Duitse Herders

De juiste pup kiezen

Kijk hoe de puppy’s met elkaar omgaan. Als je een nest beoordeelt; sommige zijn passief, andere bijdehand. Houd in gedachten dat sommige opdringerige puppy’s zich vaak ontwikkelen tot wilde volwassen honden, die moeilijk zijn af te richten.

De pup voor u

Als je de pup optilt en vasthoudt ondersteun dan altijd het achterste van de jonge pup. Wanneer je niet veel ervaring hebt met herders, kies dan niet de meest opdringerige en zelfbewuste pup, want die heeft een ervaren baas nodig. Kies een pup die niet brutaal is. Vraag om de registratie- en gezondheidspapieren van de ouders om er zeker van te zijn dat de pup vrij is van erfelijke aandoeningen die veel in het ras voorkomen, zoals HD.

Naar een nieuw huis

Zet je pup zodra je met hem thuiskomt in zijn eigen veilige hokje. Een getraliede kooi met een zachte bekleding is ideaal. Maak de kooi aanlokkelijk door er voedsel en lekkernijen of speeltjes in te leggen en laat de deur open. Wanneer de deur dicht is van de kamer kan de hond zijn nabije omgeving verkennen zonder angst en zonder lastig te worden gevallen.

De eerste nacht alleen

De eerste nacht die de pup zonder zijn nestgenoten en de vertrouwde omgeving doorbrengt, is altijd het moeilijkst. Geef hem een speeltje om op te bijten en als troost zet je de kooi evt. in je slaapkamer, zodat je hem door je aandacht gerust kunt stellen. Reageer echter niet op het gejank, anders zul je hem zonder het te weten leren om aandacht te trekken.

Leren door beloning

Herders leren graag en vlot. Zelfs een erg jonge pup zal gevoelig zijn voor je manier van praten en de hoogte van je stem. Hij zal begrijpen wanneer je oprecht tevreden bent met zijn gedrag. Een beloning moet altijd samen gaan met een enthousiaste verbale instemming. Als je de kop van een pup aanraakt kan de pup denken dat hij bedreigt wordt. Aai hem daarom alleen aan zijn lichaam. Als de pup het woord –braaf- hoort, weet hij dat hij iets goeds gedaan heeft.

Geschikt om op te kauwen en mee te spelen

Schaf niet te veel speeltjes aan; kies speelgoed dat leuk is om achter aan te rennen, te vangen of terug te brengen of om op te bijten. Laat je hond zien dat je alle speeltjes na het gebruik opruimt, zodat hij weet dat jij de baas bent.

Plassen of poepen op krantenpapier

Je pup zal meestal willen plassen of poepen als hij net wakker is, of na het eten of drinken of lichaamsbeweging. Hij zal zijn kop laag houden en snuffelen. Zet de hond snel op krantenpapier en prijs hem wanneer hij erop plast of poept. Het heeft geen zin de pup te straffen als er een ongelukje is gebeurd. Als je hem op heterdaad betrapt, zeg dan -nee- dan snapt de pup vanzelf wat je bedoelt. Zo leer je hem het krantenpapier te gebruiken. Als je hond diarree heeft kun je hem ook voedingssupplementen geven.

De eerste keer naar buiten

Ga voor de zindelijkheidstraining zo snel mogelijk naar buiten. Een pup van drie maanden oud moet zijn blaas ongeveer elke drie uur legen. Neem een stukje bevuild papier mee; de pup zal zijn eigen geur ruiken en hierdoor worden aangemoedigd om zijn behoeft te doen. Zeg –schiet op- terwijl hij zijn behoefte doet. Hiermee zul je hem aanleren om op commando zijn behoefte te doen.

Halsband en lijn

Het aangelijnd leren lopen kan meteen na de aanschaf beginnen. Laat de hond allereerst de halsband zien en ruiken. Kniel daarna, zonder oogcontact te maken, voor hem neer en doe de halsband om, terwijl je hem met woorden gaat afleiden. Beloon de pup met iets lekkers. Speel wat met de pup en verwijder dan de halsband. Je hondje zal de halsband dan accepteren en zal spoedig zonder tegen stribbelen de halsband laten om doen.

