Smart Home Alarmsysteem

Alarmsystemen vergeleken: Draadloos of bekabeld?

Een moderne woning is tegenwoordig niet compleet zonder een smart home “make-over”. Met slimme verlichting, slimme luidsprekers en een slimme thermostaat kun je wonen veel aangenamer maken. Vergeet niet dat je ook een smart home alarmsysteem kunt koppelen met de rest van het huisautomatisering systeem. Is een draadloos smart home alarmsysteem net zo goed als een traditioneel alarm met draad? Kun je beter voor draadloos of bekabeld kiezen? We bekijken de vijf voornaamste aandachtspunten en bepalen zo welke oplossing voor jou de beste keuze is.

Een draadloos smart home alarmsysteem

Binnen een “slimme woning” kun je verschillende apparaten aan elkaar koppelen via een draadloze verbinding. Een smart home alarmsysteem kan daar ook onderdeel van uitmaken. Uiteraard is een lamp die vanzelf aanspringt niet te vergelijken met een alarm dat afgaat wanneer er een inbreker aan het raam staat. Kun je toch beter een “dom” alarm met kabel aansluiten?

1. Kosten voor installatie

Je zou het wellicht niet denken, toch is een draadloos smart home alarmsysteem goedkoper om te installeren dan een systeem met draad. Dat komt omdat er geen hak- en breekwerk nodig is om alle componenten en onderdelen met elkaar te verbinden. Het aansluiten gaat ook erg snel, wanneer je dit uitbesteed bespaar je direct op manuren. Overigens kun je een smart home alarmsysteem vaak zelf aansluiten, dan wordt het kostenplaatje nog interessanter.

Winnaar: Smart home alarmsysteem. De kosten liggen lager voor een vergelijkbaar alarmsysteem, zeker wanneer je aansluitkosten meerekent.

2. Kosten voor onderhoud

Ieder alarmsysteem zul je periodiek even moeten nalopen om te controleren of alles nog goed werkt. Bij een smart home alarmsysteem zonder draden moet je als eerste de batterijen controleren. Bij een bedraad systeem moet je de kabels nalopen op onderbrekingen of slijtage. Wanneer je regelmatig even het systeem naloopt zullen de kosten voor onderhoud in beide gevallen beperkt zijn, het in ieder geval geen reden om een draadloos of bedraad alarmsysteem te kiezen.

Winnaar: Gelijkspel. Beide systemen vereisen weinig onderhoud, als je regelmatig even het systeem naloopt zul je hier weinig kosten voor hoeven te maken.

3. Verplaatsen van apparaten

Het spreekt voor zich dat een draadloos smart home alarmsysteem eenvoudig te verplaatsen is. Je kunt apparaten en sensoren eenvoudig op een andere plek installeren, je hoeft geen kabels opnieuw te leggen en de apparatuur is doorgaans compact van formaat. Bij een systeem met draad kan verplaatsen een stuk lastiger zijn. Wanneer je van plan bent nog jarenlang in een huis te blijven wonen zal deze overweging niet zo zwaar wegen, wanneer je op termijn wilt verhuizen is het reuze handig als je een smart home alarmsysteem in de nieuwe woning direct kunt installeren. Ook heb je geen gaten in de oude woning die gevuld moeten worden.

Winnaar: Smart home alarmsysteem. Dit is een ruime overwinning voor een draadloos systeem. Oppakken en verplaatsen, van kamer naar kamer of van huis naar huis. Je hoeft geen kabels te trekken of gaten te boren.

4. Storing en uitval

Bij een alarmsysteem met draad kun je tot wel honderden meters kabel leggen, ideaal voor grote bedrijven dus. In een particuliere woning zijn dit soort afstanden niet nodig, enkele tientallen meters is vaak al ruim voldoende. Afhankelijk van de constructie van het pand kun je met een draadloos smart home alarmsysteem tot wel honderd meter signaal versturen via Wifi, en via een GSM netwerk zelfs nog veel verder. Als je de cloud meetelt kun je zelfs wereldwijd een alarm doorsturen.

Winnaar: Smart home alarmsysteem. Hoewel een draad voor zakelijk gebruik betrouwbaarder is, kun je met een draadloos alarm ook gebruiken maken van notificaties op de smartphone wereldwijd. Met een IP camera kun je zelfs overal ter wereld live jouw eigen huiskamer zien.

5. Uitbreiden van het alarmsysteem

Een alarmsysteem met draad heeft vaak minder opties voor uitbreiding, maar omdat deze apparatuur niet zo snel vervangen wordt kun je er wel lang upgrades voor aanschaffen. Bij een smart home alarmsysteem is dat niet altijd zeker omdat draadloze technologie nou eenmaal veel sneller vernieuwd wordt. Dat hoeft geen bezwaar te zijn zolang je een draadloos systeem koopt dat voldoet aan standaard protocollen. Wanneer je het alarmsysteem wilt koppelen binnen een volledig huisautomatisering systeem moet je toch al rekening mee houden met industrie standaarden.

Winnaar: Appels en Peren. Deze overweging is heel persoonlijk. Met een bedraad systeem is er veel minder keuze in apparaten, maar je weet nu eigenlijk al wat er over tien jaar nog mogelijk is. Met een smart home alarmsysteem volgen de mogelijkheden elkaar in hoog tempo op, je moet daarom bij aanschaf rekening houden met industrie standaarden.

Is een smart home alarmsysteem betrouwbaar?

Wanneer we de eindscore bepalen moeten we het draadloos smart home alarmsysteem tot winnaar uitroepen. Uiteraard moet je wel kritisch zijn bij aanschaf van een dergelijk systeem. Het hoeft echt niet duur te zijn, kies wel voor kwaliteit.

 

Comments are closed.