AZ Alkmaar

AZ is een Nederlandse Betaald Voetbal Organisatie uit Alkmaar, die z’n eerste wedstrijd in 1954 speelde. Door de jaren heen heeft AZ verschillende namen gehad, zoals AZ’67! Met deze naam wist AZ in het jaar 1981 kampioen van Nederland te worden. Het was een uniek kampioenschap voor de Alkmaarse voetbalclub, want in dit seizoen wist AZ meer dan honderd keer te scoren en verloor het slechts een wedstrijd. Ook won AZ in dat jaar de nationale beker en bemachtigde het een plek in de finale van de UEFA cup, die na penalty’s helaas verloren werd van FC Barcelona. In 2009 lukt het AZ opnieuw om kampioen van Nederland te worden.

De historie van AZ

Bij de oprichting van AZ in 1954 droeg de club de naam Alkmaar ’54, wat tot 1967 standhield. In dat jaar zagen Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek meer toekomst in een fusie, dan in twee losse voetbalclubs. Dit resulteerde in een nieuwe voetbalclub, welke de naam AZ ’67 droeg en uiteindelijk kampioen zou worden in 1981. Heel makkelijk ging het in de beginjaren van AZ ’67 niet. Doordat de club veel buitenlandse voetballers kocht werd de schuldenlast erg groot en leek AZ failliet te gaan. Gelukkig zorgden de broers Klaas en Cees Molenaar in 1972 voor de redding van de voetbalclub.

Met de financiële steun van de broers Molenaar lukt het AZ ’67 om de stap naar de nationale top te zetten. Zeker aan het eind van de jaren 70 kreeg het succesvolle AZ ’67 uit het seizoen 1980-1981 z’n basisvormen. In deze periode werden spelers als Kees Kist, Kristen Nygaard, Ronald Spelbos, Hugo Hovenkamp, Peter Arntz, Johnny Metgod en Jan Peters aangetrokken om de kar te trekken. Ook Bert van Marwijk en Willem van Hanegem speelden in deze periode voor de Alkmaarse voetbalclub.

Na de dood van Cees Molenaar in 1979 en het terugtrekken van zijn broer Klaas Molenaar in 1985 ging het steeds wat minder met AZ. In 1986 werd de clubnaam AZ ’67 veranderd naar het huidige AZ. Een degradatie naar de Eerste Divisie in 1988 bleek onvermijdelijk en AZ leek niet langer een rol van betekenis te kunnen spelen in het Nederlandse voetbal. Dit duurde voort totdat zakenman Dirk Scheringa zich in 1993 met de club ging bemoeien als nieuwe voorzitter. Met zijn komst werd AZ een stabiele middenmoter en werd verhuisd naar een nieuw stadion. Het seizoen 2003-2004 bleek het begin te zijn van een nieuwe succesperiode, met een vijfde plaats in de Eredivisie. Hiermee wist de ploeg van Co Adriaanse zich voor het eerst sinds lange tijd weer te plaatsen voor Europees voetbal.

Co Adriaanse werd opgevolgd door Louis van Gaal, waarmee de club in het seizoen 1980-1981 sinds lange tijd weer kampioen werd. In datzelfde jaar wist AZ ook de kwartfinale van het nationale bekertoernooi te winnen. Helaas voor AZ vertrok Louis van Gaal aan het eind van dat seizoen naar het Duitse Bayern München. Hij werd opgevolgd door Ronald Koeman, die een half jaar later al werd ontslagen door tegenvallende resultaten. Zijn opvolger was voor de rest van het seizoen Dick Advocaat.

