Bijna jarig?
klik hier!Home   AZ Alkmaar

AZ Alkmaar


AZ is een Nederlandse Betaald Voetbal Organisatie uit Alkmaar, die z’n eerste wedstrijd in 1954 speelde. Door de jaren heen heeft AZ verschillende namen gehad, zoals AZ’67! Met deze naam wist AZ in het jaar 1981 kampioen van Nederland te worden. Het was een uniek kampioenschap voor de Alkmaarse voetbalclub, want in dit seizoen wist AZ meer dan honderd keer te scoren en verloor het slechts een wedstrijd. Ook won AZ in dat jaar de nationale beker en bemachtigde het een plek in de finale van de UEFA cup, die na penalty’s helaas verloren werd van FC Barcelona. In 2009 lukt het AZ opnieuw om kampioen van Nederland te worden.

De historie van AZ

Bij de oprichting van AZ in 1954 droeg de club de naam Alkmaar ’54, wat tot 1967 standhield. In dat jaar zagen Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek meer toekomst in een fusie, dan in twee losse voetbalclubs. Dit resulteerde in een nieuwe voetbalclub, welke de naam AZ ’67 droeg en uiteindelijk kampioen zou worden in 1981. Heel makkelijk ging het in de beginjaren van AZ ’67 niet. Doordat de club veel buitenlandse voetballers kocht werd de schuldenlast erg groot en leek AZ failliet te gaan. Gelukkig zorgden de broers Klaas en Cees Molenaar in 1972 voor de redding van de voetbalclub.

Met de financiële steun van de broers Molenaar lukt het AZ ’67 om de stap naar de nationale top te zetten. Zeker aan het eind van de jaren 70 kreeg het succesvolle AZ ’67 uit het seizoen 1980-1981 z’n basisvormen. In deze periode werden spelers als Kees Kist, Kristen Nygaard, Ronald Spelbos, Hugo Hovenkamp, Peter Arntz, Johnny Metgod en Jan Peters aangetrokken om de kar te trekken. Ook Bert van Marwijk en Willem van Hanegem speelden in deze periode voor de Alkmaarse voetbalclub.

Na de dood van Cees Molenaar in 1979 en het terugtrekken van zijn broer Klaas Molenaar in 1985 ging het steeds wat minder met AZ. In 1986 werd de clubnaam AZ ’67 veranderd naar het huidige AZ. Een degradatie naar de Eerste Divisie in 1988 bleek onvermijdelijk en AZ leek niet langer een rol van betekenis te kunnen spelen in het Nederlandse voetbal. Dit duurde voort totdat zakenman Dirk Scheringa zich in 1993 met de club ging bemoeien als nieuwe voorzitter. Met zijn komst werd AZ een stabiele middenmoter en werd verhuisd naar een nieuw stadion. Het seizoen 2003-2004 bleek het begin te zijn van een nieuwe succesperiode, met een vijfde plaats in de Eredivisie. Hiermee wist de ploeg van Co Adriaanse zich voor het eerst sinds lange tijd weer te plaatsen voor Europees voetbal.

Co Adriaanse werd opgevolgd door Louis van Gaal, waarmee de club in het seizoen 1980-1981 sinds lange tijd weer kampioen werd. In datzelfde jaar wist AZ ook de kwartfinale van het nationale bekertoernooi te winnen. Helaas voor AZ vertrok Louis van Gaal aan het eind van dat seizoen naar het Duitse Bayern München. Hij werd opgevolgd door Ronald Koeman, die een half jaar later al werd ontslagen door tegenvallende resultaten. Zijn opvolger was voor de rest van het seizoen Dick Advocaat.

