Gehandicapte kinderen

Inleiding

Ik doe mijn spreekbeurt over mijn zus.
Mijn zus is Geestelijk en lichamelijk gehandicapt, ze is licht spastisch, slechtziend en is ook nog epileptisch geweest.

Mijn zus is gehandicapt doordat ze te vroeg is geboren, dit komt omdat mijn moeder zwangerschapsvergiftiging had. Ze woog 1230 gram bijna 2,5 pond. Zwangerschapsvergiftiging wordt veroorzaakt door een zwangerschap.
De zwangerschapsvergiftiging kan laat en vroeg in een zwangerschap voor komen. Mijn moeder kreeg het met 28 weken. Het is levensgevaarlijk voor baby en moeder. Het is zo levens gevaarlijk omdat de baby bijna geen zuurstof krijgt of helemaal niks daar door kan de baby overlijden in de buik. Ook als het genezen lijkt kan het altijd nog terug komen tot aan de bevalling toe. In het ergste geval kan het kind maar ook moeder overlijden aan de zwangerschapsvergiftiging.

Geestelijk gehandicapt

Geestelijk gehandicapt houdt in dat mijn zus een afwijking heeft aan haar hersenen. Daar door kan het ook wel zo zijn dat kinderen achterlopen met hun verstand. Als je achterloopt met je verstand denk je als een jonger kind. Mijn zus is nu 14 en denkt als een kind van 5 of 6 dat weten we niet zeker. Dus als je geestelijk gehandicapt bent mankeer je meestal wat aan de hersenen.

Lichamelijk gehandicapt

Lichamelijk gehandicapt houdt in dat mijn zus niet alleen van binnen anders is dan ons maar ook van buiten is ze anders. Ze heeft een aparte beweging die vooral opvalt als ze rent. Dan gooit ze als het ware haar ene been naar achteren. Maar ook slecht zien, horen en praten, hoort bij lichamelijk gehandicapt. Je kunt lichamelijk gehandicapt worden door een ongeluk maar ook bij een geboorte. Ook als je verlamt bent ben je lichamelijk gehandicapt.
Als je iets aan je ogen hebt noemen ze dat ook wel eens visueel gehandicapt. Tessa kan 20% zien met bril.
Epileptisch.

Als je epileptisch bent heb je een soort kortsluiting in je hersenen.
Als je een epileptische aanval krijgt valt hij/zij meestal op de grond en krijgt stuiptrekkingen en er komt ook meestal schuim uit de mond. Het op de grond vallen en de stuiptrekkingen worden veroorzaak door de kortsluitingen in de hersenen en dat zorgt er weer voor dat hij/zij geen controle meer over de spieren heeft. Het aantal aanvallen ligt eraan hoe erg de kortsluitingen. Het kan zijn dat je 5 aanvallen per dag krijgt maar het kan ook zijn dat je er maar 1 of 2 aanvallen per maand. Een jaar lang heeft mijn zus medicijnen voor epilepsie gehad en daarna was ze aanval vrij dat betekent dat ze geen aanvallen meer kreeg en dat is nu nog steeds zo.

Spastisch

Spastisch zijn is dat je je spieren niet kan ontspannen. Dit heeft ook weer met de hersenen te maken. Het kan ook zijn dat je een bepaalde beweging niet kan maken mijn zus kan namelijk niet zo rennen als ons. Zei gooit  als ware haar been naar buiten in plaats van dat je, je benen bij elkaar houdt. Nu weet je wat mijn zus allemaal heeft. En door wat ze allemaal heeft kan ze eigelijk niet voor haar zelf zorgen. Ze kan niet alleen naar het toilet niet alleen in de douche. Ze kan eigelijk niets zelf alleen maar uitkleden en haar schoenen met rits uit doen en ze kan ook nog haar eigen pyjama aan doen. Ze zijn op school wel bezig met dat allemaal te leren maar ze zal nooit zelfstandig worden. Er zijn natuurlijk wel allemaal hulp middelen b.v. een til lift, rolstoelen, tandems, aangepaste toetsenborden en pratende horloges. Mijn zus heeft een aangepast toetsenbord, tandem en een pratend horloge.

(vertellen over de dingen die Tessa heeft.)

Mij moeder moet altijd voor mijn zus zorgen daarom is het ook wel eens lekker als ze er een weekendje niet is. Daarvoor hebben ze weekend opvangen dit gebouw staat bij haar eigen school. Ze gaat om de week naar dat gebouw en gaat dan vrijdag, zaterdag en zondag is het laatste nachtje want maandag komt ze weer terug naar huis. Ze gaat ook om de week naar de woensdagse opvang. Ze gaan met hun 20e van school af. Later als ze daar van school afgaan, kunnen ze daar ook gaan wonen. Wel met verzorging natuurlijk.

Op school kan mijn zus ook niet alles ze kan niet rekenen ze kan wel lezen maar dan met een heel groot lettertype (boekjes laten zien) ze kan ook geen klok kijken daarom heeft ze nu dat pratend horloge. Ze leren haar van alles. Hoe je je eigen moet voorstellen. En als je dat goed doet krijg je een sticker en dat vinden ze al helemaal geweldig. Maar ze leren niet alleen maar dat, ook leren ze schrijven in blok letters (boekjes laten zien). Maar ze doen ook gewoon oefeningen met letters (laten zien). Eerst toen mijn zus nog niet kon lezen, leesten ze met tekeningen (op, onder, zijkant en in op het bord tekenen).

Mijn zus is gehandicapt maar is niet gek. Mijn zus kan nog gewoon praten, horen en ruiken. Doordat mijn zus niet goed kan zien zijn haar andere zintuigen sterker. Ze kan veel beter horen als ons als er nu een telefoon af zou gaan een paar meter verderop, zou mijn zus heel hard roepen TELEFOON! Omdat ze zo schrikt van het geluid. Haar geur is ook veel sterker geworden. Daar een voorbeeld van is dat ze kreeg laatst een boterham met aardbeien jam en die stond op het aanrecht daarna kwam mijn zus keuken in en rook direct de aardbeien. Met mijn zus kan je ook een gewoon gesprek voeren over gewone dingen. Ze onthoudt veel van muziek teksten.

 

3 Responses to “Gehandicapte kinderen”

  1. Gaaf joh!!!
    de spreekbeurt was tof!
    ik heb ook een gehandicapte zus…