Bijna jarig?
klik hier!Home   AZ Alkmaar

AZ Alkmaar


AZ is een Nederlandse Betaald Voetbal Organisatie uit Alkmaar, die z’n eerste wedstrijd in 1954 speelde. Door de jaren heen heeft AZ verschillende namen gehad, zoals AZ’67! Met deze naam wist AZ in het jaar 1981 kampioen van Nederland te worden. Het was een uniek kampioenschap voor de Alkmaarse voetbalclub, want in dit seizoen wist AZ meer dan honderd keer te scoren en verloor het slechts een wedstrijd. Ook won AZ in dat jaar de nationale beker en bemachtigde het een plek in de finale van de UEFA cup, die na penalty’s helaas verloren werd van FC Barcelona. In 2009 lukt het AZ opnieuw om kampioen van Nederland te worden.

De historie van AZ

Bij de oprichting van AZ in 1954 droeg de club de naam Alkmaar ’54, wat tot 1967 standhield. In dat jaar zagen Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek meer toekomst in een fusie, dan in twee losse voetbalclubs. Dit resulteerde in een nieuwe voetbalclub, welke de naam AZ ’67 droeg en uiteindelijk kampioen zou worden in 1981. Heel makkelijk ging het in de beginjaren van AZ ’67 niet. Doordat de club veel buitenlandse voetballers kocht werd de schuldenlast erg groot en leek AZ failliet te gaan. Gelukkig zorgden de broers Klaas en Cees Molenaar in 1972 voor de redding van de voetbalclub.

Met de financiële steun van de broers Molenaar lukt het AZ ’67 om de stap naar de nationale top te zetten. Zeker aan het eind van de jaren 70 kreeg het succesvolle AZ ’67 uit het seizoen 1980-1981 z’n basisvormen. In deze periode werden spelers als Kees Kist, Kristen Nygaard, Ronald Spelbos, Hugo Hovenkamp, Peter Arntz, Johnny Metgod en Jan Peters aangetrokken om de kar te trekken. Ook Bert van Marwijk en Willem van Hanegem speelden in deze periode voor de Alkmaarse voetbalclub.

Na de dood van Cees Molenaar in 1979 en het terugtrekken van zijn broer Klaas Molenaar in 1985 ging het steeds wat minder met AZ. In 1986 werd de clubnaam AZ ’67 veranderd naar het huidige AZ. Een degradatie naar de Eerste Divisie in 1988 bleek onvermijdelijk en AZ leek niet langer een rol van betekenis te kunnen spelen in het Nederlandse voetbal. Dit duurde voort totdat zakenman Dirk Scheringa zich in 1993 met de club ging bemoeien als nieuwe voorzitter. Met zijn komst werd AZ een stabiele middenmoter en werd verhuisd naar een nieuw stadion. Het seizoen 2003-2004 bleek het begin te zijn van een nieuwe succesperiode, met een vijfde plaats in de Eredivisie. Hiermee wist de ploeg van Co Adriaanse zich voor het eerst sinds lange tijd weer te plaatsen voor Europees voetbal.

Co Adriaanse werd opgevolgd door Louis van Gaal, waarmee de club in het seizoen 1980-1981 sinds lange tijd weer kampioen werd. In datzelfde jaar wist AZ ook de kwartfinale van het nationale bekertoernooi te winnen. Helaas voor AZ vertrok Louis van Gaal aan het eind van dat seizoen naar het Duitse Bayern München. Hij werd opgevolgd door Ronald Koeman, die een half jaar later al werd ontslagen door tegenvallende resultaten. Zijn opvolger was voor de rest van het seizoen Dick Advocaat.