De Alkmaarder Hout

Lange tijd stond de Alkmaarder Hout symbool voor het voetbal in Alkmaar. De eerste versie van dit stadion werd in 1948 gebouwd en diende als thuisbasis voor de Alkmaarsche Boys. Na de oprichting van AZ ’54 werd de Alkmaarder Hout door twee voetbalclubs gebruikt en kreeg het meer bekendheid, omdat AZ ’54 hier de eerste profwedstrijden speelde. Ook de fusieclub tussen AZ ’54 en FC Zaanstreek speelde zijn wedstrijden in dit stadion. Door de jaren heen werd het stadion op verschillende plekken verbeterd. Zo kreeg het stadion in 1977 een nieuwe lichtinstallatie en werd de hoofdtribune van de Alkmaarder Hout in 1996 flink vernieuwd.

Na de komst van Dirk Scheringa als voorzitter van AZ werd begonnen aan de bouw van een nieuw stadion, het huidige AFAS Stadion. In het seizoen 2005-2006 werd de Alkmaarder Hout voorgoed gesloten, met een wedstrijd tussen het Van Galen-team en het Buskermolen-team. Tegenwoordig vind je op de plek van het in 2006 gesloopte stadion een paardenrenbaan.

Het AFAS stadion

Tegenwoordig worden de wedstrijden van AZ in het AFAS Stadion gespeeld, waar plek geboden wordt aan 17.000 toeschouwers. Het stadion werd op 4 augustus 2006 geopend, met een oefenwedstrijd tegen het Engelse Arsenal. Deze wedstrijd was bepaald geen goede start voor AZ, want er werd met 0-3 verloren. Gilberto Silva was in deze wedstrijd de speler die het eerste doelpunt in het AFAS stadion maakte. Het eerste AZ-doelpunt werd op 18 augustus van dat jaar gemaakt door Danny Koevermans, in een wedstrijd tegen NAC Breda.

Supportersvereniging van AZ

Al sinds de oprichting van AZ ’54 dragen verschillende supportersvereniging een warm hart aan de Alkmaarse voetbalclub. Opvallend was dat er na de fusie met FC Zaanstreek in 1967 een tijdlang geen supportersvereniging was voor AZ ’67. Hier kwam tijdens het seizoen 1984-1985 verandering in door Anita Kramer. Zij zorgde voor een groep enthousiaste supporters, die het begin van een nieuwe supportersvereniging vormden. Binnen vijf jaar groeide deze vereniging uit tot een groep van 200 leden, die in het begin van 1989 een eigen supportershome kregen bij het stadion van AZ. Het supportershome werd in 2009 naar Dirk Scheringa vernoemd, die in dat jaar afscheid nam van AZ door het omvallen van zijn DSB Bank.

Inmiddels is de supportersvereniging van AZ uitgegroeid tot een vereniging met enkele duizenden leden. Zij zorgen voor sfeeracties, verzamelen historische artikelen uit de beginjaren van AZ, enzovoorts. Naast deze supportersvereniging kent AZ inmiddels ook twee supportersverenigingen voor de jongere supporters: De Waaghalzen en AZ AllstarZ.

Clubiconen van AZ

Door de jaren heen hebben een aantal spelers zich ontwikkeld tot een clubicoon van AZ. De meest bekende clubiconen zijn Hugo Hovenkamp, die kampioen werd met AZ ’67 en driemaal de nationale beker wist te winnen. Ook Kees Kist en Willem van Hanegem zijn twee clubiconen uit de periode waarin AZ de eerste landstitel wist te winnen. Kees Kist werd daarbij als eerste Nederlander Europees topscorer.

Spelers die zich later tot clubicoon wisten te kronen zijn Michael Buskermolen en Barry van Galen. Michael Buskermolen was zeker tot de komst van Louis van Gaal van onschatbare waarde voor AZ. Onder Louis van Gaal kreeg hij nauwelijks speeltijd meer, waarna hij besloot te stoppen als profvoetballer. Ook Barry van Galen was een van de belangrijkere spelers bij AZ, met maar liefst 246 wedstrijden. Opvallend genoeg wist van Galen nooit een prijs met AZ te winnen.

Bronnen

http://www.az.nl/
https://nl.wikipedia.org/wiki/AZ_(voetbalclub)

 

Comments are closed.