Ontmoeting met vreemden

Een ontmoeting met vreemde hondenliefhebbers. Vraag de persoon te knielen om de pup te begroeten aangezien dit hem ervan zal weerhouden om op te springen. Vermijd direct oogcontact dat een angstige reactie teweeg kan brengen. Zorg er tenslotte voor dat je helper de pup zijn favoriete lekkernij kan geven als beloning voor rustig gedrag.

Ontmoeting met andere honden

Vraag bijvoorbeeld een vriend(in) met een rustige hond je tijdens een wandeling te ontmoeten. Zorg ervoor dat haar hond zit, terwijl je langsloopt en beloon het kalme gedrag van je pup met iets lekkers en door hem te prijzen. Als je niemand met een hond kent, kun je altijd een bereidwillige hondeneigenaar vragen om je te helpen. Door dit soort ontmoetingen leer je de pup dat hij niet bang hoeft te zijn voor andere honden. Regelmatig contact met pups van zijn eigen leeftijd zal hem eveneens helpen belangrijke vaardigheden te leren.

Alleen kunnen blijven

Hoe leuk je het ook vindt om bij je pup te zijn, af en toe zul je hem toch alleen moeten laten. Leer je jonge herder dat dit bij het dagelijks leven hoort door hem in de kooi te zetten met een interessante beloning, zoals een hol speeltje dat is gevuld met wat pindakaas. Wandel dan rustig weg terwijl je –wacht- zegt. Wen je hond geleidelijk aan om langere tijd alleen te blijven.

Kom en zit

Geef de lessen in een rustige en smalle ruimte zoals een hal, waar geen dingen zijn die hem afleiden. Houd de pup aan een losse lijn. Roep opgewekt zijn naam en laat hem zien dat je iets lekkers in je hand hebt. Geef zodra hij begint te lopen het commando: KOM. Reageer enthousiast en prijs je pup door : BRAAF te zeggen terwijl hij naar je toe komt. Als de pup bij je is aangekomen houd je de lekkernij boven zijn kop. Om het voedsel te kunnen blijven zien zal de pup automatisch gaan zitten. Zeg dan: ZIT terwijl hij dat doet en geef hem dan de lekkernij. Herhaal de oefening regelmatig, totdat de pup ook alleen op de commando’s reageert.

De ongehoorzame pup

Sommige herders zijn eenvoudigweg niet geïnteresseerd in voedsel als beloning. Geef zo’n hond tijdens de training om de eetlust te stimuleren een geliefd piepend speeltje als beloning. Pups worden snel afgeleid, dus begin de training op een rustige plek in het huis.

Blijf

Als je pup eenmaal ligt, geef je de commando: BLIJF! Terwijl je de lijn losjes in je hand houdt en oogcontact bewaart. Je staat op en loopt voor hem, terwijl je : BLIJF zegt. Gebruik een gebaar met je handpalm in plaats van voedsel. Dit zal een aangeleerd signaal worden. Het opvolgen van dit bevel is belangrijk in gevaarlijke situaties.

Leer hem geduldig wachten

Je Duitse herder moet duidelijk worden gemaakt dat jij de leider van de groep bent en dat jij beslist wat er gaat gebeuren en wanneer. Reageer niet op aandacht vragen van je hond en laat hem niet het speeltje zien. Elke hond moet een persoonlijke ruimte hebben. Een hondenmand of een kooi die van hem is. Je herder zal leren om zich er tevreden in terug te trekken terwijl jij je ontspant of bezig bent met huishoudelijke zaken.

Samen tijd doorbrengen

Het versterken van de band tussen jou en de hond is niet alleen plezierig maar ook van belang bij het belonen van gehoorzaamheid. Maak elke dag wat tijd vrij om met je hond te spelen.

 

6 Responses to “Duitse Herders”

  1. 439008 377537Thanks for this superb. I was wondering whether you were preparing of writing related posts to this 1. .Maintain up the superb articles! 443578

  2. Een mooie spreekbeurt met veel informatie.
    Ik denk dat ik veel van de informatie ga
    gebruiken als ik later zelf een herder neem.

  3. Deze honden zijn echt ZO leuk!!!
    hield er een werkstuk over met een vriendin, kregen een dikke vette 10!!!