De Alkmaarder Hout

Lange tijd stond de Alkmaarder Hout symbool voor het voetbal in Alkmaar. De eerste versie van dit stadion werd in 1948 gebouwd en diende als thuisbasis voor de Alkmaarsche Boys. Na de oprichting van AZ ’54 werd de Alkmaarder Hout door twee voetbalclubs gebruikt en kreeg het meer bekendheid, omdat AZ ’54 hier de eerste profwedstrijden speelde. Ook de fusieclub tussen AZ ’54 en FC Zaanstreek speelde zijn wedstrijden in dit stadion. Door de jaren heen werd het stadion op verschillende plekken verbeterd. Zo kreeg het stadion in 1977 een nieuwe lichtinstallatie en werd de hoofdtribune van de Alkmaarder Hout in 1996 flink vernieuwd.

Na de komst van Dirk Scheringa als voorzitter van AZ werd begonnen aan de bouw van een nieuw stadion, het huidige AFAS Stadion. In het seizoen 2005-2006 werd de Alkmaarder Hout voorgoed gesloten, met een wedstrijd tussen het Van Galen-team en het Buskermolen-team. Tegenwoordig vind je op de plek van het in 2006 gesloopte stadion een paardenrenbaan.

Het AFAS stadion

Tegenwoordig worden de wedstrijden van AZ in het AFAS Stadion gespeeld, waar plek geboden wordt aan 17.000 toeschouwers. Het stadion werd op 4 augustus 2006 geopend, met een oefenwedstrijd tegen het Engelse Arsenal. Deze wedstrijd was bepaald geen goede start voor AZ, want er werd met 0-3 verloren. Gilberto Silva was in deze wedstrijd de speler die het eerste doelpunt in het AFAS stadion maakte. Het eerste AZ-doelpunt werd op 18 augustus van dat jaar gemaakt door Danny Koevermans, in een wedstrijd tegen NAC Breda.

Supportersvereniging van AZ

Al sinds de oprichting van AZ ’54 dragen verschillende supportersvereniging een warm hart aan de Alkmaarse voetbalclub. Opvallend was dat er na de fusie met FC Zaanstreek in 1967 een tijdlang geen supportersvereniging was voor AZ ’67. Hier kwam tijdens het seizoen 1984-1985 verandering in door Anita Kramer. Zij zorgde voor een groep enthousiaste supporters, die het begin van een nieuwe supportersvereniging vormden. Binnen vijf jaar groeide deze vereniging uit tot een groep van 200 leden, die in het begin van 1989 een eigen supportershome kregen bij het stadion van AZ. Het supportershome werd in 2009 naar Dirk Scheringa vernoemd, die in dat jaar afscheid nam van AZ door het omvallen van zijn DSB Bank.

Inmiddels is de supportersvereniging van AZ uitgegroeid tot een vereniging met enkele duizenden leden. Zij zorgen voor sfeeracties, verzamelen historische artikelen uit de beginjaren van AZ, enzovoorts. Naast deze supportersvereniging kent AZ inmiddels ook twee supportersverenigingen voor de jongere supporters: De Waaghalzen en AZ AllstarZ.

Clubiconen van AZ

Door de jaren heen hebben een aantal spelers zich ontwikkeld tot een clubicoon van AZ. De meest bekende clubiconen zijn Hugo Hovenkamp, die kampioen werd met AZ ’67 en driemaal de nationale beker wist te winnen. Ook Kees Kist en Willem van Hanegem zijn twee clubiconen uit de periode waarin AZ de eerste landstitel wist te winnen. Kees Kist werd daarbij als eerste Nederlander Europees topscorer.

Spelers die zich later tot clubicoon wisten te kronen zijn Michael Buskermolen en Barry van Galen. Michael Buskermolen was zeker tot de komst van Louis van Gaal van onschatbare waarde voor AZ. Onder Louis van Gaal kreeg hij nauwelijks speeltijd meer, waarna hij besloot te stoppen als profvoetballer. Ook Barry van Galen was een van de belangrijkere spelers bij AZ, met maar liefst 246 wedstrijden. Opvallend genoeg wist van Galen nooit een prijs met AZ te winnen.

Bronnen

http://www.az.nl/
https://nl.wikipedia.org/wiki/AZ_(voetbalclub)

 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen