Netflix

Tv kijken op aanvraag

netflixNetflix is een Amerikaans bedrijf dat eerst in Amerika en inmiddels over de hele wereld een maandabonnement aanbiedt voor video op aanvraag. Het aanbod bestaat uit films en tv-series. De video’s worden via het internet aangeboden. Je kunt hierbij de video al kijken terwijl deze nog bezig is met downloaden. Ook kun je gebruik maken van pauzeren, vooruit- en terugspoelen. Voordeel van deze vorm van televisie kijken is ook dat er geen reclameblokken worden uitgezonden.

Ontstaan van Netflix

Netflix is in 1997 opgericht door Marc Randolph en Reed Hastings in Californië. Toen Hastings in die tijd een boete moest betalen voor het te laat inleveren van een gehuurde film, kwam hij op het idee. Op 14 april 1998 kwam de website van Netflix online in Amerika. Er waren toen 925 video’s te huren. DVD’s werden per post naar de mensen opgestuurd. De DVD mocht je zolang houden als je wilde. Pas later heeft Netflix de overstap naar streaming gemaakt. Dat wil zeggen dat de video’s via internet werden verzonden. Van begin af aan was Netflix een groot succes. Vanaf 2012 begon het zijn website ook in Europa. Vanaf september 2013 hebben we het ook in Nederland. Inmiddels is het ook in ons land zeer populair. Er kijken ruim een miljoen Nederlanders naar. Wereldwijd zijn er al ruim 80 miljoen abonnees.

Hoe werkt Netflix?

Om naar Netflix te kunnen kijken, moet je een abonnement afsluiten. Deze zijn er in twee varianten: de goedkoopste kost 7,99 euro en de iets duurdere variant 11,99 euro. Zij verschillen in het aantal actieve streams dat je maximaal mag gebruiken. Actieve streams wil zeggen de apparaten die op een bepaald moment gebruikt mogen worden om naar Netflix te kijken. Het is heel eenvoudig om op een laptop, tablet, computer of smartphone naar Netflix te kijken. Zij beschikken immers al over internet. Je kunt Netflix ook op je televisie bekijken. Dat gaat op verschillende manieren: via een HDMI-kabel, Apple TV, Playstation, Xbox, Nintendo of Chromecast. Dat laatste is een apparaat dat het mogelijk maakt om via je smartphone televisie te kijken.

Aanbod

Het aanbod van films en series dat op Netflix te bekijken is, is enorm. Het aantal groeit ook nog eens elke dag. In Amerika bestaat het aanbod uit duizenden films en series, van oud tot nieuw, in vele genres. Ook in Nederland heb je deze variatie. Bij elke film of serie in een andere taal is het mogelijk om ondertiteling te krijgen. Op de website van Netflix Nederland is er de mogelijkheid om het precieze Netflix aanbod te bekijken. Dit kun je sorteren op titel, jaartal, genre en datum van toevoeging. Je kunt ook meteen op zoek gaan naar de film of serie die je zoekt door de naam hiervan in te tikken. Als jouw favoriet er nog niet bij staat, dan kan het heel goed zijn dat deze nog wordt toegevoegd. Andersom worden er ook soms films en series van Netflix verwijdert. Daar is ook een overzicht van.

Netflix nieuws

Omdat Netflix enorm populair is, wordt er veel over gezegd en geschreven. Elke dinsdag wordt er teruggekeken op het nieuws van de afgelopen week. Ook wordt er een kijktip gegeven in de zogenaamde Netflix Newsflash. Deze kun je elke week in je mailbox ontvangen, als je je inschrijft voor de nieuwsbrief. De twee eigenaren van Netflix, Marc Randolph en Reed Hastings kijken elke keer weer hoe zij nog groter kunnen worden. Zo zijn zij nu bezig met het uitzenden van een talkshow. Als deze een succes wordt, dan zullen er meer talkshows gaan volgen. Zo niet, dan wordt er gezocht naar iets anders dat wel populair is. Randolph en Hastings kiezen er bewust voor om kijkcijfers niet vrij te geven. Zo weten mensen niet hoeveel iets bekeken wordt op een bepaald moment, hoe populair het is. Dat werkt goed, omdat er bij een langzame start van een film of serie niet meteen een negatief etiket aan wordt gegeven. Zo kan het toch nog uitgroeien tot een succes. Sommige films en series zijn nog onbekend en worden daardoor weinig bekeken. Als ze eenmaal bekeken worden, kan er via mond-tot-mondreclame voor gezorgd worden dat het toch nog een populaire film of serie wordt. De beide eigenaren willen ook in de komende jaren groeien in hun succes. Ze willen door creatief te blijven nadenken er voor gaan zorgen dat het aantal abonnementen nog meer toe zal gaan nemen. Ook hopen ze in landen waar Netflix nu nog niet zo populair is, zoals Vietnam, Polen, Thailand en Rusland te groeien.

 

 

Comments are closed.