De Alkmaarder Hout

Lange tijd stond de Alkmaarder Hout symbool voor het voetbal in Alkmaar. De eerste versie van dit stadion werd in 1948 gebouwd en diende als thuisbasis voor de Alkmaarsche Boys. Na de oprichting van AZ ’54 werd de Alkmaarder Hout door twee voetbalclubs gebruikt en kreeg het meer bekendheid, omdat AZ ’54 hier de eerste profwedstrijden speelde. Ook de fusieclub tussen AZ ’54 en FC Zaanstreek speelde zijn wedstrijden in dit stadion. Door de jaren heen werd het stadion op verschillende plekken verbeterd. Zo kreeg het stadion in 1977 een nieuwe lichtinstallatie en werd de hoofdtribune van de Alkmaarder Hout in 1996 flink vernieuwd.

Na de komst van Dirk Scheringa als voorzitter van AZ werd begonnen aan de bouw van een nieuw stadion, het huidige AFAS Stadion. In het seizoen 2005-2006 werd de Alkmaarder Hout voorgoed gesloten, met een wedstrijd tussen het Van Galen-team en het Buskermolen-team. Tegenwoordig vind je op de plek van het in 2006 gesloopte stadion een paardenrenbaan.

Het AFAS stadion

Tegenwoordig worden de wedstrijden van AZ in het AFAS Stadion gespeeld, waar plek geboden wordt aan 17.000 toeschouwers. Het stadion werd op 4 augustus 2006 geopend, met een oefenwedstrijd tegen het Engelse Arsenal. Deze wedstrijd was bepaald geen goede start voor AZ, want er werd met 0-3 verloren. Gilberto Silva was in deze wedstrijd de speler die het eerste doelpunt in het AFAS stadion maakte. Het eerste AZ-doelpunt werd op 18 augustus van dat jaar gemaakt door Danny Koevermans, in een wedstrijd tegen NAC Breda.

Supportersvereniging van AZ

Al sinds de oprichting van AZ ’54 dragen verschillende supportersvereniging een warm hart aan de Alkmaarse voetbalclub. Opvallend was dat er na de fusie met FC Zaanstreek in 1967 een tijdlang geen supportersvereniging was voor AZ ’67. Hier kwam tijdens het seizoen 1984-1985 verandering in door Anita Kramer. Zij zorgde voor een groep enthousiaste supporters, die het begin van een nieuwe supportersvereniging vormden. Binnen vijf jaar groeide deze vereniging uit tot een groep van 200 leden, die in het begin van 1989 een eigen supportershome kregen bij het stadion van AZ. Het supportershome werd in 2009 naar Dirk Scheringa vernoemd, die in dat jaar afscheid nam van AZ door het omvallen van zijn DSB Bank.

Inmiddels is de supportersvereniging van AZ uitgegroeid tot een vereniging met enkele duizenden leden. Zij zorgen voor sfeeracties, verzamelen historische artikelen uit de beginjaren van AZ, enzovoorts. Naast deze supportersvereniging kent AZ inmiddels ook twee supportersverenigingen voor de jongere supporters: De Waaghalzen en AZ AllstarZ.

Clubiconen van AZ

Door de jaren heen hebben een aantal spelers zich ontwikkeld tot een clubicoon van AZ. De meest bekende clubiconen zijn Hugo Hovenkamp, die kampioen werd met AZ ’67 en driemaal de nationale beker wist te winnen. Ook Kees Kist en Willem van Hanegem zijn twee clubiconen uit de periode waarin AZ de eerste landstitel wist te winnen. Kees Kist werd daarbij als eerste Nederlander Europees topscorer.

Spelers die zich later tot clubicoon wisten te kronen zijn Michael Buskermolen en Barry van Galen. Michael Buskermolen was zeker tot de komst van Louis van Gaal van onschatbare waarde voor AZ. Onder Louis van Gaal kreeg hij nauwelijks speeltijd meer, waarna hij besloot te stoppen als profvoetballer. Ook Barry van Galen was een van de belangrijkere spelers bij AZ, met maar liefst 246 wedstrijden. Opvallend genoeg wist van Galen nooit een prijs met AZ te winnen.

Bronnen

http://www.az.nl/
https://nl.wikipedia.org/wiki/AZ_(voetbalclub)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen