Zwitsers zakmes

Inleiding

Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik zakmessen erg mooi en handig vind. Omdat Zwitserland mijn lievelingsland is zijn het Zwitserse messen geworden. In Zwitserland zijn 2 zakmes fabrieken de ene heet Wenger en ligt in het plaatje Wengen. De andere heeft Victorinox . Tijdens mijn vakanties in Zwitserland ben ik voor het eerst het merk Victorinox tegengekomen. Er bestaan een heleboel verschillende messen. In elk mes zitten een heleboel kleine werktuigen. Zo zijn er messen voor mensen die golf spelen, voor mountainbikers, voor wandelaars, kampeerders en nog veel meer. Maar eerst wil ik de geschiedenis van Victorinox vertellen.

Geschiedenis van het Zwiterse zakmes

In 1884 startte Karl Elsner en zijn vrouw Victoria in de Zwitserse alpen in het plaatsje Ibach hun messen fabriek Victorinox. De naam van de fabriek is de naam van de vrouw van Karl Elsner en de vaknaam van het materiaal voor roestvrij staal INOX. Ze begonnen in een kleine fabriek die later tot een hele grote fabriek zou uitgroeien.

Tegenwoordig noemt men dit gebied hoog in de alpen ook wel Swiss knife Valley. ( de vallei van het Zwitserse mes.)

Een van hun eerste opdrachten was het maken van een mes voor de Zwitserse soldaten. Door dat dit mes erg grof en zwaar was vond men het niet geschikt voor de officieren. In1897 kwam het nu wereldberoemde officiersmes op de markt. Het Zwitserse leger was in het begin de grootste klant. In het begin werden de messen helemaal met de hand gemaakt en in elkaar gezet. Tegenwoordig doen computer gestuurde robots een heleboel werk. In de loop der jaren werden er meer dan 100 verschillende soorten zakmessen ontworpen. Elk jaar komen er weer nieuwe messen bij. Per jaar worden er ongeveer 7 miljoen messen gemaakt. De messen worden over de gehele wereld verkocht en maken o.a. deel uit van de uitrusting van de bemanningen van de Amerikaanse space shuttle en de luchtballon die rond de wereld reisde. De messen worden ook gebruikt tijdens expedities naar o.a. de noordpool en de Mount Everest. Vroeger waren de messen alleen van staal zoals bij het soldatenmes Tegenwoordig gebruikt men kuststof zijkanten. Deze zijn meestal rood. Bij de nieuwste messen is het rood doorzichtig. Dit jaar kwamen er ook gele ‘glowing dark “zijkanten op de markt. Deze zijn handig in het donker en in de sneeuw.

Veel mensen zijn Victorinox zakmessen gaan sparen. Ook ik ben deze messen gaan verzamelen. In 1 van de messen heb mijn naam laten graveren zodat iedereen weet dat het mijn mes is. Op deze manier wordt het ook minder snel gestolen. Naast zakmessen maakt Victorinox ook koks messen, slagers messen, boomkwekers messen, keukenbestek, scharen, horloges en nog veel meer. In de volgende Power Point presentatie die ik samen met mijn vader gemaakt hebt zal ik jullie plaatjes laten zijn over mijn onderwerp.

Peter-Jan van Broekhuizen

Vragen

  • 1. In welk land worden de Victorinox messen gemaakt?
  • 2. Hoe is de naam Victorinox ontstaan?
  • 3. Voor wie werd het eerste mes gemaakt?
  • a. voor officieren b. voor soldaten c. voor kampeerders
  • 4. Hoeveel messen worden er per jaar gemaakt?
  • 5. Waarom heb ik mijn naam in het mes laten graveren?
 

2 Responses to “Zwitsers zakmes”

  1. Ik weet niet waar ik Me spreekbeurt over moet houden!