Vaststellingsovereenkomst

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Mijn spreekbeurt gaat over de vaststellingsovereenkomst. Ik heb dit thema gekozen omdat mijn mama een advocate is. Ik mocht even op haar kantoor rondkijken en op haar bureau lag zo’n overeenkomst. Ik wist niet wat dat was en besloot daarom om er meer over op te zoeken. Ik stelde mijn mama ook veel vragen. Vandaag wil ik jullie vertellen wat ik zoal ontdekt heb over de vaststellingsovereenkomst.

Wat is het?

Een vaststellingsovereenkomst is eigenlijk een soort contract waarbij twee of meer mensen een strubbeling willen oplossen. Advocaten noemen het soms ook wel eens een dading. Met zo’n vaststellingsovereenkomst of dading maken zij dan afspraken. Bijzonder aan deze overeenkomst is dat ze hier afspraken mogen maken over zaken waar ze door de Nederlandse wet eigenlijk niet mogen van afwijken. Dat wordt ook wel eens dwingend recht genoemd. Die vrijheid moet ervoor zorgen dat ze makkelijker tot een akkoord komen.

Een voorbeeld van een vaststellingsovereenkomst

De vaststellingsovereenkomst die mijn mama aan het onderzoeken was, was een overeenkomst tussen een werkgever en een werknemer. De werkgever wou de werknemer eigenlijk ontslaan maar dat mag niet zomaar van de wet. Daarom had de werkgever een vaststellingsovereenkomst gemaakt. De werknemer kon dat dan ondertekenen en kreeg zo een mooi geldbedrag en mocht zelfs zijn salariswagen behouden. De werknemer wil wel eerst van mijn mama weten of hij dat wel zomaar mag ondertekenen. Bijzonder is dat de werkgever de helft van de advocaatkosten wil betalen als ze tot een overeenkomst komen.

Wat staat er in de vaststellingsovereenkomst?

Wat er in de vaststellingsovereenkomst staat, is afhankelijk van waarover ze een overeenkomst maken. Wel zullen ze altijd de namen van de personen die het ondertekenen opnemen. Dat zullen ze ook doen met de datum, de plaats waar ze het ondertekenen en de afspraken die ze maken. Ook zullen ze de vaststellingsovereenkomst moeten ondertekenen.

Hier was het een overeenkomst voor het ontslag van de werknemer. Daarom stond er in de overeenkomst bijvoorbeeld ook wanneer de werknemer niet meer hoefde te komen werken. Ook werd er een vergoeding voor hem voorzien. Zo kan hij nog alle rekeningen betalen tot hij een nieuwe baan gevonden heeft.

In zijn eerste arbeidscontract stond er dat hij niet bij een concurrent van zijn werkgever mocht werken. Advocaten noemen dat ook een concurrentiebeding. Omdat hij nu een nieuwe baan moet zoeken, heeft de werkgever in de vaststellingsovereenkomst opgenomen dat hij nu toch voor een concurrent mag werken. Ze maken dus afspraken opdat er een goede oplossing zou zijn voor zowel de werkgever als de werknemer.

Wat als de werknemer de vaststellingsovereenkomst niet wil tekenen?

De werkgever kan de werknemer niet verplichten om de vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. Wel kan hij een beter voorstel doen. Als de werknemer de vaststellingsovereenkomst ook dan niet wil tekenen, zal dat niet betekenen dat hij er gewoon kan blijven werken. Ook dan kan de werkgever hem nog steeds ontslaan. Wel zal hij dan de kantonrechter of het UWV moeten vragen om een beslissing te nemen over de voorwaarden en de vergoeding. Mijn mama moest dan ook goed onderzoeken wat voor hem beter was: ondertekenen of niet.

Wat als hij de vaststellingsovereenkomst wel wil tekenen?

Dan zullen de afspraken die ze gemaakt hebben toegepast worden. Dus zowel de werkgever als de werknemer moeten zich aan die afspraken houden.

Op het einde van de overeenkomst werd een zogenoemde finale kwijting opgenomen. Dat wil zeggen dat ze besluiten dat ze na de ondertekening elkaar niets anders meer verschuldigd zijn dan wat in die overeenkomst staat. Zo kan de werkgever bijvoorbeeld een jaar later niet opnieuw een discussie beginnen over de salariswagen. Gegeven blijft gegeven.

Eigenlijk is dat wel niet helemaal juist want de werknemer heeft nog een herroepingstermijn. Dat is een termijn waarin de werknemer zich nog mag bedenken. Als zo’n herroepingstermijn in de vaststellingsovereenkomst staat, heeft hij nog veertien dagen om zijn beslissing in te trekken. Als dat er niet in staat, heeft hij zelfs 21 dagen. Hij moet dat dan wel via een aangetekende brief doen.

Ook kan er later nog een discussie ontstaan over wat men nu bedoelde met een bepaalde afspraak of zin. Dan kunnen ze wel nog altijd aan de kantonrechter vragen om daar een beslissing over te nemen.

Slotwoord

Ik vond het heel leuk om meer te weten te komen over deze vaststellingsovereenkomst of dading. Ik heb veel vragen gesteld aan mijn mama en zo kwam ik ook eens te weten wat zij zoal doet op haar werk. Het gaat eigenlijk maar om enkele pagina’s, maar die afspraken zijn zo belangrijk dat ze iemand betalen om het na te lezen. Als er verkeerde afspraken op staan, kan dat dan ook grote gevolgen hebben. Zo kan de werknemer dan bijvoorbeeld geen uitkering meer krijgen. Of ik later ook advocaat wil worden, weet ik nog niet. Maar ik wil wel meer te weten komen over mijn mama haar baan. Hopelijk vonden jullie het ook heel boeiend/

 

 

 

Comments are closed.