Bijna jarig?
klik hier!Home   Duitse Herders

Duitse Herders


De juiste pup kiezen

Kijk hoe de puppy’s met elkaar omgaan. Als je een nest beoordeelt; sommige zijn passief, andere bijdehand. Houd in gedachten dat sommige opdringerige puppy’s zich vaak ontwikkelen tot wilde volwassen honden, die moeilijk zijn af te richten.

De pup voor u

Als je de pup optilt en vasthoudt ondersteun dan altijd het achterste van de jonge pup. Wanneer je niet veel ervaring hebt met herders, kies dan niet de meest opdringerige en zelfbewuste pup, want die heeft een ervaren baas nodig. Kies een pup die niet brutaal is. Vraag om de registratie- en gezondheidspapieren van de ouders om er zeker van te zijn dat de pup vrij is van erfelijke aandoeningen die veel in het ras voorkomen, zoals HD.

Naar een nieuw huis

Zet je pup zodra je met hem thuiskomt in zijn eigen veilige hokje. Een getraliede kooi met een zachte bekleding is ideaal. Maak de kooi aanlokkelijk door er voedsel en lekkernijen of speeltjes in te leggen en laat de deur open. Wanneer de deur dicht is van de kamer kan de hond zijn nabije omgeving verkennen zonder angst en zonder lastig te worden gevallen.

De eerste nacht alleen

De eerste nacht die de pup zonder zijn nestgenoten en de vertrouwde omgeving doorbrengt, is altijd het moeilijkst. Geef hem een speeltje om op te bijten en als troost zet je de kooi evt. in je slaapkamer, zodat je hem door je aandacht gerust kunt stellen. Reageer echter niet op het gejank, anders zul je hem zonder het te weten leren om aandacht te trekken.

Leren door beloning

Herders leren graag en vlot. Zelfs een erg jonge pup zal gevoelig zijn voor je manier van praten en de hoogte van je stem. Hij zal begrijpen wanneer je oprecht tevreden bent met zijn gedrag. Een beloning moet altijd samen gaan met een enthousiaste verbale instemming. Als je de kop van een pup aanraakt kan de pup denken dat hij bedreigt wordt. Aai hem daarom alleen aan zijn lichaam. Als de pup het woord –braaf- hoort, weet hij dat hij iets goeds gedaan heeft.

Geschikt om op te kauwen en mee te spelen

Schaf niet te veel speeltjes aan; kies speelgoed dat leuk is om achter aan te rennen, te vangen of terug te brengen of om op te bijten. Laat je hond zien dat je alle speeltjes na het gebruik opruimt, zodat hij weet dat jij de baas bent.

Plassen of poepen op krantenpapier

Je pup zal meestal willen plassen of poepen als hij net wakker is, of na het eten of drinken of lichaamsbeweging. Hij zal zijn kop laag houden en snuffelen. Zet de hond snel op krantenpapier en prijs hem wanneer hij erop plast of poept. Het heeft geen zin de pup te straffen als er een ongelukje is gebeurd. Als je hem op heterdaad betrapt, zeg dan -nee- dan snapt de pup vanzelf wat je bedoelt. Zo leer je hem het krantenpapier te gebruiken.

De eerste keer naar buiten

Ga voor de zindelijkheidstraining zo snel mogelijk naar buiten. Een pup van drie maanden oud moet zijn blaas ongeveer elke drie uur legen. Neem een stukje bevuild papier mee; de pup zal zijn eigen geur ruiken en hierdoor worden aangemoedigd om zijn behoeft te doen. Zeg –schiet op- terwijl hij zijn behoefte doet. Hiermee zul je hem aanleren om op commando zijn behoefte te doen.

Halsband en lijn

Het aangelijnd leren lopen kan meteen na de aanschaf beginnen. Laat de hond allereerst de halsband zien en ruiken. Kniel daarna, zonder oogcontact te maken, voor hem neer en doe de halsband om, terwijl je hem met woorden gaat afleiden. Beloon de pup met iets lekkers. Speel wat met de pup en verwijder dan de halsband. Je hondje zal de halsband dan accepteren en zal spoedig zonder tegen stribbelen de halsband laten om doen.

Ontmoeting met vreemden

Een ontmoeting met vreemde hondenliefhebbers. Vraag de persoon te knielen om de pup te begroeten aangezien dit hem ervan zal weerhouden om op te springen. Vermijd direct oogcontact dat een angstige reactie teweeg kan brengen. Zorg er tenslotte voor dat je helper de pup zijn favoriete lekkernij kan geven als beloning voor rustig gedrag.

Ontmoeting met andere honden

Vraag bijvoorbeeld een vriend(in) met een rustige hond je tijdens een wandeling te ontmoeten. Zorg ervoor dat haar hond zit, terwijl je langsloopt en beloon het kalme gedrag van je pup met iets lekkers en door hem te prijzen. Als je niemand met een hond kent, kun je altijd een bereidwillige hondeneigenaar vragen om je te helpen. Door dit soort ontmoetingen leer je de pup dat hij niet bang hoeft te zijn voor andere honden. Regelmatig contact met pups van zijn eigen leeftijd zal hem eveneens helpen belangrijke vaardigheden te leren.

Alleen kunnen blijven

Hoe leuk je het ook vindt om bij je pup te zijn, af en toe zul je hem toch alleen moeten laten. Leer je jonge herder dat dit bij het dagelijks leven hoort door hem in de kooi te zetten met een interessante beloning, zoals een hol speeltje dat is gevuld met wat pindakaas. Wandel dan rustig weg terwijl je –wacht- zegt. Wen je hond geleidelijk aan om langere tijd alleen te blijven.

Kom en zit

Geef de lessen in een rustige en smalle ruimte zoals een hal, waar geen dingen zijn die hem afleiden. Houd de pup aan een losse lijn. Roep opgewekt zijn naam en laat hem zien dat je iets lekkers in je hand hebt. Geef zodra hij begint te lopen het commando: KOM. Reageer enthousiast en prijs je pup door : BRAAF te zeggen terwijl hij naar je toe komt. Als de pup bij je is aangekomen houd je de lekkernij boven zijn kop. Om het voedsel te kunnen blijven zien zal de pup automatisch gaan zitten. Zeg dan: ZIT terwijl hij dat doet en geef hem dan de lekkernij. Herhaal de oefening regelmatig, totdat de pup ook alleen op de commando’s reageert.

De ongehoorzame pup

Sommige herders zijn eenvoudigweg niet geïnteresseerd in voedsel als beloning. Geef zo’n hond tijdens de training om de eetlust te stimuleren een geliefd piepend speeltje als beloning. Pups worden snel afgeleid, dus begin de training op een rustige plek in het huis.

Blijf

Als je pup eenmaal ligt, geef je de commando: BLIJF! Terwijl je de lijn losjes in je hand houdt en oogcontact bewaart. Je staat op en loopt voor hem, terwijl je : BLIJF zegt. Gebruik een gebaar met je handpalm in plaats van voedsel. Dit zal een aangeleerd signaal worden. Het opvolgen van dit bevel is belangrijk in gevaarlijke situaties.

Leer hem geduldig wachten

Je Duitse herder moet duidelijk worden gemaakt dat jij de leider van de groep bent en dat jij beslist wat er gaat gebeuren en wanneer. Reageer niet op aandacht vragen van je hond en laat hem niet het speeltje zien. Elke hond moet een persoonlijke ruimte hebben. Een mand of een kooi die van hem is. Je herder zal leren om zich er tevreden in terug te trekken terwijl jij je ontspant of bezig bent met huishoudelijke zaken.

Samen tijd doorbrengen

Het versterken van de band tussen jou en de hond is niet alleen plezierig maar ook van belang bij het belonen van gehoorzaamheid. Maak elke dag wat tijd vrij om met je hond te spelen.

 

6 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen