Kaas

Inleiding

De melk van de koeien van mijn vader en moeder gaat naar de kaasfabriek in Rouveen. 300 boeren uit de buurt leveren de melk aan deze fabriek. Hier worden verschillende soorten kaas gemaakt.

Hoe wordt kaas gemaakt?

Voor het maken van kaas heb je onder andere melk nodig. Dit kan melk zijn van de koe maar ook van geiten. Voor 1 kilo kaas heb je 10 liter melk nodig. Melk bestaat voor ongeveer 87 % uit water. De rest is de zogenaamde droge stof. Dit is melkeiwit, vet, suiker, mineralen en vitaminen. Eerst wordt de melk zuur gemaakt door er zuursel aan toe te voegen. Daarna wordt er stremsel gebruikt om de melk dikker te maken. Zuursel en stremsel zijn onmisbaar bij het maken van kaas.

Als de melk dik genoeg is geworden moet het vocht eruit, dit vocht wordt de wei genoemd en heb je verder niet meer nodig bij het maken van kaas. Deze wei wordt aan de varkens gevoerd. Wat je over houdt heet wrongel. Als er zout en ingrediënten in de wrongel zijn gedaan wordt het in de kaasvormen gegoten. Deze vormen worden onder de pers gezet waarna het laatste vocht er uit geperst wordt. Als de kaas uit de vorm gehaald wordt, gaat het in een zogenaamd pekelbad. Hierin zit zout water, en hierdoor kun je de kaas lang bewaren.

Zout geeft smaak aan de kaas. Doordat in de fabriek veel verschillende kazen gemaakt worden kunnen ze er ook veel of weinig zout in stoppen. Als er veel zout in de kaas komt dan heet dat extra-zout en als er weinig zout in zit dan heet dat zoutarm.


Pekelbad

Ingrediëntenkaart voorkant

Ook andere ingrediënten geven smaak aan de kaas.

Dit zijn:

  • kruiden zoals: bieslook, peper en Italiaanse kruiden.
  • groente zoals: paprika, wortel of ui
  • fruit als: tomaat en olijven
  • ook is er kaas met noten of sambal te koop.

ook kan er zelfs kaas gemaakt worden met kruiden uit jouw eigen tuin

Buitenkant van de kaas

Het laagje wat nu om de kaas gaat zorgt er voor dat de kaas niet uitdroogt. Dit laagje kan verschillende kleuren hebben, zoals: wit, geel en oranje. Daarna komt er een verpakking om de kaas waarop staat wat er in de kaas zit. Er zijn stickers (stikkers) en bandjes (bandje) ook zijn er losse vellen (vellen) die met een speciale lijm op de kaas geplakt kunnen worden

Vorm en verpakkingkaart

De lichtste kaas weegt 2,4 kilo en de zwaarste kaas weegt 14 kilo. Er zijn verschillende vormen kaas bijvoorbeeld: langwerpig, rond en vierkant. Jonge kaas is 4 weken geleden gemaakt, jong belegen kaas 8 weken, belegen kaas is minimaal 4 maanden oud en extra belegen 7 maanden, oude kaas is minimaal 10 maanden geleden gemaakt en de overjarige kaas is zeker 1 jaar oud.

Speciaal voor mensen die joods zijn wordt er aparte kaas gemaakt. Deze mensen mogen geen eten hebben wat bij varkens in de buurt is geweest of van varkensvlees is gemaakt. Deze kaas wordt apart van alle andere kaas gemaakt en bewaard.

In de fabriek moet heel schoon en netjes gewerkt worden om de lekkerste kaas te maken.

  • In welke plaats staat de kaasfabriek???
  • Aan welke dieren wordt de wei gevoerd???
  • Noem 3 ingrediënten die in de kaas gestopt kunnen worden:
  • Van welke dieren wordt de melk gebruikt om kaas te maken???
  • Welke smaak lijkt jou het lekkerste in de kaas ???
 

8 Responses to “Kaas”

  1. ik doe mijn spreekbeurt over kaas en ik gebruik deze als voorbeeld

  2. jantina heins

    ik doe mijn spreekbeurt over de kaasfabriek en ik kan hier niks uit vinden en jullie komen er wel voor als ik de kaasfabriek intyp dus een minpuntje !!!!!

    • pietj

      Ik vind het onderwerp kaas wel leuk

  3. Loveeeee

    Ik vind de spreekbeurt nogal matig er staat alleen maar in hoe je het maakt en nnog andere dingen. Waar is de geschiedenis dat soort dingen moeten er wel instaan vind ik.