Bijna jarig?
klik hier!Home   Duitse Herders

Duitse Herders

De juiste pup kiezen

Kijk hoe de puppy’s met elkaar omgaan. Als je een nest beoordeelt; sommige zijn passief, andere bijdehand. Houd in gedachten dat sommige opdringerige puppy’s zich vaak ontwikkelen tot wilde volwassen honden, die moeilijk zijn af te richten.

De pup voor u

Als je de pup optilt en vasthoudt ondersteun dan altijd het achterste van de jonge pup. Wanneer je niet veel ervaring hebt met herders, kies dan niet de meest opdringerige en zelfbewuste pup, want die heeft een ervaren baas nodig. Kies een pup die niet brutaal is. Vraag om de registratie- en gezondheidspapieren van de ouders om er zeker van te zijn dat de pup vrij is van erfelijke aandoeningen die veel in het ras voorkomen, zoals HD.

Naar een nieuw huis

Zet je pup zodra je met hem thuiskomt in zijn eigen veilige hokje. Een getraliede kooi met een zachte bekleding is ideaal. Maak de kooi aanlokkelijk door er voedsel en lekkernijen of speeltjes in te leggen en laat de deur open. Wanneer de deur dicht is van de kamer kan de hond zijn nabije omgeving verkennen zonder angst en zonder lastig te worden gevallen.

De eerste nacht alleen

De eerste nacht die de pup zonder zijn nestgenoten en de vertrouwde omgeving doorbrengt, is altijd het moeilijkst. Geef hem een speeltje om op te bijten en als troost zet je de kooi evt. in je slaapkamer, zodat je hem door je aandacht gerust kunt stellen. Reageer echter niet op het gejank, anders zul je hem zonder het te weten leren om aandacht te trekken.

Leren door beloning

Herders leren graag en vlot. Zelfs een erg jonge pup zal gevoelig zijn voor je manier van praten en de hoogte van je stem. Hij zal begrijpen wanneer je oprecht tevreden bent met zijn gedrag. Een beloning moet altijd samen gaan met een enthousiaste verbale instemming. Als je de kop van een pup aanraakt kan de pup denken dat hij bedreigt wordt. Aai hem daarom alleen aan zijn lichaam. Als de pup het woord –braaf- hoort, weet hij dat hij iets goeds gedaan heeft.

Geschikt om op te kauwen en mee te spelen

Schaf niet te veel speeltjes aan; kies speelgoed dat leuk is om achter aan te rennen, te vangen of terug te brengen of om op te bijten. Laat je hond zien dat je alle speeltjes na het gebruik opruimt, zodat hij weet dat jij de baas bent.

Plassen of poepen op krantenpapier

Je pup zal meestal willen plassen of poepen als hij net wakker is, of na het eten of drinken of lichaamsbeweging. Hij zal zijn kop laag houden en snuffelen. Zet de hond snel op krantenpapier en prijs hem wanneer hij erop plast of poept. Het heeft geen zin de pup te straffen als er een ongelukje is gebeurd. Als je hem op heterdaad betrapt, zeg dan -nee- dan snapt de pup vanzelf wat je bedoelt. Zo leer je hem het krantenpapier te gebruiken.

De eerste keer naar buiten

Ga voor de zindelijkheidstraining zo snel mogelijk naar buiten. Een pup van drie maanden oud moet zijn blaas ongeveer elke drie uur legen. Neem een stukje bevuild papier mee; de pup zal zijn eigen geur ruiken en hierdoor worden aangemoedigd om zijn behoeft te doen. Zeg –schiet op- terwijl hij zijn behoefte doet. Hiermee zul je hem aanleren om op commando zijn behoefte te doen.

Halsband en lijn

Het aangelijnd leren lopen kan meteen na de aanschaf beginnen. Laat de hond allereerst de halsband zien en ruiken. Kniel daarna, zonder oogcontact te maken, voor hem neer en doe de halsband om, terwijl je hem met woorden gaat afleiden. Beloon de pup met iets lekkers. Speel wat met de pup en verwijder dan de halsband. Je hondje zal de halsband dan accepteren en zal spoedig zonder tegen stribbelen de halsband laten om doen.

Ontmoeting met vreemden

Een ontmoeting met vreemde hondenliefhebbers. Vraag de persoon te knielen om de pup te begroeten aangezien dit hem ervan zal weerhouden om op te springen. Vermijd direct oogcontact dat een angstige reactie teweeg kan brengen. Zorg er tenslotte voor dat je helper de pup zijn favoriete lekkernij kan geven als beloning voor rustig gedrag.

Ontmoeting met andere honden

Vraag bijvoorbeeld een vriend(in) met een rustige hond je tijdens een wandeling te ontmoeten. Zorg ervoor dat haar hond zit, terwijl je langsloopt en beloon het kalme gedrag van je pup met iets lekkers en door hem te prijzen. Als je niemand met een hond kent, kun je altijd een bereidwillige hondeneigenaar vragen om je te helpen. Door dit soort ontmoetingen leer je de pup dat hij niet bang hoeft te zijn voor andere honden. Regelmatig contact met pups van zijn eigen leeftijd zal hem eveneens helpen belangrijke vaardigheden te leren.

Alleen kunnen blijven

Hoe leuk je het ook vindt om bij je pup te zijn, af en toe zul je hem toch alleen moeten laten. Leer je jonge herder dat dit bij het dagelijks leven hoort door hem in de kooi te zetten met een interessante beloning, zoals een hol speeltje dat is gevuld met wat pindakaas. Wandel dan rustig weg terwijl je –wacht- zegt. Wen je hond geleidelijk aan om langere tijd alleen te blijven.

Kom en zit

Geef de lessen in een rustige en smalle ruimte zoals een hal, waar geen dingen zijn die hem afleiden. Houd de pup aan een losse lijn. Roep opgewekt zijn naam en laat hem zien dat je iets lekkers in je hand hebt. Geef zodra hij begint te lopen het commando: KOM. Reageer enthousiast en prijs je pup door : BRAAF te zeggen terwijl hij naar je toe komt. Als de pup bij je is aangekomen houd je de lekkernij boven zijn kop. Om het voedsel te kunnen blijven zien zal de pup automatisch gaan zitten. Zeg dan: ZIT terwijl hij dat doet en geef hem dan de lekkernij. Herhaal de oefening regelmatig, totdat de pup ook alleen op de commando’s reageert.

De ongehoorzame pup

Sommige herders zijn eenvoudigweg niet geïnteresseerd in voedsel als beloning. Geef zo’n hond tijdens de training om de eetlust te stimuleren een geliefd piepend speeltje als beloning. Pups worden snel afgeleid, dus begin de training op een rustige plek in het huis.

Blijf

Als je pup eenmaal ligt, geef je de commando: BLIJF! Terwijl je de lijn losjes in je hand houdt en oogcontact bewaart. Je staat op en loopt voor hem, terwijl je : BLIJF zegt. Gebruik een gebaar met je handpalm in plaats van voedsel. Dit zal een aangeleerd signaal worden. Het opvolgen van dit bevel is belangrijk in gevaarlijke situaties.

Leer hem geduldig wachten

Je Duitse herder moet duidelijk worden gemaakt dat jij de leider van de groep bent en dat jij beslist wat er gaat gebeuren en wanneer. Reageer niet op aandacht vragen van je hond en laat hem niet het speeltje zien. Elke hond moet een persoonlijke ruimte hebben. Een mand of een kooi die van hem is. Je herder zal leren om zich er tevreden in terug te trekken terwijl jij je ontspant of bezig bent met huishoudelijke zaken.

Samen tijd doorbrengen

Het versterken van de band tussen jou en de hond is niet alleen plezierig maar ook van belang bij het belonen van gehoorzaamheid. Maak elke dag wat tijd vrij om met je hond te spelen.

 

  6 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *


  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen