Beethoven

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven was één van de wereldsgrootste componisten ooit. Hij is geboren in Bonn in 1770. Beethoven is gedoopt op 17/12/1770. Beethoven komt uit een muzikale familie. Zijn grootvader is musicus. Daarom moet Beethoven van zijn vader elke dag oefenen met viool spelen. Ludwig wil het liefst componeren maar van zijn vader mag dit niet. Hij moet de partituren uit dikke boeken spelen. Ludwig kreeg vaak straf van zijn vader als hij iets verkeerd speelde.

Mozart

In 1786 mag Beethoven op 16-jarige leeftijd zijn grote voorbeeld Mozart ontmoeten. Spijtig is zijn bezoek aan Mozart in Wenen erg kort want hij wordt terug naar Bonn gehaald omdat zijn moeder op sterven ligt. Ludwigs moeder had tuberculose. 5 jaar later sterft ook zijn grote idool Mozart.

Levensloop van Beethoven

In het jaar 1792 vertrekt Beethoven voorgoed uit Bonn en gaat naar Wenen bij de grote Beethoven neemt ook deel aan wedstrijden meestal zijn dit improvisatiewedstrijden waarbij iemand 1 lijn speelt en de tweede moet daar een andere lijn aan breien. Bij dit soort wedstrijden wordt Beethoven gesponsord door rijke aristocraten.Joseph Haydn studeren. Wanneer hij in Wenen aankomt is Wenen een aards paradijs voor musici. Bij Haydn componeert Beethoven een speciaal soort partituur die enig is aan hem bvb: de meeste partituren gaan van zacht naar hard maar bij Beethoven gaat dit van hard naar zacht, hij creëert een stijgende baslijn, hij steekt geweld in zijn muziek enz.

In 1796 kreeg Ludwig af te rekenen met een hersenvliesontsteking. De dokter zegt dat het niet erg is maar Beethovens gehoor gaat erop achteruit. Hij begint stil aan helemaal doof te worden en in 1818 is het zover; Beethoven is volledig doof. In deze periode voelde hij frustratie omdat hij zijn muziek niet meer kon horen en zoekt allerlei middeltjes om toch nog te kunnen horen. In deze periode componeert hij Testament.

Later componeerde hij ook nog een aspect uit het passieverhaal, vele componisten componeerden dit volledig maar Beethoven alleen de aspecten lijden en overwinnen. Beethoven schreef ook nog ‘Eroica’, dit is een lang en luid stuk. Één enkel stuk uit dit klinkt maar gewoontjes maar het geheel is gewoonweg fenomenaal.

Vooral de laatste 8 jaar van zijn leven heeft Beethoven alles geprobeerd om toch nog iets te horen. In deze periode communiceert Beethoven door middel van notitieboekjes. Ludwigs muziek wordt in deze tijd ook nog passioneler dan anders en hij legt nu volledig zijn ziel in zijn stukken.

In de liefde heeft Beethoven helemaal geen geluk. Toch is hij getrouwd maar heeft geen kinderen, daarom adopteert hij een neef die het geslacht Beethoven toch nog kan voortzetten.

In 1820 wordt hij gearresteerd als landloper en 7 jaar later sterft Beethoven rustig op zijn kamer aan een natuurlijke dood. Die nacht woedde er een heel hevig onweer. Zo wisten de mensen in het dorp dat er een belangrijk persoon gestorven was. Na zijn dood wordt Beethovens haar afgeknipt en in medaillons gestopt als souvenir. Er zijn nog vele andere souvenieren van Beethoven, bijvoorbeeld deze onderstaande postzegels.

   

Dit is een gedenkteken ter ere van Ludwig van Beethoven

 

Comments are closed.