet.

Wanneer is het keyboard ontstaan?

Jullie denken zeker dat het keyboard bij de piano hoort,maar dat is niet zo! Het keyboard is uit het orgel ontstaan. Een orgel is een elektronisch instrument.
Het orgel was te groot voor de woonkamer en je kon het ook niet onder de arm meenemen..

Daarom zocht men naar iets anders. Rond 1980 werd het eerste keyboard gemaakt. In 10 jaar tijd werd het keyboard veel populairder dan het orgel. Het keyboard bestaat dus nog maar 34 jaar!

De eerste meneer die een soort van keyboard maakte was Bob Moog, een Amerikaan. Hij bouwde in 1964 een synthesizer, een soort van keyboard. Maar die was te duur en te groot. Later bouwde hij een kleinere: de MiniMoog. Maar dat was ook een synthesizer en geen keyboard. Hiernaast staat een foto van de Moog synthesizer.

 

 

Wat voor geluid maakt een keyboard?

Een Japans bedrijf maakte wel een keyboard: de Casiotone. Casio was de naam van het Japanse computerbedrijf. Hun casiotone(foto hiernaast) was een klein keyboard. Er zat zelfs een rekenmachine op. Het was eigenlijk speelgoed en dus bedoeld voor kinderen maar volwassenen vonden het ook een heel leuk instrument. Dus gingen ze steeds mooiere keyboards bedenken.

Gewoon eigenlijk alles! Alle instrumenten zitten onder de nummers die je in kan typen.

Luister maar:

  • Ik zal een orgel voordoen (56).
  • Maar je kunt ook een soort van drummen (00).
  • Of een saxofoon (78).
  • Er zitten ook kant en klare melodietjes in, ik laat er een paar horen…bijvoorbeeld de samba (16) of disco (11) of gewoon zwijmelmuziek (1).
  • Je kunt meespelen met de ritmes die op het keyboard staan.

Het keyboard is dus net een heel orkest! Dat is het mooie er van: je kunt thuis in je eentje een orkest of een band nadoen. Je hebt alleen een stopcontact nodig en spelen maar!

Eigenlijk is het keyboard een kleine computer met een toetsenbord. Daarom kun je er ook zoveel mee doen. Het zelfs mogelijk een keyboard op een computer aan te sluiten, zodat je nog meer mogelijkheden hebt.

Ik zal het keyboard nu laten zien

  • Het keyboard heeft knoppen, waarmee je het bedient. En teksten met de nummers die je in kan typen om een bepaald ritme te krijgen.
  • Het heeft luidsprekers, waar het geluid uitkomt.
  • En het heeft een toetsenbord. Als je dat in het engels vertaald krijg je het woord keyboard. Het toetsenbord heeft witte toetsen die doorlopen en zwarte toetsen die uit groepjes van twee en drie op het keyboard zitten.

De namen van de witte toetsen, de noten dus, zijn de eerste 7 letters van het alfabet, dus a, b, c, d, e, f en g. Door de zwarte toetsen kun je zien waar je op het keyboard moet beginnen. Dit is de c, die zit altijd links van 2 zwarte toetsen.

Vragen

  1. Wanneer werd het 1e keyboard gemaakt? (rond 1980)
  2. Wat kan een synthesizer wel en een keyboard niet? (je kan op een synthesizer zelf geluiden maken en veranderen en op een keyboard niet)
  3. Wat heeft een keyboard wel en een synthesizer niet? (luidsprekers en ritmes)
  4. Welke letters van het alfabet zijn de noten? (a b c d e f g)
  5. Waar stamt het keyboard vanaf? (van het elektronische orgel)
  6. Hoeveel jaar bestaat het keyboard? (34 jaar)
 

2 Responses to “Keyboard”

  1. nou ik zit o school ! en ik ga elke woensdag naar trias en daar speel ik keyboard en dat vind ik beetje stom !

  2. theodora

    Goed uitgelegt ….maar ik heb een OVSG presentatie te maken en daar is er onvoldoende uitleg ! U kon misschien uitleg geven over het materiaal ,waarom deze naam ( Keyboard)….

    ps : ik weet dat het moeilijk te vinden is dus……Succes ! :)