Kinderopvang

Mijn spreekbeurt gaat over kinderopvang. Mijn moeder werkt op een kinderdagverblijf en omdat ik zelf vroeger ook op een kinderdagverblijf heb gezeten, leek het mij interessant om jullie daar wat meer over te vertellen. Mijn moeder heeft mij daarom veel geholpen met informatie over dit onderwerp. Daarnaast wil ik misschien na het VMBO wel op een kinderdagverblijf gaan werken.

Inhoud

Ik ga jullie vertellen over de volgende dingen:

  1. Kinderdagopvang
  2. Soorten kinderopvang
  3. Dagindeling
  4. Activiteiten kinderdagverblijf
  5. Eisen op de kinderopvang

Kinderdagverblijven in het algemeen

Mijn spreekbeurt gaat over kinderopvang. Kinderopvang is een verzamelterm voor verschillende mogelijkheden om kinderen op te vangen, op het moment dat deze bijvoorbeeld niet naar school gaan en hun ouders niet thuis zijn (bron: wikipedia). Met kinderopvang bedoelen we de opvang waarvoor we betalen, dus niet dat opa of oma komt oppassen. Die vorm van opvang telt niet echt mee bij kinderopvang.

In België heb je ook kinderdagverblijven. Die noemen ze alleen anders, die noemen ze namelijk een ‘Kinderkribbe’. In Nederland heb je heel veel kinderdagverblijven. Je hebt er zelfs bijna 5000! Vanaf hun vierde jaar gaan kinderen naar de basisschool.

De groepsruimten in de kinderopvang zijn altijd warm en gezellig ingericht, zodat de kinderen die daar komen zich echt thuis kunnen voelen. Er wordt geprobeerd om ieder kind op zijn of haar eigen niveau te laten ontwikkelen. Op een kinderopvang spelen de kinderen zowel binnen als buiten. Er zijn allemaal eisen vanuit de overheid over de kwaliteit van de kinderopvang.

Soorten kinderopvang

Er zijn verschillende soorten kinderopvang. Ik zet ze voor jullie even op een rijtje:

  • Kinderdagverblijf: Hier hoop ik later te gaan werken. Bij een kinderdagverblijf komen kinderen van 0 tot 4 jaar. Op een kinderdagverblijf heb je twee soorten groepen. Je hebt horizontale groepen. Hierbij zitten kinderen van dezelfde leeftijd allemaal in dezelfde groep. Je hebt ook verticale groepen. Dan zitten kinderen van alle leeftijden door elkaar. Er zijn altijd twee pedagogische medewerkers op een groep. Zo noemen we de mensen die werken op een kinderdagverblijf.
  • Je hebt ook peuterspeelzalen. Wie van jullie heeft er op een peuterspeelzaal gezeten? Daar gaan kinderen een dagdeel naar toe. Bijvoorbeeld één of twee ochtenden in de week. In 2018 wordt dit een kinderdagverblijf. Op een peuterspeelzaal kunnen kinderen lekker met elkaar spelen en dat is het doel. Kinderen gaan na de peuterspeelzaal naar de basisschool.
  • Gastouders: Bij een gastouder kun je ook je kinderen brengen. Dat is vaak bij iemand thuis met een kleinere groep kinderen, bijvoorbeeld 5 of 6.
  • BSO’s: BSO staat voor buitenschoolse opvang. Dat is opvang voor na schooltijd. Dan wordt je bijvoorbeeld door de mensen van de BSO van school gehaald en dan moet je daar blijven totdat je opgehaald wordt door je ouders. Na schooltijd begint het vaak met thee drinken op de groep. Daarna is een activiteit waar je aan mee kunt doen. In de vakantie kun je ook naar de BSO, dan is er een speciaal vakantieprogramma en worden er allemaal leuke dingen gedaan. Zoals bijvoorbeeld naar het zwembad gaan of de speeltuin.

Voor al deze dingen, behalve een peuterspeelzaal, kunnen ouders kinderopvangtoeslag aanvragen. Dat is geld dat je van de overheid krijgt als je werkt en je kinderen naar een kinderdagverblijf of BSO brengt. Het verschilt elk jaar hoeveel geld je dan krijgt.

Dagindeling kinderdagverblijf

Wat gebeurt er allemaal op een kinderdagverblijf? Ik heb voor jullie even een overzicht gemaakt van een gemiddelde dag op zo’n kinderdagverblijf.

 

07:30u – 09:00

De meeste kinderen worden door hun ouders dan gebracht. Dat betekent dat de mensen die op de kinderopvang werken er vroeg uit moeten om op hun werk te zijn!

 

10:00u

Dan wordt er meestal wat lekkers gegeten en gedronken aan tafel, zoals een stukje fruit of een soepstengel.

 

10:30

De kleine kinderen gaan dan slapen. De andere kinderen gaan lekker spelen.

 

11:30 – 12:00

Ze gaan met z’n allen wat eten. Vaak wordt dan het liedje ‘smakelijk eten, smakelijk drinken’ gezongen. Dat zorgt ervoor dat kinderen altijd weten waar ze aan toe zijn.

 

12:30

De kleine kinderen gaan slapen en de grote kinderen gaan bijvoorbeeld even buiten spelen of iets anders doen.

 

15:15u

Dan is het weer tijd voor een tussendoortje. Bijvoorbeeld een liga of cracker.

 

15:30-18:00

De kinderen worden tussen dit tijdstip opgehaald. Sommige kinderen worden al vroeg opgehaald en andere wat later.

 

Activiteiten kinderdagverblijf

Op een kinderdagverblijf hebben ze natuurlijk heel veel speelgoed en vaak een leuke tuin waar de kinderen kunnen spelen. Maar ook organiseren de medewerkers wel eens leuke activiteiten. Voorbeelden van activiteiten zijn: verkleden, spelletjes, muziek en zingen, voorlezen, iets bakken of bijvoorbeeld iets leuks knutselen. Met moederdag en vaderdag wordt er ook vaak iets leuks in elkaar geknutseld.

Eisen kinderopvang

Een kinderopvang moet aan heel veel eisen voldoen. Hierbij een lijstje:

  • De stopcontacten moeten hoog zitten zodat kinderen hier niet bij kunnen.
  • De deuren mogen de kinderen niet open kunnen doen.
  • De verwarmingen: daar kunnen de kinderen zich niet aan branden.
  • Lage kinderstoelen
  • Een mat naast de commode.

Bronnen

Dit was het einde van mijn spreekbeurt. Ik heb de volgende bronnen gebruikt. Ze staan op de powerpointpresentatie.

 

 

Comments are closed.