Duivensport

Mijn spreekbeurt gaat over de duiven en de duivensport.

Zoals jullie waarschijnlijk wel al gehoord hebben speelt mijn papa met de duiven. Vroeger zat hij in het bestuur van het duivenlokaal in Beernem. Nu is hij gestopt en speelt hij in Zwevezele

Als de duifjes geboren zijn, (dat is meestal rond kerstmis) zijn ze geel en dan moeten ze nog leren vliegen als ze een maand oud zijn mogen ze beginnen met leren vliegen. Eerst gaat het nog niet zo goed maar elke dag gaat het beter.

Het duivenlokaal

In mei mogen ze voor de eerste keer mee naar het duivenlokaal en zo gaat het dan :

De zaterdag steekt papa de duiven in de duivenmand en gaan we naar Zwevezele. Maar daarvoor moeten ze een paar dagen bij de duivin zijn. Zo komen ze sneller naar huis want ze willen de duivin weer terug te zien. Als we in Zwevelzele zijn moet je de duiven afgeven en krijgen ze een gummyring rond hun poot. Er staat daar een nummer op. Als ze de ring rond hun poot hebben worden ze in grote manden gestoken. Daarna moet je gaan betalen en moet je zeggen voor wat je ze gaat inzetten . Als je op een duif de sprint inzet en de volgende dag vliegt hij de eerste prijs dan krijgt papa van al de mensen die voor de sprint ingezet hebben dat geld. Er is ook de lotto dat je kan inzetten. Dat is dan het reserve nummer van de lotto op zaterdag. Vb : het reservenummer is 27 en de volgende dag vliegt je duif de 27ste dan krijg je een bepaalde prijs. Dan heb je nog allemaal dingen dat je kan inzetten maar daar snap ik zelf niet veel van. Als iedereen zijn duiven ingekorfd heeft, komt de vrachtwagen achter die manden en rijden ze ‘s nachts naar Arras of Clermont of ergens anders. Maar voor in Frankrijk te mogen moeten ze een spuitje krijgen tegen ziektes en zo’n dingen. De volgende dag zeggen ze op de radio wanneer ze gelost zijn. Dan rekent papa uit wanneer ze hier kunnen zijn en dan wachten we gewoon buiten op de duiven die naar huis komen voor de duivin en natuurlijk voor een beetje eten en drinken.

Het eten van een duif bestaat uit granen, gedroogde erwten, zonnebloempitten en mais. Het drinken is water of soms thee.

De duiven worden soms heel vroeg gelost om 7.00uur of zo en soms word het afgelast tot de volgende dag(dat is alleen als het heel slecht weer is.) als de duiven thuiskomen dan moet papa heel rap naar het duivenkot lopen en neemt hij de gummyring van de poot , steekt hij dat in een potje dan in het registratietoestel en duwt hij op de knop. Dan precies de tijd wanneer hij op de knop duwt zit in het geheugen van het registratietoestel. De duiven komen meestal heel rap naar huis soms wel gemiddeld ……….km/uur. Het rapste dat ze ooit gevlogen hebben is ????? dat wil dus zeggen als je gewoon op de autostrade 110km/uur rijdt dat die duif je voorbij steekt. Als alle duiven thuis zijn gaan we terug naar Zwevezele daar kijken ze in het registratietoestel hoe vlug de duif heeft gevlogen. Dan schrijven de mensen die daar werken op hoe vlug hij gevlogen heeft en welk uur het was als hij thuiskwam. Ze kijken ook naar de gummyringnummer.

Dan worden die gegevens in de hoofdcomputer gestoken en dan word alles vanzelf gerangschikt. Zo kan je dan weten wie de eerste heeft en wie de laatste. Als iedereen met zijn registratietoestel gekomen is word de uitslag uitgeprint en gekopieërd. Dan word dat opgestuurd op uitgedeeld aan de mensen die daar gespeeld hebben. Soms zijn er ook prijzen te winnen met de duivensport. Dat is op een bepaalde zondag. Zo hebben wij al een paar bekers gewonnen.

Bedankt voor het luisteren en hopelijk hebben jullie wat bijgeleerd over de duivensport.

 

Comments are closed.