Barbecueën

Waar denk je aan bij eten en drinken in de zomer? Het is onvermijdelijk als je in de zomermaanden over straat loopt dat je die bijzondere geur ruikt, waarvan je meteen weet dat die van een barbecue komt. De laatste decennia is barbecueën ook in Europa veel populairder geworden. Voor die tijd was het in de Verenigde Staten en Australië al heel gewoon om samen buiten te eten en het vlees te grillen. Overigens wordt er vandaag de dag ook van alles op barbecue bereid, niet alleen meer vlees maar ook vis en groente. Barbecueën wordt zelfs ook al in de winter gedaan in speciale hallen en er komen steeds meer verschillende  soorten barbecues.

De geschiedenis van het barbecueën

Toen onze voorouders vuurstenen messen gingen gebruiken konden ze het vlees van hun prooi beter van de botten halen en boven het vuur roosteren. Vlees dat boven vuur is klaargemaakt, is beter te eten, verteert makkelijker en smaakt ook beter dan rauw vlees dat tot die tijd werd gegeten. De prehistorische mens was in feite de eerste die ging barbecueën. Maar het waren piraten in het Caribisch gebied die in de 17e eeuw van de plaatselijke indianen leerden hoe ze vlees (vooral van varkens) langer houdbaar konden maken door het langzaam boven vuur te roosteren. Omdat ze nooit wisten hoe lang ze op zee moesten doorbrengen voordat ze een schip konden enteren, was het een voordeel dat ze voedsel konden meenemen dat lang kon worden bewaard. Het was bij de piraten dan ook geen feestelijk gebeuren, het was pure noodzaak. Deze manier van vlees bereiden werd in het Spaans ‘barbacoa’ genoemd. Het woord barbecue komt daar ook vandaan, je schrijft het ook met een c voor de u en niet met de q die je zou verwachten.

Barbecueën verdwijnt een paar eeuwen

Natuurlijk werd er door jagers en volkeren die in de natuur leefden ook na de 17e eeuw nog wel vlees boven het vuur geroosterd. Maar er kwamen modernere methoden om vlees houdbaar te maken en ook het bereiden ging via ovens meer efficiënt en sneller. Want het roosteren van vlees kan er ook voor zorgen dat dit aanbrandt of zelfs verkoold en dat komt de smaak beslist niet te goede. Het barbecueën verdween in grote delen van de wereld dan ook als een manier om vlees te bereiden. Maar in het zuiden van de Verenigde Staten werd barbecueën weer populair, maar dat is beslist niet wat wij onder barbecueën verstaan.

Barbecueën, the American way

Als je aan een inwoner van een van de zuidelijke staten van de VS zou vertellen wat jij onder een barbecue verstaat, zouden ze je verbaasd aankijken. Dat is gewoon grillen en heeft niks te maken met hun traditie van het barbecueën. Barbecueën is een kunst in dit deel van de wereld en een culinair hoogstandje. In deze staten is barbecueën het langzaam garen boven het vuur van allerlei soorten vlees. Dat vlees wordt eerst voorbereid in de marinade (het recept daarvan is meestal geheim) en dan urenlang boven het vuur geroosterd. Er zijn verschillende houtsoorten die de smaak ook mede bepalen zoals notenhout of hout van loofbomen. Tijdens die vele uren van bereiding mag het vuur het vlees nooit direct raken. Om een varken op die manier klaar te krijgen voor consumptie is 8 uur roosteren nodig. Dan is het vlees ook zo mals geworden dat het bijna van de botten valt. Denk daar maar eens aan bij jouw volgende barbecue.

Weetjes over barbecueën in Nederland

Nederlanders laten het doorgaan van een barbecue afhangen van de temperatuur. Voor 2/3 van de inwoners van ons kikkerlandje moet de temperatuur boven de 20°C zijn voordat de barbecue aangaat.

De verjaardag is de meest genoemde reden om zelf te gaan barbecueën. Maar heel snel daarna komen bedrijfsfeestjes en buurtfeesten. Ook als het Nederlands elftal meedoet aan een groot voetbal toernooi is dat een uitstekende reden om samen op deze manier te gaan eten. Barbecueën is een echt sociaal gebeuren waarbij iedereen van jong tot oud kan meedoen.

Op de moderne barbecues kan je van allerlei bbq recepten bereiden: van vlees tot vis en van groenten tot fruit, ook op een goedkope barbecue. De Nederlander heeft vooral een voorkeur voor vlees. Bij 98% van de barbecues hoort vlees erbij. Maar in inmiddels wordt ook bij de helft van deze feestmaaltijden ook vis en/of groente op de bbq klaargemaakt. Volledig vegetarisch is een barbecue bijna nooit.

Veel Amerikanen geven zichzelf hoge cijfers als het aankomt op vaardigheden op de barbecue. Nederlanders zijn meer bescheiden. Meer dan een kwart kiest voor een bescheiden zesje of minder.

 

Comments are closed.